Модул за дневни светлини - за и против

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Модул за дневни светлини - за и против

Мнениеот samo_pechka » Пет 18 дек 2020 12:09

cecoa1 написа:
samo_pechka написа:Какви са тези коли дето се налага да се вади аку и един час за смяна на крушка? Не ще да е немска :Mr Green Fun

Заводски ксенон на b5.5...не се вади акумулатор, ама...
Сега на Фабия 1 пак заводски ксенон, доколкото го разгледах също няма да е лесно. Според ръководствата и при двете се ходи в сервиз за смяна на крушка, като са с ксенон.

Аз останах с впечатление, че се коментира как модула увеличава живота на крушката . Т.е. не вярвам да има отношение с ксенон. Инак да, по-проблемна е смяната при ксенон.
А доколко се влияе постоянната употреба на фар и изгарянето на крушка, там отделна тема, зависи от ужасно много фактори. Не е само до марка и модел крушка.
Примерно на старата ни джипка , карана доскоро много груба експлоатация и минимум 7-8к.км на година ( което предвид експлоатацията сигурно се равнява на поне двойно и повече километри спрямо нормална л.к. ) . крушка още не е сменяна, не само на фар, ами никаква досега , а е от 12 г. в нас. Единствено в момента не работи отскоро подсветката на радиото .
Мисълта ми е да не разчитате на модула и това да е основание уж за поставянето му, че видиш ли удължава много живота на крушки ( на фар в случая ) .
Полезното е , че не се забравя включването на фаровете през деня , но се създава следния проблем: човек загубва навика да "следи" видимостта навън. Какво искам да кажа:, кара се с модул на дълги ( уж намалени ) . Докато е добра видимостта/времето - ок, търпи се от насрещните водачи. Става леко сумрачно, тиквеника продължава да "бичи" на "дневните" с дълги ламби . Създават се предпоставки за ПТП , абе...
Виждал съм редовно тъпанари от този тип.
То вече станало тъмно навън , той все така си продължава , не светят и габаритите отзад. Познат точно така се удари в един , при разминаване с друг "забравил" дневните си ( на дългите ест. ) .
Ако зависеше от мен , всички с модул на дългите БАМ балтията, всички с неоригинални уйдурми ксенон ламби - и тях !
Но не зависи от мен.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 18 дек 2020 12:34

Най-добре е така, наистина - незаводските и американските изпълнения по фарове и стопове - аут.
Хората ги кефи да им светят мигачите постоянно, но според европейското законодателство - това не трябва да е така. Само че - то кое по-напред да оправим в тази държава. Най-добре ще е да започнем със собственото си самосъзнание.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 18 дек 2020 13:39

samo_pechka написа: но се създава следния проблем: човек загубва навика да "следи" видимостта навън.
То вече станало тъмно навън , той все така си продължава , не светят и габаритите отзад.

Ами то това важи за всички нови коли,хората си имат дневни и докато не стане толкова тъмно,че вече не виждаш километража си караш на тях ! Онзи ден минах цялата Тракия в дъжд и установих / за пореден път/ ,че първо виждам автомобила пред мен и чак като го наближа разбирам дали са му включени габаритите. Така че пускането на всякакви ламБи е доста надценено,а често и вредно-като на тези дето при 2км видимост си карат с усилената светлина за мъгла отзад,или нон стоп с халогените ...да светят на уя си с тях :censored2

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Пет 18 дек 2020 14:06

При комбинация от ксенон на късите и халоген на дългите, употребата на дълги (с намален интензитет) като дневни има голям ефект за запазване на ксенона, съответно спестява пари и мъка за честа смяна на ксеноновата крушка. Всъщност при доста автомобили вкл. VW след 2005 г. използването на дълги с намален интензитет като дневни си е заводска опция (това се отнася и за фаровете за мъгла). Дали тази опция ще се задейства от фабрично вграден модул или от допълнително монтиран такъв няма никаква практическа разлика (дългите са си дълги), щом е приложимо и не пречи при заводски модул, защо да пречи при допълнително поставен. Разлика в конструкцията на самия фар няма, единствената разлика е в липса или наличие на една електронна платка.
Иначе за самоволното поставяне на ксенонови или лед крушки на фарове, които не са предназначени за такива съм съгласен - балтия.
И да има го и това, че понякога хората забравят да включат основните светлини и габарити при мъгла и дъжд, а колкото и да е странно дори през нощта, но то това си е до човек.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пет 18 дек 2020 14:09

Stivi написа:Ами то това важи за всички нови коли,хората си имат дневни и докато не стане толкова тъмно,че вече не виждаш километража си караш на тях !

Чак за всички...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 18 дек 2020 16:09

При кои марки ,колите произведени през последните 5г са без дневни светлини ?? Аз това разбирам под нова кола !

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Пет 18 дек 2020 16:36

samo_pechka написа:Ако зависеше от мен , всички с модул на дългите БАМ балтията, всички с неоригинални уйдурми ксенон ламби - и тях !
Но не зависи от мен.

Ако е на късите ще може ли да карам :redface

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пет 18 дек 2020 17:20

Разбира се, няма повод за притеснения :)
Stivi написа:При кои марки ,колите произведени през последните 5г са без дневни светлини ?? Аз това разбирам под нова кола !

Предполагам не разбра какво се опитвам да кажа
samo_pechka написа:
Stivi написа:Ами то това важи за всички нови коли,хората си имат дневни и докато не стане толкова тъмно,че вече не виждаш километража си караш на тях !

Чак за всички...

Забележката ми беше, че надали всички се карат до тъмно на дневни ( твои думи ) . Примерно на моята не е така, автоматично си се включват сами главните светлини при намалена видимост , мога и ръчно, принудително да ги пусна. Знам поне дузина марки и модели където това става автоматично. В бюджетни марки и/или нискобюджетни вариации на "сериозните" марки - не знам как са, не съм се интересувал.
А това дето доста марки били с оригинални дневни на дългите... Опцията я има, но за определени пазари ,не за Европа. И тъй като "Европа" на изток е до края на Унгария , и при нас е "приложима".
Ще се радвам на линк от официално ведомство от която и да е страна в Европа, с разрешение дневните да са от намалени дълги светлини!

Потребителски аватар
golfmk6
Автомобил: Golf 6
Двигател:

Мнениеот golfmk6 » Пет 18 дек 2020 20:08

Колеги има ли модели, при които да се регулира мощността в по големи граници. Искам нещо, което е много гъвкаво. Ако някой е ползвал, може ли да сподели линк.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Съб 19 дек 2020 6:07

Преди години колега от форума доста успешно си беше поиграл да произвежда програмируеми модули, но не знам дали още се занимава. L&R мисля, че му беше ника, а модулът се казваше Smart DRL.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Съб 19 дек 2020 10:37

Не се занимава. Уж беше дал на някой да ги прави, но тези модули ги няма вече.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 19 дек 2020 18:26

samo_pechka написа:Аз останах с впечатление, че се коментира как модула увеличава живота на крушката . Т.е. не вярвам да има отношение с ксенон. Инак да, по-проблемна е смяната при ксенон...

Много помага . :screwy
Пак я сменяш , но опушена .

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Съб 19 дек 2020 18:38

Чак да се опушват не, но е за смяна. С модул от L&R на 30% през светлата част от денонощието.

Изображение

Последна промяна от Vasseto на Нед 20 дек 2020 8:42, променено общо 1 път.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Съб 19 дек 2020 23:33

За туй опушване предполагам става дума драмата с крушка която се кара на намалена мощност - нещо с жичката (волфрама) който се изпарявал и кондензирал на стъклото (а при нормална работа кондензирал обратно на жичката). Но това е на теория и не знам на практика дали ефекта е забележим.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 20 дек 2020 11:50

Zdravko Zankov написа:Здрави,на 100000км.
Не вадеха никаква светлина.
Заменени с нови,от същия вид.
Прикачени файлове
1.jpg
1.jpg (25.77 KиБ) Видяна 1094 пъти
2.jpg
2.jpg (23.12 KиБ) Видяна 1094 пъти
3.jpg
3.jpg (20.71 KиБ) Видяна 1094 пъти
4.jpg
4.jpg (20.61 KиБ) Видяна 1094 пъти

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”