Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот group® » Пет 17 сеп 2021 17:02

Освен черния карбон, има още доста съставки в смеската, които я правят еластична и устойчива на въздух, слънце, вода, температури и т.н. - вакси и други полимери, които отлично знам как да изкарам от гумата, но не и да ги върна (освен временно) :icon_lol
Ако беше толкова лесно, че единия черен карбон да реши всичко... ехе. Нито е толкова скъп, нито нищо - има няма една четвърт от смеската.
Даже с него, ако се объркат нещата, цялата гума ще се компрометира бързо, а не само външен малък слой, тъй както отговаря и за здравината, температурното разпределяне и т.н.

И все пак да уточним, че говорим за малки цепнатинки, а не пустиня :biggrin
Прикачени файлове
tyre-cracks-image2.png

Запрян
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Запрян » Пет 17 сеп 2021 17:53

stefan4o написа:
Запрян написа:Като чета някои колеги оставям с впечатлението, че или карате болид от ф1 или ще участвате в рали Швеция.

Колега, преди вече 8г. един възрастен господин, който останах с впечатлението, че мисли точно като вас - не е състезател и не му трябват кой знае, какви гуми, спря в мен. И направи колата ми тотална щета. Така че - малко е спорен въпросът - кои са по-опасни на пътя:
1. Тези каращи бързо с хубави гуми
2. Тези каращи бързо с бюджетни гуми
3. Тези каращи бързо със стари гуми на незнайни километри
4. Съботно-неделните шофьори
5. Или тези, дето са толкова самонадеяни, че за тях нито гумите, нито накладките, нито изправността на спирачната система е фактор - те са такива големи майстори, че на тях никога няма да им се наложи да спрат аварийно, примерно. Мислят с 8 хода напред :mhihi Или казано с други думи хората тип "аз не съм състезател". Лека препратка към някои колеги :mhihi

Каращите бързо като пример и спрях да чета. Скоростта трябва да е съобразена с пътя и времето... Тръгни от тук и може да дочета. Лека вечер.

nikmar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikmar » Пет 17 сеп 2021 18:13

Ако човек реши да се хваща за всяка дума, винаги може да се обърне значението. "Пустинята" беше просто едно цветно сравнение, а индустриалните сажди бяха посочени като един от най-важните фактори, но не и единственият. Все пак той е базов материал. После идва каучукът, за съжаление все повече синтетичен и по-малко естествен, и накрая останалите добавки, които обикновено са разни минерали с доста високи цени. Злите езици говорят, че евтините фирми много рядко използват скъпите добавки, а скъпите фирми, за да са конкурентни, харчат повече и стоят на върха и като цени, но и като качество. Лошото става, когато и те решат да правят икономии...

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 17 сеп 2021 18:19

За съжаление няма как някой от нас да знае в коя гума, какво слагат (съотношение и количество на вещество/вещества/съставки). Остава ни варианта да трупаме личен опит и да го споделяме помежду си. Което пак не е 100% гаранция за нищо - щото може само определена партида гуми да е проблемна или хубава.
Запрян написа: Скоростта трябва да е съобразена с пътя и времето... Тръгни от тук и може да дочета. Лека вечер.

Колко трябва да е скоростта в цифри при 40 процента влажност на въздуха, вятър със скорост 5м/с духащ срещу нас, слънчево време 23 градуса по целзий, суха асфалтова настилка? При движение по магистрала и извънградски първокласен път. Може ли да кажеш? За да тръгнем от някъде все пак. Има ли някъде дефиниция на "съобразена скорост"?

Запрян
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Запрян » Пет 17 сеп 2021 18:59

Взимай премиум и карай като откачен, само дано не се засичаме по пътищата.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 17 сеп 2021 19:12

Не ми отговори на въпроса.
Чакам да прочета, какво, аджеба, значи "съобразена скорост". Всички сте големи светци, ти сигурно никога не си нарушавал ЗДвП ? :mhihi

nikmar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikmar » Пет 17 сеп 2021 20:02

Преди 20-ина години поназнайвах съставките, но вече почти нищо не си спомням, отдавна не съм в бранша... Е, поне от време навреме мога да давам малко полезна информация..

batjoro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот batjoro » Пет 17 сеп 2021 20:17

Аз ще кажа нещо по темата, която беше:

Впечатленията ми са за размер 195 65 15
Карах 4 зими (аз по толкова карам зимните гуми) с Гудиър UG 8 и останах доволен. Сега четвърта зима ще съм с UG 9. И от тях не съм разочарован, но то последните години и зима няма.
Мисля следващите зимни да са Континентал. Много ми харесва шарката на руските (май украински) Росава Сноугард, но при тях ме притеснява ниската цена.

Запрян
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Запрян » Пет 17 сеп 2021 20:25

stefan4o написа:Не ми отговори на въпроса.
Чакам да прочета, какво, аджеба, значи "съобразена скорост". Всички сте големи светци, ти сигурно никога не си нарушавал ЗДвП ? :mhihi

Значи, че като си голЕм майстор и 10 премиума да си обул ще се пребиеш. Не съм светец, но не се мисля и за безсмъртен.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 17 сеп 2021 20:35

Предположих, че ще получа подобен отговор. :mhihi
Само че с читавите гуми е по-трудно човек да се пребие. А с бюджетните - задачата е несравнимо по-лесна. Забравих ли да споделя, че и аз някога съм пробвал да карам с Корморан? Ами не ги изтърпях и ги харизах на един гумаджия за 5лв бройката. Карал съм и доста служебни коли с всякакви евтинджоси - Дайтон, Сейберлинг, Дебица и то немалко. Ами не можах да ги харесам. Оптимален вариант са средния клас, а който е с широки пръсти и предпочита да е сигурен в автомобила си - купува скъп модел.
Аз също не се мисля за безсмъртен, но не беше това питането.
БатЖоро - с тези безснежни зими... Направо е за всесезонки...

Последна промяна от stefan4o на Пет 17 сеп 2021 20:48, променено общо 1 път.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Пет 17 сеп 2021 20:46

batjoro написа:Аз ще кажа нещо по темата, която беше:

Впечатленията ми са за размер 195 65 15
Карах 4 зими (аз по толкова карам зимните гуми) с Гудиър UG 8 и останах доволен. Сега четвърта зима ще съм с UG 9. И от тях не съм разочарован, но то последните години и зима няма.
Мисля следващите зимни да са Континентал. Много ми харесва шарката на руските (май украински) Росава Сноугард, но при тях ме притеснява ниската цена.

Rosava snowguard е гума за сериозен сняг и лед, копачки са. На сух асфалт шумни, на мокро като всяка мека зимна гума с голям грайфер леко лигави... Но на заснежен път си караш като пич, все едно си на изчистено. И все пак за нормална употреба и зима НЕ препоръчвам, по добре премиорри виамаджоре, доста по балансирана и нормална гума, отново производство на росава

Потребителски аватар
jamie1
Автомобил: Chevrolet Aveo LT
Двигател: DOHC

Мнениеот jamie1 » Пет 17 сеп 2021 22:27

Миналата зима сложих 4 броя FIRESTONE WINTERHAWK 4

175/65R14 .Доволен съм.

Потребителски аватар
Sonny_89
Автомобил: VW Passat B7 + Opel Astra H
Двигател: CFFB + Z19DTH

Мнениеот Sonny_89 » Съб 18 сеп 2021 8:18

Голяма свада пак се заформи с тези гуми и общо взето всеки път едно и също се коментира (нещо като "дизел" срещу "бензин") :smile.
Я да попитам аз ако човек си купи автомобил (втора употреба), който "заводски" излиза с цолаж на джантите 15, 16, 17 инча, но точно бройката, която се е оказала технически най-добре е оборудвана с 17-инчови джанти, какво решение трябва да вземе новият собственик пред избора за нови гуми, след като е обслужил колата "от - до" (съответно заделените парички са към своя край)?
1) Да си купи евтини, но нови гуми.
2) Да си купи по-малък цолаж джанти, за да може оттук насетне да оборудва автомобила си с "премиум" гуми.
3) Да продаде автомобила, защо явно не е по джоба му (заради размера на джантите).

Всъщност води ли се някаква стастика на процента катастрофирали с нисък, среден и висок клас гуми?

Относно темата - зимните ми гуми са Laufen (да, "евтинджоси"). Бяха закупени от предния собственик малко преди да ми продаде автомобила, т. е бяха нови. Изобщо не съм се и замислял да ги демонтирам и на тяхно място да сложа контита, дънлопи и тем подобни, защото за мен е излишно. Първите 2 зими се държаха много добре, след това станаха малко лигави на мокро и предната зима сякаш ще им е последна. Определено мисля, че следващите ще бъдат нещо по-скъпичко (Falken, Vredestein, Kleber и т. н), но не мисля, че и съм бил по-опасен от останалите водачи на пътното платно.
За летните няма да пиша, че си има друга тема :th_up

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 18 сеп 2021 8:37

Не зная дали не е редно да направим друга тема и там да ги дискутираме тези въпроси?

Последна промяна от stefan4o на Съб 18 сеп 2021 8:41, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Съб 18 сеп 2021 8:40

stefan4o написа:Колко трябва да е скоростта в цифри при 40 процента влажност на въздуха, вятър със скорост 5м/с духащ срещу нас, слънчево време 23 градуса по целзий, суха асфалтова настилка? При движение по магистрала и извънградски първокласен път. Може ли да кажеш? За да тръгнем от някъде все пак.

Mагистрала - 144km/h (40m/s), отстояние (дистанция) от предния автомобил поне 80м (2s).
извънградски първокласен път - 100km/h (28m/s), отстояние (дистанция) от предния автомобил поне 50м (1,8s).
При следене на пътната обстановка поне 2-3км напред или поне 5-6 автомобила напред и поглед поне 5пъти в минута в огледалото за задно виждане и следене на начина на шофиране на "бързаците", при мен успявам да достигна минимум 70 000км с един чифт гуми средно качество (никога не купувам премуим) и на предишния автомобил за над 120 000км не съм сменял накладки. На сегашния смятам да сваля оригинално монтираните дискове и накладки след изминати над 180 000км.
През годините съм карал и Корморан, Дайтон, Дебица и кой знае още какви знайни и незнайни китайци - никога не съм имал проблем.
Важните параметри са описани в тази графика:
stopping sight distance for human-driven vehicles.jpg

Най-добрите времена, за осмисляне на случващото се (обикновено светване на стоповете на предното МПС) и времето за реакция, са малко под 2s, масовия човек е над 3s. Заблеяните шофьори - над 4s.
stefan4o написа:Има ли някъде дефиниция на "съобразена скорост"?
Водачът трябва да "съобразява скоростта си с релефа на метността,състоянието на пътя, състоянието и товара на превозното средтство, което управлява, с метеорологичните условия, интензивността на движението, собствените си възмоности и всички други обстоятелства, които имат значение за безопасността на движението".

И една графика за ориентир:
SSD.jpg

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”