lucky7o, ще опитам да ти обясня една друга гледна точка. По-скоро ще ти разкажа една приказка. Надявам се, че ще има някаква полза.
Имало един МОЛ, където внедрили система за отчитане на времето за престой на клиентите с цел да се избегне използването на паркигна на МОЛа като безплатен паркинг за живеещите и работещите наоколо. Кихнали една голяма сума пари за тая система, после се оказало, че тя не е съвсем съвършена, но в някакаъв си договор пишело, че купувачът получава системата в тоя и вид и, ако иска доработки, трябва да кихне почти още толкова кинти, което не било рентабилно и вместо да платят за усъвършенстването на системата, от МОЛа решили да сложат упътване за работа. Ако всички клиенти спазвали упътването, системата работела задоволително добре и нямало проблеми. Но постоянно се намирали клиенти, които не искали да четат упътването, а ползвали системата, както им хрумне и сътоветно тая несъвършена система проявявала бъговете си и понякога таксувала клиентите въпреки, че не било логично и справедливо. Един от тия клиенти, който бил направил обратното на това, което пише на машината за таксуване, бил много огорчен от това, че несправедливо го карат да плати за нещо, което би трябвало да е безплатно. Тоз клиент изразил това свое възмущение по не съвсем учтив начин и изискал да му се възстановят парите. За служителите в МОЛа, това бил поредният клиент, който не желае да следва правилата, а да прави каквото си иска и да негодува от неблагоприятния за него резултат. И понеже било доста сложно да се манипулира автоматизираната система за отчитане на престоя и това се правело от едни доста заети и скъпоплатени специалисти, служителите в МОЛа казали на недоволния клиент, че няма какво да направят за него и че просто трябва занапред да спазва указанията на машината, за да няма проблеми. Възможно е възмутеният клиент да се е държал арогантно и да е заявил, че ще се обърне към институции, които би трябвало да защитават правата му на клиент, което никак не стимулирало служжителите в МОЛа да се обърнат към скъпоплатените специалисти и да похарчат няколко пъти повече пари, отколкото е сумата платена от клиента, нито пък да се бръкнат в джоба и да възстановят сумата на клиента от личните си средства. Имайки пред вид факта, че този случай не бил единичен и честите корекции от страна на скъпоплатените служители не били желателени, ама никак, както и редовното възстановяване на суми на разсеяни клиенти от джоба на съответния служител в МОЛа също било твърде несериозно.
lucky7o, не твърдя, че си виновен, нито пък, че имаш право. В един по-добър свят, системата за отчитане на престоя щеше да работи коректно в абсолютно всички случаи - т.е. да бъде дуракоустойчива. За съжаление този по-добър свят, още не е познат на човечеството. Начинът, по който тропаш с краче и изискваш да ти бъде позволено да се възползваш от правата си не е най-правилното поведение, според мен. Живеем в един несъвършен свят с несъвършен софтуер и още по-несъвършени хора. За да бъде този свят поне малко по-поносим за нас, то трябва всички ние да полагаме усилие, а не да тропаме с краче и да настояваме на своето, пък било то и справедливо. Разказах ти тази приказка, без да претендирам, че е вярна. Даже и наполовина. Разказах ти тази приказка от гледната точка на човек, чиято работа е да коригира последствията от грешките и некомпетентността на другите хора. Колкото и не професионално да е, аз нееднократно съм посочвал вратата на хора, които са изисквали моментално да коригирам направените от тях грешки или пропуски. Не коментирам дали причината да има такива проблеми е само човешка или е била комбинация от човешка грешка и недостатъци на използваните системи. В обшия случай е второто, защото, ако системите бяха съвършени, то хората нямаше да имат възможност да допускат грешки, което пък е естествено и вродено за всички нас.Разказах ти тази приказка от гледната точка на човек, който е правил всичко възможно да помогне на хората, които са били достатъчно учтиви да обяснят какво са направили, да допуснат, че възможно да са сгрешили и да попитат дали е възможно да се постигне търсеният по-добър резултат, отчитайки, че светът не се върти около тях и точно в този момент може да съм имал по-важна или по-спешна работа, което да не позволява да отделя време или ресурси за решаването на техния проблем ... за създаването на който те в по-малка или по-голяма степен са допринесли.
Опитах да ти представя една друга гледна точка. Не казвам, че трябва да я приемеш. Просто опитай да допуснеш, че съществува и не бъди толкова краен!

Я, докато разказвам приказки
Petrolhead се е опитал да направи нещо подобно на това, което опитвам аз.
Petrolhead
След отговора на
lucky7o, ще добавя още нещо:
lucky7o, опитай да допуснеш, че не си достатъчно компетентен да прецениш дали "Най-спокойно без да е никакъв проблем за тях можеше да цъкнат там въпросния билет да го нулират". Можеше. А можеше и да не е толкова лесно. Няма как да знаеш, понеже не познаваш системата, която използват. Така категорично може да се изказваш, ако имаш доводи или опит с тяхната система. Това, което пишеш ме кара да мисля, че нямаш.
ktamen, ти също разсъждаваш доста едностранчиво и мисля, че не си прав. Според мен, е напълно нормално да имаш ограничено време да минеш през изхода(бариерата) след използването на автомата за таксуване на
изхода - нарочно съм го удебелил. Ако разполагаш с неограничено време да напуснеш паркинга
след таксуването, то ти ще имаш възможност да използваш паркинга за неопределено време, което се стремят да избегнат от МОЛа, не си ли съгласеан?
П.С. Като си чета поста, ми се струва, че изглежда сякаш аз съм някакъв безгрешен отворко, който оправя грешките на другите. Не е така. Самият аз често греша и не се срамувам да го призная и да потърся компетентна помощ. Част от моите грешки са създали предпоставки други хора да грешат и да имат нужда от съдействието ми впоследствие - "C'est la vie". Не се гордея с това, но и не тропам с краче, когато не само аз съм виновен за "ос.аното" положение.
Приятна вечер и бъдете по-търпеливи!