Спират служебно колата от движение ако нямаш гражданска !

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Спират служебно колата от движение ако нямаш гражданска !

Мнениеот icoico » Пет 18 дек 2015 12:01

VWGT написа: ... не знам, или сме "жертва" на 1 недоразбрал журналист писал глупости, и много негови колеги преписвачи :)

Настоящ Кодекс:
Чл. 295(3) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Информационният център предоставя на компетентните органи по ал. 1 ежеседмично до петък информация, актуална към края на предходната календарна седмица за всички моторни превозни средства със сключени и действащи застрахователни договори по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и за всички превозвачи на пътници със средства за обществен превоз със сключени и действащи застрахователни договори по задължителна застраховка "Злополука" на пътниците. Информационният център уведомява собствениците на моторни превозни средства, за които не е сключен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите или сключеният застрахователен договор е бил прекратен и не е подновен, и им дава срок 14 дни от датата на изпращане на уведомлението да представят доказателства за наличие на сключен и действащ застрахователен договор за тази застраховка. Информационният център предоставя ежеседмично на компетентните органи на Министерството на вътрешните работи списък на моторните превозни средства, за които не са били представени доказателствата по изречение второ. Информационният център уведомява органите, които осъществяват държавния надзор върху превозвачите на пътници със средства за обществен превоз, за превозвачите, които не са сключили задължителна застраховка "Злополука" на пътниците.

(4) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Компетентните органи по ал. 1 незабавно предприемат мерки за спиране от движение на моторните превозни средства или на средствата за обществен превоз на пътници и за налагане на съответните административни наказания, когато не е била сключена задължителна застраховка.

Проект на нов Кодекс(който се гласува в момента):

Чл. 575.(6) Информационният център уведомява собствениците на моторни превозни средства, за които не е сключен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите или сключеният застрахователен договор е бил прекратен и не е подновен, и им дава срок 14 дни от датата на изпращане на уведомлението да представят доказателства за наличие на сключен и действащ застрахователен договор за тази застраховка. Информационният център предоставя ежеседмично на компетентните органи на Министерството на вътрешните работи списък на моторните превозни средства, за които не са били представени доказателствата по изречение второ.
(7) Компетентните органи по ал. 1 предприемат мерки за спиране от движение на моторните превозни средства или на средствата за обществен превоз на пътници и за налагане на съответните административни наказания, когато не е била сключена задължителна застраховка.

Види се, единствената промяна в тази част на новия кодекс е премахването на думата незабавно. Което ме навежда на мисълта, че никой от журналистите и гласуващите дупетати не си е дал труда да погледне стария :mhihi :mhihi

dmarkov
Автомобил: VW Polo 6n2
Двигател: AKK - 2000

Мнениеот dmarkov » Нед 03 яну 2016 17:09

До колкото разбирам предложението не представлява осезаемо изменение за нас ползвателите на ГО, по-скоро КАТ ще имат повечв работа.
Преди месец ме удариха отзад на околовръстното в София и след двустранен протокол констатирах, че това е безмислица. Правиш си ГО, а при ПТП ходиш да дириш застрахователя на този който те е джаснал... После там се правят на луди и ти казват, че протокола не се пише така, пращат те да дириш "оня" и да пишете нов. Научаваш, пе в забележка се пишело единия "аз съм виновен" , другия аз съм невинен... Бе фантасмагории! Застраховането не е измиалено в ползва на ползвателите, а си е начин за печелене на пари.
Като цяло се замислям над мойте 6 години без ПТП (това беше първото) мислех за златен талон, но сега си мисля дали има смисъл. Хората карат без книжки и винетки, ГО, аз баламата...

А колеката, който в началото е дал пример с изработката на проект - колега, за целта не е ли измислена дупката в закона наречена спиране от движение с документ, че МПС-то ще стои в частен имот? Гледам американците по ТВ, в предаванията за реставрации, че все правят тестове по пътищата без данъци и т.н.
По скоро винетките не са о.к. защото ако повечето колеги живеете в град, аз живея в село и за всичко се ходи до някоо от близките градове - трябва ми винетка... А много хора вероятно с месеци не излизат от града.

Потребителски аватар
offside
Автомобил: Passat B5 1997
Двигател: 1.8 20v ADR

Мнениеот offside » Сря 06 яну 2016 12:04

Имам някакво съмнение, че освен спирането от движение, ще се налага и намалената глоба за без ГО. Няма логика да намалят глобата и да не я прилагат по широко. Но за това никъде не се говори изобщо, всичко обсъжда самото спиране на мпс от движение.

Sent from my C6903 using Tapatalk

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 06 яну 2016 14:57

Да бе,ти представяш ли си как два дни преди да ти изтече застраховката претърпяваш злополука,болници,родата лудва и като се оправиш....бум,250лв глоба за неподновена гражданска :mhihi Глобата ще си е само ако те хванат на пътя без застраховка .

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 06 яну 2016 16:06

http://www.broko.bg/faq/za-kolata/grazh ... -premiyata

За обща култура на ползващите ГО.
Рискът от неплащането на вноските е изцяло на застрахователят. ГО е със срок на валиднист една година дори и да не си плащате вноските. Интересно кой го плаща този риск и какво реално става ако не си плащаш вноските?! Родна жална история

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 06 яну 2016 16:17

При гражданската отговорност законодателят е предвидил 15 дни гратисен период след падежа в който просрочена вноска може да бъде платена. В този гратисен период полицата е валидна, но плащането по нея е просрочено. С изтичане на гратисния период, ако дължимата вноска не бъде платена, полицата се прекратява!

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Сря 06 яну 2016 17:11

Това е само ако ти е на вноски и не е последна вноска.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 06 яну 2016 21:52

nurv написа:Това е само ако ти е на вноски и не е последна вноска.

Абсолютно вярно. :th_up

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Сря 06 яну 2016 23:23

За момента от КАТ се изказаха, че нямат проблем с прекратяването на регистрацията. Проблем възниква с автоматичното и подновяване при запащане на полица. До колкото разбрах инспектора обясни, че са измислили - ще се изизсква да се разходим до КАТ, да подадем заявление и копие от новата гражданска. Пак бумащини, пак глупости.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 07 яну 2016 7:47

gergeto написа:
nurv написа:Това е само ако ти е на вноски и не е последна вноска.

Абсолютно вярно. :th_up
Абсолютно не е вярно :thumb_down Гратисният период със сигурност ВАЖИ и за последната вноска. Единствено няма гратисен период за първата вноска, защото до момента не съществува застрахователна компания или брокер, който ще издаде нова полица без да е платена първоначалната вноска. Например - сключвам полица за ГО с валидност от 1 година от 01.01.2016 до 31.12.2016 на 4 вноски:
Първа на 01.01.2016 (Трябва да я платя веднага)
Втора на 01.04.2016 (Може да се плати до 15.04.2016)
Трета на 01.07.2016 (Може да се плати до 15.07.2016)
Четвърта (последна) на 01.10.2016 (Може да се плати до 15.10.2016)

След като изтече полицата на 31.12.2016 г. гратисен период няма.

Т.е. за да ти е валидна гражданската, трябва да си платиш първата вноска в деня на издаване, а следващите можеш да закъснееш до 15 дни от датата, записана за плащане върху полицата. В случай, че закъснееш повече, полицата автоматично се прекратява.

Освен това мнението ми е по повод това, че:
VWGT написа:Рискът от неплащането на вноските е изцяло на застрахователят. ГО е със срок на валиднист една година дори и да не си плащате вноските. Интересно кой го плаща този риск и какво реално става ако не си плащаш вноските?!
Та всъщност риск за застрахователя има, че може да сключиш ГО за 1 година на 4 вноски през 3 месеца, да платиш една или няколко вноски, но да не платиш всичките. Така реално полицата ще е валидна 15 дни повече отколкото си платил.

А този риск от 15 дни според мен застрахователите са си го включили в цената на полицата.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Чет 07 яну 2016 8:25

Vlad777 написа:Първа на 01.01.2016 (Трябва да я платя веднага)

Богат е нашия език-говорим едно и също ,а излиза че спорим.
Влад ,това искам и аз да кажа ,че след изтичане на полицата няма гратисен период през който полицата важи.А м/у вноските е 15-дни .Изпитах го лично през декември-2-3 дни след като изтече полицата се сетих че трябва да правя нова,ама съм спокоен щото си мисля че и в този случай разполагам с гратисен период.Да ама не, карал съм 3-4 дни след падежа на п-цата.Добре не са ме спрели някъде.

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Re: RE: Re: Спират служебно колата от движение ако нямаш гражданска !

Мнениеот nurv » Чет 07 яну 2016 20:23

Vlad777 написа:След като изтече полицата на 31.12.2016 г. гратисен период няма.

Т.е. за да ти е валидна гражданската, трябва да си платиш първата вноска в деня на издаване, а следващите можеш да закъснееш до 15 дни от датата, записана за плащане върху полицата. В случай, че закъснееш повече, полицата автоматично се прекратява.

За едно и също пишем. Явно моят изказ не е прецизен. Ти казваш гратис на последна вноска префи да се плати тя, а аз след като изтече четвъртата. И двамата, че и gergeto сме съгласни, че няма гратис там

Оп писах без да прочета мнението на колегата. Поздрави

Потребителски аватар
minimiro
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот minimiro » Пет 08 яну 2016 9:33

А всъщност нещата не са точно така...

Въпросния гратисен период, е даден преди всичко заради застрахователните брокери, а не за теб като водач :)
Защото много от брокерите се отчитат на определен период.
Т.е. ти си си платил при брокера на 1-ви, но в застрахователя парите могат да се отчетат чак на 10-ти примерно, и през този срок по техните схеми ти би трябвало да си без активна гражданска, въпреки че си платил.
Казвам това, защото лично на мен, ми натресоха акт като за без гражданска точно в периода от 15 дена за който спорите :)

Така се случи че в момента нямах лев, и си карах спокоен че ми е валидна до определената дата +14 дена.... еми не..... :)
Така че не разчитайте на това, не случайно брокерите звънят предварително няколко дена преди падежа (а.к.а. датата на която сте сключили застраховката) а не ви звънят да ви кажат вижте там до 15-20 дена елате да си платите вноската ;)

EMILEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот EMILEN » Пет 08 яну 2016 20:09

gergeto написа:
Vlad777 написа:Първа на 01.01.2016 (Трябва да я платя веднага)

Богат е нашия език-говорим едно и също ,а излиза че спорим.
Влад ,това искам и аз да кажа ,че след изтичане на полицата няма гратисен период през който полицата важи.А м/у вноските е 15-дни .Изпитах го лично през декември-2-3 дни след като изтече полицата се сетих че трябва да правя нова,ама съм спокоен щото си мисля че и в този случай разполагам с гратисен период.Да ама не, карал съм 3-4 дни след падежа на п-цата.Добре не са ме спрели някъде.

Що за глупост? Явно нямаш елементарно логическо мислене. Нали за да имаш някакъв гратисен период за плащане, трябва да дължиш пари? При положение, че с последната вноска си се издължил на 100%, такова животно като "гратисен период" няма върху какво да се даде. Дори и никога да не си плащал за гражданска отговорност, би трябвало да се досетиш.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пет 08 яну 2016 20:51

EMILEN написа:Що за глупост? Явно нямаш елементарно логическо мислене. Нали за да имаш някакъв гратисен период за плащане, трябва да дължиш пари? При положение, че с последната вноска си се издължил на 100%, такова животно като "гратисен период" няма върху какво да се даде. Дори и никога да не си плащал за гражданска отговорност, би трябвало да се досетиш.

Ами чаках някой като теб с логическо мислене да ме "открехне" за гратиса ,и накрая си сключих новата полица.
Айде ,ако не фащаш за кво става въпрос не се забавлявай да си образуваш нерви с чужди ядове...Последните 24-часа след поста ми, това ли умува -как да се заядеш ?:thumb_down

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”