Правите ли път на бързащите коли?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Re: Правите ли път на БЪРЗАЩИТЕ коли ?

Мнениеот Petrolhead » Чет 10 окт 2013 8:49

относно страхотнато култура на движение в Германия.

Изображение

и там са същите заспи като тук.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Чет 10 окт 2013 8:51

Доста "хитринки" изписахте за много кратко време...
Разбира се, че винаги когато може човек е хубаво да не пречи на другите участници в движението.
Налагало ми се е един път наистина да бързам и да карам с 200+ и да ползвам дългите и не искам повече да го правя, но когато бързаш и колегата от пред не му пука и си кара с 90 е неприятно...

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 10 окт 2013 9:05

Аз например карам по магистралата със 140-150 км/ч. (По GPS - 140). Не съм "нарушител". Тук не става дума за превишена скорост, просто движение в ограничението +/- 10 км/ч.

Естествено когато видя, че настигам някой, който скоро ще трябва да изпреварва, давам повече газ, за да го задмина преди той да трябва да излезе в лявата лента, а не да му застана от ляво и той да бие спирачки, за да не се удари в камиона отпред. Тогава може за кратко и по-висока от максимално позволената скорост да развия.

Има го и обратния случай - карам си аз, тръгвам да изпреварвам и този отпред също тръгва, защото вече няма накъде. Но се вижда, е е дал всичката газ, за да не пречи на по-бързо движещите се. И това го разбирам и никога не светкам и т.н. Човекът прави каквото може - аз леко пускам газта, той ускорява и се прибира при първа възможност. Това е толерантност и от двете страни!

Това, което не разбирам са хора, които нарочно отиват в лявата лента с ниска скорост, само защото смятат, че така е редно. Те са последна инстанция - определящ фактор кой как трябва да шофира. Тези хора не се съобразяват с другите. Не ускоряват и не бързат да се приберат, за да минат по-бързите. Напротив, те се чувстват велики, че заради тях някой друг е карал 1 километър с 90, вместо със 140. Това се нарича нетолерантност.

В крайна сметка се убеждавам, че дори в нашия автомобилен форум "толерантност" и "колегиалност" на пътя е табу, което всъщност е и отражение на действителността по пътищата. :thumb_down

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Чет 10 окт 2013 9:12

Естествено когато видя, че настигам някой, който скоро ще трябва да изпреварва, давам повече газ, за да го задмина преди той да трябва да излезе в лявата лента, а не да му застана от ляво и той да бие спирачки, за да не се удари в камиона отпред. Тогава може за кратко и по-висока от максимално позволената скорост да развия.

Това има и един гаден момент.Наближавам камион и зад него чака някой ,аз се движа по-бързо, но все още има място както казваш.Ако изчакаш малко човека в първия момент и той чака ,след малко виждаш че не иска и даваш газ обаче и той вижда че ти се бавиш и размисля и тръгвате едновременно.Другото е ти даваш газ за да не го бавиш и него, и той след една секунда си казва ,абе има място и пак се събирате в лявата лента.Аз в тоя случай пускам леко и светвам за да ме видят че изрично ще изчакам.Не знам дали е правилно това, но така правя.
Аз друго не мога да разбера.В съсдните ни държави би трябвало да сме с близък манталитет.В Турция всеки хвърчи и е лесно,в Румъния е много зле, в Гърция е ок караш си 120 тук там някой сув леко ще те мине макс със 140,в Македония и Сърбия същото.В Сърбия натискат чужденците.Такова чудо като при нас никъде няма.

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Чет 10 окт 2013 9:29

Ама нали се сещате че магистралата е за всеки , за този който е на 20 години и за тоя който е на 80 години. Има хора завеяни има всякакви. Не може да очаквате всички да реагират еднакво бързо. Като трябва изчаквате без да се нервирате, ако не си строите своя магистрала и с карате сам по нея. Все проблема са тия дето не ви давали път, това е или си купувате самолет. И нека да спрем с това , че някой като нарушава закона и кара бързо, бърза за някъде. Не, не бърза той просто винаги така си кара. Бързам ,не е оправдание. На гроба му какво ще пише : Той бързаше! Ами на мен ми трябват пари, какво да направя ,да обера някого ли, да убия някого ли? Няма оправдание за нарушаването на закона.

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Мнениеот vaiper 1 » Чет 10 окт 2013 9:32

Пускам ги и аз,може и аз да бързам някои път :wink Толерантност трябва да има според мен,наи много ме дразнят някои на които не можеш да им предвидиш поведението като карат такива ги минавам веднага по добре да избягам от колкото да се обяснявам с тях :wink

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Чет 10 окт 2013 11:25

Винаги пускам, винаги псувам тези, които нарочно пречат!

Ще дам пример от градска среда. Трафик, колона, един от опашката свири, мига, аварийни пуснал... Половината колона се опита да го запуши. Настигна ме, направих му път, пред мен се навря и отби за спешния център на болницата до която се намирахме... Тааа, всичко се случва, човек може да бърза - основателно.

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Чет 10 окт 2013 11:56

Всички симпатяги ,които в темата се репчат как гъзарски спирали пред приближаващ забързан,ама как видиш ли оня с БМВ-то или мерцедеса ще ги чакал да им дойдело настроението да го пуснат ще се излекувате много бързо от ''синдрома на голфа'' ако дойдете да живеете в чужбина.Само ще звънна на цолполиция и като акуратен гражданин ще докладвам за опасно бавно маневриране на автомобил еди-кой си и те ще ви настигнат след малко с някоя от цивилните точилки с които разполагат.
А тъй като в БГ се ядат шамари за подобно нарочно поведение /защото си личи когато едно нещо се прави поради недостатъчни умения или секунда невнимание и кога нарочно/ ,по добре си спестете срама.
Аз се учудвам последните години накъде върви шофьорската култура у подрастващите пишлемета.Мен първият ми личен автомобил преди 13 години беше една двойчица 1.8ГТ и колкото и вървежна да беше тогава никога не съм си помислял въпреки пикльовските ми години да се правя на Сена.А днешно време всеки втори голобрад юноша бледен с някаква моноинжекцийка под капака и разпробито крайно гърне за саунд се мисли за Дънкан Мклауд на пътя.
Толерантност момчета,научете се на нея,винаги прави добро впечатление.На всеки ще му дойде времето да си купи по-хубав и мощен автомобил,но ако се изградиш като пътен дебил,такъв си оставаш и в последния W222 на мерцедес.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Чет 10 окт 2013 12:15

[quote="jordanpar"][/quote]

баце след като те изгониха от БМВ форума, тук ли дойде да размахваш пръст назидателно?

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Чет 10 окт 2013 12:48

jordanpar , защо в чужбина не ми се е случвало да имам проблеми с никой? Па съм обиколил така Европа поне с автомобил.Дори на моменти на мен ми идва да карам по-бързо,а съм се кротнал отдавна.
И никой не говори за бавно каране,аз съм дал за примерно как в неделя сутрин си карам със 100 по цариградско и някой ми се лепне да ми свети,вместо да ме заобиколи и да продължи.Ако бърза ще го направи,не да ми се влачи зад мен да иска да му направя евала като се преместя.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Чет 10 окт 2013 12:58

Въпросът за задържане на по-бързите от теб, по време на изпреварване (говоря за магистрала) е малко разнолик и доста зависи от конкретната ситуация.
Сегашната ми кола позволява поддържане на прилична скорост, дори натоварена и по байр, както и лесно възстановяване на скоростта след принудително намаляване,но предишната беше едно куцо конче дето празна се представяше задоволително, но като я натовариш виждаше зор в баирите, знам какво е докато с мъка поддържаш 100-110, да ти се наложи да намалиш до 80-90 и после колко е трудно да ги възстановиш. Пример - караш със 100, застигаш коли/камиони движещи се с 90, поглеждаш в огледалото и виждаш близо зад теб по-бърза кола, тук е ясно, намаляваш и чакаш, после като се отвори повече пространство почваш да набираш (някак) и изпреварваш. Друг път обаче, поглеждаш и в близост няма кола от зад, почваш да набираш, с мъка катериш към 120, но когато си по средата или в края на изпреварването на колоната, някой самолет вече те е застигнал (ако колоната е дълга може да те застигат и коли движещи се в ограничението -130-140) и почва да ти мига, е какво да направя по дяволите, ще чака. Точно за това, сега когато застигна кола която с мъка, вече е почнала да изпреварва, намалявам и го изчаквам на прилично разстояние без да досаждам. Той като приключи ще се дръпне , а аз ще си отпраша. Но много ми е неприятно, когато някой започне такова изпреварване току пред мен (вижда, че съм близо и пак изкача) и аз трябва да скачам на спирачките, че някои даже и без мигач тръгват, е такива си отнасят святкането и свиркането, обръщам внимание, че обикновено се движа 130-140. Друг неприятен момент е когато някой прави супер бавно изпреварване (100-110), въпреки, че колата му очевидно позволява да го направи значително по-бързо (в рамките на ограничението), без да задържа околните. Тук принципа аз съм си в ограничението и си длъжен да чакаш не може да важи, защото движейки се с 130-140, аз също не нарушавам закона, според последният трябва да изпълниш изпреварване безопасно и без да пречиш на другите участници в движението, така, че или ще ускориш и няма да ме задържаш или ще ме изчакаш да мина и тогава ще изпреварваш, говоря за умишлено мотане, а не когато колата не позволява - при такава ситуация проявявам разбиране.
Сега, когато някой изпреварва с около 140 и от зад връхлети някой самолет, според мен самолета трябва да изчака (докато предният намери удобно място да се отмести), без да светка защото е в нарушени е няма права.

Последна промяна от Asko VW на Чет 10 окт 2013 13:28, променено общо 1 път.

PyMu
Серпентина с турболатор
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU 2000 185hp

Мнениеот PyMu » Чет 10 окт 2013 13:00

Винаги давам път ако някой зад мен се е залетял и ме настига с видимо по-висока скорост. Не се питам за къде бърза, не е моя работа да знам. Не изпитвам удоволствие да преча или дразня, или аз да определям темпото на останалите, особено пък на пътя, където цената на това може да е човешки живот. Както Владо каза, колегиалност е това.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Чет 10 окт 2013 13:54

Някой по-рано спомена за Гърция. Няколко пъти ходих на море тая година. По междуселския път има доста бавно каращи стари коли (фермери). Още преди да го наближа минава наполовина в аварийната лента, дори да няма насрещно движение. Тук в аналогична ситуация в повечето случаи карат по осовата линия за по-удобно, ако му присветна не вижда, а ако бипна следва среден пръст. Проблема е ниската култура, бавни коли и икономични шофьори има навсякъде.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Чет 10 окт 2013 14:36

Да, правя.
И на мен ми правят.

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Мнениеот Burner_inc » Чет 10 окт 2013 15:35

Правя път и държа да отбележа, че съм очарован от колите с форумни стикери и най-вече водачите им. Почти всеки ден с мотора, движейки се между колоната срещам коли с форумни стикери, които ме виждат в огледалата и правят място да мина! Евала колеги!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”