Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Re: Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата

Мнениеот Stivi » Пет 21 ное 2014 12:09

Mihailov78 написа: Половината от колите имат ресурс за още 20 години, с абсолютно здрави конструкции, изхвърлени поради небрежно отношение, повреда по мотора и т.н.

Май не говориш за България :exclaim Тук все още хората си държат гробниците пред блока /ако не ги вдигне общината/ или в двора понеже "..някой ден ще я стегна.." ,тези със здравите купета или мотори отиват в моргите и се продават на части,но за скарб..само когато остане голо шаси и напукани пластмаси !

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Пет 21 ное 2014 17:28

Stivi написа:..Май не говориш за България :exclaim ...

абе точно за България си говоря, май не си ходил по моргите на рециклиращите фирми :) отиди в моргите на екометал, ровотел или надин и ще се убедиш сам какви коли се изхвърлят, те дефакто собственитците си ги продават там за 400-500 лв, но темата е че имат много остатъчен ресурс тези машини...

Потребителски аватар
dimovip
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR

Мнениеот dimovip » Пет 21 ное 2014 19:39

Ми да де, нали и колегата пуснал темата иска това да направи... понеже е стара но работеща иска да я даде за желязо и да вземе нещо, дето може вече да е за желязо :)

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 22 ное 2014 19:07

преди 15 години Пасата ми струваше половин апартамент в София....това ме научи повече да не купувам коли които струват половин апартамент....в момента мога да си купя друга кола ...но си имам и поука...а и вече държа единствено на това колата ми да ми служи без проблеми и да не я мисля като онова скъпо желязо оставено на улицата....отделно от това едва ли ще си купя по-безпроблемна и с по-евтина подръжка кола....решавай си сам и мисли умно....автомобила не само не е добра инвестиция а въобще не е инвестиция а един добре прикрит сериозен разход....при това колкото е по нов толкова по-сериозен е разхода...една непремерена покупка може не само да те разори а и да те остави без автомобил....и тогава ще разбереш че стара движима собственост е много по-добре от нова недвижима... и още нещо ако имаш някакви спестени пари купувай нещо което струва половината от тях....колата не е най-важното нещо в живота....

Последна промяна от silent на Съб 22 ное 2014 19:14, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
momcho_bg
Автомобил: Volkswagen Passat B5.5
Двигател: 2.5
Контакти:

Мнениеот momcho_bg » Съб 22 ное 2014 19:11

Спомням си какво ми казваше инструктура от авто-школата. "Купуваш си нова кола. Даваш много пари и ги хвърляш на улицата". Беше мъдър човек.

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Нед 23 ное 2014 16:30

Рано или късно трябва да я смени.
Ако има други по-важни харчове като изплащане на жилище, или в този дух ,смяната не е опция.
Ако има добри доходи и събира за нещо по-така, си струва да се изчака малко ,да се посъберат парички за по-запазен екземпляр с екстри,и някой лев за крътматене.
Принципно изборът винаги трябва да се води от гледна точка на разумната достатъчност.

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Мнениеот Piqndurnik » Пон 24 ное 2014 13:09

silent написа:преди 15 години Пасата ми струваше половин апартамент в София....това ме научи повече да не купувам коли които струват половин апартамент....в момента мога да си купя друга кола ...но си имам и поука...а и вече държа единствено на това колата ми да ми служи без проблеми и да не я мисля като онова скъпо желязо оставено на улицата....отделно от това едва ли ще си купя по-безпроблемна и с по-евтина подръжка кола....решавай си сам и мисли умно....автомобила не само не е добра инвестиция а въобще не е инвестиция а един добре прикрит сериозен разход....при това колкото е по нов толкова по-сериозен е разхода...една непремерена покупка може не само да те разори а и да те остави без автомобил....и тогава ще разбереш че стара движима собственост е много по-добре от нова недвижима... и още нещо ако имаш някакви спестени пари купувай нещо което струва половината от тях....колата не е най-важното нещо в живота....

Той и сега струва сигурно колкото цяло село някъде в Африка, но това теб не те топли. Ако не си таксиджия, колата не е инвестиция, а разход. Колкото пари хвърлиш в нея, не им чакай възвращаемост.

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Пон 24 ное 2014 15:48

Правилно , колата при всички случаи е разход , за инвестиция едва ли може да се говори - освен ако тя не е служебна , такси или нещо подобно. Въпроса тук опира до "по-малкото зло". Тъй като и в двата случая ще бъдеш на минус с парите - това е ясно.Само, че тук говорим за някакви оправдани средства във времето. Да - дал си сигурно хиляди левове за обслужване , документи ( застраховки, данъци) , гориво - но в крайна сметка като удариш чертата, виждаш че си изминал един солиден пробег и си имал все пак лукса (или необходимостта) да имаш личен транспорт.И като сравняваме поддръжката на по-нов автомобил с този на пасат б3 - то определено на пасата поддръжката ще струва по-малко. И още нещо много важно - с този по-нов автомобил автора на темата няма да си реши проблема тотално -т.е. необходимостта от ремонти едва ли ще намалее.Аз разбирам да си купиш по-нова кола, ама да сипваш гориво и да караш без да пипаш нищо - така ок. Ама то ядове пак ще си има, няма да е чисто нов автомобил.А на сегашния сигурно му се знаят и кътните зъби. Да не забравяме и още нещо - хубавото на автомобили като пасат б3 , както и на много други модели на фолксваген от тогавашния период , е че проблемите в 90% от случаите не идват внезапно - колата дава "симптоми" било с потропване , почукване и човек има време понякога дори хиляди или поне стотици километри , за да си оправи проблема. Докато един по-нов автомобил може да даде повреда от раз и се скапва като стой та гледай.

Потребителски аватар
Polo6R
Автомобил: VW Polo + Audi A4 B8
Двигател: 1.2 TSI 2014 + 1.8 TFSI 2010

Мнениеот Polo6R » Пон 24 ное 2014 16:36

Като е толкова велик този пасат б3, защо въобще тези балъци от VW са измислили вече пасат генерация 8? И въобще само балъците ли си купуват нови коли господин "golf_td"? Съжалявам, аз не бих си качил семейството в 25 годишен автомобил с риск за тяхната и моята сигурност. Не ми приемайте коментара като заяждане, просто наблюдавам, че от няколко дни се опитвате да насадите вашето мнение.

Потребителски аватар
predat0r
Автомобил: Mercedes-Benz W203
Двигател: C270CDI

Мнениеот predat0r » Пон 24 ное 2014 18:30

Преди две седмици и аз си продадох голфа (3-ка 10м.1992г 1.8ABS) Поради причината че не ми се влагаха пари за оправяне на външен вид. Праговете бяга изглини калниците също тръгнаха.. и парното беше за смяна на радиаторче и строшен ляв водач на люка.. Задните тампони на моста също бяха тръгнали. Иначе беше с сменено масло преди 1700км. Нов немски антифриз G11. Нов акумулатор с остатъчна гаранция 13месеца. 2предни летни гуми на един сезон около 9-10хил.км. лята джанта, застраховката беше валидна още 2 месеца и гтп до май месец 2015г + винетка. СД Пайнер с флашка и 4 хубави колони. И най-важното да не забравя да отбележа имаше Газ. Публикувах го 1200лв. След 3 часа го продадох 1100лв. Без да свалям нищо по колата.. Иначе за външния вид + парното и люка + задния мост да се ремонтира излизаше около 600лв..

Последна промяна от predat0r на Пон 24 ное 2014 19:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Пон 24 ное 2014 18:48

Нека не се заблуждаваме с факта, че откриваме топлата вода. Всяка кола си има определен период на експоатация. Сега, че ние ги купуваме извън този период и очакваме да не се чупят е друго нещо.
Примерно на Г3 антикорозионната защита е 10 години, щом мине този период, ръждата я налазва. При някой модели няма ръжда, но са доста малко. Същото е и с двигателя и останалите части по мотора. Искам да кажа на колегата, че и да купи друга кола, трябва да я купи на по-малко години и на по-малък пробег за да може да кара, повече от колкото да стяга, въпреки всичко и това не е гаранция, но все пак е пак по-добре от стара кола с много километри. Но да вземеш евтина кола и да очакваш да не правиш, това е наивност.
Точно затова западняците махат колите, които караме ние в момента, защото тяхното време е минало, и те нямат нерви и излишни пари да ги правят. (Не вкл. колите ударени челно, или от лизинг)
Стегни си пасата, ако нямаш едни минимум 10 бона за що годе запазена кола. А да продадеш пасата за 1 бон и да дадеш от тебе 4 бона и да търсиш кола си е набутвация, казвам ти го от личен опит. Смених 3-ката с 4-ка, и колкото и да я избираш, за тези пари толкова. Ако не е гнила, ще е мотора, ако не е мотора, ще са и двете неща за правене. :c020

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 24 ное 2014 18:53

predat0r написа: Публикувах го 1200лв. След 3 часа го продадох 1100лв. Без да свалям нищо по колата.. Иначе за външния вид + парното и люка + задния мост да се ремонтира излизаше около 600лв..

А ако го беше оправил щеше да вземеш 1300 и да си 400лв назад ...ето защо е безсмислено наливане на пари в морално остаряла кола пък била тя и "желязна" :a045

Потребителски аватар
predat0r

Мнениеот predat0r » Пон 24 ное 2014 18:59

Те и купувачите ми казаха че си търсят нещо горе долу да им върши работа. Колата ще се кара от жена по 2км на ден. И пред почивните дни чат пат до съседното село.. Забравих да напиша в предния си пост следваща смяна на ремъци ролки водна помпа предстои след 16000км.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пон 24 ное 2014 19:30

Stivi написа:ето защо е безсмислено наливане на пари в морално остаряла кола пък била тя и "желязна" :a045

Е, точно пък тройката се води „болното дете на VW“, така че... :bishop
Има много повече смисъл да наливаш пари в двойка или въпросния пасат на колегата от заглавния пост, защото това са коли от епоха, когато колите се правеха здрави.

Потребителски аватар
predat0r

Мнениеот predat0r » Пон 24 ное 2014 19:45

Каквото и да се правят тези коли. Вече морално остаряха. Аз си мисля че голфа след новия купувач направо ще отиде на скрап или морга..

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”