Месечният доход - отражение на автомобила, който караме...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Месечният доход - отражение на автомобила, който караме.

Мнениеот dobrin » Пет 15 ное 2013 22:54

Всеки преценява сам какво и как да прави с парите, колите и най-вече с живота си. Затова, ще помоля пишещите, да не коментират с епитети писаното от другите, колкото и да не съвпада със собствения им мироглед. Коментари от сорта "смешен", "съжалявам ги" и т.н. не са нужни. Мнение може да се изказва и без потенциално да обиждате другите. Благодаря.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 16 ное 2013 0:10

Младоста е голям фактор.
Аз лично си купих колата с заем,за който обиколих всички банки и ,за който се доосигурявах от джоба си 3 месеца по 100лв. в далечната 95-та.Преди това си продадох тогавашната барака на колела и си купих с парите компютър,че не знаех какво е.Просто без заем кола щях да имам...не знам кога и не знам каква.
Скочих максимално високо-11 годишна кола.С логиката,че следващите 5 години на заема,ако стане нещо с доходите ми,въпросната кола да струва поне остатъка от главницата.
Отначало нямах възможноснт и да я карам :icon_lol ,така наречената черна дупка,понеже искаше някои неща.С времето разбира се нещата с понаредиха.
Към днешна дата мога да си позволя вякакъв вид ремонт и гевезелък по нея-същата кола.Има моменти в които пазарувам някои дреболии, просто защото са ми изпаднали изгодно,не че ми трябват в момента.Пример за това е втората скоростна кутия в гаража,хидравличната рейка и алтернатора...Може и това да е робуване един вид но вярвайте ми,финансово не изпитвам никакви затруднения,породени от покупките ми.
За това и не искам по-нова кола-финансовата гледна точка от към поддръжка.
Прост пример - реших да си купя нов салон от някой колега.Ще го помоля да съблече и ми прати само тапицерията на седалките/че ми се позахабиха/,за кво са ми жезелата.Пък цените станаха като да си купиш тапицерия от магазина,само дето няма да се налага да я изпъвам постоянно и да ме дразни.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Съб 16 ное 2013 0:40

Проблема е най-голям точно като не може да извадиш дори 1500лв и си вземеш кола на кредит за 4-5. И като замине турбото или маховика (а то все някога ще замине), започва рев и обясняване колко са скапани тези коли и как марката за нищо не става. Или другото много модерно - взимаш си много мощна кола и след това не е я караш, понеже разхода на гориво е брутален спрямо заплатата.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Съб 16 ное 2013 0:47

Доста интересна тема,лично за мен покупката на автомобил е пряко свързана с нуждите а не възможностите на даден човек... Да дадеш 6 заплати за тенекия която седи пред блока е чисто малоумие за мен. Аз никога не купувам автомобил който струва повече от това което съм изкарал за седмица,максимум 10 дни! Същото важи и за колата на жената,колкото по-малко пари се харчат за глупости,толкова повече остават за друго. Друг е въпроса,че когато купя кола се обслужва абсолютно всичко по нея и не се прави компромис с пари за части и консумативи... С 6 заплати спокойно купувам това

http://www4.autotrader.co.uk/classified/advert/201308138288668/sort/default/usedcars/onesearchad/used%2Cnearlynew%2Cnew/radius/1500/model/phaeton/page/5/postcode/gu341sq/make/volkswagen?logcode=p

,но дали ми трябва? Парите никога не са излишни... Поне за мен,когато сегашния ми кош се предаде напълно или адски много ми писне да ми трака с дизеловия си мотор на главата,ще прежаля една седмична заплата и ще си купя друга барака. Виж ако колата е за продажба или я купувам да изкарвам пари с нея-купувал съм и по-скъпи!
Докато всичко там долу ми е наред,не ми е необходимо да робувам на автомобил,не виждам никакъв смисъл.

И да добавя и аз съм бил много млад и много глупав и веднъж като студент си дадох спестените за цяло лято на работа 3600 лв да купя едно ауди 80 б3 през далечната 2005-а година,ама сега ако ми е,никога не бих го направил!

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Съб 16 ное 2013 7:25

Те години всъщност нямаше избор от коли като сега.Лади и жигули вървяха по 1000лв,западните по-свестни автомобили бяха цифра.Съпоставимо с доходите сега,колите бяха скъпи.
Философията за материалното забелязвам се изповядва от хора добре финансово.Всички останали,дето нямат пари да се обръснат му слугуват.

Потребителски аватар
Manolov
Автомобил: Seat Inka
Двигател: 1Y
Контакти:

Мнениеот Manolov » Съб 16 ное 2013 9:05

[quote="lion_heart002"][/quote]

Колега и теб не мога да те разбера, с 6 заплати показваш стар файтон дизел, който има наистина е със скъпа поддръжка. За парите на този фаетон можеш да купиш Поло чисто ново с 4 години гаранция или 120 000км., ще влизаш за обслужвания през по-голям интервал и няма да имаш непланирани ремонти, затова има гаранция .При заплата 2000, 2500лв. нормално е да караш някоя 20 000 лв. лизингарка, нисък клас, само обслужване .На 5 години , края на лизинга ще е около 150000 тъкмо период за смяна с нова .

Потребителски аватар
Ronin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ronin » Съб 16 ное 2013 9:18

Колата от аватара я взех чисто нова от магазина,за последните 4 години много неща се промениха с доходите,получавам една заплата и издържам 4 човека с нея,според заглавието на темата мога да кажа че при мен преди 4 години твърдението беше вярно,сега немога да си позволя нова кола

Sent from my PAP4040_DUO using Tapatalk 4

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Съб 16 ное 2013 9:23

При доход от 2000-2500лв. общо взето можеш да караш каквото си поискаш, имаш много по-голяма свобода на действие и можеш да си начесваш крастата както ти е кеф :smile
Ако дохода ти обаче е 500 а не 2500 това вече е друга работа, и въпроса е, да се разполагам ли според възможностите си или да скоча в дълбокото и да потъна като котва :smile

п.п. Жената и децата винаги прецакват работата, ако не бяха те, всички щяхме да сме синове на вятъра и да караме каквото си поискаме... :mhihi :drive

Потребителски аватар
stinbg
Автомобил: Passat B6
Двигател:

Мнениеот stinbg » Съб 16 ное 2013 11:28

Колегата "dobrin" е прав, че всеки има право на мнение и не е задължително да е "глупак" просто защото не съвпада с вашето.
Аз имах възможност след всички стари трошки през които преминах последните 20 години да си взема чисто нов Автомобил макар и не толкова престижен - Шевролет Авео. Закупих го 2010г. след като излезе новия модел от човек, които го беше спечелил от лотарията за 11 000 лева. Чувството да караш нов автомобил е различно, макар и чисто психологическо - радвах му се повече отколкото на всичките си предишни автомобили (Пасат 2, Пасат 3, Опел Астра, Омега, Волво В40 и т.н.). Предимствата на новия автомобил освен в това, че всичко му е ново и не предстои смяна на нищо скъпо (или поне гаранцията ще има грижата) са също ниската застраховка (мисля под 4% беше каското върху стойността на автомобила), ниските разходи за обслужване - масло и филтри на 15 000 км (около 120 лв струваше всичко). Понеже беше и 84 коня данъка беше малък, както и гражданската и изобщо годишния разход на тази кола беше под 1000 лева заедно с каското. Продадох я на 2 години и около 20 000 км за 10 500 лв. Купих си стара Мазда 6 за около 8 000 лв. и въпреки по-високия клас автомобил, 8-те години и 150 000 км някак ми седяха дискомфортно и освен доста по-високия разход на гориво (над 10 на 100 - все пак автомат и 4х4) влязох и в по-висок разход за данъци, такси, граждански застраховки и т.н. Карах я прекалено малко за да правя по-сериозни инвестиции и взех Пасат 6, 2010 година (над 6 месечни заплати).
Към момента не съжалявам за парите които съм давал за коли и бих си купил отново по-нова кола (гледам има добри оферти за новата Октавия комби дизел - около 25 000 без ДДС - за фирми). Независимо дали ще си купиш 20 годишна кола или нова, разходите по нея са сходни - старата има повече поддръжка, новата повече за каско и данъци. Разликата обаче ако пътуваш по 20 000 км годишно, както и извънградско са силно в полза на по-нов, по-комфортен и надежден автомобил , а когато возиш и най-скъпото на борда (жената и детето) цената за безопасността и системите, които предлага по-новия автомобил са несравними.
Хората дават по 5 лв дневно за цигари, по 60 лв за ресторант, около 20 лв за храна и по 2-3 лв за кафе, което ако се сумира на месечна база е около 600-1000 лв.
Автомобилът по-стар или по-нов излиза 100-200 лв. месечно. И защо трябва да се возя в 20+ годишна таратайка на незнайни километри с безброй собственици, смърдяща на неясно какво и с никаква визия и към днешна дата и към утрешния ден (ще запали ли или ще тичам за акумулатор) за 1-2 заплати след като мога да си взема нещо, което да ме радва и да съм спокоен, пък макар и да ми струва 10-15 заплати. В крайна сметка НОИ ще ме чака да умра преди да се пенсионирам и ако доживея 65 години означава, че ще съм взел около 540 заплати - толкова ли е лошо да имам автомобил съставляващ под 2% от дохода ми през краткия и мизерен живот на тая планета?

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Съб 16 ное 2013 11:38

Както се казва колега, разни хора, разни идеали ... :biggrin

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Съб 16 ное 2013 12:34

stinbg написа:ли по-нов излиза 100-200 лв. месечно.

Имаше една темичка във форума да си сметнеш колко ти излиза на месец колата - обезценяване+гориво+такси (гражданска, каско и т.н)+ремонти и консумативи. За 25 годишен Г2 сметката ми беше 180лв, за 15 годишен Г4 - към 350. Къде го тоя нов автомобил (дори и Дачия) дето може да се кара за 100лв, директно отивам да си го купя :mrgreen

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Съб 16 ное 2013 12:51

350 лева Голф 4 е много, обаче ако слагаш горивото вътре е друго, тогава с тия 350 може и да си доникъде. Аз да чукна на дърво по моя близо 15 годишен голф 4 от както съм го купил скъпи ремонти ми излезе едно турбо което смених с ново и от тогава само гориво наливам и масла сменям, разбира се може би съм попаднал на читава кола, но като цяло поддръжката на един голф4 който не е пд не е чаак толкова скъпа, все пак дори на пазара 2-ра ръка е МНОГО важно колата какъв клас е и колко е струвала като нова, това до голяма степен определя цена на частите и поддръжката като цяло. Голф дали 2 дали 4 цената както каза колегата би била сходна, с една разлика от 100 лева да кажем, което е доста условно, и това само защото вече голф2 изчезнаха дори от улиците и който има части е готов да ги продаде и за стотинки дори от там идва евтината поддръжка, иначе ако за г2 купуваш части нови, 100% разликата с голф4 не е голяма.
Manolov написа:
lion_heart002 написа:

Колега и теб не мога да те разбера, с 6 заплати показваш стар файтон дизел, който има наистина е със скъпа поддръжка. За парите на този фаетон можеш да купиш Поло чисто ново с 4 години гаранция или 120 000км., ще влизаш за обслужвания през по-голям интервал и няма да имаш непланирани ремонти, затова има гаранция .При заплата 2000, 2500лв. нормално е да караш някоя 20 000 лв. лизингарка, нисък клас, само обслужване .На 5 години , края на лизинга ще е около 150000 тъкмо период за смяна с нова .
Manolov написа:
lion_heart002 написа:

Ми той колега точно това каза че не си купува файтон по тая причина. Това че сега струва 10к паунда не значи че като влезеш в сервиз ремонтите са му като на кола за 10к паунда, те са си като на кола която струва 50к (колкото си е струвала нова). За това една кола от лукс класа на която и да е марка, като стане на 10 години се обезценява с около 90%, защото поддръжката могат да си я позволят само баровци, но баровците няма да си купят лимузина на 10г защото те се возят в нови такива. За това като видя лукс кола сменила 10 собственика изтръпвам, такава кола се купува от 1-ви макс 2-ри собственик и на не повече от 5-6 години, нагоре става опасно и скъпо и компромиси винаги се налага да се правят

Потребителски аватар
stinbg
Автомобил: Passat B6
Двигател:

Мнениеот stinbg » Съб 16 ное 2013 13:18

theultimate написа:
stinbg написа:ли по-нов излиза 100-200 лв. месечно.

Имаше една темичка във форума да си сметнеш колко ти излиза на месец колата - обезценяване+гориво+такси (гражданска, каско и т.н)+ремонти и консумативи. За 25 годишен Г2 сметката ми беше 180лв, за 15 годишен Г4 - към 350. Къде го тоя нов автомобил (дори и Дачия) дето може да се кара за 100лв, директно отивам да си го купя :mrgreen

Колега преди да се заядеш и преиначиш написаното от мен си направи елементарна справка. Новия модел на фабия хечбек - Фабия Амбиенте 1,2 HTP 12V / 51 kW / 70 к.с., 5М с бизнес ниво на оборудване струва 18 502 лв. (http://abs.euratec-auto.eu/Public/home.aspx ). След 5 години ще струва около 8000 - 9000 лв. Това са около 2 000 лв. годишно за амортизация. Ако не си правиш каско, както не си направил на Голфа, ти остават около 300 лева за гражданска, данък и винетка. Това всичко прави около 200 лв на месец плюс обслужване за около 20-30 лв/мес - не знам какво си правил по 15 годишния Голф, но чисто новата Фабия ще ти харчи значително по-малко. Не ми се спори - ако решиш да издребняваш в цифрите или да преиначаваш отново си вземи за база Дачия и ще видиш, че 200 лв месечно са напълно реални при това за чисто нова кола. Успех!

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Съб 16 ное 2013 13:48

Примерно за тази изминала година, моята кола ми струва:

данък - 60лв.
ГО - 200лв.
винетка - 70лв.
преглед - 10лв.
гориво - 1500лв.
масло + филтър + труд - 90лв.
ремонти + труд - 150лв.

2000лв. / 12 = 170лв. на месец грубо 200лв.на месец

Общ доход на семейството средно на месец около 2200лв. това е моята сметка :smile

Последна промяна от forski на Съб 16 ное 2013 16:25, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Съб 16 ное 2013 14:19

theultimate написа: За 25 годишен Г2 сметката ми беше 180лв

Това Г2 Голф ли е,че много яка поддръжка има бе....

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”