Годишен технически преглед - защо съществува?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Годишен технически преглед - защо съществува?

Мнениеот ktamen » Чет 15 авг 2024 6:34

cecoa1 написа:
ktamen написа:
Ако и двете отделят по 0,1% СО, значи сапунерката е отделила 20г СО, а джипката 60г СО.

А според физиката, джипката е свършила и три пъти повече работа, така че са си еднакво екологични.
И не, не тръгвай да обясняваш, как на единия не му трябвало джипка, щото в тая плоскост ще стигнем и до там как на другия може да не му трябва и "сапунерка", щото може да си купи мотопед или да си хване влака. Все още не е измислена по-добра система от пазарната икономика, а тя се крепи на принципите на конкуренцията, и че ако си по-конкурентен печелиш повече, съответно можеш да си позволиш да живееш по-добре. А по-добре може да означава и да пътуваш повече, да караш по-мощни и големи коли, да потребяваш повече енергия... Но ти си го плащаш, и така по веригата всеки си плаща и потребява според възможностите. Оня строй, в който всички трябваше да сме равна, се доказа защо не работи - нямаш стимул да си по-добър ако получаваш колкото всички. Ясно е, че чак чист капитализъм също носи определени негативи за т.нар. хора в неравностойно положение и подобни. Затова съществуват някои регулации, и въобще...по тая логика е навлязъл либерализма. Ама кво да обяснявам на хора(тук не визирам теб), които очевидно не могат и да пишат що-годе правилно на български език.
Пречили им другите проблеми в държавата, за да почнат да зпазват... Еми от такова мислене са и големите злоупотреби, просто нещата се наслагват се мултиплицират. Като няма контрол, прегледи нямаше, като няма контрол по цели вериги, се случва КТБ и разни огромни злоупотреби, бъркащи в джоба на всички ни, макар и косвено. А ние продължаваме да не си вършим работата, и да изградим общество, което да не допуска (прекалено) крадливи и лъжливи политици. Ревем за няколко стотинки поскъпнал бензин, сега за затегнати прегледи, а че можеше да сме със стандарт почти като в Германия вече, ако си избирахме добре политици и ги контрорирахме, никой не се замисля... Все държавата ви е виновна, ама то тя държавата сме всички ние, и от нас зависи какво и как... Евтини на брашното, скъпи на триците, това сме ние...сбирщина от тарикати на дребно, и докато това е така, всичко останало ще си е все така..

Преди няколко дни попаднах на един коментар под подобни писания, дето много подхожда и на твоите съчинения, та взех да си мисля, че си на заплата при другаря Путин:
и кокошките на село разбраха че подобни статии са долна руzка пропаганда с цел да намразим запада

Тая пазарна икономика с някои регулации, очевидно съчинени в полза на джипката и в ущърб на сапунерката удивително напомня Либералфашизма, за който говори Рейгън в това клипче, дето го качвам за трети път.
Частна собственост, но с тотален правителствен контрол чрез регулации.
https://www.youtube.com/watch?v=GMNF4qw ... L&index=58

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 15 авг 2024 10:13

Ей това е мизерията на българина - заради един елементарен тест за техническа изправност на автомобила ще извади от девет кладенеца вода, ще мине 9 планини и 5 морета да докаже, че световната конспирация го задушава и да даде оправдание защо правилата трябва да важат за всички останали, но не и за него. Взимат му част от живота, като го лишават от правото му да си продаде катализатора и да кара без него! Трябва да се борим с този феномен, за да вървим напред.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 15 авг 2024 10:20

Vlad777 написа:Ей това е мизерията на българина - заради един елементарен тест за техническа изправност на автомобила ще извади от девет кладенеца вода, ще мине 9 планини и 5 морета да докаже, че световната конспирация го задушава и да даде оправдание защо правилата трябва да важат за всички останали, но не и за него. Взимат му част от живота, като го лишават от правото му да си продаде катализатора и да кара без него! Трябва да се борим с този феномен, за да вървим напред.

:th_up

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 15 авг 2024 10:57

Vlad777 написа:Ей това е мизерията на българина - заради един елементарен тест за техническа изправност на автомобила ще извади от девет кладенеца вода, ще мине 9 планини и 5 морета да докаже, че световната конспирация го задушава и да даде оправдание защо правилата трябва да важат за всички останали, но не и за него. Взимат му част от живота, като го лишават от правото му да си продаде катализатора и да кара без него! Трябва да се борим с този феномен, за да вървим напред.

Ако утре ти се счупи колата ти ще платиш колкото е нужно и ще си я оправиш, същото бих направил и аз. Но за много хора е проблем да намерят дори 100лв.
За много от тях колата е жизненоважна и лишаването му от правото на кола, на фона на цялата разсипия в държавата им изглежда като ужасяващо престъпление. Явно и двамата с груп гледате от позицията на сития, който не вярва на гладния. Огромната част са много далеч от вашия пример с купуването на кола за 50 бона за да и махнат ДПФа.
А екоаргументите с които се опитват да пълнят джобове на вносители и търговци са нелепи.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 15 авг 2024 11:25

Аз може ли да карам пиян и да не ми взимат колата, защото ми е жизненонеобходима? Не? Защо, какво ти пречи? На мен колата ми трябва, защото няма как да отида до болницата! Що съм пиян? Ми щото ми се пие! Ти ли ще ме съдиш? Значи ти можеш да ми тровиш децата, а аз не мога да ги газя на пешеходната, така ли? Ама ти не ги тровиш? Ама то и аз като карам пиян не преча на никого и до сега никой не съм наранил или ударил. Тия другите ги спрете! На мене не ми пречи! Искам да си карам колата! Въпрос на живот и смърт!

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Чет 15 авг 2024 11:47

Много разводняване на темата с общи приказки се получи, но ако ви харесва да ви правят на маймуни, защото това е поредното такова нещо и целта въоооообще не е да сме екологични или защото някой е загрижен за здравето ни, а да се облагодетелстват и същи кръгове - не виждам какво ви спира да отидете и да си преизберете същите хора сега октомври месец.
Вие доволни, те доволни, какво по-хубаво?

Потребителски аватар
Vantage
Автомобил: Golf R 2017
Двигател: Variant 4motion

Мнениеот Vantage » Чет 15 авг 2024 11:52

Честно казано не знам къде е голямата драма с прегледите- днес минах без никакъв проблем. Колата е Голф R, всичко сток.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Чет 15 авг 2024 11:54

ktamen написа:
cecoa1 написа:
ktamen написа:
Ако и двете отделят по 0,1% СО, значи сапунерката е отделила 20г СО, а джипката 60г СО.

Ама не виждам кво го пускаш това клипче, като всъщност ти говориш за комунизъм, и да нямам право да карам голям джип, дори ако мога да си го позволя.
Отговорих ти, нормите не са за да кажат кой има право на сапунерка, кой на джип, лимузина, или камион.

Irnik
Автомобил: Бора
Двигател: АКЛ 1999

Мнениеот Irnik » Чет 15 авг 2024 14:51

За да си купуваме и ние нови коли , като в европа , трябва да имаме доходи като европейците . В последните години се изравнихме с тях само по цените /това не е лошо , с ниските цени европа ни работи ,още по лошо / . Обаче заплатите и пенсиите са ни африкански /колко % вземат европейски ? /. Мине не мине и някой политик или световен икономист ни обясни по телевизията , че още плащаме по евтин бензин , ток и др. от европейците за да не мрънкаме . Това не е вярно и ние никога не сме плащали по евтин бензин и др. от европейците . Не може да се сравняват цените по абсолютна стойност в държави , в които доходите се различават в пъти . Ще обясня защо , примерно германска рафинерия за бензин , най ниска заплата 1500-2000евро , плаща данъци /сигурно големи / , купува петрол от Саудитска арабия и т. н. и нашия нефтохим - купува евтин руски петрол , заплата 1000-2000лева , данъци не плаща . И накрая бензина от немската рафинерия и нефтохим почти на една и съща цена на бензиностанцията . Тези неща , цени , заплати са пряко свързани . За да сравняваме цените в българия и германия , трябва да се вземат предвид и доходите , да се изчисли коефициент за сравнение . Тогава реално ще се види , че ние плащаме много по скъп бензин и др. от германците и винаги е било така , останалото е лъжа и измама и се говори от мошенници или от хора , които нищо не разбират .

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Чет 15 авг 2024 14:56

Vlad777 написа:Аз може ли да карам пиян и да не ми взимат колата, защото ми е жизненонеобходима? ... Въпрос на живот и смърт!

да караш пиян не е като да колата ти да покаже 0,4% вместо 0,3% измислена мерна единица, мерена кой както си иска. Не се излагайте :th_up

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 15 авг 2024 15:14

rld написа:
Vlad777 написа:Аз може ли да карам пиян и да не ми взимат колата, защото ми е жизненонеобходима? ... Въпрос на живот и смърт!

да караш пиян не е като да колата ти да покаже 0,4% вместо 0,3% измислена мерна единица, мерена кой както си иска. Не се излагайте :th_up

ООО извинявай, щото дрегерите и полевите тестове за наркотици са толкова точни, че няма шанс да има грешка! И като карам с 0.6, вместо с 0.5 или с 1.3, вместо 1.1 не са ли пак измислени мерни единици? Мерната единица не е измислена, а е въведена в цяла Европа, преид 20+ години. Ама ние понеже сме УМНИТЕ, а те са ПРОСТИТЕ, та затва ние не спазваме, а те спазват. И затва те имат европейски заплати, а бай ганьо "работи" за минимална и реве, че не може да си кара колата на живот и смърт!

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Чет 15 авг 2024 15:16

И аз имам много нужди ма не рева по форумите. Простирам се според чергата. Мен не ми пречи ма има хора дето нямат пари ма им трябва кола. Ай стига бе ти да видиш. Ми хубаво сигурно има такива ма вместо да ревете на чужди гробища като сте толкова загрижени дайте им пари да си оправят колите. Оправете им вие колите. Напълно споделям мненията по-горе че от българина по-голям цървул няма. Всеки друг му е виновен, но той никога за нищо. И като се почне с абсурдните сравнения оправдания без никаква връзка да ти доповръща от андрешковщина и тарикатлък.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Чет 15 авг 2024 15:18

Отказваш дрегер и тест за наркотици и си правиш кръвни, да ти кажа ли с каква точност са те или сам се досещаш?

Как да се откажа от черната, мръсна сонда на пункт за ГТП и да ходя да ми премерят с точен, чист и калибриран уред?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 15 авг 2024 15:27

Vlad777 написа:Аз може ли да карам пиян и да не ми взимат колата, защото ми е жизненонеобходима? Не? Защо, какво ти пречи? На мен колата ми трябва, защото няма как да отида до болницата! Що съм пиян? Ми щото ми се пие! Ти ли ще ме съдиш? Значи ти можеш да ми тровиш децата, а аз не мога да ги газя на пешеходната, така ли? Ама ти не ги тровиш? Ама то и аз като карам пиян не преча на никого и до сега никой не съм наранил или ударил. Тия другите ги спрете! На мене не ми пречи! Искам да си карам колата! Въпрос на живот и смърт!

Основната част от отровите, дето ги дишат децата идва от печките за отопление и прахоляка по улиците. Ама ти си избрал да се бориш с мизерния процент от ауспусите. И не разбрах защо те притесняват сапунерките без катализатор, а не джипките, които даже с катализатор отделят повече отрови поне от половината сапунерки.
Някакси ми се струва, че каращите скъпи коли искат да поразредят трошките да не им се пречкат, като удобно забравят, че именно водачите на трошките финансират основната част от от пътища и прочее.
Между другото - каква част от новите семейни коли се водят на фирма, за да се поспестят малко данъци и да се прехвърли повечко товар на мизерниците с пушещи строшляци.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 15 авг 2024 15:39

cecoa1 написа:

Ама не виждам кво го пускаш това клипче, като всъщност ти говориш за комунизъм, и да нямам право да карам голям джип, дори ако мога да си го позволя.
Отговорих ти, нормите не са за да кажат кой има право на сапунерка, кой на джип, лимузина, или камион.

Къде съм писал кво да караш ти :question :question :question На никой не съм давал подобни препоръки, даже в темите за избор на кола пиша изключително рядко.
Вменяваш ми някви твои размисли и страсти и после се бориш с тях. Успех ти пожелавам в борбата безмилостна и жестока :th_up
ПП Рейгън и той ли е комунист като мене :gruebel Щото в клипчето той май споменава за твоя любим либерализъм, ама ти явно знаеш най добре.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”