Колегите по-горе го казаха, истината е не, че много са се загрижили за нас, а в парите. Един път да съм съгласен с КАТ за нещо и това е екологичната страна на проблема с фаровете, особено в градовете, където колите работят най-много на празен ход, което е най-неекологичния режим и комбиниран с пуснати фарове става още по-зле. Ето и една проста сметка за това кой колко ще спечели от карането на фарове:
2 000 000 коли дневно х 2 часа каране х 0.2 завишен разход дава 800 000 литра гориво отгоре всеки ден, това са приблизително 1 000 000 повече в хазната от акциз и ДДС и още толкова за Златев.
Същите тези коли ще си купят и поне още един комплект крушки годишно, слагам средно 10 лева на крушка, станаха 40 милиона за производителите на крушки. Скапаните акумулатори и прецаканите инсталации няма как да ги сметна, но и там ще е цифра. Всичко това за едно изискване със съмнителен положителен ефект по нашите географски ширини, особено лятото.

Караме на фарове през цялата година- МВР против по еко причи
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
-
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: ACDF 2019
Re: Караме на фарове през цялата година- МВР против по еко причи
Fifa написа:bnick написа:За Англия, скандинавските страни и Дания важи същото
И Русия...
Да, за Русия е абсолютно задължително, но не е в ЕС, затова я пропуснах

-
DundyTheCroc написа:2 000 000 коли дневно х 2 часа каране х 0.2 завишен разход дава 800 000 литра гориво отгоре всеки ден,
Това по трънския курс ли?

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4
bnick написа:DundyTheCroc написа:2 000 000 коли дневно х 2 часа каране х 0.2 завишен разход дава 800 000 литра гориво отгоре всеки ден,
Това по трънския курс ли?Разликата при каране с фарове е във втория знак след запетаята, нещо са ти много грешни сметките...
Закръглил съм го, да, ето по-подробно:
ДАДЕНО: разход: 6 литра/100 км, КПД на двигателя: 25%, КПД на алтернатора: 50%, калоричност на бензина: 42,7 MJ/kg, плътност на бензина: 750 kg/m3, консумация при светнати къси светлини: 200 W (2х55 W фарове, 2х15 W габарити, 2х10 W осветление на номера, 40 W разни осветления по таблото, купето, радиото)
За улеснение ще търсим консумацията за 1 час, тоест нужни са ни 200 Wh. Знаем че 1 Wh = 3600 J, значи 200х3600 = 720 kJ. За да произведе тази енергия, алтернатора трябва да черпи два пъти повече енергия от двигателя понеже има КПД 50%, следователно ни трябват 1,44 MJ от двигателя. Но той пък има КПД 25% и трябва да почерпи 4 пъти повече енергия под формата на гориво, следователно са му нужни 5,76 MJ. Тази енергия се съдържа в 135 грама бензин, което е 180 ml като обем.
Ние искаме да видим какво представляват тези 180 ml за пробег от 100 км. Ако автомобила сe движи с средна скорост 50 km/h, му трябват 2 часа за да измине 100 км, следователно ще консумира 360 ml бензин за светнатите светлини, което е 6% повече от разхода 6 литра на 100 км.
При различни скорости и характеристики на автомобила разхода може да е от 3% до 8% в повече. При малка кола с разход 4 л/100, скорост 50 km/h и пробег 2 часа, преразхода става даже 9%.
- simo
- Автомобил: VW Passat B2 1986
- Двигател: DT 1600
DundyTheCroc написа:...

Една мн по-бакалска сметка - имаме 1 милион коли х 2 часа празен ход дневно; ако допуснем, че ПХ е литър/час, значи - 2 млн литра. 1% от 2 000 000 литра е 20 000 литра или 20 ТОНА от само един процент по-висок разход при празен ход. Това е минимум печалбата от закона само в София.
Не гледам в на никого канчето, сметнах истинските ползи от наредбата "Валентин Златев + ББ" към ЗДвП.
За мен причината е ясна и спорът е приключен. Сега нападайте потребителя над мен колко не му е ясна математиката, вместо да се погледнете в огледалото

Имам странното чувство че, половината от пишещите тук, са слепци или имат някакви проблеми със зрението. Както каза един колега вече, бих препоръчал лекар, не е срамно.
-
ALESYZ написа:Имам странното чувство че, половината от пишещите тук, са слепци или имат някакви проблеми със зрението. Както каза един колега вече, бих препоръчал лекар, не е срамно.
Същото бих казал и за слепците с китайски и нефабричен ксенон

DundyTheCroc написа:bnick написа:DundyTheCroc написа:2 000 000 коли дневно х 2 часа каране х 0.2 завишен разход дава 800 000 литра гориво отгоре всеки ден,
Това по трънския курс ли?Разликата при каране с фарове е във втория знак след запетаята, нещо са ти много грешни сметките...
Закръглил съм го, да, ето по-подробно:
ДАДЕНО: разход: 6 литра/100 км, КПД на двигателя: 25%, КПД на алтернатора: 50%, калоричност на бензина: 42,7 MJ/kg, плътност на бензина: 750 kg/m3, консумация при светнати къси светлини: 200 W (2х55 W фарове, 2х15 W габарити, 2х10 W осветление на номера, 40 W разни осветления по таблото, купето, радиото)
За улеснение ще търсим консумацията за 1 час, тоест нужни са ни 200 Wh. Знаем че 1 Wh = 3600 J, значи 200х3600 = 720 kJ. За да произведе тази енергия, алтернатора трябва да черпи два пъти повече енергия от двигателя понеже има КПД 50%, следователно ни трябват 1,44 MJ от двигателя. Но той пък има КПД 25% и трябва да почерпи 4 пъти повече енергия под формата на гориво, следователно са му нужни 5,76 MJ. Тази енергия се съдържа в 135 грама бензин, което е 180 ml като обем.
Ние искаме да видим какво представляват тези 180 ml за пробег от 100 км. Ако автомобила сe движи с средна скорост 50 km/h, му трябват 2 часа за да измине 100 км, следователно ще консумира 360 ml бензин за светнатите светлини, което е 6% повече от разхода 6 литра на 100 км.
При различни скорости и характеристики на автомобила разхода може да е от 3% до 8% в повече. При малка кола с разход 4 л/100, скорост 50 km/h и пробег 2 часа, преразхода става даже 9%.
БРАВО колега, шапка ти свалям

- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
И какво показва тази сметка, освен че сме си умрели в кожите от мизерия 

- hristodj
- Автомобил: golf 3 kombi
- Двигател: AHU 97
- Контакти:
DundyTheCroc колегата го е сметнал педантично.Повече няма какво да се коментира по тази тема.Админите могат да ударят една секира на темата.
- dimovip
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: ADR
Asko VW написа:dimovip написа:Asko VW написа: но не разбирам защо всички, задължително трябва да си натоварваме елементи от електрическата и осветителната система (и/или да наливаме пари в дневни светлини) и то напълно без мислено.
ти най - добре да си спреш колата от движение или да си хвърлиш книжката, че да не натоварваш нито на твоята, нито на ничия кола ел. система.Щото за да не я натоварваш и чистачки не трябва да пускаш, и радио, и даже не трябва да я палиш... да не изхабиш акумулатора.
И както каза един колега по горе.... и срещу тва елементарно усилие има хора , които да са против.Срамота е.
Май ще е по-добре ти да си хвърлиш книжката и да спреш да караш, щом в ясен ден не можеш да видиш достатъчно от далеч идващият срещу теб автомобил и да прецениш разстоянието до него. То по твоята логика трябва да караме с постоянно включени чистачки, хем да не се натрупва прах по стъклата, хем тези допълнително движещи се обекти да привличат допълнително вниманието на заплесите. А, да може да караме и с постоянно включено подгряване на задното стъкло, ей така за идеята то ефекта за безопасността ще е същият като фаровете. Така де щом ще включваме консуматори без да е необходимо, нека да са всичките.
1.Ти май по залез слънце никога не си шофирал... или пък рано рано за зазоряване.... разбираемо е , нямате какво да правите на пътя тогава.
2.Това ми прилича повече на твоята логика, а не по моята.На мен не ми пречи да карам на фарове, а на теб.И за да не правиш консумация на електромера на колата ти... по добре не я карай.Няма да ти пиша повече, ако си се почувствал обиден се извинявам, защото не съм го имал за цел.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Присъединявам се към групата на хората подкрепящи инициативата за включени фарове. То ясно, че това е още едно нещо, с което да ни клатят, но да му мислят тези, които пестят от крушки или ксенонът им е китайски и гори бързо. Пък тия, дето ги заслепявало посред бял ден

На който са му много 300 грама на 100км гориво да намери начин да изкарва повече или да спести от другаде. Ако пък не желае - да си плаща глобата, въпрос на избор

На който са му много 300 грама на 100км гориво да намери начин да изкарва повече или да спести от другаде. Ако пък не желае - да си плаща глобата, въпрос на избор

- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Пълна простотия според мен.Фаровете са измислени за да ти осветяват пътя нощно време,не някой си да те види.И какво общо имат катастрофите с фаровете?Някой е карал в насрещната лента и е помлял някой друг,защото не го е видял?Не съм чувал подобно нещо.Карам автомобил вече 20 години без дневни фарове,още нямам такъв случай.И не е въпроса че ще купуваш крушки,въпроса е,че ще глобяват за изгоряла крушка преди да си разбрал,че имаш такава.Амин!
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Iezekil написа:Пълна простотия според мен.Фаровете са измислени за да ти осветяват пътя нощно време,не някой си да те види.И какво общо имат катастрофите с фаровете?Някой е карал в насрещната лента и е помлял някой друг,защото не го е видял?Не съм чувал подобно нещо.Карам автомобил вече 20 години без дневни фарове,още нямам такъв случай.И не е въпроса че ще купуваш крушки,въпроса е,че ще глобяват за изгоряла крушка преди да си разбрал,че имаш такава.Амин!
По-пътя на тази логика колега, аз имам книжка от 98г.и от тогава до сега шофирам активно, значи според мен в автомобила не трябва да се използва предпазен колан и спокойно може да се пие, пуши, яде, говори по-мобилен телефон, да се кара след употреба на алкохол и разни други дреболий, да се дърпа ръчна по-кръстовищата и да се кара с превишена скорост в населени места.
По-простата причина че "лично аз" съм шофьор от 14г. правил съм ги всичките тези работи и още нямам такъв случей в който да съм навредил на себе си или на друг участник в движението

- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Ами ти като си ги правил,с пуснати фарове пак ще ги правиш мисля...или не е такава логиката?Пиенето и телефоните ги забраниха вече,остават другите дреболии...
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”