Необходимо ли е 4х4 в ежедневното ползване на автомобила?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Re: Необходимо ли е 4х4 в ежедневното ползване на автомобила?

Мнениеот silent » Нед 31 яну 2021 8:52

4x4 е екстра която е хубаво да я имаш но и да я нямаш не е болка за умиране ...или както е зададен въпроса ......не не е необходимо за еждневно каране...е много хора вярват в чудодейните му способности да те извади от кофти ситуации...но за съжаление не си дават сметка за собствените си съзможности в тези ситуации което в общия случай обезмисля предимството му...естествено зимата в непочистени улици е по леко но там също често се надценяват възможностите му....служебната ми кола е 4х4...с блокажи бързи бавни...е на един снежец с малко ледче на малко баирче беше безпомощна като бебе на няколко дена....затъвал съм в кал на равно с всичките му екстри....на асвалт се кара на задно защото няма междуосев диф и е малко кофти при хлъзгава път.... но идеята е никога да не се надценяваш и да изпадаш в ситуации при които да рачиташ на възможностиите на автомобила защото в повечето случаи няма да ти помогнат....

petrushkov
Автомобил: VW T4 1996
Двигател: AET
Контакти:

Мнениеот petrushkov » Нед 31 яну 2021 10:29

В допълнение на последният пост - Колкото ти е по проходима колата, толкова по далеч ще ходиш за трактор :)

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Нед 31 яну 2021 10:42

Оригиналното начало на темата е от преди време, но темата явно се ползва и от други.

silent говориш за джипове и съвсем друго 4х4.
При VW (без амарок), става дума за нормална кола със или без 4х4.
Скоро карах пасат като моя, но с 150к.с. на предно. Разликата е космическа във всякакви условия - тръгване на сухо и завой, на мокро, стабилност ...

4х4 е екстра, която струва пари, но си заслужава, ако човек може да си я позволи.
Освен началните разходи за покупка, има разходи и за поддръжка (при халдекс).
Изисква се редовна смяна на маслото (особено при халдекс 5) - в зависимост от стила на каране, се сменя и на 20000км. Винаги може да се наложи и ремонт - смяна на помпа за около 1000лв.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пон 01 фев 2021 20:04

Продължавам да твърдя че 90% от хората си мислят че са много добри шофери и де да имат късмета някой да им даде колата на Льоб ще разкажат играта на всички дърводелци във ВРЦ шампионата....мисля че и тук в главите на болшинството витае подобна измамна .....атмосфера....тръгване стабилност в завой...ай стига глупсти. ...тези неща не са за пътищата....за тях си има друго време и място....стигнеш ли дотам 4х4 да те държи в завоя не ти е мястото на пътя....а в непредвидени ситуации 99% от хората няма да действат правилно така че 4х4 да им помогне....

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 01 фев 2021 20:19

Зависи кой какво разбира под ежедневно ползване на автомобила!
Аз го използвам да закарам детето на училище, да отида на работа, и в края на деня да се прибера в къщи, за тези дейности последното нещо което ми е нужно като допълнителен товар, разходи, поддръжка и първоначално по-висока цена за покупка на автомобила е 4х4.
В последните две години, и 25 хил.км. не съм изпитал никаква нужда от това колата ми да е 4х4, и то при положение че предишната беше такава, и точно заради това я продадох :biggrin

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Пон 01 фев 2021 20:19

silent написа:Продължавам да твърдя че 90% от хората си мислят че са много добри шофери

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 01 фев 2021 21:51

silent написа:Продължавам да твърдя че 90% от хората си мислят че са много добри шофери и де да имат късмета някой да им даде колата на Льоб ще разкажат играта на всички дърводелци във ВРЦ шампионата....мисля че и тук в главите на болшинството витае подобна измамна .....атмосфера....тръгване стабилност в завой...ай стига глупсти. ...тези неща не са за пътищата....за тях си има друго време и място....стигнеш ли дотам 4х4 да те държи в завоя не ти е мястото на пътя....а в непредвидени ситуации 99% от хората няма да действат правилно така че 4х4 да им помогне....

Тва все едно идва от моята клавиатура :th_up

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Пон 01 фев 2021 22:26

И без да съм Льоб, ми е по-приятно, когато колата ускорява като и натисна педала, а не да върти безпомощно гуми и да ми светкат разни ламБи по таблото. И това е толкова по-осезаемо, колкото е по-ниско сцеплението с пътя.
В завой много да ме задържи спрямо само с един мост, не е много осезаемо, но зависи от завоя и условията.
Да, може да не сме състезатели, но с влошаване на сцеплението, скоростта при която почва да има разлика от наличието на 4х4 намалява, и стига до скоростите, с които нормално се движим в ежедневието.
Иначе казано, при сух асфалт и нормално каране може би разлика почти няма, но като падне дъжд, на предното трябва да му върнеш газта доста повече. Почва да не завива и да не тръгва като на сухо, докато с 4х4 разлика със сух път почти няма.
Е, да, не сме на състезание, уж не гоним време в ежедневието, ама хем не е баш така, хем е най-малкото досадно един дъжд да променя съществено начина ми на придвижване. Особено когато има вариант да не изпитвам тези негативи. Освен това запасът от възможности винаги може да се наложи да се използва, ама това е възможно само когато има такъв.
Същото е като да кажеш - "защо ти е мощна кола, 70 коня на Голф 3 ти стигат да се движиш безопасно". Ама като имаш 90-100 или 150 ти е по-приятно да я караш тая кола, дори да не си екстремен състезател.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 01 фев 2021 23:02

Аз не ща повече от 70 коня, вероятно и 50 ще ми стигнат. И не съм от тези дето правят задръствания, докато ги чакаш да ускорят, като светне зелено, даже напротив, аз съм от тези дето изчакват возилото пред тях да се позасили. За кво са му на въпросното возило 200 коня, като се ползват само 5% :rolleyes .

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Пон 01 фев 2021 23:36

Разбира се, свят широк, хора всякакви, на някои и 20 коня им стигат... Аз лично съм карал возила със специфична мощност от 7-8к.с./т, движат си, дори по равното си поддържат 90км/ч... Ама някакси ми е по-приятно да си карам сегашната кола с около 100к.с./т.

Аа, да... Сегашната е само на предно, и си карам с летните гуми целогодишно, макар че тази година все пак падна малко снежец... Предишната беше 4х4 с топ марки гуми и за зима и за лято, но почти не виждаше сняг. Демек, всякак може ако е за идеята. Но кое е по-добро и по-приятно се усеща лесно.

Последна промяна от cecoa1 на Вто 02 фев 2021 0:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пон 01 фев 2021 23:45

silent написа:....тръгване стабилност в завой...ай стига глупсти. ...

Ми не са глупости.
Аз и кола без климатик съм карал, без хидравлика ...
И сега мога да карам такава.
Ама не искам.

Не съм казал, че е жизнено важна екстра (макар за мен да е такава, защото иначе не мога да излезна от нас при определени условия).
Но то и без кола може принципно. И това е екстра :icon_lol

И не е нужно да съм рацер или със самочувствие на WRC състезател, за да призная предимствата.
Който няма нужда и не може/иска, няма да седна да го убеждавам. Но, ако някой се чуди дали - да, струва си!

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 02 фев 2021 9:56

Карал съм почти всички генерации и варианти на 4 задвижващи колела при VW и то достатъчно километри всяка от тях - някои по офроуд трасета, други през зимата на специални заснежени писти, едната от които върху замръзнал язовир. (Golf 2, Bora МК4, Golf MK7, Passat B5.5, Passat B7, Passat B8, Tiguan MK2, Amarok, Touareg, Arteon)

Настоящият Пасат ми е първата лично моя кола, която е 4motion. Откакто имам тази кола забравих какво е превъртане на гумите при потегляне на светофара и недозавиване върху хлъзгав асфалт. На предишния Пасат 5.5 1.9 ТДИ му се беше изтъркало копчето, от което се изключва ESP, защото постоянно буксуваше и ми връщаше газта и аз съответно го спирах доста често, щом вляза в колата.

Наскоро гледах мисля по SpeedFactor един пич, който си извади Бентлито от 1929 г. и му раздаваше колкото може по улиците. Това каза: "Everything on 4 wheels should be raced constantly and pushed to its limits." Много се изкефих, че има и други хора с такова мислене. Естествено всеки си има стил на шофиране, усещане и разбиране за колата си и като цяло такива хора рядко се срещат. За мен лично 4motion си заслужава, но вероятно такива хора са малцинство.

Потребителски аватар
katmai
Автомобил: VW Passat B8 Alltrack
Двигател: 2000 BiTDI CUAA

Мнениеот katmai » Вто 02 фев 2021 10:29

За толкова години един път не ми се е налагало да имам 4х4, което повече от ясно показва ,че не е необходимо в ежедневието. Не е като да не съм карал по кал, сняг и т.н. Нека не правим извадки от сорта на - ама аз живея в планината и зимата като завали сняг и ... и какво? Ми аз пък живея в Санторини, там без магаре не става, ама не пиша че магарето е необходимо за ежедневието.

Колкото до това дали си струва, много ясно че си струва, това не е подгряване на седалките или 360 градуса камера... всичко което са описали по-горе е истина.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Вто 02 фев 2021 10:48

Аз пък за над 12 години с 4х4 коли съм извадил безчет коли и хора от всякакви ситуации.
Като почнеш от летен дъжд върху хумусна почва по морето, та до зимни пътища до някой хотел, хижа или просто стръмни улици в квартал.
И понеже всеки благодари с бутилка, имам чувството, че съм избил разходите по 4х4 :mhihi

Вадил съм и други коли с 4х4, затова не твърдя, че то е най-важното. Както казах - хубава екстра, ако можеш да си я позволиш.
Но и няма да се съглася, че няма смисъл от 4х4. Не знам човек да е имал и да не иска пак. Има такива, които решават, че за тях не си струва парите, което е ок, но различно.

Потребителски аватар
katmai
Автомобил: VW Passat B8 Alltrack
Двигател: 2000 BiTDI CUAA

Мнениеот katmai » Вто 02 фев 2021 10:59

Има разлика между хубаво и необходимо. А колко дали са безчет тия коли... силно ме съмнява да са повече от 20(което е много далече от безчет). Аз също съм вадил коли, та даже и само с бутане :D .
А то в някакви ситуации е хубаво да имаш и БТР, но не е необходимо!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”