:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Пускане на аварийни при включване на задна предавка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Re: Пускане на аварийни при включване на задна предавка

Мнениеот forski » Вто 27 яну 2015 12:37

В БГ аварийните са вълшебни светлини, чукнеш ли ги моментално се превръщаш в автомобил със специален режим на движение, използвайте ги смело колеги те за това са сложени, за спиране за цигари, за кафе, за закуска, за маневри напред-назад и т.н. :mhihi
Само не ги пускайте при авария на пътя че някой може да се обърка и да реши че ще паркирате или ще извършвате някоя смела маневра :a045

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Вто 27 яну 2015 20:58

BG-EU....... някой обръща ли внимание на разликата в статистиката за жертви на пътя и за нелепи катастрофи (за първата спомената страна и за всички останали)? ного се поевропейчихме нещо, преодоляхме маса свои недостатъци (и на МПС-тата си), "изпедепцахме" се дет са вика и сега самодоволно критикуваме всичко дет сме надраснали - дневни светлини, аварийни светлини, изобщо сигнализация от сякъф тип... колеги, не всички знаем какви са правилата и навиците във вашия ареал / хабитат. тук на помощ идват общоприети правила, които помагат на всички "сигналопризнаващи" и "сигналоотдаващи" водачи на МПС, временно пребиваващи или просто преминаващи из вашите географски ширини, да стигнат невредими (и да не навредят някому!) до крайната точка на пътуването си. я някой да пусне анкета направо - със или без мигачи ви кефи повече да шофирате... :banghead

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Сря 28 яну 2015 21:07

joro_kem написа:...я някой да пусне анкета направо - със или без мигачи ви кефи повече да шофирате... :banghead

Не изкривявай понятията и конкретния въпрос. Те по същия начин несъгласните, че карането на фарове денем е глупост дават доводи как някои хора и през нощта са без фарове. Едва ли не - който не е съгласен денем да кара на фарове изглежда подкрепя каращите нощем без светлини. Че и твоята работа - говорим за аварийни - " или без мигачи ви кефи повече да шофирате"

Потребителски аватар
shadou2
Автомобил: VW Bora
Двигател: 1.6 SR

Мнениеот shadou2 » Чет 29 яну 2015 8:10

Може би трябва и при спиране на пешеходец да се дават аварийни, мен вчера ме блъснаха защото спрях на пешеходец и тогава ли трябваше да давам аварийни? :scare3

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Чет 29 яну 2015 11:15

Поради ниската ни култура на пътя точно пускането на аварийни след като вече съм спрял на пешеходна пътека ми е спасявало багажника десетки пъти. Да не говорим за живота на пешеходците. Аз спирам в средна лента а теле със няма значение марката че ще стане хранилка прелита от ляво все едно е на състезание. Направо виждах как полита лелката заради която спрях. Настигнах го на светофара и го питах нормален ли е? Телето ми отговори ми ти защо спираш на средата на улицата :no :facepalm

virus_2005
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот virus_2005 » Чет 29 яну 2015 11:18

shadou2 написа:Може би трябва и при спиране на пешеходец да се дават аварийни, мен вчера ме блъснаха защото спрях на пешеходец и тогава ли трябваше да давам аварийни? :scare3

Защо не, след като виждаш, че водачът зад теб не спазва нужната дистанция ( ако си ползваш огледалата за обратно виждане ) и при рязко спиране от твоя страна се случва точно това, което се е случило с теб.
Масово не се съобразяват водачите с пътната обстановка и не спазват нужната дистанция!
Не е лошо да прочетете какво пише в ЗДвП, преди да се качите да карате!

"Чл. 31. За предупреждаване на участниците в движението за опасност водачът може да подава авариен сигнал чрез едновременно включване на всички пътепоказатели."

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Мнениеот Piqndurnik » Чет 29 яну 2015 11:42

То си има стопове за таза работа, ама някои като ги затъмнят, мъждят като кандило.

Потребителски аватар
shadou2
Автомобил: VW Bora
Двигател: 1.6 SR

Мнениеот shadou2 » Чет 29 яну 2015 13:17

virus_2005 написа:
shadou2 написа:Може би трябва и при спиране на пешеходец да се дават аварийни, мен вчера ме блъснаха защото спрях на пешеходец и тогава ли трябваше да давам аварийни? :scare3

Защо не, след като виждаш, че водачът зад теб не спазва нужната дистанция ( ако си ползваш огледалата за обратно виждане ) и при рязко спиране от твоя страна се случва точно това, което се е случило с теб.
Масово не се съобразяват водачите с пътната обстановка и не спазват нужната дистанция!

"Чл. 31. За предупреждаване на участниците в движението за опасност водачът може да подава авариен сигнал чрез едновременно включване на всички пътепоказатели."

За червеня светофар преди 10 месеца ли говорим или за вчера, а за вчера аз съмс е огледала проблема беше друг ;) невнимание от този отзад. Защото ако е за преди 10 месеца онази беше пияна, а тук беше недоглеждане, все пак пешеходците не са за да ги блъскаме нали ;, а всеки шофьор е длъжен да спазва дистанция.

Че то ние трябва само на аварийни да караме :mhihi

Последна промяна от shadou2 на Чет 29 яну 2015 13:24, променено общо 1 път.

berbatovbg
Автомобил: Golf 3 1.4
Двигател:

Мнениеот berbatovbg » Чет 29 яну 2015 14:16

Да се изкажа и аз по темата.
Карам 3-ка и може би повечето знаят къде се намира бутона за аварийни (между волана и скоростомера) волана ми е оригинален а аз не съм толкова "малък мъж" и не ми е толкова лесно да се "пресегна" да го натисна и то само при положение че е изправен (за колегите които ще кажат че се изправя с един пръст -без хидравлика съм) .
Друго не мисля ,че някой живее с мисълта "Аварийните ми дават предимство" аз лично ги пускам за да сигнализирам че ще излизам от паркомястото ми и така всеки движеш се преценя как да постъпи с евентуалното ми пропускане да излезна защото който не го е правил между 17:00 и 18:00 в Стара Загора не знае ,че това е може би единствения безрисков начин да го направиш.
А относно колегите които го правят за паркиране не съм съгласен понеже аварийната сигнализация може да значи много неща у нас :) .
Аз лично просто подавам десен/ляв мигач понеже аз поне не знам за друга тяхна функция освен сигнал за престрояване .
Така искам да кажа ,че подкрепям идеята на колегата за аварийки с задната

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пет 06 фев 2015 1:30

virus_2005 написа:

Твърдиш, че пешеходец, който пресича на пешеходна пътека, е опастност на пътя!?
Евала! Думи нямам...
:no

virus_2005
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот virus_2005 » Пет 06 фев 2015 9:52

И аз нямам думи за хора, който коментират без да са прочели закона и да помислят преди да отговорят на поста ми.
Иначе добре ги изопачи нещата, но жалко, че си го разбрал така. Това обяснява, защо по улиците се създават нелепите ситуации...

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 06 фев 2015 11:55

Не всичко, което го виждаме всеки ден се припокрива с Правилата за Движение по Пътищата.

virus_2005
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот virus_2005 » Пет 06 фев 2015 13:33

Затова имаш глава на раменете, с която да мислиш (жалко, че при някой е за украса), както и има неписани правила.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Пускане на аварийни при включване на задна предавка

Мнениеот Haralampi » Пон 09 фев 2015 8:54

Хора защо просто не се придържате към ЗЗДП без да го изкривявате? То и клаксона е за предупреждаване за потенциална опасна ситуация и в Индия очевидно го използват съвсем по предназначение по същата логика като на някои тук за аварийните - непрекъснато в знак на "аз съм тук", "минавам вляво", "минавам вдясно", давам напред", "намалявам", "завивам" - все неща, които носят потенциален риск ако човек не внимава... Освен да се превърнем в една Индия и да приключваме дискусията щом това било по правилата!?

Нещата са толкова прости и в цял нормален свят са точно така:
Влизане в парк место = десен мигач
Излизане от парк место = ляв мигач (десният така или иначе остава невидим за движещите се автомобили докато не излезеш изцяло)
Спиране за цигари в лентата за движение = глоба
Авария на място, което потенциално създава опасна ситуация = Аварийни плюс Триъгълник

Нито мигачите, нито аварийните дават каквото и да е предимство!!

Това е положението и не разбирам защо трябва да измисляме нов правилник, сегашният работи чудесно когато се спазва!

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Вто 10 фев 2015 0:06

Напълно съм съгласен.

Само че може да се добави и това, че габаритните светлини се пускат при дъжд или мрачно време, а късите - чак когато започне да става тъмно. А не в 13ч на 01. август в безоблачен ден.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”