stefan4o написа:azrod написа:theultimate написа:Вариант 2 - най-малко е натоварването. Зимата определено има разлика със и без натиснат съединитал.
Аз пък съм за вариант 1, вариант 2 ми се струва леко БЕЗСМИСЛЕН - според моите познания и опит няма особено натоварване, което да се дължи на скоростната кутия ... вярно, че ако запалим колата и стои на свободна с вдигната предна гума тя се движи, но това не значи, че ще допринася особено голямо допълнително съпротивление...
Аз питах един колега като теб - а пробвал ли си и двата начина на кола престояла навън при -10 - -15 градуса? Няма да ти казвам маслото на какво заприличва при подобни температури, особено минералното 15В40. Разбира се всеки е свободен да пали колата си както му е кеф, аз лично предпочитам да не мъча стартера респ. акумулатора

Да, миналата зима цялата служебния пасат нощува пред нас на улицата - нито гараж, нито навес са го пазили от студа.
Качвам се, въртя и пали от раз! Изобщо не ми е хрумвало да ползвам съединителя просто не съм имал никакви проблеми, че да побългарявам ситуацията. Един-единствен път проблем се случи включвателя на стартера - явно беше замръзнал и не изхвърляше напред да зацепи стартера с маховика, но това в НИКАКЪВ случай няма общо със сгъстяването на маслото. Оправи се с много леко почукване външно по корпуса му и повече не създаде проблем до ден-днешен, когато колата вече има нов собственик.