Баси един път ще ми пляскат и то ще е от регистрацията на брат ми... (аз съм freestyler911)
И да не съм офф. Когато купувате аку. винаги се гледа датата на производство (като при гумите).
С времето акумулаторът старее все едно се ползва (дори ако не се зарежда периодично в магазина се поврежда още по бързо). Причината е че оловните плочи в него се разпадат постепенно в киселината. Когато се ползва този окис по повърхността на плочите се разбива от потокът на електроните и се утаява.(На старите акумултори заляти с асфалт имаше смисъл промивката , на новите няма, плочите са прекалено тънки и в момента в който утайката е закъсила клетка плочите са се разпаднали на парчета ( при изч. на акумулатора обема на плочите в една клетка трябва да е 2 пъти по голям от обема от дъното до началото на плочата. Така има живот 50% от обема на плочите.) Когато утайката на дъното достигне плочите ги окъсява и клетката вече не работи. Повечето аку. на 12 волта са със 6 клетки, хубаво е в началото и края на летния сезон да се проверява не само нивото на електролита а и гъстотата и да се долива.
Насред зима едно зареждане на кола която се кара само градско е добре.
Стартера и алтернатора са също много важни!.
При запалена кола на клемите на акумул. трябва да има от 13.8 до 14.8 волта в този диапазон. Ако е над има презареждане и акумулатора "кипва" изтича киселина навън от него през отдушника и следва много корозия и нов акумулатор.
Смажете поне веднъж втулките на стартера , както и бендикса отвътре. Поне веднъж докато карате тази кола.
Никога не ползвайте инвертор на загасена кола. Аз така скапах един акумулатор (щот съм голям инженер

)
Поздрави
Поздрави!