Месечният доход - отражение на автомобила, който караме...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Gigabyte
Автомобил: neko drugo
Двигател: vaprosche

Re: Месечният доход - отражение на автомобила, който караме.

Мнениеот Gigabyte » Нед 10 ное 2013 22:10

Дидко елементарно е, тъпите кифлИоци днешно време връзват на Е36 и Е46 ,тъй че едни 1000лева или 4000лева са смешни пари и вече си "батка" :mhihi :mhihi Да видиш вечер какво е тука... изпълнено с продънени е36ци дето аз не бих се качил в нея... Ама я кажи караш голф и край ,БМВ нали е друго... ама какво БМВ :mhihi

И такам - обобщено ,българина има... нема такава идеология ,колкото и смешно/плачевно да звучи :rolleyes

Иначе и да стига по-бързо с градския... не бих си позволил да чакам на студа 10минути ,после да седя с разни бабички и да им правя милички очички.. а и нали да се съобразявам с часове на заминаване и т.н. Сутрин ако трябва да позлвам ГТ ,трябва да стана у 6, а с колата ставам и в 7 и нещо и за точно 6минути с ръчка съм там където трябва! Просто тая кола за това съм я зел - да ми е УДОБНА ,а не да гъзарея и т.н. ,щото имам колеги с коли купени от тате и някоя продадена земя ,за по 10к лева и седят пред квартирите им без акумулатори ,защото се карат за прибирането им за Коледа и Великден :mhihi :mhihi :mhihi

gamble
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gamble » Нед 10 ное 2013 23:44

Колегата Gigabyte е бая прав с това "тъпите кифлИоци днешно време връзват на Е36 и Е46". Аз имах подобна случка. Един мой роднина, който е бая паралия си купи Mercedes GL 320 (ако не се лъжа 2008 г.) на под 100 хил.км. Мноооого запазена и яка количка. Това лято замина за Турция за 1 месец и ми го остави на мене :twisted Ох малеееееее... какво беше само... Нямам думи. Кифли дет не ме поглеждаха (а сме учили заедно или сме били в еднакви компании) почнаха от 1 км да ме поздравяват и да им текат лигите (и едвали само лигите :mrgreen ).

Според мене е и важно колко харчиш. Познавам хора дето каквото изкарат и го харчат. Цигари, алкохол и т.н. Поне да спрат с цигарите, което си е към 150 лв. на месец по 12 месеца си е 1800 лв. Спокойно всяка година можеш да сменяш я турбо, я маховик, я дюза... :screwy Мамата си ***** с тия цигари ей :banghead

bobbby11
Автомобил: Seat Toledo GT
Двигател: 2.0 2E 1994

Мнениеот bobbby11 » Пон 11 ное 2013 1:09

Хм дааа... Още в началото казах, че темата си е философска... Мисля че след време може да стане и култова... Нищо чудно до година-две и някой сополив асистент от СУ да напише труд базиран на нашите мъдри мисли...
А иначе искам да си допълня мнението... Много зависи и от възрастта на човека... Моите писания на 2-ра страница са валидни за от 30-годишни нагоре... Няма как до 20-25 години да разсъждаваш и постъпваш по тоя начин... Първо - ако не си "малък мафиозо", или футболна звезда, или пък нямаш "мама и тате" - значи директно нямаш шанс за засукана кола със собствени пари без заеми... Демек - или отиваш на 25-годишен голф двойка или се возиш на метрото... А това автоматично те превръща в "аутсайдер" в битката за "женско внимание" без значение дали приличаш на Том Круз или на Шрек... За сведение на "пуберите" - преди 25-30 години положението беше подобно - Който можеше да гепи Ладата на тате, беше едни гърди напред пред "пешеходците" в борбата за п.чки... Днес обаче конкуренцията е убийствена и хич не е достатъчно да си просто "моторизиран"... Между другото един съвет към новата вълна "млади лъвчета" : Мацките дето им текат лигите като видят BMW и Мерцедес /примерно - важи и за други марки/ си ги употребявайте по предназначение... Но нищо повече... Еле па да се жените за такива... Щото като се обърне палачинката и лигите им ще текнат в друга посока... Аре лека...

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 11 ное 2013 11:21

Не харесвам и не толерирам постове само с емотикони, но относно предния пост, мога да кажа само едно:
:bowdown :bowdown :bowdown
Относно съотношението доходи - автомобил. Естествено е всеки да си прави сметката. Както писаха и колеги по-горе - един и същ доход при различни хора обуславя различни възможности. Така че не само доходът е от значение, а общият социално-икономически статус. Собствено жилище/наем, пътуване до работа или не и ако да - на какво разстояние, за какво се използва конкретния автомобил и т.н. Отговорите никога не са еднозначни, но едно е сигурно за мен лично - искам да притежвам автомобил, който ми е на сърце и мога да си позволя, който е удобен и пригоден за целите, за които го ползвам.
Не бих си купил автомобил, който е просто средство за изгодно придвижване, ако не ми доставя удоволствие. Може би затова и съм автомобилен фен - защото за мен автомобилът е повече от средство за придвижване и винаги при покупката има и доза емоция, макар (надявам се) здравият разум да заема съществена част при вземане на решението. Ето и една лека статистика за автомобилите, които съм имал.
Първият ми автомобил Голф 2 GTD - 1000 лева - със собствени спестени пари си го купих.
Голф 3 GTD - пари от предната кола + кредит, изплатен за една година.
Голф 3 TDI - пари от предната кола + кредит, изплатен за 6 месеца.
:redface Рено Лагуна - пари от предната кола + спестени.
Пасат Б 5.5 - пари от предната кола + спестени.
Последва кражба и период от около 2 години на служебни автомобили, които аз си зареждах, плюс Голф 2 за проект, който купих, обслужвах и дооборудвах с техущи средства.
Ауди А4 3.0 TDI - пари от изплатено каско кражба от предната кола + кредит, който изплатих за около 3 - 4 месеца.
Продадох го, за да използвам част от парите за покупка на недвижим имот, след което известно време бях само с Голф 2-та.
Пасат Б6 2.0 TDI - спестени пари + парите, които останаха от Аудито.
Настоящият ми автомобил - Голф 5 GT sport 2.0 TDI - с парите от продажбата на Пасата и някой друг лев спестени.
Та така ... в началото е едно, сега е малко по-различно.
Сигурното е, че поддръжката на автомобила ми излиза относително много по-евтино именно защото е Volkswagen. Благодарение на форума и достъпа до информация, знанията, уменията и опита, които съм придобил през годините (почти всичко си правя сам), и благодарение на клуба, чрез който получавам възможност за ползване на отстъпки за части, масла и т.н.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пон 11 ное 2013 12:13

Винаги съм си подбирал колата (освен първата, която карах с пари от закуски 12 клас), така че да мога лесно да я подържам в перфектно състояние. Айде не перфектно, но поне хубави гуми, редовна смяна на консумативи (маслото не е от 150лв, но е синтетика), здраво окачване и всичко ел. да работи. Колеги с моя доход карат на кредит коли за по 20-30 бона, аз карам такава за 5, но го правя спокойно, без да си давам всичките пари за това че притежавам/карам кола.

За мен повече от 1/4 от заплатата на месец за транспорт (гориво+поддръжка) е много. Като цена на купуване - 3-5 заплати. Не е толкова проблема в ниските заплати, колкото в кофти избора. Който с 500лв на месец си взима кола, която подържа трудно, с 1000лв ще си вземе още по-хубава, която ще подържа пак толкова трудно.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пон 11 ное 2013 22:13

всеки си знае за него си и не мисля че има някаква общовалидна формула.

комшията кара S63 AMG, което струва повече от къщата му. така си е преценил човека, това кара.
обаче в същия момент имам познат, който има няколко е30 М3, които както знаете вече струват 5 цифрена сума в евро, ама по към средата на 5те цифри. Той не може с една заплата да си купи и 1/5 от колата, обаче пък не ги е плащал на тези пари. та той си се вози с е30 за 500 евро.

мисълта ми е че ситуациите са безкрайно много и не бива да съдим хората.
има си пробити гъзове, които слагат газ на лимузини за стотици хиляди, сипват им наливно масло и им търсят части по моргите. но има и хора, на които 30годишните им кочини са с налети в тях десетки хиляди, които не могат да бъдат забелязани от редовия семкаджия.

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Пон 11 ное 2013 23:32

кралицата на Великобритания се вози на газ. И в това няма нищо лошо. А мисля не е бедна женицата.
Прагматизъм.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Пон 11 ное 2013 23:37

И казаха че заради кризата си обличала роклите повече от един път :mhihi Вярно ли мислиш че го прави заради разхода?

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Пон 11 ное 2013 23:54

Аз карам и потдържам автомобил,чиято абсолютна стойност към момента възлиза на 1/2 от месечният доход на семейството ми.
Но същевременно изплащам новият си дом и успявам чат пат да спестя някой лев ,за да го погася по-рано от предвиденото.
Детето и семейството ми не гладуват,нищо не им липсва.
За мен е по-важно семейството ми да има дом,да има какво да яде ,и детето да го образовам и изуча,а колата....тя трябва да издържи времето на ипотеката на дома и усилията на съпругата ми да я съсипе, докато се учи да кара на нея,карайки паралелно шофьорските курсове.
Потдръжката и не е скъпа в повечето случаи се справям сам,благодарение на което е напълно технически изрядна.Много ми се ще някой ден да я сменя с по-нова....мощна..
Но,какво повече може да иска човек от живота?..

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Вто 12 ное 2013 20:10

Данни - да е жив и здрав, за по-мощна има време... :love.vwclub :beer :smile

Потребителски аватар
Комшията
Автомобил: Passat B5.5
Двигател:

Мнениеот Комшията » Сря 13 ное 2013 9:54

Какъв доход ми трябва за да карам Б7?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 13 ное 2013 10:15

Комшията написа:Какъв доход ми трябва за да карам Б7?

Десетина бинки :mhihi

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Сря 13 ное 2013 11:56

Ами то май не е въпрос само на месечен доход, но и на приоритети, възраст, семеен статус и... общо взето до разбиранията на човека. Не бива да се превръщаме в заложници на автомобила и в тази връзка доходът има някакво отношение, но като остатъчен % от средствата, които са разполагаеми за разходи по автомобила, понеже всяко домакинство има Х сума разходи, които не може да не направи (за сметки, за дневни на деца, такси и пр.).
Или, ако стойността на автомобила + всички разходи свързани с него, разделени на предполагаемият пробег с него, надвишават 0,50 лв на километър, то е по-добре да се возим на такси.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Сря 13 ное 2013 12:06

Другия много важен фактор освен колко % от дохода ти се дават за колата е как точно се поддрържа. Примерно за година всичките ми фактури (първоначално обслужване, ремонти, поддръжка, добавяне на някоя и друга екстра) са за 1000лв+. Реално можеше да сменя само масло от кауфланд и да си намеря за 100-150лв рейка втора употреба. Гуми все още не се е налагало да купувам, но познавам много хора с коли от класа на БМВ5 дето карат с галоши понеже посмъртно нямат пари за нови гуми с такъв размер.

Ако зора е просто да караш определена марка/модел кола с хубава визия не ти трябват кой знае какви пари. Ако искаш всичко да е наред....трябват.

Потребителски аватар
Exell
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Exell » Сря 13 ное 2013 12:38

Карам автомобил , който в момента струва по-малко от една моя заплата. Когато си купувах Голфа /2005 г./ изтеглих заем , защото цената му беше равна на 6 мой заплати. Върнах заема за 8 месеца , през това време си обслужих колата , блъснах се 2-3 пъти , отстраних щетите и от тогава се наслаждавам на возилото си . Колкото и морално да е остарял , ми доставя голямо удоволствие докато шофирам ,за разлика от новата ми служебна кола. За всичките тези години ме е оставял само 2 пъти на пътя . Предполагам , че когато се появи още един член на семейството ни ще се замисля за по-нов и пъти по-сигурен автомобил , но дори и тогава този ще продължи да ми служи , докато не се разпадне.
И да споделя , че през годините покрай мен имаше хора , които си сменяха колите през няколко месеца . Същите тези хора нямаха пари да ги обслужат или да им сменят гумите , заплатите им бяха сравнително ниски , но караха по-скъпа кола от моята. Най-глупавия пример ми е от преди ..... много години . Деветдесет и някоя , когато по пътищата масово се виждаха СОЦ возила , един младеж продаде второто семейно жилище в квартала и си купи мерцедес за 80% от сумата. След това похарчи и останалите 20% от парите и ... продаде мерджо и си купи хонда прелюд. След това пак се скъса и мина на опел Астра ..... в крайна сметка остана без жилище и без автомобил за краткото време от около 2 години , години на големеене.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”