:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Смяна масло - на километри или на година?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
the_red_camel
Автомобил: Skoda Roomster 1.6 16V 105hp
Двигател: BTS

Re: Смяна масло - на километри или на година?

Мнениеот the_red_camel » Пон 20 окт 2014 21:22

Колеги таз година понеже след последната смяна на масло не съм навъртял много километри и скоро ще стане 1 година от смяната, проблем ли е да удължа този период с няколко месеца.. Колата от профила с ГИ с масло MOTUL 6100 SYNERGIE+ 10W40, иначе и аз не чакам 10 000км за маслото,масления и въздушния филтър :exclaim

Bobi85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobi85 » Пон 20 окт 2014 21:27

Зависи какво разбираш под "няколко месеца". Ако става дума за 1 или 2 месеца и не ти предстои дълго пътуване, може да се направи компромис.

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Пон 20 окт 2014 23:06

Мое мнение е че маслото му няма кой знае какво за 2-3 години престои в картера. Производителите го пишат това за година/смяна според мен за да си "вържат гащите" - и аз бих го написал ако произвеждам автомобили. За километрите обаче твърдо съм за на 10 000 км. :th_up

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пон 20 окт 2014 23:18

Mihailov78 написа:Мое мнение е че маслото му няма кой знае какво за 2-3 години престои в картера. Производителите го пишат това за година/смяна според мен за да си "вържат гащите" - и аз бих го написал ако произвеждам автомобили. За километрите обаче твърдо съм за на 10 000 км. :th_up

Маслото му няма нищо ако е в тубата, врътне ли го двигателя почват едни процеси в него...

Потребителски аватар
the_red_camel
Автомобил: Skoda Roomster 1.6 16V 105hp
Двигател: BTS

Мнениеот the_red_camel » Вто 21 окт 2014 9:46

Ами да най-много 3 месеца, по-принцип отиван на работа (отиване връщане-12-13км) най-много да ида до село 50км, мисля, че това са кратки разстояния и няма смисъл за притеснение.. Благодаря за съвета :th_up

jony555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jony555 » Вто 21 окт 2014 19:05

никакви проблеми няма и да престои още 1 год. всичко малко или много е спекулации от страна на производителите. най добре е да се сменя на 1 г./10 хил км. но няма да се стопи двигателя.

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Вто 21 окт 2014 20:59

като гледам масово от хората писали в темата карат 10+ годишни коли, с масло по-коли няма да ги направите.голям филм тука сте заформили.Един въпрос кое е по-вредно според вас 50-те хиляди на италянеца с един филтър и едно масло с леки освежавания,но за 1 година или 3 години да седи пред вас без да го сменяте при положение че карате неговата кола след 10 години :question

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Сря 22 окт 2014 23:04

Масло се сменя на преиод или километри посочени от производителя на МАСЛОТО. Ако пише 10'000km или 12 месеца се сменя, на което настъпи първо.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Чет 23 окт 2014 0:42

Пример: Колата ХХ е със сменено масло на 179к (месец ноември) и дават следваща смяна на 189к. И дефакто, ако до следващия ноември, си минал само 6к трябва да смениш маслото?! :screwy

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Чет 23 окт 2014 7:41

Маслото се сменя според интервалите, дадени от производителя на колата. Ако колата се кара основно градско е добре да се сменя и на по-малко километри от предписаното. Да, карам кола на 16 години, но не гледам да мина тънко точно с маслото, използвайки го повече от предписаното като време и пробег. Всеки решава сам как да се грижи за колата си.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 23 окт 2014 8:02

anonym0us написа:Пример: Колата ХХ е със сменено масло на 179к (месец ноември) и дават следваща смяна на 189к. И дефакто, ако до следващия ноември, си минал само 6к трябва да смениш маслото?! :screwy

Не се притеснявай толкова. Не е задължително - никой няма да те глоби ако не го смениш. Смяната е по желание - ако искаш го сменяш - ако искаш не го сменяш :c020 Все пак производителят на маслото не е Господ да ти казва какво да правиш!

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Чет 23 окт 2014 13:40

А откъде е дошло това за тия 10 000 км и смяна? Говорим за различни автомобили най-малко, дори различни масла, производители, как така може да се приеме една универсална граница за всичко това? Аз имам едни индикатори за маслото на моята кола, които като карам и тяхната стойност намалява, докато стигне момента в който трябва да сменя маслото. Да обаче, карам аз и чакам това да стане, веднъж врътнах 14 000 км. индикаторите са на половината до смяната на маслото. И си мисля, че ще врътна като нищо и 20 000 км преди да трябва да сменя маслото според индикаторите. Но аз понеже съм на принципа 10 000 км., сменям маслото, а индикаторите са намалели едва с две деления от общо 8. Карам само с хубави масла и мисля, аджеба, за къ'в чеп са ми тия индикатори, като следвам принципа 10 000 км и тия производители, не знаят ли, че маслото се сменя на 10 000 км. за какво са ми сложили тия индикатори в колата? И знам, че в новите коли ги има тия inspection-и също. Някой следва ли ги? Понеже както казах, ако следвам индикаторите, маслото ще го сменя на над 15 000 км, абсолютно сигурно. И когато според индикаторите дойде време за смяна, аз сменям маслото и занулявам индикацията от самата кола и започва нов период на отчитане с новото масло. Обаче като го сменя по-рано, не мога да зануля индикацията от колата, понеже според колата, не е време за това и трябва да влизам софтуерно да ръчкам в настройките принудително да направя тази операция. И следващия момент, карам дърта кола и производителят като е мацнал тия индикатори на таблото, за какъв период на време ги е сложил да отчитат смените, докато колата е нова, докато стана на 100, 200 хил. километра? Има амортизация, има износване, но производителят не ми е казал да сменям на 10 00км. маслото. Казал ми е да сипвам Castrol(препоръчително), сложил ми е индикация кога това да става и толкоз. Излиза, че това не е достатъчно и аз трябва да сменям масло на 10 000 км., пренебрегвайки указанията на производителя на колата. В това няма никакъв смисъл.

Потребителски аватар
Golf_Gogo
Автомобил: Passat Alltrack B8 + Golf 4
Двигател: 2_0 TDI DFCA + 1_6 16V BCB

Мнениеот Golf_Gogo » Чет 23 окт 2014 14:14

Колега ALESYZ, много бих искал да споменеш за каква кола говориш, защото аз до момента не съм чувал за коли, които да анализират качеството на маслото. До колкото знам, новите автомобили имат индикация за сервизиране на база предварително зададен пробег от производителя, независимо дали си му сипал Кастрол или Ладово масло. А от по-старите автомобили (напр. BMW E30) имат индикация на таблото за количеството на маслото, но не и за качеството. Ама знае ли се - може и да живея в дълбока заблуда :mhihi

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Чет 23 окт 2014 14:48

BMW E39 525D. Дали анализира или не, не знам. Но съм забелязал, че ако я ръчкам продължително време или карам бързо повече километри, тия индикатори намаляват по-бързо от обичайното. А какво е задал производителя като километри до смяната, не знам. Четох някъде че тия индикатори правят няколко анализа в зависимост от изминати километри и още някакви неща, но да анализират маслото, не вярвам.

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Чет 23 окт 2014 15:35

Не правят анализ естествено, следят брой студени стартове,изминати км, моточасове и изчисляват по алгоритъм.
Така или иначе аз не бих се доверил на такива индикатори.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”