Караме на фарове през цялата година- МВР против по еко причи

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Re: Караме на фарове през цялата година- МВР против по еко причи

Мнениеот DundyTheCroc » Съб 30 юни 2012 17:28

Колегите по-горе го казаха, истината е не, че много са се загрижили за нас, а в парите. Един път да съм съгласен с КАТ за нещо и това е екологичната страна на проблема с фаровете, особено в градовете, където колите работят най-много на празен ход, което е най-неекологичния режим и комбиниран с пуснати фарове става още по-зле. Ето и една проста сметка за това кой колко ще спечели от карането на фарове:
2 000 000 коли дневно х 2 часа каране х 0.2 завишен разход дава 800 000 литра гориво отгоре всеки ден, това са приблизително 1 000 000 повече в хазната от акциз и ДДС и още толкова за Златев.
Същите тези коли ще си купят и поне още един комплект крушки годишно, слагам средно 10 лева на крушка, станаха 40 милиона за производителите на крушки. Скапаните акумулатори и прецаканите инсталации няма как да ги сметна, но и там ще е цифра. Всичко това за едно изискване със съмнителен положителен ефект по нашите географски ширини, особено лятото.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Съб 30 юни 2012 17:38

Fifa написа:
bnick написа:За Англия, скандинавските страни и Дания важи същото :lol:

И Русия...

Да, за Русия е абсолютно задължително, но не е в ЕС, затова я пропуснах :mrgreen:

bnick

Мнениеот bnick » Съб 30 юни 2012 17:40

DundyTheCroc написа:2 000 000 коли дневно х 2 часа каране х 0.2 завишен разход дава 800 000 литра гориво отгоре всеки ден,

Това по трънския курс ли? :Mr Green Fun Разликата при каране с фарове е във втория знак след запетаята, нещо са ти много грешни сметките...

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Съб 30 юни 2012 17:47

bnick написа:
DundyTheCroc написа:2 000 000 коли дневно х 2 часа каране х 0.2 завишен разход дава 800 000 литра гориво отгоре всеки ден,

Това по трънския курс ли? :Mr Green Fun Разликата при каране с фарове е във втория знак след запетаята, нещо са ти много грешни сметките...

Закръглил съм го, да, ето по-подробно:
ДАДЕНО: разход: 6 литра/100 км, КПД на двигателя: 25%, КПД на алтернатора: 50%, калоричност на бензина: 42,7 MJ/kg, плътност на бензина: 750 kg/m3, консумация при светнати къси светлини: 200 W (2х55 W фарове, 2х15 W габарити, 2х10 W осветление на номера, 40 W разни осветления по таблото, купето, радиото)

За улеснение ще търсим консумацията за 1 час, тоест нужни са ни 200 Wh. Знаем че 1 Wh = 3600 J, значи 200х3600 = 720 kJ. За да произведе тази енергия, алтернатора трябва да черпи два пъти повече енергия от двигателя понеже има КПД 50%, следователно ни трябват 1,44 MJ от двигателя. Но той пък има КПД 25% и трябва да почерпи 4 пъти повече енергия под формата на гориво, следователно са му нужни 5,76 MJ. Тази енергия се съдържа в 135 грама бензин, което е 180 ml като обем.

Ние искаме да видим какво представляват тези 180 ml за пробег от 100 км. Ако автомобила сe движи с средна скорост 50 km/h, му трябват 2 часа за да измине 100 км, следователно ще консумира 360 ml бензин за светнатите светлини, което е 6% повече от разхода 6 литра на 100 км.

При различни скорости и характеристики на автомобила разхода може да е от 3% до 8% в повече. При малка кола с разход 4 л/100, скорост 50 km/h и пробег 2 часа, преразхода става даже 9%.

Потребителски аватар
simo
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600

Мнениеот simo » Съб 30 юни 2012 17:58

DundyTheCroc написа:...
:bowdown :bowdown :bowdown !
Една мн по-бакалска сметка - имаме 1 милион коли х 2 часа празен ход дневно; ако допуснем, че ПХ е литър/час, значи - 2 млн литра. 1% от 2 000 000 литра е 20 000 литра или 20 ТОНА от само един процент по-висок разход при празен ход. Това е минимум печалбата от закона само в София.

Не гледам в на никого канчето, сметнах истинските ползи от наредбата "Валентин Златев + ББ" към ЗДвП.

За мен причината е ясна и спорът е приключен. Сега нападайте потребителя над мен колко не му е ясна математиката, вместо да се погледнете в огледалото :applause: :applause: :applause:

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Съб 30 юни 2012 18:18

Имам странното чувство че, половината от пишещите тук, са слепци или имат някакви проблеми със зрението. Както каза един колега вече, бих препоръчал лекар, не е срамно.

bnick

Мнениеот bnick » Съб 30 юни 2012 18:43

ALESYZ написа:Имам странното чувство че, половината от пишещите тук, са слепци или имат някакви проблеми със зрението. Както каза един колега вече, бих препоръчал лекар, не е срамно.

Същото бих казал и за слепците с китайски и нефабричен ксенон :screwy Каква е разликата?

storms
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот storms » Съб 30 юни 2012 19:40

DundyTheCroc написа:
bnick написа:

Закръглил съм го, да, ето по-подробно:
ДАДЕНО: разход: 6 литра/100 км, КПД на двигателя: 25%, КПД на алтернатора: 50%, калоричност на бензина: 42,7 MJ/kg, плътност на бензина: 750 kg/m3, консумация при светнати къси светлини: 200 W (2х55 W фарове, 2х15 W габарити, 2х10 W осветление на номера, 40 W разни осветления по таблото, купето, радиото)

За улеснение ще търсим консумацията за 1 час, тоест нужни са ни 200 Wh. Знаем че 1 Wh = 3600 J, значи 200х3600 = 720 kJ. За да произведе тази енергия, алтернатора трябва да черпи два пъти повече енергия от двигателя понеже има КПД 50%, следователно ни трябват 1,44 MJ от двигателя. Но той пък има КПД 25% и трябва да почерпи 4 пъти повече енергия под формата на гориво, следователно са му нужни 5,76 MJ. Тази енергия се съдържа в 135 грама бензин, което е 180 ml като обем.

Ние искаме да видим какво представляват тези 180 ml за пробег от 100 км. Ако автомобила сe движи с средна скорост 50 km/h, му трябват 2 часа за да измине 100 км, следователно ще консумира 360 ml бензин за светнатите светлини, което е 6% повече от разхода 6 литра на 100 км.

При различни скорости и характеристики на автомобила разхода може да е от 3% до 8% в повече. При малка кола с разход 4 л/100, скорост 50 km/h и пробег 2 часа, преразхода става даже 9%.

БРАВО колега, шапка ти свалям :applause: :applause: :applause: :applause: :applause: :applause:

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Съб 30 юни 2012 20:01

И какво показва тази сметка, освен че сме си умрели в кожите от мизерия :dontknow:

Потребителски аватар
hristodj
Автомобил: golf 3 kombi
Двигател: AHU 97
Контакти:

Мнениеот hristodj » Съб 30 юни 2012 20:09

DundyTheCroc колегата го е сметнал педантично.Повече няма какво да се коментира по тази тема.Админите могат да ударят една секира на темата.

Потребителски аватар
dimovip
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR

Мнениеот dimovip » Съб 30 юни 2012 20:24

Asko VW написа:
dimovip написа:
Asko VW написа: но не разбирам защо всички, задължително трябва да си натоварваме елементи от електрическата и осветителната система (и/или да наливаме пари в дневни светлини) и то напълно без мислено.

ти най - добре да си спреш колата от движение или да си хвърлиш книжката, че да не натоварваш нито на твоята, нито на ничия кола ел. система.Щото за да не я натоварваш и чистачки не трябва да пускаш, и радио, и даже не трябва да я палиш... да не изхабиш акумулатора :063: .
И както каза един колега по горе.... и срещу тва елементарно усилие има хора , които да са против.Срамота е.

Май ще е по-добре ти да си хвърлиш книжката и да спреш да караш, щом в ясен ден не можеш да видиш достатъчно от далеч идващият срещу теб автомобил и да прецениш разстоянието до него. То по твоята логика трябва да караме с постоянно включени чистачки, хем да не се натрупва прах по стъклата, хем тези допълнително движещи се обекти да привличат допълнително вниманието на заплесите. А, да може да караме и с постоянно включено подгряване на задното стъкло, ей така за идеята то ефекта за безопасността ще е същият като фаровете. Така де щом ще включваме консуматори без да е необходимо, нека да са всичките.

1.Ти май по залез слънце никога не си шофирал... или пък рано рано за зазоряване.... разбираемо е , нямате какво да правите на пътя тогава.
2.Това ми прилича повече на твоята логика, а не по моята.На мен не ми пречи да карам на фарове, а на теб.И за да не правиш консумация на електромера на колата ти... по добре не я карай.Няма да ти пиша повече, ако си се почувствал обиден се извинявам, защото не съм го имал за цел.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 30 юни 2012 20:27

Присъединявам се към групата на хората подкрепящи инициативата за включени фарове. То ясно, че това е още едно нещо, с което да ни клатят, но да му мислят тези, които пестят от крушки или ксенонът им е китайски и гори бързо. Пък тия, дето ги заслепявало посред бял ден :bowdown :bowdown :bowdown
На който са му много 300 грама на 100км гориво да намери начин да изкарва повече или да спести от другаде. Ако пък не желае - да си плаща глобата, въпрос на избор :lol:

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 30 юни 2012 20:44

Пълна простотия според мен.Фаровете са измислени за да ти осветяват пътя нощно време,не някой си да те види.И какво общо имат катастрофите с фаровете?Някой е карал в насрещната лента и е помлял някой друг,защото не го е видял?Не съм чувал подобно нещо.Карам автомобил вече 20 години без дневни фарове,още нямам такъв случай.И не е въпроса че ще купуваш крушки,въпроса е,че ще глобяват за изгоряла крушка преди да си разбрал,че имаш такава.Амин!

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Съб 30 юни 2012 21:20

Iezekil написа:Пълна простотия според мен.Фаровете са измислени за да ти осветяват пътя нощно време,не някой си да те види.И какво общо имат катастрофите с фаровете?Някой е карал в насрещната лента и е помлял някой друг,защото не го е видял?Не съм чувал подобно нещо.Карам автомобил вече 20 години без дневни фарове,още нямам такъв случай.И не е въпроса че ще купуваш крушки,въпроса е,че ще глобяват за изгоряла крушка преди да си разбрал,че имаш такава.Амин!

По-пътя на тази логика колега, аз имам книжка от 98г.и от тогава до сега шофирам активно, значи според мен в автомобила не трябва да се използва предпазен колан и спокойно може да се пие, пуши, яде, говори по-мобилен телефон, да се кара след употреба на алкохол и разни други дреболий, да се дърпа ръчна по-кръстовищата и да се кара с превишена скорост в населени места.
По-простата причина че "лично аз" съм шофьор от 14г. правил съм ги всичките тези работи и още нямам такъв случей в който да съм навредил на себе си или на друг участник в движението :roll: :D

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 30 юни 2012 21:25

Ами ти като си ги правил,с пуснати фарове пак ще ги правиш мисля...или не е такава логиката?Пиенето и телефоните ги забраниха вече,остават другите дреболии...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”