Естествено, че ще сеавнявам Тесла 3 и Y с Артеон/Пасат - седан/комби.
1. Пространство - би ми вършила същата работа
2. Мощност и задвижване - мисля дори няма смисъл да се коментира?
3. Екстри - всеки с приоритетите си, но Y (нея съм гледал) предлага почти всичко, което има в топ оборудване на пасат/артеон. И много повече от средните и ниските нива. Моя пасат е с почти всички възможни екстри и освен обдухване на седалките, не виждам нещо друго да ми липсва.
Смешно е да се сравняват тези тесли с фокуси, мокуси!
Особено, ако заговорим за автономия и асистенти
Споменаваш и за бавно заееждене към недостатъци на EV. Аз лично гледам Киа EV6, като потенциален заместник на пасата. 800 волта архитектура - към 300кв зареждане. От 10 до 80% - 18мин. Тоест 600км пробег го правя с 18 мин спиране. Соти, ама за толкова децата ми не могат да се изпикаят.
Като екстри в топ нивото има абсолютно всичко и в повече от всеки артеон. Струва 146к лв. 325к.с. 4х4. Единствено багажника ще ми е малко по-малък.
А ако намесим вторичният пазар - за 120000лв взимам GT изпълнението с 500 и кусур коня, с абсолютно всичко. На 1г.
И ще имам 6+г гаранция. Тоест и това мога да сравня с новия артен
Хайде да видим колко ще излезне топ модела на артеон, който е с топ двигателя (и пак ще е с по-ниска мощност)?
А като сравняваме цени, няма ли да сложим и еазход притежаване? Не гориво, а притежаване:
1. 8г срещу 5г гаранция - и в тези 5 могат да не ти се покрият някои доста скъпи ремонти. Тоест, ако делим цената на години безпроблемно/гаранционо каране - 140000лв разделени на електричка = 17500лв на година, Артеона - 28000лв!
2. Обслужвания - мисля на всички е ясно
3. Данък - пак
И май цената ще се окаже дооооста по-ниска!
Почти същото е и за малък градски автомобил. Там има малко повече разлика в началната цена, но реално получаваш повече. Дори само темперирането на салона е екстра, която ще покрие разликата.
Вече коментирахме, че EV не трябва да покрияат всички класове на ДВГ. Излишна заигравка, за която VW ще си плати скъпо.