Акумулатори - колко им е животеца?
- tonkogtd
- Автомобил: Golf GTD Polo GTI
- Двигател: JR-1991 BJX-2006
Re: Акумулатори - колко им е животеца?
От немските акумулатори Moll съм доволен.36 месеца гаранция.Предния изкара 9 години,на бензинов мотор.Пак тази марка вземах.
-
georgi_1986
- Автомобил: Arteon
- Двигател: DFGA
В крайна сметка взех Yuasa AGM 70ah, ще видим колко ще устиска. Стария беше оригинален на 7 години EFB+, кодирах новия и сега зарежда на принципа на рекуперация.
Интересно е къде е произведен? Би трябвало за Европа да е в UK?
-
mrsch66
- Автомобил: jetta 2
- Двигател: ez 1986
Всички производители имат армия от инжинери на които плащат заплати да оптимизират производство и продажби така че независимо от марката акумулатори от преди 2-3-4 години са по-добри от тези които сега се произвеждат на фона на скъпите енергоресурси и цената на материалите нужни за производството им.Погледнете графиката с цената на оловото за последните 5 години и ще си обясните оптимизираното качество.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Поогледах малко акумулатори. Чета сега за AFB тип акумулатори . Не съм много в материята , ама ..
Зачетох се в сайта на един търговец.
"MOLL AFB start|stop се основава на технологията MOLL EFB start|stop, но поведението му в бордовата мрежа е адаптирано към AGM батерията, така че да може да работи в превозни средства, чиято BMS е настроена на AGM, с по-добри данни за ефективността в сравнение с AGM батерията. MOLL AFB start|stop е пълен заместител на AGM в превозните средства, но с подобрени данни за производителността. MOLL AFB start|stop е "по-добрият AGM".
Най-висока степен на приемане на заряд благодарение на технологията Nano Carbon
Изключително добра микрохибридна способност
Адаптиран към поведението на бордовото захранване на AGM
Заменя AGM в start|stop автомобил"
Има ли нещо вярно в писанките?
Спрял съм се засега на YUASA YBX9000 AGM 70AH 760A R+ и на MOLL AFB START/STOP 76AH 760A R+ . Това са акумулаторите , които ми фанаха оче и са на размер 278мм . Трябва да видя дали не може се намъкне и 315мм дължина. Ако влезе, ще взема по-големия.
П.п. къде м/у другото ги има в момента на тънка лайсна ? Може на лс да ми драснете, да не става реклама.
Зачетох се в сайта на един търговец.
"MOLL AFB start|stop се основава на технологията MOLL EFB start|stop, но поведението му в бордовата мрежа е адаптирано към AGM батерията, така че да може да работи в превозни средства, чиято BMS е настроена на AGM, с по-добри данни за ефективността в сравнение с AGM батерията. MOLL AFB start|stop е пълен заместител на AGM в превозните средства, но с подобрени данни за производителността. MOLL AFB start|stop е "по-добрият AGM".
Най-висока степен на приемане на заряд благодарение на технологията Nano Carbon
Изключително добра микрохибридна способност
Адаптиран към поведението на бордовото захранване на AGM
Заменя AGM в start|stop автомобил"
Има ли нещо вярно в писанките?
Спрял съм се засега на YUASA YBX9000 AGM 70AH 760A R+ и на MOLL AFB START/STOP 76AH 760A R+ . Това са акумулаторите , които ми фанаха оче и са на размер 278мм . Трябва да видя дали не може се намъкне и 315мм дължина. Ако влезе, ще взема по-големия.
П.п. къде м/у другото ги има в момента на тънка лайсна ? Може на лс да ми драснете, да не става реклама.
-
telefunken
- Автомобил: VW T- Roc Style DSG
- Двигател: 1500 TSI OPF 2023
Важно е да се знае, че на старите автомобили, без мениджър за зареждането на батерията, новите акумулатори не изкарват дълго. Защото не могат да се зареждат над 70%. Търсете за тях от старите модели, без калций, сребро, въглерод или тем подобни добавки, с изключение на антимон. Ще изкарат по-дълго време.
Винаги бих избрал AGM пред EFB. Не вярвам на саморекламата им, че тяхното EFB замества пълноценно AGM. Какво е Efb - обикновен акумулатор с течен електролит, но с подобрени сепаратори, които по-добре притискат плочите и евентуално някакви добавки в пастата на плочите.
AGM са ненадминати в способността си да приемат бързо заряд и да отдават, особено при ниски температури.
Иначе, EFB са подходящи за Старт-стоп, но без рекуперация. Ако има и такава функция - AGM.
AGM са ненадминати в способността си да приемат бързо заряд и да отдават, особено при ниски температури.
Иначе, EFB са подходящи за Старт-стоп, но без рекуперация. Ако има и такава функция - AGM.
-
telefunken
Изборът на AGM пред EFB може да се окаже много голяма глупост, ако мястото му е в двигателния отсек. AGM не обичат топлина и се монтират в купето или в багажника.
Ето го в двигателният отсек, започва 9-та година вече. Не е свалян, не е зареждан никога. Фабрично колата е с AGM.
- samo_pechka
Не съм сигурен в това, че топлото ги мъчи. Може и така да е, не споря.
При мен на един кютюк ( чероки) беше на педя от мотора . Там си бе топло ( яката) .
Точно тоя от снимката на колегата бе. Излезе голямо куче и от тъпотия му се съкрати животеца ( три пъти до пълен разряд от забравен консуматор и проблем в клеморед на ключа ) ...
Търся аз пак същия , ма няма.
Това, че старите коли не ги зареждали. Това е нещо ново за мен , чудя се как е "оцелял" на дръгела 7 г. такъв.
Аз го искам сега за едно старо ауди а4 б5, той там няма е баш на топло ( зад преграда е под предния капак) , нищо, че не е вътре в купето, надали ще да е проблем.
При мен на един кютюк ( чероки) беше на педя от мотора . Там си бе топло ( яката) .
Точно тоя от снимката на колегата бе. Излезе голямо куче и от тъпотия му се съкрати животеца ( три пъти до пълен разряд от забравен консуматор и проблем в клеморед на ключа ) ...
Търся аз пак същия , ма няма.
Това, че старите коли не ги зареждали. Това е нещо ново за мен , чудя се как е "оцелял" на дръгела 7 г. такъв.
Аз го искам сега за едно старо ауди а4 б5, той там няма е баш на топло ( зад преграда е под предния капак) , нищо, че не е вътре в купето, надали ще да е проблем.
- zdravkop64
- Автомобил: Mercedes W213
- Двигател: E 400 V6
Понеже много го е мъчило топлото този AGM, затова е изкарал почти 9 години в двигателния отсек.

-
telefunken
samo_pechka написа:...
Това, че старите коли не ги зареждали. Това е нещо ново за мен , чудя се как е "оцелял" на дръгела 7 г. такъв...
Това, че е стара не означава, че няма battery management. Калциевите, сребърните, AGM и т.н. искат около половин волт по-високо напрежение, за да се заредят до 95%. Бордовото напрежение достига до 14,8V при умните генератори, докато обикновените, без специално управление, не качват повече от 14,2V. А това е проблем през зимните студове, с кратки преходи.
- samo_pechka
Аз съм писал какви са предимствата на АГМ батериите, не ми се повтаря пак всичките им ( има и негативи разбира се) .
Едно от предимствата им е, че носят на по-голям разряд от "стандартните" . Знаем, че разряд под определено напрежение вреди на оловния стартов акумулатор . Докато тяговите и полутяговите/комбинирани- не съвсем. АГМ може да се каже, че спада към последните.
И другото им предимство е, че колата като запали, много по-бързо се зарежда, поема тока като гъба . За разлика от "стандартните" аку-та .
Мога само да кажа, че на черока ми си изкара без драми , палеше с лекота в студа, зареждаше се, но ..и той не бе вечен.
Това със зареждането -да, така е. Но да се казва, че не може да се зареди.. е не е чак точно така.
И старите типове си зареждат в достатъчна степен. Пък за когото му е драма, да си сложи един диод на кабела за втзбуждането на алтернатора и ще зарежда поне с две-три десети горница
Едно от предимствата им е, че носят на по-голям разряд от "стандартните" . Знаем, че разряд под определено напрежение вреди на оловния стартов акумулатор . Докато тяговите и полутяговите/комбинирани- не съвсем. АГМ може да се каже, че спада към последните.
И другото им предимство е, че колата като запали, много по-бързо се зарежда, поема тока като гъба . За разлика от "стандартните" аку-та .
Мога само да кажа, че на черока ми си изкара без драми , палеше с лекота в студа, зареждаше се, но ..и той не бе вечен.
Това със зареждането -да, така е. Но да се казва, че не може да се зареди.. е не е чак точно така.
И старите типове си зареждат в достатъчна степен. Пък за когото му е драма, да си сложи един диод на кабела за втзбуждането на алтернатора и ще зарежда поне с две-три десети горница
- MamaMy
- Автомобил: Galaxy
- Двигател: AUY 2003г
samo_pechka написа:...И старите типове си зареждат в достатъчна степен. Пък за когото му е драма, да си сложи един диод на кабела за втзбуждането на алтернатора и ще зарежда поне с две-три десети горница
Това няма как да проработи колега. Релето за зареждане не мери по този начин.
-
telefunken
Човекът има пред вид старите генератори, на които възбудителния блок се захваща отделно или при който имаш достъп до кабела / шината за +12V, която влиза в него. Ако по някакъв начин успееш да я прекъстеш и вържеш последователно на нея диод, наистина ще се качи бордовото напрежение с 0,6V със силициев или с 0,2V с германиев диод, но при дълги пътувания ще трябва да го шунтираш, което е тъпо. Доста си поиграх през последните седмици да следя зареждането на новия VW и един стар опел, тотално е различна работата.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”