Акумулатори - колко им е животеца?
-
- Автомобил: VW
- Двигател:
Re: Акумулатори - колко им е животеца?
Здравей, ако има акумулатор с 2 годишна гаранция за 100 лв, го предпочитам пред тоя за 200 лв със също 2 годишна гаранция. Щото ако единия клекне след втората година, тичам за друг, нов, за 100 лв, със също двегодишна гаранция. В пъти по-добър вариант от това, тоя за 200 лв да клекне на третата година. А ако са решили да изкарат съвместно повече от 4 години, още по-добре.
- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
Днес ми се наложи (не бе неочаквано) да заменя Berga Power Block 63Ah, след почти 7 години работа (без 2 месеца). Даде признаци на изтощение последните 2 седмици. Определено доволен. Интересното е, че това е 2-ри акумулатор на тази кола за 19 години - дойде от Швейцария с оригиналния си VW акумулатор, който още беше жив, но реших да не бъда твърде нагъл
Алтернаторът е рециклиран и си зарежда на 14.6V.
Моята логика е - купувайте този акумулатор, който отговаря на спецификациите и се дава с най-голяма гаранция

Моята логика е - купувайте този акумулатор, който отговаря на спецификациите и се дава с най-голяма гаранция

- beuchat
- Автомобил: 1990 Golf 2
- Двигател: 1.6 EZ
60 амперов Titan от Кауфланд(произведен в завода на Монбат в Монтана)-година и половина и стартера взе да върти мудно.Мерих за отечка-няма.По параметри на етикет-480 А стартов ток.Останали 209 ампера.Говорих с човек,който им е извършвал гаранционно обслужване преди години и каза директно да го свалям,че може да си прецакам алтернатора.Сега ще чакам Кауфланд 30 дни да го пратят до "сервиз",понеже нямали практика да връщат пари или да подменят стоката.При въпроса ми с какво ще карам през това време,отговорът естествено беше -"Съжаляваме,но това ни е политиката".
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
И изводът мисля е споменаван в тази тема и преди - "Не си купувайте акумулатор от магазин за хранителни стоки".
- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
В един нормален магазин/сервиз, биха ти дали оборотен докато тече проверката на твоя.
На предишната ми работа се е случвало (особенно при японците) да нямаме оборотен акумулатор който да пасне на дадения автомобил и сме слагали чисто нов само и само клиента да има с какво да кара 1-2 седмици.
Е друг е въпроса че същия акумулатор се връщаше после пак на витрината за продажба
но важното е клиента да бъде доволен.
На предишната ми работа се е случвало (особенно при японците) да нямаме оборотен акумулатор който да пасне на дадения автомобил и сме слагали чисто нов само и само клиента да има с какво да кара 1-2 седмици.
Е друг е въпроса че същия акумулатор се връщаше после пак на витрината за продажба

- beuchat
- Автомобил: 1990 Golf 2
- Двигател: 1.6 EZ
Сагата приключи успешно,макар и с доста изхабени нерви и време.Оставих акумулатора да го изпращат в "сервиз" за проверка,но сервизът отказа рекламацията(защо ли не съм очаквал нещо различно),под предтекст,че акумулаторът е ударен.Човекът от сервиза ми изпрати снимки на акумулатора.Акумулаторът беше повреден.Дали умишлено от сервиза,дали от Еконт,само той си знае.От там още разправии с Кауфланд,че съм им занесъл здрав акумулатор,а сега и такъв нямам.В крайна сметка ме мотаха една седмица и ми върнаха парите.Добре,че имам приятел,който ми даде неговия,за да има с какво да карам колата.Та изводът е:
Акумулатори произведени от Монбат Монтана и продавани в големи хипермаркети - катерогично НЕ!
Акумулатори произведени от Монбат Монтана и продавани в големи хипермаркети - катерогично НЕ!
-
- Автомобил:
- Двигател:
Подкрепян мнението, два техни се предадоха на 25-26 месец, Гаранция-Франция...
- jordan17772
- Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
- Двигател: BCB + CAWB
Вземайте реномирани марки и ако карате малко ги дозареждайте редовно с "умно" зарядно и ще ви карат дълги години.
- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
Аз ли съм единствения доволен от монбат
2 Монбат с жълт етикет (мисля че формула се водеха) над 4г. всеки от тях. Преди няколко месеца ми умря втория. Изхвърлил съм гаранцията но по груби сметки е на минимум 5г. Като веднъж ми беше залепило релето на фаровете и го бяха изтощили до към 7-8v.

2 Монбат с жълт етикет (мисля че формула се водеха) над 4г. всеки от тях. Преди няколко месеца ми умря втория. Изхвърлил съм гаранцията но по груби сметки е на минимум 5г. Като веднъж ми беше залепило релето на фаровете и го бяха изтощили до към 7-8v.
- Каспър
- Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
- Двигател: A20NHT Turbo 250 HP
От значение е по-скоро от къде се взима акумулатора и след това от значение е марката.
Реномирана марка купена от хипермаркет, може да създаде повече ядове от куча марка купена от фирма която се занимава с акумулатори.
Един държащ на името си търговец на акумулатори знае какво да предложи на клиентите и как да го съхранява и обслужва в последствие. От това зависи колко дълго ще остане на пазара този търговец и дали ще има хляб на масата.
Същото не може да се каже за един хипермаркет на който основната печалба идва от хранителни стоки.
Предполагам не си купувате хляб от магазините за акумулатори и затова акумулатори не се купуват от хипермаркетите, а от хора които с това си изкарват хляба.
Търговеца на акумулатори, ако е читав, ще гледа как да ти реши проблема, разбирай оборотен акумулатор, бърза замяна, бързо зареждане на стария и т.н.
Хипермаркета не може да направи друго освен да ти върне парите, което не ти решава проблема бързо.
Реномирана марка купена от хипермаркет, може да създаде повече ядове от куча марка купена от фирма която се занимава с акумулатори.
Един държащ на името си търговец на акумулатори знае какво да предложи на клиентите и как да го съхранява и обслужва в последствие. От това зависи колко дълго ще остане на пазара този търговец и дали ще има хляб на масата.
Същото не може да се каже за един хипермаркет на който основната печалба идва от хранителни стоки.
Предполагам не си купувате хляб от магазините за акумулатори и затова акумулатори не се купуват от хипермаркетите, а от хора които с това си изкарват хляба.
Търговеца на акумулатори, ако е читав, ще гледа как да ти реши проблема, разбирай оборотен акумулатор, бърза замяна, бързо зареждане на стария и т.н.
Хипермаркета не може да направи друго освен да ти върне парите, което не ти решава проблема бързо.
Ако си от София мога да ти препоръчам сервиза за акумулатори в Дървеница
https://www.google.bg/maps/@42.6516964,23.3594845,3a,75y,108.31h,86.5t/data=!3m7!1e1!3m5!1slZhD6IddJj0ZqC6OEfV0Gw!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DlZhD6IddJj0ZqC6OEfV0Gw%26cb_client%3Dmaps_sv.share%26w%3D900%26h%3D600%26yaw%3D108.31270208295994%26pitch%3D3.500444230773766%26thumbfov%3D90!7i16384!8i8192?coh=205410&entry=ttu
Смело мога да кажа че не са от сервизите които гледат да ти вземат парите на всяка цена.
На роднина му дадоха оборотен и му заредиха неговият за безпари.
Първият който взех от тях изкара 8-9 години.
https://www.google.bg/maps/@42.6516964,23.3594845,3a,75y,108.31h,86.5t/data=!3m7!1e1!3m5!1slZhD6IddJj0ZqC6OEfV0Gw!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DlZhD6IddJj0ZqC6OEfV0Gw%26cb_client%3Dmaps_sv.share%26w%3D900%26h%3D600%26yaw%3D108.31270208295994%26pitch%3D3.500444230773766%26thumbfov%3D90!7i16384!8i8192?coh=205410&entry=ttu
Смело мога да кажа че не са от сервизите които гледат да ти вземат парите на всяка цена.
На роднина му дадоха оборотен и му заредиха неговият за безпари.
Първият който взех от тях изкара 8-9 години.
- vinixxx
- Автомобил: Seat Altea
- Двигател: BJB
Дали има вариант да се измери вътрешно съпротивление на акумулатор с обикновен мултицет?
-
- Автомобил: Бора
- Двигател: АКЛ 1999
Вземаш едно постоянно съпротивление /500 ома,5 вата , примерно /, включваш го към акумолатора и мериш тока през него . В същото време мериш напрежението на клемите на АКБ . Изчисляваш пада и от напрежението на клемите вадиш пада , разликата делиш на тока , ще получиш вътрешно съпротивление . Това за батерия от 9 волта ще е точно , но за акумолатор с работен ток около 100 ампера , едва ли . Трябва да осигуриш консуматор с подобен ток и тогава да мериш , според мене .
-
- Автомобил: Passat Variant B8 SCRBMT 2018
- Двигател: DFGA
Защо толкова труд за нищо!? Във всеки уважаващ себе си сервиз или магазин, специализиран за продажба и поддръжка на акумулатори има едно нещо, дето му викат товарна вилка. С нея или сегашните й подобрения, за секунди ще ви измерят акумулатора под реален товар и веднага ще му определят състоянието. На повечето места е и безплатно, а ако е платено, едва ли ще е повече от цената на кутия от масовите цигари.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Като стана на въпрос кой колко изкарва ... да спомена, че купеният 2012-та година акумулатор Мол на старата ни А-шестица е все още напълно в ред . Излезе много сполучлива покупка.
Пу дан'чуй дявола .
Бях забравил кога съм го купил. И в разговор с приятел , който ми се оплака, че акумулатора му едвам изкарал 4 години . От дума на дума поменах, че на колата ми е поне 7 или 8 годишен. Не повярва. Аз потърсих гаранционната в документите си.
Гледам там датата и леко ме озадачи, от 2012-та е бил.
Ест. моя човек не повярва .
Отварям капака и той вижда марката , модела , както и клемата с набитите там седмица и година. 42-а седмица , 2011 година.
Увисна му ченето .
Аз го купувам средата на 2012 . И оттогава е на каляската. Преди това беше оригиналния . И той бая е изкарал ( 98-ма декември е колата).
Колата се кара ( или по-точно караше) редовно и доста км на година. Но последните 3-4 години зимата по-рядко, поради наличен друг автомобил.
2 -3 пъти в годината се дозарежда напълно със зарядно.
А този от снимките в тази тема viewtopic.php?style=26&f=24&t=165525&start=465
умря преди седмица . Щеше да живее още, но аз съм си виновен. Три пъти ( минимум ) тотал изтощен до под 5-6 волта, поради лампа в моторния отсег , поради забравен за три дни на контакт ( тъпа работа, признавам) . И още един път заради дефектирал по време на движение генератор ( диоден блок ) , едвам се прибрах и за капак беше кучи студ.
Оцеля , а бях го отписал още първия път и бях хем ядосан на себе си, хем настроен за нов.
Както знаем стартерните батерии ги убива ниския волтаж. Дълбокия разряд не прощава.
Последно време и стартера ми правеше кофти проблеми ( разбит) , а днес , а утре да го смъкна, но колата е работен жип и постоянно ми трябва. Не намирах време да го спра и оправя като хората.
Отделно и две подгревни свещи с проблем , абе.....тормоз на Н-та степен.
Е оправих всичко, ама... вече и с ново аку...
Значи изкара 8 годинки с всичките му нанизани мизерии от моя страна .
Уникален акумулатор е бил.
Някой беше споменал ( има същия) , че е вероятно оригинален акумулатор на известна фирма за първоначално вграждане. Не знам, но много добър, жалко, че вече ги няма.
Сегашният е някакво дърво за 170лв , Не знам колко ще изкара.
Пу дан'чуй дявола .
Бях забравил кога съм го купил. И в разговор с приятел , който ми се оплака, че акумулатора му едвам изкарал 4 години . От дума на дума поменах, че на колата ми е поне 7 или 8 годишен. Не повярва. Аз потърсих гаранционната в документите си.
Гледам там датата и леко ме озадачи, от 2012-та е бил.
Ест. моя човек не повярва .
Отварям капака и той вижда марката , модела , както и клемата с набитите там седмица и година. 42-а седмица , 2011 година.
Увисна му ченето .
Аз го купувам средата на 2012 . И оттогава е на каляската. Преди това беше оригиналния . И той бая е изкарал ( 98-ма декември е колата).
Колата се кара ( или по-точно караше) редовно и доста км на година. Но последните 3-4 години зимата по-рядко, поради наличен друг автомобил.
2 -3 пъти в годината се дозарежда напълно със зарядно.
А този от снимките в тази тема viewtopic.php?style=26&f=24&t=165525&start=465
умря преди седмица . Щеше да живее още, но аз съм си виновен. Три пъти ( минимум ) тотал изтощен до под 5-6 волта, поради лампа в моторния отсег , поради забравен за три дни на контакт ( тъпа работа, признавам) . И още един път заради дефектирал по време на движение генератор ( диоден блок ) , едвам се прибрах и за капак беше кучи студ.
Оцеля , а бях го отписал още първия път и бях хем ядосан на себе си, хем настроен за нов.
Както знаем стартерните батерии ги убива ниския волтаж. Дълбокия разряд не прощава.
Последно време и стартера ми правеше кофти проблеми ( разбит) , а днес , а утре да го смъкна, но колата е работен жип и постоянно ми трябва. Не намирах време да го спра и оправя като хората.
Отделно и две подгревни свещи с проблем , абе.....тормоз на Н-та степен.

Е оправих всичко, ама... вече и с ново аку...
Значи изкара 8 годинки с всичките му нанизани мизерии от моя страна .
Уникален акумулатор е бил.
Някой беше споменал ( има същия) , че е вероятно оригинален акумулатор на известна фирма за първоначално вграждане. Не знам, но много добър, жалко, че вече ги няма.
Сегашният е някакво дърво за 170лв , Не знам колко ще изкара.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”