Евтино гориво

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Как ще ви се отрази "евтиното" гориво?

Без промяна, пак ще си карам толкова километри колкото и сега
163
52%
Без промяна, тъкмо ще спестя някой лев
96
30%
Ще карам повече, за да се възползвам от по-евтиното гориво
31
10%
Ще карам повече, за да помогна на руския бюджет да върже двата края
11
3%
Ще карам по-малко
1
0%
Ще ползвам повече обществен транспорт, защото ще поевтинее
1
0%
И без това не карам през зимата, така че не ме засяга
4
1%
Не мога да реша
2
1%
Друго
7
2%

Общо гласове: 316
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Евтино гориво

Мнениеот Vlad777 » Нед 21 дек 2014 15:35

Полша си имат нефтено находище в Балтийско море. Нормално да им е по-евтина суровината.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 21 дек 2014 16:15

Полша е ясна...Бг нещо не е :mhihi

stoyan0304
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0304 » Нед 21 дек 2014 16:19

Аз отговарям на анкетата така: Ще карам с по-висока скорост, за да вдигна разхода на колата и така да компенсирам по-високото количество заредена газ за същата сума пари, на които съм зареждал при по-скъпа газ. :biggrin

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Нед 21 дек 2014 16:21

Vlad777 написа:Полша си имат нефтено находище в Балтийско море.

Винаги съм уважавал поляците защото обичат държавата си и към българите поне до преди известно време се отнасяха много добре за разлика от чехи, унгарци и др. Мисля, че и сега е подобно отношението.
Точно обратното е Норвегия - богата на нефт, но с изключително високи акцизи.

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Нед 21 дек 2014 16:27

А за Норвежките заплатки нещо? :mhihi А що се отнася до петрола в България-80процента от дизела ни е от нашите находища :th_up

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Нед 21 дек 2014 18:27

За да не отварям нова тема искам да попитам за един феномен, с който се сблъсках днес.
Наложи ми се да взема бутилка битова газ за родителите ми. С удивление разбрах по телефона, че една бутилка на Витогаз е 25.50 лв, а на Топливо е 24.80 лв. За незнаещите допълвам, че тя събира 20 литра газ и е безакцизна.
В задачата се пита как може да е толкова, като цената за литър е 0.99 лв на газостанциите и с включен акциз. Тоест някой сериозно ни ограбва поне с 5 лева на бутилка. :eek
Ясно Ви е, че заредих на газостанция, която зарежда битови бутилки и то по 0.97 лв/л. :biggrin
Относно Норвегия - да прав си колега, но и в САЩ не са никак ниски заплатите, а знаеш там какви са цените на бензинчето. :beer
Ако не съм уцелил мястото моля модераторите да преместят поста ми в правилния раздел.

Последна промяна от KOKO ГЕОРГИЕВ на Нед 21 дек 2014 18:31, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Нед 21 дек 2014 18:30

Мдам , така си е в милата ни татковина :neutral

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Нед 21 дек 2014 18:58

KOKO ГЕОРГИЕВ написа:

А при нас няма къде да заредя битова газ на цена от колонка :mhihi И тук до скоро цената на бутилка битова газ беше 29лв. :mhihi не съм зареждал скоро но едва ли са я свалили :th_up

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Нед 21 дек 2014 19:09

Тука при нас има две газстанции на които зареждат бутилки.На едната винаги цената е с 10 ст.повече от нормалните.
На другата пък няколко пъти им вземаха накрайника за бутилки и сега си го крият,а зареждането става с кодови думички и криене на бутилката до задната гума на колата,да не ги видят. :mhihi Вчера последно сипах при тях на 98ст./л.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Нед 21 дек 2014 22:27

KOKO ГЕОРГИЕВ написа:...За незнаещите допълвам, че тя събира 20 литра газ и е безакцизна.

и как точно реши, че събира 20 литра? клапана ли изключи или...?
битовата газ се зарежда ма килограм и на бутилката си пише колко кг събира
и понеже съм от незнаещите ще те оставя да си търсиш отговорите на задачата през търсачките

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Нед 21 дек 2014 23:40

golfer написа:е ще те оставя да си търсиш отговорите на задачата през търсачките

http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=20854.0

Ето ти темата на колегите от форума на РЕНО.

И нашенската от преди време:

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=60&t=361306

И още нещо:

https://www.facebook.com/Ultragas.Varna

Ясно е казано 10 кг газ се сипват в най-разпространениете бутилки. Около 18 литра. Варненците лъжат за 20-те литра и нарочно плашат с инциденти.
Надявам се повече да не коментираме и с добри чувства! :beer
Само двата поста след моя са достатъчни да се знае що за далаверка се развихря и къде отива спестеният акциз, а той е 3.40 лв за 10 кг. :wink

И молба да прехвърлиш, като модератор постовете в старата тема, която съм посочил. :th_up

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пон 22 дек 2014 18:15

Там където зареждам бутилките цената е 2.30лв за килограм...т.е газта не е мръднала ....и ако 10кг е равно на 18литра газ....то излиза че цената на газта за битови нужди в момента 1.27лв за литър макар и без акциз е по скъпа от цената на газта за автомобилно гориво натоварена и с акциз която в момента е 0.99лв за литър..... ако това е нормално здраве му кажи.... кой ли си прибира тази приятна разлика..веднъж от 30стотинки + отсъпката в цената за търговци на едро+ спестения акциз....Тази газстанция която аз слагам черния списък е на Газлоджистик на борсата в Слатина....Отделно че имам и съмнения че послъгват....
Някой знае ли къде в София зареждат битова газ на по нормални цени...

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Пон 22 дек 2014 20:33

silent написа:.
Някой знае ли къде в София зареждат битова газ на по нормални цени...

Цитат от форума на Рено:
София газ в квартал Левски зад Била,на Рафа зад Булгарплод зареждат на кантар ама съм доволен и от тях. Витито в махалата до летището.

Утре ще Ви кажа за тази на бул. Никола Мушанов до ОМВ.
Ние заредихме в кв. Левски защото имахме пътуване до Мусачево.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пон 22 дек 2014 21:44

Тази която съм споменал е въпросната РАФА на борсата на Булгарплод- фирмата е Газлоджистик. Пълня там от 4ри години последно преди 2 седмици при цена на автомобилната газ 1.04 там заредих на 2.30 за килограм или малко под 23лв за бутилка от 10кг. Дерат здраво...

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Пон 22 дек 2014 22:12

KOKO ГЕОРГИЕВ написа:Ясно е казано 10 кг газ се сипват в най-разпространениете бутилки. Около 18 литра. Варненците лъжат за 20-те литра и нарочно плашат с инциденти.
Надявам се повече да не коментираме и с добри чувства! :beer

понеже форума е доста четен и се индексира добре от търсачките, не е хубаво да се пишат неща касаещи здравето и живота на хората и то с добри чуства.
нормалните бутилки за битова газ работят с редуцил вентил за ниско налягане. Когато бутилката в газта намалее тя реално не е свършила и вътре има поне няколко литра, за разлика от автомобилните, които имат сонда до дъното тези нямат и се черпят само парите а не директно от течната фаза. Малкото остатъчно количество значи и по-малко налягане. Респективно отваш на колонката и сипваш по твоя преценка 20 литра щото си мислиш, че вътре няма никой, да де ама вече си над допустимата граница. Носиш вкъщи на топло и газта има гадното свойство да се разширява и вдига още повече налягането, тук идва тънкият момент с така споменатият вентил. Който отказва да работи, пуска малко, плюе, пламъка едва гори. "знаещите" запопочват да благославят, производители, доставчици, търговци, газ и пр..., меткат бутилката до печката да се стопли щото е логично като и е топло газта гори по-добре... и става то каквото става. 2 случая такива съм виждал. Инцидентите са реалност и стават много бързо.
Газ съм изгорил достатъчно количество, не ме е страх, но сигурността преди всичко

Цената на газта в бутилките според мен няма как да намалее рязко защото са пълнени на по-високата доставна цена на суровината. Тези, които пълнят в момента на кантар битова газ наистина е нелогично да държат висока цена. Единственият отговор за мен е , че са монополисти и така им е добре.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”