Здравейте, 2022 сложих нови Nokian Power нещо си летни гуми, размер 215 55 17 97W XL, и сега трети сезон на около 18 000км пробег забелязах нацепвания по гумите - справка снимките по-долу. Колко са опасни и мога ли да се прибера от морето до София?
Вече поръчах нови, но нещо се случва с доставчиците на гуми в България и се сблъсквам с някакви 10+ работни дни за доставка от чужбина или в наличност има 1 гума, или пък има "акция" на налични гуми с ДОТ 21 и 22.
Направо си купих новите гуми от Amazon.de, хем на по-ниска цена (въпреки доставката от 40лв на гума), хем произведени преди 2 седмици). Ще дойдат за 8 календарни дни. Трудно мога да предявя гаранция от БГ, но то и тук гаранция франция.
п.с. нещо се случва из цялата държава и инфлацията се засилва главоломно, а пък качеството на услуги/продукти граничи с боклук. Такъв политически рекет не е имало от 1944 насам.

Нацепени летни гуми DOT 2022, опасни ли са?
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Re: Нацепени летни гуми DOT 2022, опасни ли са?
В avtogumi.bg има тамън 8 модела гуми в този размер с наличност до 2 дни и сцепление А на мокро от 188 до 317 лв за брой. Честно казано не схващам къде е точно връзката между "политическия рекет" и нацепените гуми, но здраве да е.
Дали са опасни надали някой тук може да ти каже, по-скоро се отбий до някоя по-голяма гуманджийница ала Медина мед, Диана, Примекс и попитай тях за такова мнение.
На мен ми изглеждат като експлоатационни пукнатини, смисъл от камъчета вероятно, сигурно ако погледна моите задни на 4 сезона ще имат подобни, не мисля, че са с нещо опасни, защото не са дълбоки, но ако смяташ че са - просто караш по стария път с по-ниска скорост и готово.
На мен ми изглеждат като експлоатационни пукнатини, смисъл от камъчета вероятно, сигурно ако погледна моите задни на 4 сезона ще имат подобни, не мисля, че са с нещо опасни, защото не са дълбоки, но ако смяташ че са - просто караш по стария път с по-ниска скорост и готово.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
И според мен са нормални експлоатационни пукнатини и по нацепени съм виждал ,гумата има няколко пласта
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
На няколко места срещам оплаквания точно за Нокиан, особено зимните им направо се разпадат блоковете.
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
Нали разпадащите се гуми бяха от руския завод на Нокиан? Сега Нокиан ли са или руснаците? Може ли да погледнеш къде са произведени? Според мен, не са опасни, но догодина може и да са ако продължат така.
-
- Автомобил: VW T- Roc Style DSG
- Двигател: 1500 TSI OPF 2023
Чисти китайчета са си. Миналото лято купих 4 такива за старата кола, но 16 цола. Гаранцията им е 2 години.
- beboyan
- Автомобил:
- Двигател:
w_smith написа:Нали разпадащите се гуми бяха от руския завод на Нокиан? Сега Нокиан ли са или руснаците? Може ли да погледнеш къде са произведени? Според мен, не са опасни, но догодина може и да са ако продължат така.
Да, произведени са в Русия.
- beboyan
- Автомобил:
- Двигател:
Vlad777 написа:В avtogumi.bg има тамън 8 модела гуми в този размер с наличност до 2 дни и сцепление А на мокро от 188 до 317 лв за брой. Честно казано не схващам къде е точно връзката между "политическия рекет" и нацепените гуми, но здраве да е.
Да, това беше малко лирично отклонение за да вентилирам. Но няма да купя пак същите, тази марка за себе си я зачерквам. От амазон.де си поръчах Ханкок, които с доставка за 8 календарни дни са 196лв. на гума. и произведени 2024.
Прави ми неприятно впечатление на наличието на гуми, произведени 2021/2022 в наличност в "акция" в родните търговци и това са им наличностите - само за размер 215 55 17 проверявах. Изцъках ги по интернет всичките, ако искам нови от 2024 (без гаранция за дот), минимум 10 работни дни от склад в чужбина.
И това ми прави усещането за втора ръка европеец (смях), поне да имаше топла връзка от завода на Континентал в Румъния...
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
а дали се замисляш, че е август месец и не се купуват особенно много гуми?
освен това тъй като е август месец, тира от германия върви 10 дена вместо нормалните 2-3.
как тази ситуция те кара да се чувстваш втора ръка какъвто и да е, е мистерия за мен
освен това тъй като е август месец, тира от германия върви 10 дена вместо нормалните 2-3.
как тази ситуция те кара да се чувстваш втора ръка какъвто и да е, е мистерия за мен
Имах подобни пукнатини по едни Дънлоп на 3-4 сезона. Мисля, че на доста гуми има подобни неща, просто не всеки се заглежда.
Това не е особено смислено да се прави. Масово гумаджиите са тотално некомпетентни на тема гуми (извън монтаж/демонтаж/баланс) и каквото и да ти кажат е празни приказки и съчинения.
railfan написа:Дали са опасни надали някой тук може да ти каже, по-скоро се отбий до някоя по-голяма гуманджийница ала Медина мед, Диана, Примекс и попитай тях за такова мнение.
Това не е особено смислено да се прави. Масово гумаджиите са тотално некомпетентни на тема гуми (извън монтаж/демонтаж/баланс) и каквото и да ти кажат е празни приказки и съчинения.
Аз редовно си заглеждам гумите и никога не съм откривал подобни цепнатини. Наблюденията ми са върху Пирели, Гудиър, Мишелин и Континентал летни и зимни модели, някои на 6 сезона.
В конкретния случай бих се прибрал с предпазливо и внимателно каране и бих купил нови.
В конкретния случай бих се прибрал с предпазливо и внимателно каране и бих купил нови.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Също потърпевшия да бяга надалеч и от Нексен летни. Те пък се цепят невидимо от вътрешна страна на мрежа от пукнатини. Не са карани меки, от външна страна няма никаква следа от напукване намекваща за проблем. напомпени и спадат , в корито с вода мехурчета ситнички и много.
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
kris11 написа:Също потърпевшия да бяга надалеч и от Нексен летни. Те пък се цепят невидимо от вътрешна страна на мрежа от пукнатини. Не са карани меки, от външна страна няма никаква следа от напукване намекваща за проблем. напомпени и спадат , в корито с вода мехурчета ситнички и много.
карал си ги претоварени.
случвало ми се е многократно с всякави марки
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Според мен такива цепнатини не са нормални. Не съм забелязал на мои гуми подобни. Не мисля, че ще имаш проблем да се прибереш. Реално може да са от повече време, а просто сега да си ги забелязал.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”