Е как не е забранено?
Щото аз упътване за изрязване с ножичка и лепене с плюнка не виждам на винетката....

Каква винетка ще си купите ?
-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Re: Каква винетка ще си купите ?
Не е забранено до толкова, че примерно като сменяш стъкло по специален начин преместваш винетката. Лепенето с плюнка и въртенето на една винетка на много коли е забранено, въпроса е дали полицая ще го забележи.
- miti_kamenov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
radoslav24 написа:годишна да ми е мирна главата .....

theultimate написа:..Лепенето с плюнка и въртенето на една винетка на много коли е забранено, въпроса е дали полицая ще го забележи.
посочи ми норматовен акт и текст от закон/наредба къде пише, че е забранено !
One написа:посочи ми норматовен акт и текст от закон/наредба къде пише, че е забранено !
Ти с тоя аватар все едно си от другата страна на барикадата.
Ще ми е любопитно да видя дали реално има забрана

One написа:посочи ми норматовен акт и текст от закон/наредба къде пише, че е забранено !
ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
Обн. ДВ. бр.20 от 5 Март 1999г., изм. ДВ. бр.1 от 4 Януари 2000г., изм. ДВ. бр.43 от 26 Април 2002г., изм. ДВ. бр.76 от 6 Август 2002г., доп. ДВ. бр.16 от 18 Февруари 2003г., доп. ДВ. бр.22 от 11 Март 2003г., изм. ДВ. бр.6 от 23 Януари 2004г., изм. ДВ. бр.70 от 10 Август 2004г., изм. ДВ. бр.85 от 28 Септември 2004г., изм. ДВ. бр.115 от 30 Декември 2004г., изм. ДВ. бр.79 от 4 Октомври 2005г., изм. ДВ. бр.92 от 18 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.99 от 9 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.102 от 20 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.103 от 23 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.34 от 25 Април 2006г., изм. ДВ. бр.61 от 28 Юли 2006г., изм. ДВ. бр.64 от 8 Август 2006г., изм. ДВ. бр.82 от 10 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.85 от 20 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.102 от 19 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.22 от 13 Март 2007г., изм. ДВ. бр.51 от 26 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.97 от 23 Ноември 2007г., изм. ДВ. бр.109 от 20 Декември 2007г., изм. ДВ. бр.36 от 4 Април 2008г., изм. ДВ. бр.43 от 29 Април 2008г., изм. ДВ. бр.69 от 5 Август 2008г., изм. ДВ. бр.88 от 10 Октомври 2008г., изм. ДВ. бр.102 от 28 Ноември 2008г., изм. ДВ. бр.74 от 15 Септември 2009г., изм. ДВ. бр.75 от 18 Септември 2009г., изм. ДВ. бр.82 от 16 Октомври 2009г.
написа:(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.
Вече как ще интерпретираш думата в червено си е твоя работа/отговорност.
- dermeister
- Автомобил:
- Двигател:
Щом не са се сетили да отбелязват номер на МПС, за което се закупува винетката, мога да си я махам, слагам и плюнча колкото си искам. Залепям я на всяка кола, не е като да я слагам с пирон. Да се оправят...
-
- Автомобил: VW MK4
- Двигател: ATD PD TDI
Е пише, че трябва да се залепи. Не пише с какво и как. Може с плюнка или най - добре винетката се залепя на целофан от цигари и след това внимателно се изрязва и с лепило за документи + малко плюнка. Става перфектно и няма риск да падне лесно. На моралистите дето сега ще ме нападнат - като имаме пътища като хората ще си купя за всичките коли.
Varbona написа:
Вече как ще интерпретираш думата в червено си е твоя работа/отговорност.
така
точно тук е ключаот бараката - по никакъв начин не е упоменато - как се лепи
- с тиксо, моментно лепило, силикон , плюнка и прочие
никъде не пише, че стикера се отлепя от носещото фолио и директно се лепи на стъклото
никъде не пише че стикера не може да бъде отлепян и залепян многократно....
тоест - пренасянето на винетния стикер от кола на кола - НЕ Е НЕЗАКОННО - има адвокати във форума - некя ме оборят !
цитирам
НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪБИРАНЕ НА ВИНЕТНИ
ТАКСИ ЗА ПЛАТЕНО ПОЛЗВАНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ
РЕПУБЛИКАНСКИ ПЪТИЩА ЗА ОПРЕДЕЛЕН СРОК
В сила от 01.04.2004 г.
Приета с ПМС № 57 от 12.03.2004 г. Обн. ДВ. бр.24 от 23 Март 2004г., изм. ДВ. бр.89 от 8 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.93 от 17 Ноември 2006г., изм. ДВ. бр.108 от 29 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.101 от 4 Декември 2007г.
Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Собственикът или ползвателят на пътно превозно средство има право да ползва републиканските пътища на Република България, като преминава по тях или по техни участъци с пътното превозно средство само когато е заплатена винетна такса за съответния период и на предното стъкло на пътното превозно средство е залепена валидна винетка.
ясно е, че трябва да е на видно место - на стъклото - ясно е, че няма как да бъде заварена, циментирана или закована там - значи се лепи - как не е посочено
Чл. 7. (1) Срещу заплащане на винетната такса, определена с Тарифа № 12 за таксите, които се събират в системата на Министерството на финансите по Закона за държавните такси, одобрена с Постановление № 55 на Министерския съвет от 1993 г. на потребителя се издават платежен документ и винетка, която доказва правото на ползване на републиканските пътища за определен период.
носител на правото е потребителя - потребителя си носи винетка и лепи на което МПС иска и е в пълното си правио и НЕ Е в нарушение на никой закон
Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Винетният стикер е удостоверителен знак, който се залепя на мястото, определено в чл. 11, ал. 1, в превозното средство, за което е предназначен, и неговото наличие е основание за допускане на съответното превозно средство до движение по републиканските пътища на Република България или до техни участъци, определени от Министерския съвет
значи, купил съм си винетка залепепил съм я на превозното средство , с което в момента искам да пътваум - значи съм напълно изряден
Чл. 11. (1) Винетката се състои от две части - едната част - винетен стикер, се залепва на видно място на долния десен ъгъл на предното стъкло на пътното превозно средство, а другата част се съхранява от водача на пътното превозно средство и е доказателство за платената винетна такса за ползване на републиканските пътища.
Чл. 16. Запазването на целостта на винетния стикер, съответстваща на категорията на превозното средство и продължителността на валидност, както и на втората част съгласно чл. 11, ал. 1 е задължение на водача на превозното средство.
Толкоз по въпроса
никъде нищо не е казано - как се лепи, дали може да се сваля или мести от кола на кола и човек на човек
Значи - щом не е забранено от закона - е разрешено !
- ilkomuhata
- Автомобил:
- Двигател:
Layer написа:1 годишна за 2 коли
+1
- ivostefanov
- Автомобил: Audi A4
- Двигател:
аз също ще си купя годишна винетка.миналогодишния ми стикер претърпя лек инцидент
и ми се наложи да го залепя по някакъв начин,залепих го с лепило за хартия и по този начин стана мултифункционален
.

- maksi
- Автомобил: VW Touran
- Двигател: AZV
- Контакти:
miti_kamenov написа:radoslav24 написа:годишна да ми е мирна главата .....
Октомври месец смених колата и нямаше как да дам 67 лева за 2 месеца.
Трудно ми се откъснаха от сърцето тези 67 лева за таз годишната винетка...все пак на "ушев" не му дреме,че нямаме пътища и не горим от желание да си правиме предниците по-често и в същото време да плащаме и за пътища

П.С.В четвъртък вечер благодарение на една дупка широка 30 см и дълга 60см сменявахме гума

- digo_pl
- Автомобил: omega V6
- Двигател:
- Контакти:
Съгласен 
Да организираме едно "мирно" шествие и да затворим някоя магистрала (пр.)!
Ако дори 1/3 от хората в този форум се присъединят ще е голямо събитие! А и 100% от другите големи форуми ще последват примера ни ( опел, хонда, лада...
). И ще стане нещо все пак
!!!
Не съм сигурен какъв е административно правилния подход ... подава се молба до общината за протест ли ? Някое юридическо лице да помогне !

Да организираме едно "мирно" шествие и да затворим някоя магистрала (пр.)!
Ако дори 1/3 от хората в този форум се присъединят ще е голямо събитие! А и 100% от другите големи форуми ще последват примера ни ( опел, хонда, лада...

Не съм сигурен какъв е административно правилния подход ... подава се молба до общината за протест ли ? Някое юридическо лице да помогне !
Както тук, така и навсякъде 99 процента от хората не ги сърби за протести или въобще за някакви организирани действия.Всеки драпа сам и това е, въпреки че Съединението прави силата.Опити за подобни протести са правени.
Но:Всеки казва - там съм, техната мама, но накрая все едни и същи лица присъстват.
Има ли смисъл?
Но:Всеки казва - там съм, техната мама, но накрая все едни и същи лица присъстват.
Има ли смисъл?
- Luciano
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: 1.9TDI AHF
- Контакти:
С годишна съм.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”