Предварително ви благодаря!
Внос на двигател от чужбина - процедура?
- Plamen_RI
- Автомобил:
- Двигател:
Внос на двигател от чужбина - процедура?
Абе интересувам се колеги правил ли е някой от вас такава гимнастика? На един мой близък му се налага да сменя мотор, има познати в Германия и са му намерили от автоморга там много запазен /уж/, та мисълта ми е каква е легалната процедура да си го внесе и да си го регне в КАТ? И най-вече плаща ли се мито
- brabus
- R-циклопедист на VW

- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Да но, за да го видят митничарите като част на митницата по блока на двигателя не трябва да има и един болт. Т.е. Всичко трябва да бъде разглобено...дали си струва така!? В противен случай (поне така беше до скоро, сега не знам да е променян закона) двг-то се оценява на 20% от стойността на колата, за която е.
И върху това нещо се дължи ДДС, като не се признава овехтяване.
И върху това нещо се дължи ДДС, като не се признава овехтяване.
- brabus
- R-циклопедист на VW

- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Plamen_VR6 написа:Брабус, то ако това е така наистина няма смисъл....Това означава около 300 лв. ДДС...
Сега при покупката на употребяван автомобил от ЕС се плащат 20% ДДС върху митническата стойност. Тя се определя, като конските сили по системата DIN се умножат по 180 лв. Освен това за всяка година на колата митническата й стойност се намалява с 10%, но общото овехтяване не може да е повече от 50%.
Сега за двг-то. Ако е 100 кс. Митническата стойност на атомобила е 100 * 180 лв = 18000 лв. Двигателят е 20% от тази стойност, т.е. струва според нашата държава 3600 лв. Не му се признава никакво овехтяване, както пише по-горе.
И вече върху тази сума дължиш ДДС от 20 % или 3600 * 20% = 720 лв.
За да платиш 300 лв ДДС двигателят трябва да е 50 кс.
- Plamen_RI
- Автомобил:
- Двигател:
Абе то аз по принцип със финанси се занимавам, ама смятането на ум май вече не ми се отдава
Имам предвид че съм наясно как се определя ДДС-то, ама като го сметнах на ум го изкарах по-малко....
То явно в тая държава ако човек реши да направи нещо по правилата трябва да е луд...ама тва е друга тема.Този мой познат искаше да си внася 1,9 ТДИ мотр помпа-дюза дето им викат, май е 130 кончета
ама като му кажа колко ще му се върже на митницата сигурно ще се озъби
Блягодаря ви Брабус и Влад, вече съм наясно с проблема
То явно в тая държава ако човек реши да направи нещо по правилата трябва да е луд...ама тва е друга тема.Този мой познат искаше да си внася 1,9 ТДИ мотр помпа-дюза дето им викат, май е 130 кончета
Блягодаря ви Брабус и Влад, вече съм наясно с проблема
- VANK01
- Автомобил: Passat 3bg 4MOTION
- Двигател: 2002 V6 AMX
Re: Внос на двигател от чужбина - процедура?
Доста стара тема повдигам, но днес докато разцъквах ибея попаднах на 2.8 V6 АМХ мотор на има - няма 80000км за 350 паунда и много се изкушавам да го взема другия месец като отида, стига да не са го продали до тогава. Моята кола е почти на 280000км вече и много добре ще и' дойде един такъв подарък. Горните постове са от преди влизането ни в Европа и предполагам доста от разпоредбите са променени. Ще бъда много благодарен ако някой добре запознат колега обясни подробно процедурата. Какъв договор се оформя, какви документи трябва да имам за пред КАТ (двигателя е от Англия), има ли нещо от рода на такси, мита или акцизи? И не на последно място - моя Пасат е 2002-а, а двигателя е от фейслифтова В5.5-ца 2004-а година - дали са взаимозаменяеми?
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”