Аз например карам по магистралата със 140-150 км/ч. (По GPS - 140). Не съм "нарушител". Тук не става дума за превишена скорост, просто движение в ограничението +/- 10 км/ч.
Естествено когато видя, че настигам някой, който скоро ще трябва да изпреварва, давам повече газ, за да го задмина преди той да трябва да излезе в лявата лента, а не да му застана от ляво и той да бие спирачки, за да не се удари в камиона отпред. Тогава може за кратко и по-висока от максимално позволената скорост да развия.
Има го и обратния случай - карам си аз, тръгвам да изпреварвам и този отпред също тръгва, защото вече няма накъде. Но се вижда, е е дал всичката газ, за да не пречи на по-бързо движещите се. И това го разбирам и никога не светкам и т.н.
Човекът прави каквото може - аз леко пускам газта, той ускорява и се прибира при първа възможност. Това е толерантност и от двете страни!Това, което не разбирам са хора, които нарочно отиват в лявата лента с ниска скорост, само защото смятат, че така е редно. Те са последна инстанция - определящ фактор кой как трябва да шофира. Тези хора не се съобразяват с другите. Не ускоряват и не бързат да се приберат, за да минат по-бързите. Напротив, те се чувстват велики, че заради тях някой друг е карал 1 километър с 90, вместо със 140. Това се нарича нетолерантност.
В крайна сметка се убеждавам, че дори в нашия автомобилен форум "толерантност" и "колегиалност" на пътя е табу, което всъщност е и отражение на действителността по пътищата.