Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот escrime » Пет 04 ное 2011 11:01

hooligan_sk написа:Само искам да ви кажа че Барум са много напред от Матадор, Ласа и подобните. Все пак са продукт на Континентал. При директно сравнение на моята кола, Барум поларис 2 и гудиър УГ7+, мога да кажа че барумките не са никак лоши, дори поставено до гудиъра. Единствената ми забележка е че на магистралата колата става по-нестабилна над 130км/ч :да:

Напълно съгласен! :да:

Барум Поларис 2 е изключително приятна гума. :)
От една седмица съм с нов Поларис 3, но все още не мога да кажа нищо... да минат месец-два и тогава.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 04 ное 2011 11:04

stefan4o написа:Където и да ги правят са си нисък клас гуми. Барум е чешка фирма и предполагам са там произведени. Братовчед ми скоро си взе два Континентала ТС830 и мисля бяха произведени в Полша, ако не се лъжа. Това прави ли ги по-лоша гума примерно от Барума??? :lol:

Не разбирасе, все пак говорим за централна Европа и ЕС. Но моделите от Сърбия, Турция и тн са си гадни :?

Потребителски аватар
Сашо Белята
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Сашо Белята » Пет 04 ное 2011 11:11

Източник: http://drivinggods.blogspot.com/2011/10/blog-post.html?spref=fb

ГУМИТЕ - Нека започнем с едно от най-важните неща за безопасно придвижване през зимата. Всички сме свидетели как повечето хора чакат да натрупа завидно количество сняг, за да посетят гумаджииниците, за да си купят нови зимни гуми или да сложат закупените през някой от предишните сезони такива. Не ви съветвам да чакате този момент. Напротив - ако вече не сте си харесали гуми или не сте подготвили старите си такива по-добре го направете, за да сте сигурни, че като паднат температурите под 6-7 градуса ще има с какво да обуете колата си. Ето, че споделих и съкровената тайна кога аджеба слагаме зимните гуми ;) Не когато падне 30см сняг, не когато е -20 или когато затънем някъде в планината с летните гуми, а когато температурите паднат трайно (например за около седмица и прогнозите не очакват затопляне) под 6-7 градуса......
...... И тук стигаме до избора на гуми. Първо и най-важно - никога не карайте лятото със зимни гуми и зимата - с летни; никога не карайте с 2 летни и 2 зимни гуми през зимата; ако сте карали един сезон гумите, които сте си купили, при слагането им на колата за следващия сезон сложете по-хубавите (по-малко износени, с повече грайфер, с по-остри ръбове, по-малко напукани и т.н.) гуми отпред - независимо дали карате кола с предно, задно предаване или с 4х4. Предните гуми ви осигуряват спирането и завиването - т.е. са по-важни за сигурността на вас и заобикалащите ви. Ако на кола със задно предаване например ги сложите отзад, ще тръгвате супер, ама като дойде време за спиране и завиване, нещата няма да се получат толкова добре. И като горе казах "никога" - имах предвид никога... ама наистина никога. Писна ми да виждам коли за по над 100 000лв. с летни гуми през зимата (особено джипове), с различни гуми или със супер износени гуми. Същото се отнася и за ефтините коли. Не си мислете например, че като карате малка кола с "предно" и не ви трябват гуми отзад, щото видиш ли били много стабилни. Или пък като карате джип зимните гуми не са нужни "щото знаеш ли с това 4х4 как драпа". Както казах гумите са и за да спирате и завивате, а особено когато имате тегло над 2 тона физическите закони действат със страхотна сила и рязко ще ви привлекат в режим "извън пътя".
И така, след като сме уточнили горните неща идва време да си изберем модел и размер. Обикновено повечето хора (включително и аз) карат с различни размери зимни и летни гуми. Първо това е удобно, защото имате възможност да ги сложите на различни джанти и да ви стоят готови за новия сезон в гаража и смяната им да ви коства само развиването и завиването на няколко болта. Второ ако карате много по планините в голям сняг по-тесните гуми ви дават по-добър контакт и разчистват по-добре пътя, а от там и дават повече контрол. Широките пък остават над снега и се пързалят много. Плюс на по-малкия цолаж пък е, че страничния борд е по-висок и така страничните натоварвания не веднага се превръщат в пързаляне, а от части се поемат от възможността му да се криви. Когато правите това обаче се придържайте към препоръчаните от производителя размери, за да не предизвикате слабости в поведението на автомобила.
Що се отнася до марката и модела на гумите избора е огромен, наличието на многобройни сравнителни тестове - също. Бих ви посъветвал винаги да си купувате най-скъпите и най-висок клас гуми на реномирани производители, но ако нямате тази възможност се старайте към това макар и малко по-ниско. Често споменатите горе тестове помагат доста в избора, но и могат да ви объркат ако не гледате правилно. Ако търсите гуми то първо трябва да се ориентирате в какви условия ще ги използвате - високо в планината в много сняг, или пък често пътувате от града натам, само в града където няма много сняг или нещо средно. В такъв случай наблегнете на показателите на дадена гума при тези условия и търсете тези, който са най-добри във важната за вас категория. Едва ако ви трябват комплесно добри гуми гледайте крайния резултат от теста.
Ако ще купувате гуми втора употреба гледайте тъй наречения DOT - една елипсовидна щампа на борда на гумата с четири цифри вътре - датата на производство. Първите две цифри са седмицата от годината, а тези след тях са самата година на производство. Така, ще знаете реално на колко години са гумите - гледайте да са възможно най-пресни, като имайте предвид, че и най-качествените гуми губят повечето си качества напълно след 3-4 години, а по-евтините дори и по-бързо. Това се отнася до някъде и за чисто новите гуми. Често можете да попаднете на нови гуми в "промоция" от даден доставчик, просто защото са заредили определено количество от даден модел и не са могли да ги продадат, така гумите са прекарали част от живота си в някой склад и реално няма да можете да ги ползвате пълноценно през целия им жизнен цикъл от 3-4 години. Освен това огледайте внимателно гумите за нарушения на цялостта на гумата, изкривявания, балони, дупки, лепенки и т.н., за да може максимално да се предпазите от дефекти в следствие на скачане по бордюри и дупки направени от стария собственик на гумите.
Съхранявайте вече закупените гуми в проветриво и сухо помещение със стайна температура, в хоризонтално положение без да ги натискате и натоварвате (ако не са на джанти), за да не се деформират. Преди да ги сложите за новия сезон е хубаво да ги балансирате и проверите за дефекти и загуба на налягане, като отново се уверите в правилното такова предписано от производителя.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пет 04 ное 2011 12:31

Изображение Изображение
Писал съм го и преди, пак ще напиша, и пак ще ме наскачат хората заради сравнението което ще направя.
Първия модел е Гудиър Ултра Грип 5, второто е Дебица Фриго 2. Разлика виждате ли, ами няма как да видите щото са еднакви, т.н. гуми близнаци. Първите не знам къде са правени, но Дебица-та се прави в Полша, в завода на Goodyear поради простата причина че купиха марката заедно с производствените бази. Всъщност доста от моделите на Дебица имат препратка към старите модели на Гудиър. Това прави ли ги лоши гуми? Нямат велико име, но не са за подценяване.
Аз с Гудиър не съм карал, но съм ползвал Фриго 2, мен лично не са ме оставяли никъде. Навярно има доста по-добри гуми от тях, но повечето са просто реклама за да оправдаят по-високата продажна цена.
За това и тия сравнения между гумите ми се виждат празна работа. Няма марки, има въпросни модели които при различните размери имат различни качества.

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Пет 04 ное 2011 14:58

Колега и аз споделям мнението ти за Дебицата :да: Карал съм всесезонните им гуми Навигатор и Навигатор 2 и трябва да кажа, че съм много доволен! В този ценови клас са супер :applause:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 04 ное 2011 15:24

joromnt написа:Изображение Изображение
Писал съм го и преди, пак ще напиша, и пак ще ме наскачат хората заради сравнението което ще направя.
Първия модел е Гудиър Ултра Грип 5, второто е Дебица Фриго 2. Разлика виждате ли, ами няма как да видите щото са еднакви, т.н. гуми близнаци. Първите не знам къде са правени, но Дебица-та се прави в Полша, в завода на Goodyear поради простата причина че купиха марката заедно с производствените бази. Всъщност доста от моделите на Дебица имат препратка към старите модели на Гудиър. Това прави ли ги лоши гуми? Нямат велико име, но не са за подценяване.
Аз с Гудиър не съм карал, но съм ползвал Фриго 2, мен лично не са ме оставяли никъде. Навярно има доста по-добри гуми от тях, но повечето са просто реклама за да оправдаят по-високата продажна цена.
За това и тия сравнения между гумите ми се виждат празна работа. Няма марки, има въпросни модели които при различните размери имат различни качества.

Жоро, ЧРД първо.
Тая практика с шарката е всеизвестна (виждал съм я и при други нискобюджетни гуми). Когато някой гигант купи малка фирма, както в случая Дебика, в действие влизат старите патенти на марката. Т.е. ГИ така да се каже "дават" производствената си база за даден неактуален свой модел да се произвежда от по-евтина работна ръка със старите им матрици и всички останали машини свързани с производството на даден модел гума. Идеята е с минимум средства да се произведе гума, която да се позиционира в ниския сегмент, за който не липсват потребители. Така ГИ печели хем от това, че гумата се произвежда в Полша, хем не плаща за развойна дейност, хем всичко свързано с производството на тая гума е вече налице и се ползва, вместо да се купува наново, примерно. Наблягам на това, че се ползват само и единствено неактуални вече шарки при тоя тип бюджетни гуми (УГ5 предполагам е модел поне отпреди 5 години).
При колите е същото. Нали знаеш, че в Китай се произвежда все още автомобил на платформата на Мк2, но с малко изменения по фасона и интериора. Там нещата вероятно седят по същия начин... Допреди години произвеждаха Рено 19 в Турция и т.н.примерите са страшно много.

Последна промяна от stefan4o на Пет 04 ное 2011 15:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Пет 04 ное 2011 15:29

Съгласен съм напълно, доста честа практика. Но ви давам пример с Корморан сноупро 1, което беше перфектна гума и се беше полска. Пуснаха Корморан сноупро 2, прави се в Сърбия и е ужасен. Предполагам че е от заводите на Тигар(Ковачки май беше собственик) и съкс... тоест има евтино и евтино

Потребителски аватар
Cee
Автомобил:
Двигател: AMX

Мнениеот Cee » Пет 04 ное 2011 15:32

С такива Debica Frigo карах една зима bmw-то .. не са лоши гуми драпаха по снега .. ама на дъжда бяха доста пикливи .. и като,че ли бяха направени от по дървен каучук .. първите 2-3 месеца си бяха ок... но пък за цената са си добре :)

Потребителски аватар
volkspassat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот volkspassat » Пет 04 ное 2011 16:48

Спрях се на hankook , някакъв нов модел от тази година. Чакам ги в понеделник , 110лв с някаква отстъпка ( 185/65/15 )

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Пет 04 ное 2011 16:51

volkspassat написа:Спрях се на hankook , някакъв нов модел от тази година. Чакам ги в понеделник , 110лв с някаква отстъпка ( 185/65/15 )

Кажи къде са произведени като дойдат :да:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 04 ное 2011 16:52

Cee написа:С такива Debica Frigo карах една зима bmw-то .. не са лоши гуми драпаха по снега .. ама на дъжда бяха доста пикливи .. и като,че ли бяха направени от по дървен каучук .. първите 2-3 месеца си бяха ок... но пък за цената са си добре :)

За каучука им съм склонен да се съглася. Понеже в магазини като Метро и Кауфланд продават Дебика ми е направило впечатление. На пипане е мек, действително, но изглежда като че седи на шупли, все едно си намазал с вакса някоя дърта гума, дето я е пекло слънцето две лета mhihi По-скъпите модели гуми и на пипане и на око изглеждат по-добре от Дебика.
Кажи къде са произведени като дойдат

Почти съм готов да се обзаложа - Унгария mhihi

Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JC » Пет 04 ное 2011 23:13

joromnt написа:Аз с Гудиър не съм карал, но съм ползвал Фриго 2, мен лично не са ме оставяли никъде. Навярно има доста по-добри гуми от тях, но повечето са просто реклама за да оправдаят по-високата продажна цена.

Значи карал си Фриго и казваш, че са еднакви с Гудиара!?
Как може да не си карал две различни марки гуми и да изказваш компетентно мнение!?
Аз на времето като си купих на Г60та Фриго, уж на гудиар са както казваш и не бях очарован, но нямах база за сравнение ..
После сложих гудиар и видях , че разликата е оттук до небето и обратно ....и като прочета подобен пост някак не мога да не напиша това ;

И как сравнения между гуми ще са празна работа, като в тези сравнения излизат очевадните разлики ....
Нищо лично, но някой като влезе да чете пред дилемата каква гума да си купи, поне да му е полезна темата, аз така ги разбирам нещата :beer

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пет 04 ное 2011 23:33

Като казвам че не съм карал с Гудиър, имам на предвид че не съм карал с УлтраГрип 5. И реално погледнато, който и да чете поста ми, няма да го събори. Тоя модел на Гудиър не се произвежда мисля от 2006/7 година.
Поста съм го написал заради тенденцията ефтините гуми да се наричат ненадеждни, скапани и НЕставащи. Исках да покажа от къде се е появила тая Дебица и как същата шарка преди 5 години е била върха при гумите.
А и човек да има дилема между Гудиър и Дебица, вервай ми, тоя колкото и теми да прочете келепира ще е нулев!
Относно т.н. тестове на гумите, няма да пиша, щото не си струва. Мнението ми няма да промениш за тях, а аз твоето няма и да се опитвам да го променям.
stefan4o благодаря за поздрава :beer

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Пет 04 ное 2011 23:34

JC написа:
joromnt написа:Аз с Гудиър не съм карал, но съм ползвал Фриго 2, мен лично не са ме оставяли никъде. Навярно има доста по-добри гуми от тях, но повечето са просто реклама за да оправдаят по-високата продажна цена.

Значи карал си Фриго и казваш, че са еднакви с Гудиара!?
Как може да не си карал две различни марки гуми и да изказваш компетентно мнение!?
Аз на времето като си купих на Г60та Фриго, уж на гудиар са както казваш и не бях очарован, но нямах база за сравнение ..
После сложих гудиар и видях , че разликата е оттук до небето и обратно ....и като прочета подобен пост някак не мога да не напиша това ;

И как сравнения между гуми ще са празна работа, като в тези сравнения излизат очевадните разлики ....
Нищо лично, но някой като влезе да чете пред дилемата каква гума да си купи, поне да му е полезна темата, аз така ги разбирам нещата :beer

Ти нещо не си прочел поста на колегата joromont... както и предишните

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mania » Съб 05 ное 2011 0:29

За пловдивсите условия с две ръце за BFGoodrich. И зимните и летните са ми от марката и вече четири години ме возят безпроблемно. Нища друго освен хвалба в моя опит с тях. Тези дни ще купувам пак такива. 195.50.15 в представителството на Мишлен 126 лв за зимна.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”