Проверете дали имате валидна ГО! Писмо от гаранционен фонд

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Проверете си автомобилите дали имате валидна гражданска!!!

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 12 апр 2011 16:36

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Изненадка от "Гаранционен Фонд"

Мнениеот radi_nrj » Вто 12 апр 2011 20:26

Стария Голф седи скрит в един гараж и чака по-добри времена за да бъде прехвърлен на племенника ми. Междувременно му е изтекла гражданската миналата година лятото и не е подновявана защото колата не се кара. Не я спрях от движение защото после регистрацията е сложна (от финансова гледна точка). Днес обаче получавам следното съобщение от "Гаранционен Фонд", което в кратце гласи, че ако колата не е спряна от движение гражданската трябва да се плати независимо от това че не се ползва автомобила. И че ако не сключа задължителна застраховка "Гражданска отговорност" или не представя вече сключена такава, която застрахователя не е вписал в "Гаранционен Фонд" следват санкции. В първия случай санкциите са за мен, във втория за застрахователя.

Тук идва най-забавното: Има време за действие 14 дни от датата на изпращане на уведомлението, на което е отразена дата на изпращане 29 март 2011 г. Днешната дата е 12-ти, който е и последния ден от срока (пощата се преглежда всяка сутрин и не само сутрин). Уведомлението е пратено по куриер защото липсва пощенска марка и печат и 13 дни не е могло да стигне от центъра до Малашевци :shock .

Е както и да е, сключих гражданска веднага ама нещата са почти парадоксални. Все едно да те уведомят, че ако вчера беше платил 200лв днес нямаше да те глобим 600лв и да ти спрем колата от движение :banghead:
Изображение
Изображение

berta
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот berta » Вто 12 апр 2011 21:40

нз аз нема да сключвам живи и здрави да са ще имат да зимат :) най много да дойдат да земат купет от голфа ;)

velizar987
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот velizar987 » Вто 12 апр 2011 23:57

.

Последна промяна от velizar987 на Вто 18 сеп 2012 14:55, променено общо 1 път.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Сря 13 апр 2011 15:52

Хм, тука изглежда като греда. Ей тук е обсъдено - http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=21&p=453451 . Но не се стига до заключение. Според Кодекса за застраховане нещата са така:

http://lex.bg/laws/ldoc/2135514184 написа:Чл. 259. (1) Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:

1. притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение;

2. управлява моторно превозно средство при влизане на територията на Република България, когато няма валидна за територията на Република България застраховка.

(2) Лицето по ал. 1, т. 2 сключва гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите на граничния контролно-пропускателен пункт, от който влиза на територията на Република България. Лицето по ал. 1, т. 2 трябва да има валидна гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите до напускането на територията на Република България.

(3) Лицето по ал. 1, т. 2 не е длъжно да сключва договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите при влизане на територията на Република България, при условие че:

1. притежава валиден сертификат "Зелена карта", или

2. изплащането на обезщетение във връзка с гражданската му отговорност е гарантирано от компетентна институция на държава членка и водачът е включен в списък, изготвен от компетентния орган на държавата членка, посочващ освободените лица от задължението за сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, и предоставен на Република България.

(4) Условията и редът за сключване и отчитане на граничната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите по ал. 2 се определят в наредбата по чл. 255.

Т'ва че някой олигофрен е измислил тоя закон е ясно. Обаче е и факт, че е приет и валиден - т.е. още група олигофрени са го гласували. Дано да се открие някаква вратичка за цялата работа.

Ама мен пак ми идва нещо на ум - като изпртят писмо си ги отсвирвам. Привикват ме в КАТ и аз тактично предполагам каква е причината. И преди да ида при тях минавам, сключвам ГО за МПС-тата ми и после да ходят да ми пишат акт.

Потребителски аватар
jetko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот jetko » Сря 13 апр 2011 20:56

dermeister написа:Всичко ок, а ако бракувам колата след като получа подобно уведомление какво правим?

Трябва ли нещо някъде да подам или забравям и довиждане.

И аз това се питам, защото днес бракувах моя автомобил, а вече ми беше изпратено такова писмо. Дали ще има санкции за минало време ,през което колата ми е била без ГО?

velizar987
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот velizar987 » Пет 15 апр 2011 8:45

.

Последна промяна от velizar987 на Вто 18 сеп 2012 14:55, променено общо 1 път.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Пет 15 апр 2011 14:46

Друго въпросче - не може ли временно да се спре МПС-то от движение? Ето я процедурата:

По-долу нещата са от http://www.kat.mvr.bg/Nar_I-45.txt.

Чл. 41. За временно спиране на регистрирано превозно средство от движение по искане
на собственика се представят:
1. писмено заявление;
2. молба, в която се посочват причините за спиране на превозното средство от
движение;
3. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) част втора на свидетелството за регистрация на
превозното средство;
4. документ за самоличност.

Чл. 44. (1) За пускане в движение на превозно средство собственикът представя:
1. писмено заявление;
2. протокол за извършен преглед за техническа изправност на ППС;
3. документ за самоличност;
4. застраховка "Гражданска отговорност";
5. квитанция за платена такса за превозното средство;
6. други документи, предвидени в закон или друг нормативен акт.
(2) Датата на пускане в движение се въвежда в ТАИС за КАТ.

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пон 18 апр 2011 13:12

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Пон 18 апр 2011 13:17

Тия писма са такъв майтап, че стават само за тоалетна хартия....
Неразборията е пълна...

Баща ми получи такова писмо за автомобил, който е продаден преди 6 месеца, като новия собственик си го е прехвърлил в КАТ одавна, има си талон на негово име и най-важното валидна гражданска.. :Mr Green Fun

Е тука се крие разковничето.....
Напомняме, че базата данни на ГФ предстои да стане част от новата система за Административно-наказателна дейност на МВР, при което пътните полицаи и камерите ще могат да правят автоматично справка за наличие на застраховка.

По-рано днес стана ясно, че Гаранционният фонд е разпратил предупредителни писма до 460 хил. собственици на коли без Гражданска отговорност, че информация за тях ще бъде предоставена на МВР.

т.е. в момента нямат връзка.

Е на каква база в момента изпращат писма и притесняват редовни (в някои случаи) собственици или бивши такива?!

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Пон 18 апр 2011 17:16

Значи "новата система за Административно-наказателна дейност на МВР" тепъъъърва ще бъде въведена,
при тази система "пътните полицаи и камерите ще могат да правят автоматично справка за наличие на застраховка".
аз поне го разбирам като комп. в астрата и справка на момента.
Аве поредния новинарски спек за народа,
бих им казал "ДГД"

Потребителски аватар
BOCOO
Автомобил: golf3
Двигател: AEE 1996

Мнениеот BOCOO » Пон 18 апр 2011 17:58

и аз получих такова писмо за скутера какво да очаквам ще си направя гражданска края на април като почне сезона зимата като не го карам пак ли трябва да плащам баси

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Пон 18 апр 2011 18:16

Тая работа ми се струва малко като медийната истерия за зимните гуми, ама то ще се чуе ако станат сериозни нещата!

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 18 апр 2011 18:21

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Пон 18 апр 2011 21:13

Vlad777 написа:

460'000... Доста голяма цифра е това. Да видим сега на село какво ще правят автомобилите, които седят в плевнята...

Голяма е. Но преди да "юркат" народа, да вземат да направят процедурата спиране-пускане в движение, бърза, евтина и безболезнена. Не като сега - куп нерви и торби с пари. Блаканска РАБОТААА scare scare

И да вземат да оправят това със софийския КАТ, заврели го в центъра на града, цял работен ден си губи човек само да отиде и да се върне от там. Не може ли да се направи на околовръстното в полето като във всеки нормален град.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”