За карането на халогени и още нещо...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Re: За нощното шофиране по магисрала Тракия

Мнениеот MMX » Сря 26 юни 2019 15:17

Пак изпадаме в частни случаи и теории. Нали всички фарове би трябвало да са регулирани и затоа "няма проблеми" с дневните светлини. Да ама не са, има проблеми, но никой нищо не прави. Сега фаровете за мъгла станаха голямото чудо.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Сря 26 юни 2019 15:26

аз проблем не виждам, ако фаровете ти светят където им е мястото, не си сложил китайски ксенони и не караш на фарове за мъгла, риска да заслепиш някого е минимален.
разбира се има моменти в които все на някой ще изкараш очите, но ще е за малко и не би трябвало да ти се разсърди много.

а относно частния случай, магистарала тракия, ами хората масово си карат на дълги по нощите. аз нямам много против, ако няма никой пред мен набивам и аз дълги и си караме на светло.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Сря 26 юни 2019 15:44

А дневни светлини има ли в закона или пише да се кара на къси?

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Сря 26 юни 2019 16:19

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Сря 26 юни 2019 19:12

Доколкото разбирам темата е за нощно шофиране,а не за дневни светлини. Когато фаровете са регулирани -не виждам драми да се кара навсякъде нощем ,даже и на магистрали. Забелязал съм,че не ми пречат дългите светлини на насрещно движещите се по магистрала,щото разделителната мантинела им пречи да ме заслепяват.Това обаче от позицията на лек автомобил.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 27 юни 2019 9:44

Темата беше за проблеми с видимостта. След като засегнахме фаровете за мъгла като помощно средство, нещата отидоха към заслепявания и т.н. Явно извън магистрала и основния въпрос.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 27 юни 2019 18:54

MMX написа:Темата беше за проблеми с видимостта. След като засегнахме фаровете за мъгла като помощно средство, нещата отидоха към заслепявания и т.н.

Все пак е актуално.
И да не се дават примери с фарове за мъгла в глупава модна тенденция накачулени в и около основния фар. Мъглата се стели ниско долу по пътя и затова фаровете за мъгла се монтират под бронята , а не във фаровете или на тавана / джипки и Тирове/. Фарове за мъгла правят широк правоъгълник обхващащ и банкета / канавка , ако има колчета и триъгълници на макс 30 м напред.
Това , което не отговаря на горното не е фар за мъгла, а модна и еврейска изгъзица за икономия на осв. тела.
П.П. фар на камион или джип в огледалата за обратно виждане заслепява много в предвид високото му положение.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Чет 27 юни 2019 19:17

Всякакъв луноход мога да понеса, и понасям, насреща ми.
Блъскам редовно и надълго по нашите пътища, изградил съм някакъв навик да извъртам очите вдясно и да следя събитията пред мен с периферното зрение.
Това което е способно да ме разклати е осветление в краката. LED, ярък селски LED, син или червен реализиран над педалите.
Предпочитам чалга, само не и LED в краката...

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 27 юни 2019 19:36

днес тествах в гаража срещу светлоотражателна табела с и без включени фог светлини. Ясно се вижда къде е зоната на светене, табелата не "реагира". Прикачил съм снимки. Отделно и клипче направих с/без фог светлини и корнер лайт. Пасат б7 ползва една и съща секция и крушка. По-късно ще го кача.
Лично аз се учудих колко в страни осветява ... повече от 5м на страна.
Според мен заслепяване няма. Ако мислите, че теста не е коректен споделете предложения. Фаровете са проверявани на ГТП преди 4 месеца.
Прикачени файлове
IMG_20190627_165657.jpg
IMG_20190627_165703.jpg

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 27 юни 2019 20:07

определено светлините за мъгла не заслепяват, те бият ниско долу и доста встрани. Законът е ясен обаче-намалена видимост и т.н., то намалена видимост е и през нощта де...

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 27 юни 2019 20:12

Не веднъж са ме кьоравили с фарове за мъгла.
Но варианти много, нерегулирани,монтирани на крива броня.
Определено в ясна нощ дразнят.
А за усиления габарит,без коментар.
Бия му дълги и ми дреме.
Ако го изпреваря,и аз го пускам.
Селски крави ползват често всички видове светлини. Често номера започва със СА,СВ.
Естествено им подвиквам,като на крави

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Чет 27 юни 2019 20:26

Халогените са гадни при мокра настилка... Не знам от реглаж ли е, но масово дразнят.

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Чет 27 юни 2019 21:10

VWGT написа:днес тествах в гаража срещу светлоотражателна табела с и без включени фог светлини. Ясно се вижда къде е зоната на светене, табелата не "реагира". Прикачил съм снимки. Отделно и клипче направих с/без фог светлини и корнер лайт. Пасат б7 ползва една и съща секция и крушка. По-късно ще го кача.
Лично аз се учудих колко в страни осветява ... повече от 5м на страна.
Според мен заслепяване няма. Ако мислите, че теста не е коректен споделете предложения. Фаровете са проверявани на ГТП преди 4 месеца.

Освен да направиш същия тест , на същото място , но да излееш две кофи вода пред колата :gruebel
На мокър път халогените ( както им казват в кръчмата :mhihi ) дразнят , повече на двулентов път , и по-малко на магистралата, но все си дразнят :biggrin

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 27 юни 2019 21:42

Stivi написа:Като ползвате фаровете ЗА МЪГЛА за да си подобрите видимостта когато НЯМА МЪГЛА,не се чудете защо други ползват афтърмаркет шитни като LED,ксенон,вдигнати къси и дълги светлини ,заради които ги псувате....просто хората искат и те да си "подобрят видимостта" ,и така стигаме до теми като тази ..... :a045

Анджак. БТВ, мисля, че проблемно виждане при сумрак и промяна на тъмно/светло бяха признаци за начална фаза на кокоша слепота.
П.П. Каква друга работа вършат фаровете за мъгла, осветявайки асфалта точно пред автомобила освен че прецакват нощното зрение ми е загадка.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 28 юни 2019 8:42

поне около 4-5 пъти беше споменато ...

И ще продължа мислите на Пичага, винаги съм се удивлявал юристите как могат да четат един текст и да го разбират по най-различни начини :) Та какво значи "намалена видимост" в БГ не знам, но за англичаните е 100м. На тъмно ако не караш на дълги май винаги си под 100 м. Ако вали (и пътя е мокър) също. Т.е. през нощта винаги ли си в условия на намалена видимост?

Също така казуса с корнер лайт продължава да е актуален, при положение че свети по абсолютния същият начин, както и забранение халоген. За него в закона нищо не пише, значи трябва да е забранен. Тук обаче, в оня английски линк с Мерцедеса обсясняват, че европейските директиви, по които колата е стандартизирана и допусната за движение по пътищата, са над местния им остарял закон. Може и при нас да е така.

И все пак разлика от халоген до ХАалоген има, сигурно и в техническите му характеристики през годините.
Прикачени файлове
halogens.jpg
halogens.jpg (61.03 KиБ) Видяна 1670 пъти

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”