Проверете дали имате валидна ГО! Писмо от гаранционен фонд
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Изненадка от "Гаранционен Фонд"
Стария Голф седи скрит в един гараж и чака по-добри времена за да бъде прехвърлен на племенника ми. Междувременно му е изтекла гражданската миналата година лятото и не е подновявана защото колата не се кара. Не я спрях от движение защото после регистрацията е сложна (от финансова гледна точка). Днес обаче получавам следното съобщение от "Гаранционен Фонд", което в кратце гласи, че ако колата не е спряна от движение гражданската трябва да се плати независимо от това че не се ползва автомобила. И че ако не сключа задължителна застраховка "Гражданска отговорност" или не представя вече сключена такава, която застрахователя не е вписал в "Гаранционен Фонд" следват санкции. В първия случай санкциите са за мен, във втория за застрахователя.
Тук идва най-забавното: Има време за действие 14 дни от датата на изпращане на уведомлението, на което е отразена дата на изпращане 29 март 2011 г. Днешната дата е 12-ти, който е и последния ден от срока (пощата се преглежда всяка сутрин и не само сутрин). Уведомлението е пратено по куриер защото липсва пощенска марка и печат и 13 дни не е могло да стигне от центъра до Малашевци
.
Е както и да е, сключих гражданска веднага ама нещата са почти парадоксални. Все едно да те уведомят, че ако вчера беше платил 200лв днес нямаше да те глобим 600лв и да ти спрем колата от движение

Тук идва най-забавното: Има време за действие 14 дни от датата на изпращане на уведомлението, на което е отразена дата на изпращане 29 март 2011 г. Днешната дата е 12-ти, който е и последния ден от срока (пощата се преглежда всяка сутрин и не само сутрин). Уведомлението е пратено по куриер защото липсва пощенска марка и печат и 13 дни не е могло да стигне от центъра до Малашевци

Е както и да е, сключих гражданска веднага ама нещата са почти парадоксални. Все едно да те уведомят, че ако вчера беше платил 200лв днес нямаше да те глобим 600лв и да ти спрем колата от движение

Re: Проверете си автомобилите дали имате валидна гражданска!!!
нз аз нема да сключвам живи и здрави да са ще имат да зимат
най много да дойдат да земат купет от голфа 

-
- Автомобил:
- Двигател:
.
Последна промяна от velizar987 на Вто 18 сеп 2012 14:55, променено общо 1 път.
-
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
Хм, тука изглежда като греда. Ей тук е обсъдено - http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=21&p=453451 . Но не се стига до заключение. Според Кодекса за застраховане нещата са така:
Т'ва че някой олигофрен е измислил тоя закон е ясно. Обаче е и факт, че е приет и валиден - т.е. още група олигофрени са го гласували. Дано да се открие някаква вратичка за цялата работа.
Ама мен пак ми идва нещо на ум - като изпртят писмо си ги отсвирвам. Привикват ме в КАТ и аз тактично предполагам каква е причината. И преди да ида при тях минавам, сключвам ГО за МПС-тата ми и после да ходят да ми пишат акт.
http://lex.bg/laws/ldoc/2135514184 написа:Чл. 259. (1) Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:
1. притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение;
2. управлява моторно превозно средство при влизане на територията на Република България, когато няма валидна за територията на Република България застраховка.
(2) Лицето по ал. 1, т. 2 сключва гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите на граничния контролно-пропускателен пункт, от който влиза на територията на Република България. Лицето по ал. 1, т. 2 трябва да има валидна гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите до напускането на територията на Република България.
(3) Лицето по ал. 1, т. 2 не е длъжно да сключва договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите при влизане на територията на Република България, при условие че:
1. притежава валиден сертификат "Зелена карта", или
2. изплащането на обезщетение във връзка с гражданската му отговорност е гарантирано от компетентна институция на държава членка и водачът е включен в списък, изготвен от компетентния орган на държавата членка, посочващ освободените лица от задължението за сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, и предоставен на Република България.
(4) Условията и редът за сключване и отчитане на граничната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите по ал. 2 се определят в наредбата по чл. 255.
Т'ва че някой олигофрен е измислил тоя закон е ясно. Обаче е и факт, че е приет и валиден - т.е. още група олигофрени са го гласували. Дано да се открие някаква вратичка за цялата работа.
Ама мен пак ми идва нещо на ум - като изпртят писмо си ги отсвирвам. Привикват ме в КАТ и аз тактично предполагам каква е причината. И преди да ида при тях минавам, сключвам ГО за МПС-тата ми и после да ходят да ми пишат акт.
- jetko
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
dermeister написа:Всичко ок, а ако бракувам колата след като получа подобно уведомление какво правим?
Трябва ли нещо някъде да подам или забравям и довиждане.
И аз това се питам, защото днес бракувах моя автомобил, а вече ми беше изпратено такова писмо. Дали ще има санкции за минало време ,през което колата ми е била без ГО?
-
- Автомобил:
- Двигател:
.
Последна промяна от velizar987 на Вто 18 сеп 2012 14:55, променено общо 1 път.
-
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
Друго въпросче - не може ли временно да се спре МПС-то от движение? Ето я процедурата:
По-долу нещата са от http://www.kat.mvr.bg/Nar_I-45.txt.
Чл. 41. За временно спиране на регистрирано превозно средство от движение по искане
на собственика се представят:
1. писмено заявление;
2. молба, в която се посочват причините за спиране на превозното средство от
движение;
3. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) част втора на свидетелството за регистрация на
превозното средство;
4. документ за самоличност.
Чл. 44. (1) За пускане в движение на превозно средство собственикът представя:
1. писмено заявление;
2. протокол за извършен преглед за техническа изправност на ППС;
3. документ за самоличност;
4. застраховка "Гражданска отговорност";
5. квитанция за платена такса за превозното средство;
6. други документи, предвидени в закон или друг нормативен акт.
(2) Датата на пускане в движение се въвежда в ТАИС за КАТ.
По-долу нещата са от http://www.kat.mvr.bg/Nar_I-45.txt.
Чл. 41. За временно спиране на регистрирано превозно средство от движение по искане
на собственика се представят:
1. писмено заявление;
2. молба, в която се посочват причините за спиране на превозното средство от
движение;
3. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) част втора на свидетелството за регистрация на
превозното средство;
4. документ за самоличност.
Чл. 44. (1) За пускане в движение на превозно средство собственикът представя:
1. писмено заявление;
2. протокол за извършен преглед за техническа изправност на ППС;
3. документ за самоличност;
4. застраховка "Гражданска отговорност";
5. квитанция за платена такса за превозното средство;
6. други документи, предвидени в закон или друг нормативен акт.
(2) Датата на пускане в движение се въвежда в ТАИС за КАТ.
- LILO&STICH
- ябълката на раздора
- Автомобил:
- Двигател:
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
Тия писма са такъв майтап, че стават само за тоалетна хартия....
Неразборията е пълна...
Баща ми получи такова писмо за автомобил, който е продаден преди 6 месеца, като новия собственик си го е прехвърлил в КАТ одавна, има си талон на негово име и най-важното валидна гражданска..
Е тука се крие разковничето.....
т.е. в момента нямат връзка.
Е на каква база в момента изпращат писма и притесняват редовни (в някои случаи) собственици или бивши такива?!
Неразборията е пълна...
Баща ми получи такова писмо за автомобил, който е продаден преди 6 месеца, като новия собственик си го е прехвърлил в КАТ одавна, има си талон на негово име и най-важното валидна гражданска..

Е тука се крие разковничето.....
Напомняме, че базата данни на ГФ предстои да стане част от новата система за Административно-наказателна дейност на МВР, при което пътните полицаи и камерите ще могат да правят автоматично справка за наличие на застраховка.
По-рано днес стана ясно, че Гаранционният фонд е разпратил предупредителни писма до 460 хил. собственици на коли без Гражданска отговорност, че информация за тях ще бъде предоставена на МВР.
т.е. в момента нямат връзка.
Е на каква база в момента изпращат писма и притесняват редовни (в някои случаи) собственици или бивши такива?!
- ABSOLUT
- Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
- Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
- Контакти:
Значи "новата система за Административно-наказателна дейност на МВР" тепъъъърва ще бъде въведена,
при тази система "пътните полицаи и камерите ще могат да правят автоматично справка за наличие на застраховка".
аз поне го разбирам като комп. в астрата и справка на момента.
Аве поредния новинарски спек за народа,
бих им казал "ДГД"
при тази система "пътните полицаи и камерите ще могат да правят автоматично справка за наличие на застраховка".
аз поне го разбирам като комп. в астрата и справка на момента.
Аве поредния новинарски спек за народа,
бих им казал "ДГД"
- BOCOO
- Автомобил: golf3
- Двигател: AEE 1996
и аз получих такова писмо за скутера какво да очаквам ще си направя гражданска края на април като почне сезона зимата като не го карам пак ли трябва да плащам баси
Тая работа ми се струва малко като медийната истерия за зимните гуми, ама то ще се чуе ако станат сериозни нещата!
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
460'000... Доста голяма цифра е това. Да видим сега на село какво ще правят автомобилите, които седят в плевнята...
- Mihailov78
- Автомобил: T3 Caravelle
- Двигател: DG 1900cc Petrol
Vlad777 написа:
460'000... Доста голяма цифра е това. Да видим сега на село какво ще правят автомобилите, които седят в плевнята...
Голяма е. Но преди да "юркат" народа, да вземат да направят процедурата спиране-пускане в движение, бърза, евтина и безболезнена. Не като сега - куп нерви и торби с пари. Блаканска РАБОТААА

И да вземат да оправят това със софийския КАТ, заврели го в центъра на града, цял работен ден си губи човек само да отиде и да се върне от там. Не може ли да се направи на околовръстното в полето като във всеки нормален град.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”