TESLA електромобил...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Kiofre
Автомобил:
Двигател:

Re: TESLA електромобил...

Мнениеот Kiofre » Сря 13 дек 2023 14:16

Гледах клипове в ютюб как тръка кара по морско дъно. Солената вода и токът са първи приятели, но му нямаше нищо. Следователно е помислено добре.

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Сря 13 дек 2023 14:43

Ivo_ написа: Общото описание е, че херметизира батерията.

Херметизизирането на литиево-йонна батерия си е опасно само по себе си :mhihi А това , което има Сайбъра е система за повишаване на налягането , така вода не може да проникне. Подобна система имат S и Х от някоя си година .

А специално Тесла имат може би най-добрата система за проследяване на колата , и е много малко вероятно точно наводнена кола да тръгне на пътя и собственика да не знае.

В този ред на мисли Тесла не се краде , но съществуват някакви автомобили , дето не получават ъпдейти , а на някой от моделите даже километрите се връщали :mhihi

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 13 дек 2023 23:53

Vlad777 написа:Съвременните електромобили вече приличат на един компютър на колела. След 20 години не ми се мисли какво ще е.

Да не разтягаме темата, но явно трябва да разясня - не говоря за нова кола след 20г, а за сегашна кола след 20г, т.е. когато една ел. кола от днешни дни стане стара 20 годишна щайга. Сигурен съм, че един Пасат с помпа-дюза двигател е изглеждал като върха на технологиите когато е бил съвсем нов модел.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пон 18 дек 2023 12:58

само да вметна нещо, другарят направи една много голяма глупост, която ще му изяде главата.
направи заводи в китай и им даде всичките си технологии. не случайно китайците масово се качват на електрички, просто са си техни, съвсем не лоши и доста евтини.

за тесла остава да правят извращения като тоя камион с надеждата да съберат още някой долар от нърдовете.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 18 дек 2023 15:29

Колега, това не е проблем на Мъск, а на всеки който направи завод в Китай. Форд, Фолксваген, БМВ , Тойота, Нисан, Рено, Мерцедес, Хюндай и много други. Кражбата на интелектуална собственост в Китай не съществува на теория, но на практика е изключително голям проблем. Мъск не е първия който се е попарил по този параграф, но това е като неписано правило за бизнес с тях. Не може да очакваш да се докопаш до пазар с население над 1 млрд. и да не си "платиш". Корпоративния шпионаж за тях си е национален спорт.

Ivo_
Автомобил: MK3 + T3 + МК5 Plus + MYLR
Двигател:

Мнениеот Ivo_ » Вто 19 дек 2023 11:44

Аз не мисля че фабриката в Китай им е проблем. Самата Тесла отваря много патенти и ги споделя с конкурентите. Мъск твърди че по този начин иска да направят технологията по-достъпна до всички и така да имат по-голям брой клиенти достъп до нея. Това от което Китайците могат да се учат е ефективно оргазинизираното производство, което до голяма степен е резултат от опростената конструкция. Тесла използва от доста време батерии от китайските BYD и САTL, компании които са световни лидери в областта. Аз следя от известно време какво вадят китайците. Имат доста интересни модели които са за техния пазар. Но всички знаем че една кола не е само дизайн, нито основно екстри и гъдели за пътниците, нито само задвижване, тя а комбинация от всичко + цена. Пазара е достатъчно голям че да има място за всички.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 19 дек 2023 12:39

Отваря неща, които са му нужни на него.
Пример е 48в система. За да падне цената на всички елементи от тази периферия, трябва да има производство, тоест и други производители да я въведат.
И не е просто да чака нещата да се случат, а 'търгува' с други американски производители. Доколкото разбирам, Форд ще са следващите с 48в.

Основата на тези коли е софтуера (там и китаецът не може просто да копи/пейст), метод и организация на производството (тук също не е копи/пейст).

Не виждам нещо, което да притеснява Мъск. В основата на неговия бизнес е да накара нещо, в което никой не е успял, да заработи.
Не е изобретил нищо, но с мениджърски качества успява да накара екипа си да развие тази стара идея и приземи ракета.
А това съвсем не е копи/пейст.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Вто 19 дек 2023 13:04

страшно много не харесвам мъск и неговият начин за правене на бизнес, така че ще се въздържа от следващи коментари.

предсказвам, че тесла скоро ще глътне сериозно вода, защото ще спрат държавните пари, а най-важният им пазар ще си произвежда сам автомобили

Потребителски аватар
hvp800

Мнениеот hvp800 » Вто 19 дек 2023 13:23

А моята кристална топка предвижда , че скоро всички ще минат на модела на чичо Мъск .
Дали е добре или зле , не знам , но ефективността е налице.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Вто 19 дек 2023 13:34

Petrolhead написа:предсказвам, че тесла скоро ще глътне сериозно вода, защото ще спрат държавните пари...

Кои държавни пари?
Източник?
Иначе, VW е много по-застрашен концерн от такъв сценарий.

hvp800 написа: ...но ефективността е налице.

Сигурно се повтярям, но за момента само Хюндай/Киа са реален конкурент

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Вто 19 дек 2023 23:45

Petrolhead написа:страшно много не харесвам мъск и неговият начин за правене на бизнес, така че ще се въздържа от следващи коментари.

предсказвам, че тесла скоро ще глътне сериозно вода, защото ще спрат държавните пари, а най-важният им пазар ще си произвежда сам автомобили

Може да предвиждаш, но си мисля, че си малко далече от истината. Както и по доста други теми.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 20 дек 2023 16:00

Новина от вчера, която окрупнява стандартът за зареждане в Америка:
Volkswagen, Audi, Porsche и Scout Motors днес обявиха планирано внедряване на Северноамериканския стандарт за зареждане (NACS) за бъдещи продукти в региона на Северна Америка, започвайки през 2025 г. За да се даде възможност на съществуващи клиенти с порт за зареждане на Комбинирана система за зареждане (CCS) за достъп мрежата Tesla Supercharger – която значително ще разшири избора на доставчик на зареждане – марките проучват адаптерни решения за съществуващи превозни средства. Това има потенциала да разшири достъпа на клиентите до повече от 15 000 Supercharger. Това е в допълнение към повече от 3800 станции за бързо зареждане с постоянен ток, които в момента работят от Electrify America и Electrify Canada.
https://newsroom.porsche.com/en_US/2023/products/Volkswagen_Audi_Porsche_and_Scout_Motors_brands_to_implement_the_North_American_Charging_Standard_in_future_electric_vehicles-34786.html

Така от големите автопроизводители останаха групата Stellantis и Mazda извън този стандарт (PSA Груп са в Стелантис):
Прикачени файлове
IMG_3370.jpeg

Потребителски аватар
hvp800

Мнениеот hvp800 » Сря 20 дек 2023 18:07

group® написа:...,, но за момента само Хюндай/Киа са реален конкурент

Май още нямат реален конкурент , щото Кона на предно за 110 бона , едва ли може да е конкурент :gruebel
Има някакви мистични китайци , дето били много хубави , и евтини , но тия дето продават в ЕС са над 100 хил :horror .
Аз определено не бих си купил бесен китаец за един вагон пари.
Та по скоро Тесла за момента нямат никаква конкуренция и дано това се промени скоро . Аз лично съм скептичен , че скоро ще се случи , но …… надеждата умира последна :mhihi

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Сря 20 дек 2023 18:44

777 написа:
Petrolhead написа:страшно много не харесвам мъск и неговият начин за правене на бизнес, така че ще се въздържа от следващи коментари.

Може да предвиждаш, но си мисля, че си малко далече от истината. Както и по доста други теми.

вашето мнение е важно за нас.

hvp800 написа:
group® написа:...,, но за момента само Хюндай/Киа са реален конкурент

Май още нямат реален конкурент , щото Кона на предно за 110 бона , едва ли може да е конкурент :gruebel
Има някакви мистични китайци , дето били много хубави , и евтини , но тия дето продават в ЕС са над 100 хил :horror .
Аз определено не бих си купил бесен китаец за един вагон пари.
Та по скоро Тесла за момента нямат никаква конкуренция и дано това се промени скоро . Аз лично съм скептичен , че скоро ще се случи , но …… надеждата умира последна :mhihi

ето ти нещо, което намерих в гугъл. не ми се търси повече. мисля че и самостоятелно можеш да си намериш цените на електричките в китай, защото аз говоря за техните коли на техния пазар, пазарът в ЕС не съм го споменавал
https://en.byd.com/news/byds-flagship-han-ev-series-officially-goes-on-sale/

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Сря 20 дек 2023 19:30

hvp800 написа:... Кона на предно за 110 бона , едва ли може да е конкурент :gruebel

Мани я Коната. Тя си е от 1вите опити в електрификацията на корейците.
А и не гледай цените в Бг.

EV6,9 и Ionic 5,6. Ценово е доста трудно да се направи директна съпоставка. Корейките предлагат повече откъм стадартни екстри и имат различно сегментно позициониране, което още не мога да преценя доколко е удачно. Но най-големия им плюс - 800v архитектура. Откъм батерия имат по-висок рейтинг за user friendly behavior. Големият им минус е, че ги крадат много :horror

Теслата предлага по-добро съотношение мощност/цена. С ъпгрейднатата тесла 3 показват, че се опитват да превъзмогнат основната критика - липсата на някои екстри, обезшумяване, возия. Това са и основните неща, които помогна на корейците да пробият и в САЩ.

Интересното е, че се получава доста сходна картина с телефоните: iPhone vs Samsung (най-сериозните конкуренти)/Tesla vs Hyundai(Kia)
И някъде там китаецУ залива с алтернативи :smile
И все повече не се вижда място за германецУ и французинЪ :rolleyes

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”