Моят опит с чистачките - как открих най - добрите
Re: Моят опит с чистачките - как открих най добрите !
това не го знаех, тогава сигурно няма смисъл, да
-
- Автомобил:
- Двигател:
Още един недоволен от без шарнирните Bosch Aerotwin описани няколко менения по-горе, произведени в Белгия. Шофьорската е добре, но дясната маже много, за 75 лева очаквах малко повече от три месеца живот, лошото е, че повечето марки не правят моя размер. Официалната версия на търговеца е, че течността за чистачки съдържала вещества които разяждали гумата и затова се разваляли чистачките.
- xploda
- Автомобил: Civic
- Двигател:
Aз миналата седмица си взех някакви Bosch Eco някакви по 10лв. чистачката. С две лепенки, на едната пише Made in Germany, на другата Made in China
Но за 1 седмица из тези дъждове и снега днес нямам никакви забележки. Чистят учудващо добре 

- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
На новата кола купих пак БОШ Еко.Адски доволен ! В моменте гледам масовите размери Валео са по 13-15лв в метро на промоция тип бананови с комплект за закрепване към всички видове чистачки...сиреч адаптери за колите от 60те до ден днешен.Мисля че бяха 7 или 8 адаптера.
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
Взех от лидълските за една работна каляска и за цената си са екстра
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
mupk0 написа:На новата кола купих пак БОШ Еко.Адски доволен ! В моменте гледам масовите размери Валео са по 13-15лв в метро на промоция тип бананови с комплект за закрепване към всички видове чистачки...сиреч адаптери за колите от 60те до ден днешен.Мисля че бяха 7 или 8 адаптера.
Това цена за 1бр или комплекта е толкова
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
[quote="mupk0"]сиреч адаптери за колите от 60те до ден днешен.quote]
Не е за всички.
Няма за широко рамо 11,7-12 мм
Не е за всички.

Няма за широко рамо 11,7-12 мм
Последна промяна от kris11 на Сря 12 мар 2014 9:31, променено общо 1 път.
- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
За 1бр чистачка е цената.А като цяло видях,че поддържа доста коли.На баща ми Фокуса 2008ма,на авер Джета 2003та които са си масови коли :) И куп други,които даже не съм вждал :D
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Лятото на 2011г си взех 3бр Валео безшарнирни, още съм си с тях и невероятно но факт, чистят прилично. Оставят черти само където има язви от камъчета по стъклото. Даже задната която се ползва рядко и страда много от прах и боклук чисти гладко и плътно. Преди това не бях попадал на чистачка която чисти добре повече от половин година.
- georgebonev
- Автомобил: Golf 3 Variant
- Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
- Контакти:
Чудя се, дали е за "направи си сам", защото е свързано със смяна на повредено перо на чистачки и възстановяване на добрата им работа.
Есента се прокъса малко перото на едната чистачка аеро туин (aero twin) и тогава имаше промоция в един от хипермаркетите, та си купих за 3 лв. подобна. Обаче, след като я сложих и пробвах, се оказа, че изпуска и не прилепва добре по средата и остава неизмита ивица.
Теглих си една, че не си купих от по-скъпите, но пък си помислих, че съм попаднал на дефектна бройка. Чистачката беше и малко по-голяма - 53 см (пасажерска), вместо 51 см, която не опира в края прибрана долу (Голф 3). После купих пак същия модел, но 51 см - и тя изпускаше малко след центъра.
Е, днес имах малко време и се заех да ги разглобя и сменя перото от едната на другата.
"Тапата" - капачето в края се маха, като се натиснат две пластмасови чопчета с тънка отвертка. После се издърпва перото и на негово място се вкарва другото перо.
Перото влиза между две метални пластини, които ги мъчих да изкривя и огъна малко, за да променя натиска, който оказват в центъра, но резултата - нулев. Пак си чистеха с пропуски.
Накрая измъкнах перото от старата чистачка, която си чистеше идеално преди да се прокъса, и й намъкнах едно от новите пера.
Резултата - безупречно чистене без пропуски, както си чистеше преди да се повреди
Стигнах до извода, че тези метални пластини вършат половината работа на чистачките, защото налагах на гладка повърхност перата (сложени на чистачките) и нямаше кривини и пропуски, а на стъклото не си вършеха работата.
Е, сега си имам още две нови пера за старата чистачка.

Есента се прокъса малко перото на едната чистачка аеро туин (aero twin) и тогава имаше промоция в един от хипермаркетите, та си купих за 3 лв. подобна. Обаче, след като я сложих и пробвах, се оказа, че изпуска и не прилепва добре по средата и остава неизмита ивица.

Е, днес имах малко време и се заех да ги разглобя и сменя перото от едната на другата.
"Тапата" - капачето в края се маха, като се натиснат две пластмасови чопчета с тънка отвертка. После се издърпва перото и на негово място се вкарва другото перо.
Перото влиза между две метални пластини, които ги мъчих да изкривя и огъна малко, за да променя натиска, който оказват в центъра, но резултата - нулев. Пак си чистеха с пропуски.
Накрая измъкнах перото от старата чистачка, която си чистеше идеално преди да се прокъса, и й намъкнах едно от новите пера.

Стигнах до извода, че тези метални пластини вършат половината работа на чистачките, защото налагах на гладка повърхност перата (сложени на чистачките) и нямаше кривини и пропуски, а на стъклото не си вършеха работата.
Е, сега си имам още две нови пера за старата чистачка.

- Mario951
- Автомобил:
- Двигател:
Още откакто масово навлязоха тези безшарнирни чистачки съм скептичен към тях просто, защото се опитват да преоткрият топлата вода. Нали целта на "обикновенната" чистачка е да си разпределя поравно натиска от рамото. Чудех се какви да си зема и явно с тези безшарнирни е на късмет цялата работа - някой казват че се късат бързо, други че не прилягат като хората и в крайна сметка си намерих Бош Еко на 7 лв бройката от практикер и си чистят перфектно 

- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
Ти си скептичен, аз пък съм възхитен. Особено зимата е най-върховния кеф. Със старите не можех да мина и 2 километра преди да се напълнят със сняг и да спрат да чистят. С безшарнирните е песен. С по-висока скорост също чистят по-добре.
Говоря за оригинални, тия от по 3 лева не ги коментирам
Говоря за оригинални, тия от по 3 лева не ги коментирам
- plamikcho
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: BLS 2007
Re: Какви чистачки използвате ?
plamikcho написа:Купих тези от ebay.de. http://www.ebay.de/itm/BOSCH-AEROTWIN-SCHEIBENWISCHER-WISCHERBLATT-WISCHER-VORNE-VW-PASSAT-3C5-VARIANT-/251313239398?pt=DE_Autoteile&hash=item3a836fb566
Изглеждат доста добре, даже имат надпис "Made in Belgium".
С доставката цената излезе 45 лв.
След 4 месеца много доволен

- веселин
- Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
- Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
- Контакти:
За пореден път Шампион от Руди 96 -
карал съм и със Бош . но за мен Шампион са по-издържливи
Валео не останах доволен - много бързо се разскърцаха

карал съм и със Бош . но за мен Шампион са по-издържливи
Валео не останах доволен - много бързо се разскърцаха
- G-HELL
- Автомобил: Golf MKIII
- Двигател:
Аз използвам обикновени, някакви евтини без марка. Дори не са май и точен размер за Голф 3, ами малко на око съм ги избирал но съм ги оцелил. Не помня точна цена, ама мисля около 2-3-4лв бройката да са били. Та не ми е проблем да ги сменям по 2 пъти в годината, ако се наложи. По едно време имах навика да си пазя старите и лятото да слагам тях, колкото да има чистачки (да не бутна лостчето без да искам и да стане някой гаф с надиране на новия прозорец), а по-новите в багажника да не ги опича слънцето, но сега видя ли зор отивам до най-близкия магазин и меря размера по тях и сменям. Баща ми сменя перцата само на неговата кола, но на мен лично не ми се занимава чак толкова. Някой все пак ако може да ме насочи за правилните размери за чистачки на Голф 3 ще съм му благодарен (нали говоря заводско, според производителя). Друго, което ме интересува е правилното положение на рамената на чистачките, защото имам чувството, че предишните собственици нещо са пипали по рамената.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”