Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Re: Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата

Мнениеот Stivi » Съб 15 ное 2014 17:56

Mihailov78 написа:Едната ми от колите има 2.0 инжекция мотор, който дава 182 нютона около 2500 оборота, изстрелва колата за 9.5 секнуди, а звука е като на змей и имаш усещането че караш парен локомотив и я карам само на бензин.

Ама тази ти е втора за да се кефиш и щом е комби да прекараш нещо по-обемисто. Ако трябва редовно да качваш семейството и да обикаляте родината на екскурзии /както правят хора с прилични доходи/ със сигурност щеше да си мечтаеш за тихичко сапунено мехурче с което стигаш за където си тръгнал без на финала да се чувстваш като завършил "24 часа на Льо Ман" :mhihi

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Съб 15 ное 2014 18:20

аз през 2007-ма година имах гадже от Димитровград - пътувах до там по 2,3 пъти в месеца и така почти цяла година - колата ми - голф 2 двувратка - в много от случаите съм взимал и приятели с мен нататък , в някои случаи съм се прибирал същия ден - тоест около 500 км за един ден ( магистралата беше готова само до карнобат!)и зиме ,лете - ниакъв проблем с тази кола , даже след нова година 2008-ма , от Димитровград отидох до Пловдив , за да взема от там един приятел, който е празнувал и след това от Пловдив към Бургас... никакви ядове - в колата естествено няма климатик, черна е , лятото е адска жега и въпреки това не се оплаквам , да не съм от кашкавал! Колата тогава беше по-нова на 16,17 години , но това едва ли е фактор - возията и екстрите не са се променили. И не се чувствах изморен от пътуването, имах сили и за купони в същите дни, в които съм пътувал... :beer

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Съб 15 ное 2014 18:27

Подобни мнения могат да имат тежест само когато в единия ти гараж стои 25 годишния автомобил, а в другия - новият му еквивалент. Тогава можем да говорим обективно за достойнствата на скорошните youngtimer-и. Но не в тази тема. Тук обсъждаме колко точно е кисело гроздето. :th_up

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Съб 15 ное 2014 19:05

Аз съм напълно обективен, просто за мен е важно всеки да си отговори на следните въпроси, когато ще купува кола: 1. Къде ще кара колата , по какви пътища,тоест къде ще се извършва шофирането и всичко свързано с обслужването на колата - зареждане,обслужване, ремонти? 2. За какво му е нужна колата - дали за полето, дали да сваля гаджета с нея , дали като семеен автомобил, дали за градско каране или пък големи извънградски преходи или комбинация от всичко това. 3 С какви доходи разполага за поддръжка на автомобила ( дали скъпото излиза по-евтино в този случай?!) 4. Все пак самата кола дали допада на човека , който ще я купува - чисто и просто като визия , цвят, тоест да е мераклия все пак , а не да я взима просто ей така. - След като човек си отговори на тези въпроси може сам да си направи избора на автомобила според мен :)

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Нед 16 ное 2014 17:04

Това колега, дето си го написал, звучи разумно, но не е задължително. Всичко опира до едни пари и до киселото грозде, поради липсата им.

Потребителски аватар
dimovip
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR

Мнениеот dimovip » Нед 16 ное 2014 20:17

Ако старата ти е толкова омръзнала вече... сменяй, ама не го приемай като "развитие".Ако ме разбираш какво искам да ти кажа.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пон 17 ное 2014 11:17

ALESYZ написа:Всичко опира до едни пари и до киселото грозде, поради липсата им.

Аз пък бих казал, че нещата опират до съотношение цена-качеството, т.е. това, което получаваш срещу парите си. :wink
Иначе всяка малоумна мутра може да похарчи едни 100 000 лв (придобити по незнайни начини), да си купи нова, мощна кола, да настъпва газта, да върти гуми, да подсича, да прави дръпки и т.н.. Така и баба знае. :no

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Пон 17 ное 2014 17:26

И защо да е малоумна мутра тоя, дето може да си купи кола за 100 000 лв.? И като дадеш 100 000лв. за една кола, си купуваш един кош за боклук? Хора, които имат пари и свободата да избират между марки и модели, не питат по форуми какво да си купят, колко е разхода и цените на частите.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 18 ное 2014 12:27

Точно така :th_up

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Вто 18 ное 2014 20:54

Покрай цялостното пребоядисване и смяната на двигателя с друг, в незнайно състояние ще има много въпросителни и най-вероятно купчина изпотрошени нерви, отделно и пари. Общо взето, колкото и да е "железен" пасата, все ще се обажда по нещо, което както казаха по-назад е окей, ако си оправяш сам колата, но ако тръгнеш по сервизи...
За 5 бона и внимателно търсене, все ще си намериш добра колица.

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Чет 20 ное 2014 21:42

golf_td написа:аз си сменям телефона - само защото на стария батерията "умря", но след като си купих нова батерия, установих , че тя е преждевременно остаряла още в кутията, тоест не мога да го ползвам телефона - и да смених го , но след като колата мога да я карам защо да я сменям, само за да видя какво е новото? - че мога да си хвана едно ново такси и пак ще видя какво е новото , не е казано , че човек непрекъснато търси промяната, просто не мисли практично, а е роб на някакво течение или мода - както сега родителите глезят децата си с ново айфонче , защото съученика му имал и да не остане по-назад детето , а че майката и бащата се чудят как да свържат двата края е друг въпрос - после същото това дете вече като стане голям човек няма да може да оцени нещата, ако е получавало всичко, което иска! И с жените е така, да - но навлизаме в друга тема, но ето вижте в нашето време какво става - изневери , раздели , свинщини? Това харесва ли ви? Нашите баби и дядовци обикновено ги е разделяла смъртта нали ?А те също са живели по един живот, не 1000. А сега всеки гледа единствено собственото си канче , на него да му е добре, един път се живеело и т.н. - а онези ценности включително и морални от онези години ги няма!В момента този форум има друга насоченост затова по темата - всички компании искат да имат оборот,но не това е причината за това да правят калпави коли - проблема е един - искат бързо забогатяване , ти и да правиш качествени коли пак ще имаш оборот, но вероятно няма да забогатееш толкова бързо- тук говорим за алчност, което е съвсем друга бира!Аз не подкрепям тази алчност , затова карам стари автомобили, сега много маймунки са на клона , посредници , банки - то една нова кола не е твоя , тя е на банката в повечето случаи! А и като казвате , че всяка техника е така - до къде ще го докарат хората - замислете се малко - нов телевизор , компютър, хладилник, пералня - всичко ли трябва да се сменя на 5,6,7 години ? Къде ще му излезе края така , хората ще стигнат до просешка тояга, има вещи за дълготрайна употреба и определено автомобила трябва да е една от тези вещи!

Колега, извинявай, ама ти сега се люшкаш в другата крайност - елементарното, консуматорско мислене! Аз съм също много против това мислене и начин на живот, но все пак, човекът търси кола за 5-6 бона, едва ли можем да го сложим в тая графа! Онези са баровци, които не пишат тука, вярвай ми!

Човешките разбирания и възприятия също се променят, иначе, да сме още в пещерите! Ако човекът, с когото живееш, ти стане чужд в даден момент, какво, ще се насилваш да живееш с него, само щото, канона го повелява ли? Просто трябва да приемем, че вечни работи няма, нито коли, нито жени, нито работа, нито каквото и да е друго!

Има обаче и нещо, не по-малко дразнещо, от консуматорското мислене! Гледам тука, разни теми, с десетки страници, как се насилват коли, образно казано! Слагат им се всякакви кичозни финтифлюшки, дотук добре, всеки си има вкусове, ама що тука да го обсъждаме? А още по-странното е, че ако се изкажеш критично, веднага си анатемосан, предупреден, и прочие! Сякаш, ако на едно прасе му закачиш панделка и звънче, престава да бъде прасе ли? И ако кажеш, че е прасе, каквото и да му слагат, те обявявят, че нищо не разбираш, че си глупав, и т.н. Ето, това е по-страшното, от това, дали колегата ще вземе по-нова кола, или ще кара старата, все са бракми!

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Чет 20 ное 2014 22:48

Koлега , можеш ли да дефинираш израза "консуматорско мислене" ?

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Пет 21 ное 2014 0:05

Ами, просто е - това е категория хора, които, живеят, за да консумират, заради самото консумиране! Те си сменят "играчките", буквално всяка година, и са истински нещастни, ако не могат да имат, по някаква причина, последен модел телефон, кола, и т.н. Психиката им е като на зомби, и едва ли сами осъзнават, че вършат разхищение. А още по-лошото е, че самата ни система налага тоя сбъркан модел, нима не слушаме всеки ден по телевизиите, как трябва да вдигнем потреблението, за да заживеем по-добре! Впрочем, потърси в нета един филм, нейде из тракерите, казва се "Пропаганда", и е корейски! Там виж, на какво сме се обърнали!

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Пет 21 ное 2014 0:49

правилно , и аз мисля така - просто ми се стори от предния пост , че ме обвиняваш в консуматорско мислене , а аз крайно се разграничавам от това мислене, но явно ми се спи и не съм прочел добре , че ти всъщност донякъде си съгласен с мен - след като разсъждаваш по-този начин.В крайна сметка каквото и да напишем ние тук колегата сигурно вече си е направил сметката какво да прави и дали да купува или не - всеки да се простира според чергата си - ако имаш 1 000 000 лв - защо да не дадеш 100 000 лв за автомобил.... може би и аз бих ги дал ако ги имам , но на повечето от нас бюджета е ограничен , както и да е ,колата е една малка част от нещата в живота, ако е и удоволствие за собственика - още по-добре :beer

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Пет 21 ное 2014 11:40

Всеки може много лесно да се убеди какво е консуматорско мислене като посети пункт за изкупуване на автомобили за метал. :Mr Green Fun Половината от колите имат ресурс за още 20 години, с абсолютно здрави конструкции, изхвърлени поради небрежно отношение, повреда по мотора и т.н. Просто хората не искат да използват ресурса напълно, предпочитат да дават пари за по-нови модели и да си плащат за това солено.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”