Гаранционен фонд
Гаранционен фонд
Вчера претърпях ПТП.Колата ми е голф 2 87 година.В протокола изрично е описано че нямам вина-отнеха ми предимството.Понеже другия участник (виновния) каза цитирам: аз знам как си карам и за тва не си плащам гражданската ме изнерви адски много и повиках КАТ.Днес ми описаха щетите а те са-фарове за ремонт-счупени са пластмасовите елементи за регулиране,предна броня потрошена решетка за нова,лайсна на решетката нова,греда над радиатора крива за ремотн,единия калник нов плюс предполагам и боя другия за боя,капака има малко пострадало в единия ъгъл но не мога да разбера какво е писано в опис заключението,предполагам боя,подкалник за ремонт-крив е.На какво мога да се надявам от тоя фонд и някой имал ли е земане даване с него?Писано е много грозно и не мога да разбера.Резултатът за виновния-акт за гражданска около 500 лв. Акт за недаване на не знам колко е предполагам над 100 кинта,моите разходи тези от фонда които ще ми изплатят ще ги поеме тя.Колата която управляваше беше дръглив ескорт 94 95 година с пазарна цена не повече от 800 900 лв предвид състоянието на външния вид по моя ''експертна'' оценка. Извод: Колеги,плащаите си гражданската.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Гаранционен фонд
Много неприятно...аз нямам много опит с тези неща,до сега съм имал птп не по моя вина и ми платиха щети от гражданската на виновния,но в случея като той няма такава от къде ще ти платят?Ти каско сигурно нямаш на твоята кола..така че не знам.
Иначе на тоя пич защо не му налепи тупаниците за изказването?Не съм фен на такива неща,ама разбирам ти да си го ударил да ти каже знам как карам не ми трябва гражданска хубаво,ама да те удари и да ти каже знам как карам,еми като знаеш защо ме удари бе да ти е*а майката
Трябваше да викнеш някой да го потрошите тоя.
Иначе на тоя пич защо не му налепи тупаниците за изказването?Не съм фен на такива неща,ама разбирам ти да си го ударил да ти каже знам как карам не ми трябва гражданска хубаво,ама да те удари и да ти каже знам как карам,еми като знаеш защо ме удари бе да ти е*а майката

-
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: ACDF 2019
От гаранционния ще му платят. Вероятно другия ще отнесе и дело за ремонта на потърпевшия. Ще му излезе през носа карането без ГО, то така и трябва 

-
- Автомобил:
- Двигател:
bnick дано е така .И аз не съм запознат и ми е интересно
Дано колегата си оправи колата бързо,много е гадно така заради някой тъпак да ти се прецака колата 

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Преди да идеш при застрахователя си, направи си копие на протокола от КАТ и го завери. Защото застрахователите ще ти вземат оригинала и не се знае как ще стане...
Ще те помотаят доста, накрая ще платят нещо си там. Сърбах им попарата, добре, че ги излъгах за маса неща - спукан радиатор го оценяват за ремонт - 1 час! Строшена броня - ремонт 3 часа!
Гадове мръсни!
Ще те помотаят доста, накрая ще платят нещо си там. Сърбах им попарата, добре, че ги излъгах за маса неща - спукан радиатор го оценяват за ремонт - 1 час! Строшена броня - ремонт 3 часа!
Гадове мръсни!

-
- Автомобил:
- Двигател:
Ремонтите на време ли ги оценяват?
Не е ли за даден ремонт еди какво си ?

-
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
При кой застраховател си ?
И на мен ми се случи подобно нещо със служебната кола - първата кола спира рязко, втората набива спирачки, аз набивам и въздъхвам, че не съм го отнесъл и задната кола направо са изцепва с кеф в мен след което полита назад
Имаше очевидци, няма никакъв спирачен път с изтекли вноски за ГО (което милиционерите не видяха естествено те да не би да са учили да четат да ги ***). Отивам на другия ден в ДЗИ, снимат а-у, пускат й полицата на въпросната кокошка и какво да видят, не е платила преди 14 дена и ми казаха: охооо, фонд гаранционен!
Описаха много добре щетите и изпратиха на гаранционния фонд ( то може би това спаси дъртия пасат, че нямаше те да плащат и писаха яко повреди по багажник, калници, престилки, греди) някой ако беше го прочел щеше да каже: алеле майко, има ли оцелели?
А бе оцеляхме, ама и тримата ни боля после кръста от камшичния удар 
Обаче оттук ни тръгнаха мъките. Случката беше на 14.03.2009. Смятай пари не видяхме преди края на лятото, даже ако не се лъжа май бяха превели септември. Проблемът, който изтъкваха беше, че въпросната кака не беше отишла да си вземе НП от КАТ, явно беше спряла да кара, щото потроши скоростите на горкото БМВ - вместо ръчната спирачка опънала скоростния лост
И скоростите бяха кент флеш на първо четене нищо не включваше и изчака да дойдат да я дърпат с въже.
Та това е моя опит с ГФ. Искрено съжалявам за колата на колегата, пожелавам му застрахователят му да се окаже читав и да опише правилно и всичко повредено и да придвижи документите в бързи срокове и оттам насетне късмет - дано ония тиквеник да иде да си вземе по-скоро акта!
И на мен ми се случи подобно нещо със служебната кола - първата кола спира рязко, втората набива спирачки, аз набивам и въздъхвам, че не съм го отнесъл и задната кола направо са изцепва с кеф в мен след което полита назад

Имаше очевидци, няма никакъв спирачен път с изтекли вноски за ГО (което милиционерите не видяха естествено те да не би да са учили да четат да ги ***). Отивам на другия ден в ДЗИ, снимат а-у, пускат й полицата на въпросната кокошка и какво да видят, не е платила преди 14 дена и ми казаха: охооо, фонд гаранционен!
Описаха много добре щетите и изпратиха на гаранционния фонд ( то може би това спаси дъртия пасат, че нямаше те да плащат и писаха яко повреди по багажник, калници, престилки, греди) някой ако беше го прочел щеше да каже: алеле майко, има ли оцелели?

Обаче оттук ни тръгнаха мъките. Случката беше на 14.03.2009. Смятай пари не видяхме преди края на лятото, даже ако не се лъжа май бяха превели септември. Проблемът, който изтъкваха беше, че въпросната кака не беше отишла да си вземе НП от КАТ, явно беше спряла да кара, щото потроши скоростите на горкото БМВ - вместо ръчната спирачка опънала скоростния лост

Та това е моя опит с ГФ. Искрено съжалявам за колата на колегата, пожелавам му застрахователят му да се окаже читав и да опише правилно и всичко повредено и да придвижи документите в бързи срокове и оттам насетне късмет - дано ония тиквеник да иде да си вземе по-скоро акта!
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
А защо застрахователя не предявява претенциите си в съда към виновника за ПТП-то, а именно въпросната кака без ГО?
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Как да ги предяви, като каката не си е направила ГО? Нали потърпевшият трябва да отиде при застрахователя на виновния. А след като въпросната кака няма отношение с никой застраховател как може да се търси такова и от кого точно?
Колата няма валидна ГО, т.е. няма сключен договор с нито един застраховател на територията на държавата ни.

-
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
То фонда трябва да предяви претенциите си към нея, че не си е платила вноската, т.е. няма ГО и причинява щети.
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
stefan4o написа:Как да ги предяви, като каката не си е направила ГО? Нали потърпевшият трябва да отиде при застрахователя на виновния. А след като въпросната кака няма отношение с никой застраховател как може да се търси такова и от кого точно?Колата няма валидна ГО, т.е. няма сключен договор с нито един застраховател на територията на държавата ни.
Не ме разбра нещо. Именно понеже няма ГО, за щети, причинени от нея обезщетение се иска от нея, а не от застрахователя. ГО покрива щети, причинени от теб. Когато ти нямаш такава застраховка автоматично за щетите те съдят теб. Това е нормалната логика според мен.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Да де, ама не съм те разбрал. Въпреки, че мисля, че по-скоро ти се изрази малко неправилно
Както и да е. Дано на колегата му изплатят, каквото е нужно, а на печелившата дама - да й стане хубаво от акта

Както и да е. Дано на колегата му изплатят, каквото е нужно, а на печелившата дама - да й стане хубаво от акта

В случая обезщетението се изплаща от гаранционния фонд, а после той си търси парите от каката, те така.
компанията е олимпик.като отношение на служителите нямат равни,препоръчвам ги .Оценката на щетите беше реална като изключим тва онова.
Проблем с "Гаранционен фонд"
Здравейте колеги. Имам питане ако някой има опит с посоченият "Гаранционен фонд". Ситуацията е следната: Паркирам си аз колата пред блока на улицата до тротоара. Зад мен паркирах колата на приятелката ми. Посред нощ някакви прилично почерпени или надрусани младежи бягат от полицията. Даже водачът се разбра че нямал книжка. След доста сериозен удар с патрулка на кръстовището до нас патрулката размазана, полицаите в болница. А онзи селянин с откъсната задна гума и амортисьор успява някакси да мине над 50м и да се надъни в точно двете коли. На приятелката ми само я удря в тротоара с прилични щети отзад отляво. А моята която е паркирана след нея незнайно как я удря доста по-силно. Така ми качва цялата задница на тротоара като ми направи повече щети включително изкривен заден мост, на който се беше измъкнал единият тампон даже. Селянчетата от виновната кола дори избягват пеша. Като слязох сутринта заварих тази картинка и солидно полицейско присъствие. Колата на приятелката ми има каско и там нещата са по-лесни. Но моята има само ГО. След доста тичане по следствия и СДВР вземам протокол за ПТП-то. Проблемът е такъв. Онзи се оказва че няма дори гражданска отговорност. След което ме пращат в така нареченият "Гаранционен фонд". Те правят справка дали наистина онзи няма активна ГО и аз си пускам уведомление при тях за завеждане на щета. И тъй като никой не е правил оглед на моята кола те искат да направят за да оценят щетите. Обаче колата не е на ход да им я закарам и те ми казват че за да направят огледа трябва да им осигуря транспорт. Да дойда да ги взема с друга кола и после пак да ги върна обратно. Защото иначе щяло да ми излезе скъпо с репатрак да им я докарам или пък да им платя такси до нас и обратно. Те се намират на граф игнатиев и аз им викам че нямам друга кола защото и тя е пострадала в ПТП-то и че автобус 84 и 604 ходят до нас. Те ми отговориха че нямат служебен транспорт и въпреки че огледа им влиза в служебните задължения не можели да се возят на градски транспорт да си губели времето. Въпросът ми е наистина ли трябва аз да им плащам за да си вършат работата и ако някой се е възползвал от "услугите им" как стоят нещата с огледите и с оценяването на щетите. Дали плащат достатъчно поне с втора употреба да се покрият нещата. А също малко ме притеснява този текст от правилника им:
ІІІ. Оценка на причинените вреди и определяне на размера на обезщетението.
3. Размерът на обезщетението, изплащано от фонда, не може да надхвърля размера на минималната застрахователна сума по задължителните застраховки, определена за годината, в която е настъпило пътнотранспортното произшествие, а за другите имущества - въз основа на правила за определяне на обезщетенията за вреди на имущества, различни от моторни превозни средства.
Предварително благодаря!
ІІІ. Оценка на причинените вреди и определяне на размера на обезщетението.
3. Размерът на обезщетението, изплащано от фонда, не може да надхвърля размера на минималната застрахователна сума по задължителните застраховки, определена за годината, в която е настъпило пътнотранспортното произшествие, а за другите имущества - въз основа на правила за определяне на обезщетенията за вреди на имущества, различни от моторни превозни средства.
Предварително благодаря!
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”