TESLA електромобил...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Re: TESLA електромобил...

Мнениеот fur1ous » Сря 03 яну 2024 18:43

group® написа:
fur1ous написа:Теслата не е спортна кола и никога няма да бъде, поне не в тоя и вид, твърде тежка е, твърде бърза е (само в права линия, обяснимо защо) и не може постоянно да я караш на пълна газ, няма звук и тн.

Само от любопитство, колко и какви тесли си карал?

Карал съм от тия с ваучър за 24ч., подариха ми преди време.

Сраянвно с порше 911, спорт няма в теслата никакъв.

На ринга при теслата за 1:30 мин на пълна газ падат 9% батерия.
Ако не вярвате ще намеря клипа в инста ми е някъде.

Много далече от моторспорта са тия коли.

Но пък за евридей ако има къде да зареждаш и ти допада дизайна е перфектна.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Сря 03 яну 2024 19:03

Колега, нещо не е било наред. Модел 3 с 200 по магистралата в Германия харчи около 480-500Wh/km. По твоите сметки излиза, че 100% батерия е за 17 минути. Модел 3 пефрормънс с 200 за 45 мин минава 135км за около 90% батерия. Т.е. нещо не излизат сметките 2.5 пъти. За справка София - Пловдив със същата скорсот е 1/2 резервоар на Пасат B7. Возих се отзад, не беше никак приятно.

Принципно би следвало всички тесли под наем да са на Chill mode

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Сря 03 яну 2024 19:12

dzrasd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dzrasd » Сря 03 яну 2024 21:29

Малко изтървах за какво е разговора. Тесла Модел 3 Перформънс е перфектна спортна, не тежи толкова много, можеш да я караш само на задно ако искаш, и струва 50к евро. Къде сте тръгнали да я сравнявате с 911 или бмв м3 ?

За всеки какво е спортна кола е напълно субективно. Аз звук на двигател/изкпускателна система НЕ харесвам. Дразни ме. Това беше и основната причина да продам GTI-ката - беше ми много шумна.

Това видео от инстаграм не е на модел 3, на модел С е.

Имам усещането, че просто се хвърлят някакви произволни неща, без реално да са пробвано да се кара колата. С други думи, безплатен ПР и реклама :)

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Сря 03 яну 2024 23:22

Попринцип тесла не са лоши коли, мен ме дразни, че хората ги лансират за спортни, а те са много, много далеч от моторспорта.

Да поршето е по скъпо, но което и RS3 да хванеш с доработки ще е по-бързо дори от плейд във всяка една дисциплина, независимо дали писта или драг. На всичкото отгоре ще е и по евтино и ще е истинска спортна кола. И ще направи много повече от обиколка и половина на ринга за разлика от теслата която ще остане без ток за точно толкова. А едно от най важните неща в моторспорта е точно това, да минеш макисмално много км при максимално натоварване на ДВГ с максимално малко гориво.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Чет 04 яну 2024 10:20

няма особено голям смисъл да се спори с фен бойс.
теслите са ви супер, карайте си ги със здраве. аз съм прекалено беден за да мога да се кача на тесла и ще си карам старите шумни и миризливи караджейки.

познавам няколко човека, водачи на тесли, които са 1 към 1 с колегата с моторспорт теслата.
прекрасно разбирам мотивацята им да карат такива коли, наистина са бързи, много по-бързи от всичко по светофарите, наистина са лесни за каране, поддържане и са евтини.
но аз не ги харесвам, като започна от дизайна, мина през евтините кожички и пластмаски, смотаното пътно поведение и стигнем до вдетинения им производител/гуру/джийзъс.

а това RS3 с някакви доработки да е по-бързо от тесла е мираж. доработките трябва да са доста сериозни и след тях най-много да можещ да пришляпваш обикновените тесли, големите пак ще ти сипват 9 от 10 пъти

Потребителски аватар
NikMar55
Автомобил: Golf 4
Двигател: TDI 1900 101 к с 2003 г

Мнениеот NikMar55 » Чет 04 яну 2024 11:01

Прочетох в нета за някакъв канадец. Паднали му батериите на Теслата и тя се заключила, и няма влизане. Единствения вариант е да смени батериите за 26К долара, а Теслата му струвала 140К долара. Де го Киро, на кирия? Таковал съм им на телисте...

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Чет 04 яну 2024 14:25

Petrolhead написа:няма особено голям смисъл да се спори с фен бойс.

Не ти харесват Теслите , но четеш тема кръстена “Тесла електромобил” :scare3 . Това не го разбирам , честно ! Аз не чета теми за Поло , Фабия , Дачия ….щото не ме вълнуват по никакъв начин !

fur1ous написа:Попринцип тесла не са лоши коли, мен ме дразни, че хората ги лансират за спортни,.

Ами някои хора лансират , че голф гти е спортен модел ! Това дразни ли те ? Други пък лансират колко много върви дизела! И това ли те дразни?
А тунинг на Порше ( модела е ГТ3 РС , а не рс3 ) би струвал повече от чисто нова Тесла , и това е цената само тунинга , без да броим Поршето :mhihi

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Чет 04 яну 2024 14:48

Значи да разбирам, че за теб теслата е спортна кола за бедни? :mhihi

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 04 яну 2024 16:00

На сайта на Volkswagen Германия на конфигуратора като избереш Golf отдолу има "Стандартни модели". "Спортни модели" и "Лимитирани във времето модели".

В спортните модели излизат GTI, GTI Clubsport, GTD, R, R Performance, като R Performance е с базова цена 58000 евро, която лесно стига 70 бона като се нацъкат екстри. За сравнение Tesla Model Y Performance е с базова цена около 61000 евро и се доплаща за автопилот (3500) и автономно шофиране (7000), което го праща на 72 000 евро за кола с 393 kW (527 hp) и с WLTP пробег 515 km

dzrasd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dzrasd » Чет 04 яну 2024 16:11

Тази тема за електромобили ли е или за ДВГ срещу Електрички ? Аз бях останал с впечатлението е за за първото.
За мен мача ДВГ срещу Електричка е свирен отдавна, на ДВГ няма да се върна, ако нещо коренно не се промени (както съм писал), но това си е личен избор. Да се сравнява Електричка и ДВГ също няма смисъл, има си плюсове и минуси на всеки модел.

Та ако можем да обсъждаме електрички срещу електрички (примерно Тесла срещу ID4/5), което аз захванах, би било доста по-продуктивно.

И това с "tesla fanboy" също не го схващам. Карал съм 3 VW, 2 от които чисто нови, исках да си взимам ID4, но не ми предложи достатъчно за парите си.

П.П. Автопилота е стандартен в Тесла. 3500 се доплаща за частично самоуправление, което в Европа не работи добре. Системата, която следи лентите и дистанция на автомобила пред теб си е стандартно оборудване. 99% от Теслите продадени в Европа нямат допълнително купени self driving пакети.

Ivo_
Автомобил: MK3 + T3 + МК5 Plus + MYLR
Двигател:

Мнениеот Ivo_ » Чет 04 яну 2024 17:13

По тази логика всички ние сме ФВ фен-бойс :) Аз продължавам да харесвам ФВ, но не считам нито ФВ нито Тесла за перфектната кола. Теслата също си има компромиси и затова се стремя да съм винаги обективен с хората, които търсят от мен коментари и впечатления за нея. И двете компании оставят много сериозна следа в индустрията. Момента обаче е такъв че едната изостава към момента, твърдя напълно отговорно че даже ФВ сериозно влошава качеството на своята продукция. Въпрос на вкус и предпочитания кой каква кола ще кара. Който има финансовата възможност ще кара и спортни, и бързи, и екзотични, и електрически автомобили. Който иска да кара електричка и да се съзтезава с Порше може да си купи Римац. Да знам че Римац струва повече от Порше. За най-големите фенове на гърмежите и ръмженето, има вече електрически коли които издават звуци като тези с ДВГ. Даже Тойота наскоро обяви и презентира електричка на която има скоростен лост и педал за съединител. За най-крайните може да се осигури даже миризма на каквото си поискат - дизел, бензин, запален съединител, пушек от изгоряло масло, суров петрол и пр. Има индустрия която изработва всякакви аромати, които обаче няма да са така вредни като това на което миришат :)

За мен темата е за коментари, впечатления, очаквания от автомобилите и технологията на Тесла. Защо Тесла заслужават тема? Според мен защото те са следващия иноватор в индустрията. Какъвто е била компанията Форд, ФВ, Тойота, когато са имали своите моменти. Всяка една от тези компании е променила индустрията. Тесла остававя своя отпечатък сега.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Чет 04 яну 2024 17:41

dzrasd написа:Та ако харесвате VAG (аз доста), най-доброто за вас и за тях би било е да си купите Тесла :) (говорим за електрички естествено).

ето това житейско умозаключение ме тригърна. особенно от човек, карал 2 голфа и до там, но пък е типичен пример за това защо фолксваген са на това дередже

аз, както доста други потребители тук караме Фв-та от 20 и повече години. първите ни коли бяха голфове 2-ки и пасати 3-ки.
минал съм през абсолютно всичките им модели от ъп до крафтър, къде са били мои, къде съм ги карал за известно време. в следствие на това имам определни изградени убеждения какви качества трябва да има една кола, независимо с какво задвижване е и какво предназначение има. фолксваген винаги е бил добър в това да прави добре измислени коли, които се държат и изглеждат по-добре от по-скъпите от тях алтернативи.
това беше валидно до към 2018-2019, с излизането на голф 8 и всичките им чисто електрически недоносчета. тогава стана ясно, че фолксваген, който познавах толкова добре и искрено харесвах, вече не е същия. фолксваген решиха, че това което са правили до момента, вече трудно ще намира пазар и че пътят напред е да подражават на тесла.
материалите рязко поевтиняха, дизайните станаха максимално безлични, цените рязко се повишиха, но фолксваген няма знанията на тесла в областа на двигателите и софтуера.
крайният резлутат е това което виждаме в момента, бавни коли, смотан дизайн и евтина пластмаса на безумни цени.
единственият фолксваген, който се продава в магазина в момента и може да се каже, че става за нещо е таурег, като единствената причина за това е, че просто нито е измислен, нито се прави от фолксваген (с определени уговорки). всичко лекотоварно е малко под въпрос дали и кога може да се купи, така че тях не ги броя

за съжаление аз се сещам само за една електрическа кола, която ми допада, за съжаление цената й е прекалено висока за моята черга

dzrasd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dzrasd » Чет 04 яну 2024 18:06

Е супер, не знам защо те тригърва, като си написал същото, което и аз, но с повече думи. За да си вземат поука VW трябва да не им се продават колите (говорим за електрички, ДВГ почти не следя вече и не знам как стоят нещата там). Цената не е всичко, много е важно за какво си дава човек парите, както съм написал, ако конкурент на Model Y в лицето на ID4/5 струва 30к повече, но всичко (или айде почтви всичко) му е по-хубаво, не малко хора ще ги платят тези пари. В момента обаче не сме в тази ситуация.

Бюджетът ми за кола с времето и развитие в кариерата ми нараства, VW трябва да измислят как да ми вземат парите.

VW/VAG никога няма да фалират, правителството на Германия винаги ще ги спаси ако се тръгне натам, та най-добрата панацея за проблемите им е да се "гласува с профейла" и да им се покаже "това не е ок".

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Чет 04 яну 2024 18:15

май не си ме разбрал.

фолксваген прави смотани коли, защото се опитва да подражава на друга марка смотани коли, а именно тесла.
в момента са еднакво смотани с 2 разлики, теслата върви повече и таблета залепен за таблото й работи по-добре. това че фолксваген е по-смотан, не прави теслата несмотана

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”