Колеги,
По гумаджийниците съм виждал да слагат на болтовете някаква синьо-зелена паста за да не клеясват към главината, но като съм ги питал какво слагат, всеки ти повдига рамене и се прави, че чува за първи път.
Някой знае ли каква е тази паста и как се води?
Паста с/у клеясване на болтове
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Re: Паста с/у клеясване на болтове
Не си търси белята . Да не вземе някое колело да изпревари автомобила в движение.
На лети джанти винаги болтовете запичат.
На лети джанти винаги болтовете запичат.
-
- Автомобил:
- Двигател:
В книжката на колата изрично е написано - никъкви смазочни материали по резбата.
>>>"Крепежните болтове за колелата трябва да бъдат чисти и да се завиват леко. В никъкъв случай да не се използват смазки!...."
Избора е твой, и парите са твой!
>>>"Крепежните болтове за колелата трябва да бъдат чисти и да се завиват леко. В никъкъв случай да не се използват смазки!...."
Избора е твой, и парите са твой!
-
- Автомобил: VW Golf IV
- Двигател: 1.6
Колеги,
Никъде не съм писал, че се слага смазка
, става въпрос за паста(която е гъста, като паста за зъби) .
Когато си сменях задните накладки те си вървяха с к-т болтове за апаратите, и самите болтове също бяха с нещо синьо по тях.
Никъде не съм писал, че се слага смазка

Когато си сменях задните накладки те си вървяха с к-т болтове за апаратите, и самите болтове също бяха с нещо синьо по тях.
MNA написа:Колеги,
Никъде не съм писал, че се слага смазка, става въпрос за паста(която е гъста, като паста за зъби) .
Има си осигурители(лепило) за резби, слага се да не се саморазвият болтовете, а не да не клеясват. Едва ли обаче на някоя гумаджийница са ползвали именно това. Няма смисъл да се слага на болтовете на джантите.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
bobidi написа:MNA написа:Колеги,
Никъде не съм писал, че се слага смазка, става въпрос за паста(която е гъста, като паста за зъби) .
Има си осигурители(лепило) за резби, слага се да не се саморазвият болтовете, а не да не клеясват. Едва ли обаче на някоя гумаджийница са ползвали именно това. Няма смисъл да се слага на болтовете на джантите.
И не е паста , а си е гъста течност. - Локтайт 243 син цвят-средна якост до М36 резба,функционална якост след 2ч.До +150 гр.Ц Опаковка 10 мл, 50 мл и 250 мл.
За предпазване на части подложложени на вибрации от разхлабване: помпи, монтажни болтове по ск.кутии, двигатели. Има и блистер 9 гр 248 -маже се като сухо лепило
Има подобни и на Перматекс.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, виж първият си пост:
..."По гумаджийниците съм виждал да слагат на болтовете някаква синьо-зелена паста за да не клеясват към главината"....
Откъдето се разбира, че слагат нещо по болтовете, които стягат гумите.
От последният си пост:
..."Когато си сменях задните накладки те си вървяха с к-т болтове за апаратите, и самите болтове също бяха с нещо синьо по тях""....
Колегата bobidi ти е написал правилно - това са течности против развиване, и едновременно предпазват от клеясване. И вървят с болтовете, които хващат апаратите, а не джантите към главината.
Най-популярнатa маркa, която използвам на работа е LOCTITE ThreadeLocker, и в зависимост за какво го използвам, има различни номера. От каталога избирам, но вече съм ги научил след толкова години работа.
Отделно в България, ми е направило впечатление, че такава смазка (синьо-зелена) се нанася с четка помежду гумата и джантата, за лесен монтаж и уплътняване,Но никога не и на болтовете. Не съм се интерисувал за състава на тази смазка, незнам какви компоненти съдържа.
..."По гумаджийниците съм виждал да слагат на болтовете някаква синьо-зелена паста за да не клеясват към главината"....
Откъдето се разбира, че слагат нещо по болтовете, които стягат гумите.
От последният си пост:
..."Когато си сменях задните накладки те си вървяха с к-т болтове за апаратите, и самите болтове също бяха с нещо синьо по тях""....
Колегата bobidi ти е написал правилно - това са течности против развиване, и едновременно предпазват от клеясване. И вървят с болтовете, които хващат апаратите, а не джантите към главината.
Най-популярнатa маркa, която използвам на работа е LOCTITE ThreadeLocker, и в зависимост за какво го използвам, има различни номера. От каталога избирам, но вече съм ги научил след толкова години работа.
Отделно в България, ми е направило впечатление, че такава смазка (синьо-зелена) се нанася с четка помежду гумата и джантата, за лесен монтаж и уплътняване,Но никога не и на болтовете. Не съм се интерисувал за състава на тази смазка, незнам какви компоненти съдържа.
- Matematiks
- Автомобил:
- Двигател:
Баси аз си смазах болтовете юнашката

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”