x15 написа:ttony написа:минусите на 4по4:
1 - На много автомобили дифовете са от алуминий, така че втори диф + още един , два чарка е колкото каса бира в багажника, а и това е предвидено от инженерите и 4х4 автомобилите имат по големи дискове и спирачки.
Само за пример, моята джипка спира от 50км/ч до 0 за по малко от 5 метъра, докато на много други коли им отнема двойно повече.
2 - Ако е по-нов 4х4 автомобил не ти трябва да знаеш дали си в 4х4 режим или не, автомобила си върви като по релси!
3 - Ако си си със стоковото окачване, а не гаражна преработка, точно на сняг, лед и офроуд ще върви като самолет!
4 - Отново, тези коли ги правят инженери, а не лукови глави, това трябва да е разчетено!
5 - Защо ще е затормозено тръгването? Както ще тръгне с две задвижващи колела така, че и по-лесно ще тръгне с 4х4!
6 - Това пък как го измисли? С 4х4 в комбинация с тракшън контрол автомобила върви като танк!
1-дифовете не са от алуминий и не са само два:) поинтересувай се какво още включва една система за двойно предаване.
1.1. - няма автомобил, който да има по-добри спирачаки, само заради това, че е 4по4.
2. А на кой "по-стар" може да знаеш в какъв режим си:)? Имаш ли представа, че няма лек автомобил с фиксирано съотношение на въртащия момент между предния и задния мост. Няма и нищо ново, като техология, последните 20 години в системите за двойно предаване.
3. Предлагам ти да се осведомиш за видовете окачвания, слагани на ваг и да ни кажеш с кой код спортно окачване, автомобилът ще е "самолет на лек офроуд":) Единственият по-нов фабричен лек автомобил на ваг с възможности за лек офроуд е А6 олроуд и "инженерите" са наблегнали именно на възможността за повишаване на клиренса.
4. Аз не коментирам какво трябва да е направено, а как е направено. Не съществува автомобил с усилен съединител, заради това, че е 4по4. Двумасови маховици за 4по4 и за предно също няма различни
5. Не е трудно да се сетиш - заради по-големите загуби. Ако внимателно прочетеш първия ми пост, ще видиш, че някои от недостатъците са характерни само за перманетно 4по4. Не случайно компютъра се кодира различно за 4по4 и за предно. Колкото по-голям е моторът и/или маховикът, толкова по-пренебрежим е ефектът.
6. Ако под "танк" разбираш, че може да се завърти на равно място съм съгласен:).
Колега, mirovasi, от 12-13 години (с прекъсване от една година) винаги имам поне един 4по4 автомобил. В момента имам два (с различни 4по4 системи), които фабрично не се предлагат само на преден или заден мост.
Аз имам един въпрос, към колегите, които (ще) се упражняват върху поста ми - на какво се дължи повишеният разход при 4х4 автомобилите, в сравнение с версиите с един задвижващ мост?
Edit: В ауди-форума имаше много интересна тема за поведението на куатро с торен при аквапланинг.