cecoa1 написа:samo_pechka написа:Какви са тези коли дето се налага да се вади аку и един час за смяна на крушка? Не ще да е немска
Заводски ксенон на b5.5...не се вади акумулатор, ама...
Сега на Фабия 1 пак заводски ксенон, доколкото го разгледах също няма да е лесно. Според ръководствата и при двете се ходи в сервиз за смяна на крушка, като са с ксенон.
Аз останах с впечатление, че се коментира как модула увеличава живота на крушката . Т.е. не вярвам да има отношение с ксенон. Инак да, по-проблемна е смяната при ксенон.
А доколко се влияе постоянната употреба на фар и изгарянето на крушка, там отделна тема, зависи от ужасно много фактори. Не е само до марка и модел крушка.
Примерно на старата ни джипка , карана доскоро много груба експлоатация и минимум 7-8к.км на година ( което предвид експлоатацията сигурно се равнява на поне двойно и повече километри спрямо нормална л.к. ) . крушка още не е сменяна, не само на фар, ами никаква досега , а е от 12 г. в нас. Единствено в момента не работи отскоро подсветката на радиото .
Мисълта ми е да не разчитате на модула и това да е основание уж за поставянето му, че видиш ли удължава много живота на крушки ( на фар в случая ) .
Полезното е , че не се забравя включването на фаровете през деня , но се създава следния проблем: човек загубва навика да "следи" видимостта навън. Какво искам да кажа:, кара се с модул на дълги ( уж намалени ) . Докато е добра видимостта/времето - ок, търпи се от насрещните водачи. Става леко сумрачно, тиквеника продължава да "бичи" на "дневните" с дълги ламби . Създават се предпоставки за ПТП , абе...
Виждал съм редовно тъпанари от този тип.
То вече станало тъмно навън , той все така си продължава , не светят и габаритите отзад. Познат точно така се удари в един , при разминаване с друг "забравил" дневните си ( на дългите ест. ) .
Ако зависеше от мен , всички с модул на дългите БАМ балтията, всички с неоригинални уйдурми ксенон ламби - и тях !
Но не зависи от мен.