Не твърдя, че има нещо ненормално в това да има върнати. Нормално е.
Твърдя обаче, че според мен има нещо недомислено относно побългарените еко спрямо заводско евро. Разбирам много добре разликата може да бъдеш спокоен, но мисля, че беше изначало излишно да се въвеждат, достатъчно беше да се следи даденото МПС да покрива заводското евро, което му е дадено.
Казваш - бензиновите, ето в статията е написано, че газ-аназилатора за тях мери 5 компонента:
5-компонентен газанализатор следи измерването и много компоненти и накрая изчислява ламбда фактор
Обаче, например, ЕВРО 3 стандарта съдържа само три измерени и дефинирани неща в себе си:
Бензин:
CO: 2.3g/km
THC: 0.20g/km
NOx: 0.15g/km
От друга страна за дизелите е обратното - при дефинирани няколко компонента в Евро стандартите се мери само 1 - димност. Това са тотални абсурди, те не са от сега, но сега идват на дневен ред заради това, че няма как да има манипулации/уж/.
И ето ти логичен въпрос: как дефинираха останалите 2 компонента за бензинов мотор, които мерят спрямо този стандарт, когато те изобщо не са мерени тогава(когато е създаван тоя стандарт) и не са ясни като стойности? Това имам предвид като казвам, че тук идва недомислицата. Как да сме сигурни, че са правилно дефинирани?
Ако следваме тази логика, то излиза, че колата може да си покрива напълно еврото, с което е дадена от завода, но да я спират заради някои от другите компоненти, които й мерят. Това коректно ли е?
Още 2 неща:
Те са с най-малки граници и ако попаднат на некачествено гориво, те не могат да преминат
Сега, знаем къде живеем, знаем и какви горива зареждаме. Възможен ли е варианта да си заредил некачествено гориво без да подозираш и да ти спрат колата от движение - явно да, според статията.
Така заради повишени нива на кислород газанализаторът отчита по-висока ламбда. Това са автомобили, които се движат на газ и с газови уредби. При изгарянето на газта се образуват по-голямо количество вода и пари в ауспуха и газсервизите правят дупка в ауспуха, за да може тази вода да излиза. Но тези дупчици внасят повече кислород в системата и автомобилът не може да покрие нормите
Нормално ли е този така вреден кислород или водни пари да пречат да минеш успешно прегледа? Подчертавам кислород, в свободна форма.