ГТП 2024 как ще се минава

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
yms
Автомобил:
Двигател:

Re: ГТП 2024 как ще се минава

Мнениеот yms » Вто 22 апр 2025 20:11

Zdravko Zankov написа:Не вее, със спортна генерация е.
П. П. От къде го измислили това?

От тук . :smile

SLZ написа:Да, притеснени сме, че навсякъде казват, че нямало да мине, като е откраднат катализаторът. А не знаем пунктове, в които може да мине (сигурно има, но, ако знаете къде, моля, кажете), а е 2003-а година колата точно, явно на границата :( Държи се още иначе и не е за спиране/изхвърляне, а слагане на нов катализатор сигурно струва почти колкото самата кола.

Като цяло има три варианта . Евтин катализатор за да мине и после , колкото изкара . Оригинален катализатор , ако намери . По - ниска Еко категория след прегледът .

П . П .

Не познавам потребителят . Би могъл да бъде всякакъв . Въпросът му , не е за отговор в публичен форум .

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 23 апр 2025 6:37

Ееее, 2003 година кола не е гранична, в сила май е изискването за евро 3 стандарт на емисиите, т.е като мен. Аз преди 3 години когато ми се стопи оригиналния катализатор монтирах универсален евро 3 стандарт. Като отидох на ГТП януари месец, без да ме питат или да ми казват нещо минах прегледа без проблем но ми дадоха 2 еко категория. Това обаче ме ограничава в центъра и особено от декември тази година, та ще взема един оригинален катализатор и октомври ще се пробвам пак да мина на преглед надявайки се на еко 3 категория

SLZ
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SLZ » Сря 23 апр 2025 10:21

yms написа:
SLZ написа:Да, притеснени сме, че навсякъде казват, че нямало да мине, като е откраднат катализаторът. А не знаем пунктове, в които може да мине (сигурно има, но, ако знаете къде, моля, кажете), а е 2003-а година колата точно, явно на границата :( Държи се още иначе и не е за спиране/изхвърляне, а слагане на нов катализатор сигурно струва почти колкото самата кола.

Сега без ауспуси ли е щом е откраднат ?

Здравейте, не, ауспух си има, но катализаторът само беше откраднат. Казвали са ми за някакви пунктове, където може да се мине все още, но като ходих на място, все ми казват, че нямало начин (а не ми се вярва да е така, предвид колко коли са в същото положение).

deas
Автомобил: VAG 5+
Двигател: engine19

Мнениеот deas » Сря 23 апр 2025 11:03

К.Одаджийски написа:когато ми се стопи оригиналния катализатор монтирах универсален евро 3 стандарт. Като отидох на ГТП ... ми дадоха 2 еко категория.

Какви са признаците на стопен катализатор и с оригиналния коя еко категория имаше автомобилът ?

Потребителски аватар
yms
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yms » Сря 23 апр 2025 13:04

SLZ написа:
yms написа:

Здравейте, не, ауспух си има, но катализаторът само беше откраднат. Казвали са ми за някакви пунктове, където може да се мине все още, но като ходих на място, все ми казват, че нямало начин (а не ми се вярва да е така, предвид колко коли са в същото положение).

Ще трябва да си сложиш някакъв , за да покриеш стандарта . Иначе , по - ниска категория .

SLZ
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SLZ » Сря 23 апр 2025 14:10

yms написа:
SLZ написа:
yms написа:

Ще трябва да си сложиш някакъв , за да покриеш стандарта . Иначе , по - ниска категория .

Ако само я преместят в по-ниска категория, не е проблем, важното е да не я спрат от движение. Знаете ли конкретен пункт, където може да се мине, дори и в по-ниска категория?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 23 апр 2025 14:51

Да знам, 2 пункта в Диарбекир, три в Липецк, и още 4 в Богота.

Потребителски аватар
lubomir911
Автомобил: vw Bora
Двигател: AJM 2000

Мнениеот lubomir911 » Сря 23 апр 2025 15:09

SLZ написа:
yms написа:
SLZ написа:
yms написа:

Ако само я преместят в по-ниска категория, не е проблем, важното е да не я спрат от движение. Знаете ли конкретен пункт, където може да се мине, дори и в по-ниска категория?

Коя година е колата ?

Потребителски аватар
yms
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yms » Сря 23 апр 2025 15:21

SLZ написа:
yms написа:
SLZ написа:
yms написа:

Сложи си катализатор и ще минеш . Ако катализаторът е по - скъп от колата , няма смисъл да се кара .

Потребителски аватар
valka
Автомобил: поцинкован танк
Двигател:

Мнениеот valka » Сря 23 апр 2025 15:40

К.Одаджийски написа:Проблемът беше и е с коли ЕВРО 3 стандарт с премахнати катализатори или изгорели генерации. Колите преди 2003 та година минават ГТП преглед покривайки нормите. Въпросът е, че ще ти дадат Еко категория 1 или 2 с които категории няма да можеш да влизаш в центъра на София, който пък от Декември тази година ще е големия кръг, който се затваря от Константин Величков - Сливница - Данаил Николаев

Преди 2003, след 2003 някой път минават на таратанци. :mhihi Уж можело да те пишат без катализатор, 1-ва категория, голям праз като 2-3 месеца няма да минавам през тъпия център. Да, ама на мен на кола 1993 не искаха по този начин. А искаха да покривам нормите 0.5. И с нов катализатор не ги покривах, бях 3.0. Оная дъвка с колите преди 2003 е 3.5. :Mr Green Fun Минах по втория начин, ама за над 200 лв. Приятел с джип на дизел нов внос ме бъзикаше, ама и той уж не покриваше нормите, не мина на друго място. Отиде на трети пункт, там пък мина без никакви проблеми. Това на дизел, пак да поясня. :a045 Наскоро ми разказа за едно такси, без катализатор на газ. Там, където той мина, на таксито му отказаха, не покривало нормите. Там, където мен ме изръсиха над 200, на него му искаха двойно. И чудо, мина на четвърто място без никакви проблеми. Явно всеки чете евангелието, както му е кеф. :bishop

На мен нещо ми се сцепи гърнето/там заварка ли, един деди ме гледаше на кръв като запалих да я карам на майстор. Оправиха я, след 3-4 месеца се разбрах да махам всички гърнета с нови, задно Ernst (Made in Germany), средно Ernst (Made in Germany), нови колекторни тръби Bosal, имам и втори нов катализатор BM Catalysts.

Ама едно птиче ми каза за още един, пети пункт, как се минава за 100 лв. Дори с новите гърнета ще отида там. :censored2 Всичко е тото и число 41 в 5 от 35. :c015

SLZ
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SLZ » Сря 23 апр 2025 16:05

lubomir911 написа:
SLZ написа:
yms написа:
SLZ написа:
yms написа:

Коя година е колата ?

2003-а година е, бензин/газ

SLZ
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SLZ » Вто 29 апр 2025 13:33

valka написа:
К.Одаджийски написа:Проблемът беше и е с коли ЕВРО 3 стандарт с премахнати катализатори или изгорели генерации. Колите преди 2003 та година минават ГТП преглед покривайки нормите. Въпросът е, че ще ти дадат Еко категория 1 или 2 с които категории няма да можеш да влизаш в центъра на София, който пък от Декември тази година ще е големия кръг, който се затваря от Константин Величков - Сливница - Данаил Николаев

Преди 2003, след 2003 някой път минават на таратанци. :mhihi Уж можело да те пишат без катализатор, 1-ва категория, голям праз като 2-3 месеца няма да минавам през тъпия център. Да, ама на мен на кола 1993 не искаха по този начин. А искаха да покривам нормите 0.5. И с нов катализатор не ги покривах, бях 3.0. Оная дъвка с колите преди 2003 е 3.5. :Mr Green Fun Минах по втория начин, ама за над 200 лв. Приятел с джип на дизел нов внос ме бъзикаше, ама и той уж не покриваше нормите, не мина на друго място. Отиде на трети пункт, там пък мина без никакви проблеми. Това на дизел, пак да поясня. :a045 Наскоро ми разказа за едно такси, без катализатор на газ. Там, където той мина, на таксито му отказаха, не покривало нормите. Там, където мен ме изръсиха над 200, на него му искаха двойно. И чудо, мина на четвърто място без никакви проблеми. Явно всеки чете евангелието, както му е кеф. :bishop

На мен нещо ми се сцепи гърнето/там заварка ли, един деди ме гледаше на кръв като запалих да я карам на майстор. Оправиха я, след 3-4 месеца се разбрах да махам всички гърнета с нови, задно Ernst (Made in Germany), средно Ernst (Made in Germany), нови колекторни тръби Bosal, имам и втори нов катализатор BM Catalysts.

Ама едно птиче ми каза за още един, пети пункт, как се минава за 100 лв. Дори с новите гърнета ще отида там. :censored2 Всичко е тото и число 41 в 5 от 35. :c015

Здравейте, извинете, кой е този пункт, където се минава (ако знаете име или адрес, ще бъда много благодарен)? Тъй като и аз само чувам слухове, но никой не казва конкретно място.

Потребителски аватар
valka
Автомобил: поцинкован танк
Двигател:

Мнениеот valka » Вто 29 апр 2025 17:51

Нямам идея къде е, като стигна до прегледа края на годината ще знам. То и миналия път можеше да знам, но отидох в пункта, където нямах проблеми над 10 години. Ама ей го проимах. А дори и да знам, няма да напиша къде е. Или искаш да им направят проблем и всички да станат като :censored2 Дунев... И да няма минаване. Един път карах служебната кола на един ГТП, чак и задна чистачка ми гледаха, пожарогасителя дали е в срок. Приятел ми разправяше на друг пункт как и налягането на гумите му мерили... :a116

Отиваш на един ГТП, разбираш се пробно да ти измерят и така. Ако не искат пробно, искат да те впишат им казваш чао и отиваш другаде.

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Сря 30 апр 2025 7:10

Значи излиза, че цялата работа накрая пак опира до втория начин.
И цялата корекция в наредбата всъщност ефекта й е, че стимулира корупцията на долните нива и всички минават, отколкото наистина да прави нещо и да спира дадени коли.
То няма и как да е по друг начин, при положение, че в КАТ можеш да минеш първоначално без нищо да ти мерят и да пердашиш 1 година през центъра на София, дори и да си с по-ниска от нужната Еко категория.
Тъпи, недоизмислени и скалъпени набързо наредби водят до това, едни пари в джобовете на едни хора, а не, че на някой по високите етажи му дреме какъв въздух диша той, детето му и пр, както се опитваха да вменят тук някои колеги. :a045

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Сря 30 апр 2025 8:50

Дай по тази логика да е тотална анархия.

Всичко в държавата ни да е с краката нагоре, защото "ем то тъй нормално" и "ние си ги знаем и така сме свикнали". Затягането на прегледите е стъпка в правилната посока. Реално, ако някой иска да спрат "промоционалните" прегледи - просто трябва да се пускат сигнали и да се направи разследване и отнемане на лиценз на конкретни обекти. С около 1100 пункта за цялата страна не са никак малко на фона, че трябва да минат от там почти 3 милиона МПС-та. Има минимален шанс, хората да искат да им се правят нормални прегледи, а не отгоре-отгоре.

Някой хора помним от къде се почна и как се даваха ГТП-та без дори да са виждали колата. След това почнаха да вкарват камерите.

Човек ако иска да измами системата винаги има как. Аз лично живея с мисълта, че нормален Българин няма да тръгне да прави зулуми, щот се мисли за свръх тариката.

Тук сме на границата между изтока и запада и искаме хубавите неща на запада, ама си държим и на свободията на изтока. Баланс трябва - баланс.

Дори и 1% да има извадени от пътната мрежа опасни МПС-та си заслужава затягането. И не е като да са направили прегледа невъзможно по-скъп.

България има една от най-ниските граници за притежание на МПС в Европа. Уж най-бедни, ама реално e почти безплатно човек да кара кола. Ниски данъци, ниски винетки, ниски цени на горивата, ниски цени на труд, ниски цени на части, сива икономика за сервизи, ниско ниво на контрол освен за скорост, почти никакви проблеми за паркиране на повечето места и ниски цени за паркиране.

ЕДИТ: Влад ме е поправил - правилните пунктове за ГТП са цитираните от него 1108. Аз съм се подвел и 290 са пунктовете за проверка на коли с АГУ.

Последна промяна от thanis на Сря 30 апр 2025 10:59, променено общо 1 път.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”