Зимни гуми от 01.11 - не е задължително, но е препоръчително

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 29 окт 2007 22:54

Пътувах същия маршрут по въпросното време - София - Бургас - Синеморец - Бургас - София. Отиване на 20-ти, връщане на 22-ри. Ами на 20-ти в Пловдив беше около 17-18 градуса, в Бургас около 20, а в Синеморец 24. Е какви зимни гуми? На връщане вярно валеше дъжд, и то пороен особено в началото, ама след това всичко беше ОК. Температура около 12 градуса. Мне, не е за зимни гуми още, особено на дълъг път при такива температури, като загреят, свършват точно за едно отиване до Бургас и обратно.

Потребителски аватар
Green_Madness
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Green_Madness » Пон 29 окт 2007 23:13

dobrinb написа:Пътувах същия маршрут по въпросното време - София - Бургас - Синеморец - Бургас - София. Отиване на 20-ти, връщане на 22-ри. Ами на 20-ти в Пловдив беше около 17-18 градуса, в Бургас около 20, а в Синеморец 24. Е какви зимни гуми? На връщане вярно валеше дъжд, и то пороен особено в началото, ама след това всичко беше ОК. Температура около 12 градуса. Мне, не е за зимни гуми още, особено на дълъг път при такива температури, като загреят, свършват точно за едно отиване до Бургас и обратно.

Колега, не искам да споря, но специално в моя случай не знам докъде щях да стигна. И не съм съгласен на 100%, че отиват на един такъв маршрут, твърдо не 8)

Потребителски аватар
tskostov
Автомобил: Seat Ibiza MK III 2002
Двигател: 1.4 16V
Контакти:

Мнениеот tskostov » Вто 30 окт 2007 0:37

сичко това е поредната простотия........ и аз още съм с летните и едва ли ще сложа зимни до 1 ноември!!! голяма глупост!!!

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Вто 30 окт 2007 12:13

:? Добре де - нека някой (който е запознат) да ми посочи "черно на бяло" къде е записано ОФИЦИАЛНО (а не като журналистическа клюка) че трябва да карам със зимни гуми с мин.височина на грайфера - 4мм! Е до сега се рових в Държавен вестник- еми никъде не се споменава дори да са приемани някакви изменения от 1 месец насам! :roll:

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Вто 30 окт 2007 17:50

neon написа::? Добре де - нека някой (който е запознат) да ми посочи "черно на бяло" къде е записано ОФИЦИАЛНО (а не като журналистическа клюка) че трябва да карам със зимни гуми с мин.височина на грайфера - 4мм! Е до сега се рових в Държавен вестник- еми никъде не се споменава дори да са приемани някакви изменения от 1 месец насам! :roll:

Колега към Закона за движение по пътищата са издадени редица наредби.По принцип в една от всичките наредби е установено изискването гумите,въобще(без значение зимни летни всесезонни)да имат определен грайфер.За целта катаджиите трябва да са оборудвани със специални измерители,но не навсякъде ги имат

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Вто 30 окт 2007 17:54

кога падне една педя сняг тогава зимни гуми,е..л съм му м...а
при 20градуса си е направо престараване

Потребителски аватар
jagler
Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
Двигател: CFFB-2014

Мнениеот jagler » Вто 30 окт 2007 18:07

Абе аз като гледам колко хора имат читави гуми по колите си ,а още по-малко според сезона така че...преди и аз ги въртях с джантите направо летни с летите джанти,зимни със стоманените и какво голям праз...то зима няма въпреки че тая зима я дават да е от 82г. зимата.С много сняг... :roll:

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 30 окт 2007 18:29

задължението май се цитира в една наредба на ЕС .. от 89 година, за типовете гуми и графери.. и прочее...

ма за съжаление не можах да намеря пустата наредба..
май беше 149/нещо си

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 30 окт 2007 19:28

Green_Madness написа:Не съм чел нито едно нито едно мнение по темата, но директно ще се изкажа: миналия понеделник пътувах до Бургас и се върнах обратно тази събота. Е, повярвайте, че ако бях тръгнал със 17-ките и 225/45/17, вместо със сегашните 195/65/15 и 15-ки джанти, сигурно сега нямше да пиша тук. И на отиване и на връщане беше порой и реки, за магистралата нямам думи... И защо по дяволите точно на този маршрут пускат огромни тирове и камиони... Всеки от вас знае какво правят тези добитъци при обилен дъжд на двупосочно. Така, че окопавайте се за зимата.

Тва кво общо имаше с темата за зимни гуми :wink:Щом е валяло дъжд-пороен даже си бил набутан че си със зимни ,щото както спомена dobrinb на 6 градуса на асвалта/на въздуха по-ниско/зимните са по-зле от всесезонни ,а за летни да не говорим :idea:

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Вто 30 окт 2007 19:52

абе тия луди ли са?????? ноември повечето време ще е 20 градуса....какви зимни гуми? нали ще се изтрият пагубно :shock

Потребителски аватар
trunner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот trunner » Вто 30 окт 2007 20:24

psstv18rp написа:"какво ще спориш бре пич, ти зимата само в софия ли стоиш?"

Не, не стоя само в софия, напротив - постоянно пътувам, но нямам работа на Мусала или из родопите. :-) Разбира се ако живееш в планински район, нещата сигурно изглеждат другояче.

Карам от 94-а, постоянно, и практически винаги съм карал с всесезонки - никакви проблеми. С изключение на кратък период след като взех тая кола - беше със зимни. И точно заради тези шибани зимни гуми едва не се бутнах - защото макар че беше средата на декември, беше топло, асфалта напечен и като се опитах да спра рязко - жалките зимни гумета просто се размазаха по асфалта... Оттогава за зимни гуми и не мисля! :-)

По мои наблюдения, в БГ зимите са такива че има не повече от 5-6 дни на зима в които действително зимните гуми биха били от съществена полза. А последната зима нямаше и 1 ден за зимни. Е - не си заслужава.

Я кажи като караш толкова много, към Силистра зиме идвал ли си да видиш какво е? Помниш ли бедственото положение във Варна преди две години? За тях там наистина беше бедствено щото толко много сняг рядко е падал във Варна! За нас, в Силистра това си е нормалната зима! Не говори, че полза от тея гуми няма!!! Ако беше така нямаше да виждам смисъл да давам пари за нови гуми, джанти, монтажи и т.н. За планината няма какво да говорим! Абе за мен човек който говори така не си цени живота, тва е!!!

Сега по темата: Трябва да ни задължат да караме на фарове целогодишно, все пак нямаме електромери на колите, а една крушка не струва стотици! За гумите никой нищо не може да ми каже, с каквото си искам с такова ще карам, стига да има необходимия грайфер!

Потребителски аватар
Green_Madness
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Green_Madness » Вто 30 окт 2007 20:39

Rabbit_TDI написа:
Green_Madness написа:Не съм чел нито едно нито едно мнение по темата, но директно ще се изкажа: миналия понеделник пътувах до Бургас и се върнах обратно тази събота. Е, повярвайте, че ако бях тръгнал със 17-ките и 225/45/17, вместо със сегашните 195/65/15 и 15-ки джанти, сигурно сега нямше да пиша тук. И на отиване и на връщане беше порой и реки, за магистралата нямам думи... И защо по дяволите точно на този маршрут пускат огромни тирове и камиони... Всеки от вас знае какво правят тези добитъци при обилен дъжд на двупосочно. Така, че окопавайте се за зимата.

Тва кво общо имаше с темата за зимни гуми :wink:Щом е валяло дъжд-пороен даже си бил набутан че си със зимни ,щото както спомена dobrinb на 6 градуса на асвалта/на въздуха по-ниско/зимните са по-зле от всесезонни ,а за летни да не говорим :idea:

Общо има, тъй като темата е за зимните гуми. Аз ги сложих - да, може и да съм избързал, но пък трябва да съм луд сега да сложа пак 17-ките с ниско профилните гуми. А и казах, че говоря само за моята ситуация - не съм голям спец, но повярвайте, чувствах се по-сигурен със сегашните си гуми и джанти. Ако пък отново имаме безснежна зима, няма да се чувствам набутан - смятам, че направих добра инвестиция в тези джанти и гуми, които купих за зимата. Чета ви мненията и е ясно, че сте запознати - признавам все още не съм навътре толкова в градуси, атмосфера, време, сцепление и т.н., но пък трупам опит. :D 8)

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Вто 30 окт 2007 21:00

От декември миналата зима карам със зимни гуми, не ми се купуваха други щото така взех колата а имам и още 4 броя зимни нови. За 15000 км има износване но не е да са свършили. Другото което искам да кажа, че при ситуация която бях миналата зима на 8 декември , един ме нацели отляво. Бях си спрял на стоп-а чаках и по едно време тръгнах щото нямаше коли, ама тоя като ми изскочи , така ме натресе че хвърлих колата. Като дойдоха полицаите: и видяха че аз съм бил на стоп-а , казаха- стандартна ситуация , ти си виновен. Рекох им да измерят поне спирачния път на пикапа дето ме удари ама казаха че е излишно. Така че не ги интересуваше това, че тоя в града караше с поне 90, с какви гуми е бил , колко е бил претоварен и т.н. Забравих да кажа че имаше гъста мъгла. Колеги , законите ни не струват, каквито и гуми да си сложим , няма оправия , като ви нацели някой такъв му мислете. Трябвало да му дам път на ненормалника дето караше като луд в тая мъгла и изобщо го нямаше като потеглих.

Потребителски аватар
titi7707
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 1993

Мнениеот titi7707 » Вто 30 окт 2007 21:26

поредната глупост :twisted: при положение че няма снежна покривка и температурите не падат под 0 градуса може да си караш и с летни гуми няма проблем миналата зима си я изкарах с летните!друг е въпроса какво става с гумата при ниска температура на пътната настилка но това си е проблем на собственика!

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Вто 30 окт 2007 21:42

titi28 написа:но това си е проблем на собственика!
    Е това е истината, след като собственика не го е грижа за неговото здраве/а за здравето на околните да не говорим/ откъде накъде държавните органи ще му налагат с какво да си кара колата. Абе изобщо идиотизма идва от управниците дето се занимават със всичко друго само не и с това за което са избрани :twisted:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”