Продажба на американска кола в Германия

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
carbmw97
Автомобил:
Двигател:

Продажба на американска кола в Германия

Мнениеот carbmw97 » Пет 21 ное 2025 18:56

Здравейте, колеги!

Имам един казус и ще съм благодарен, ако някой с опит може да сподели мнение или информация.

Вкарах автомобил от САЩ – BMW F33, 2019 г., 440i Cabrio, около 100 000 реални километра, пълен пакет екстри. Колата беше със статут salvage (тотал щета), но щетите бяха сравнително леки – задна броня, заден ляв стоп и леко засегнат калник. Имам пълен карфакс на колата. Всичко е възстановено професионално, автомобилът е в перфектно техническо и визуално състояние, минал е през регистрация и вече е с български номера.

Обмислям да го продавам и тук идва въпросът ми. Като сравнявам цените на същия модел при сходни екстри и километри, виждам значителна разлика между България и Германия – в Германия подобни автомобили вървят с поне 5–7 хил. евро по-скъпо. Моделът е доста атрактивен и според мен ще привлече сериозен интерес там.

Въпросът ми е към хора, които имат реален опит с продажба на американски автомобили (salvage) в Германия:
• Как стоят нещата с допълнителните тестове и проверки, които изискват там (TÜV, Einzelabnahme и т.н.)?
• Има ли специфични затруднения при автомобили със salvage история от САЩ?
• Имам приятел, който живее в Германия – възможно ли е той да продава колата от мое име с пълномощно?
• Какви документи, временни табели, регистрации или Abmeldung/Anmeldung процедури са необходими?
• Как става транспортирането и временното придвижване, ако е нужно?

Всякакви детайли и насоки ще са ми от голяма полза – интересуват ме реални казуси, а не „чул съм, че…“.
Моля да пишат хора, които наистина са минали по този път или имат точна информация.

Благодаря предварително!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”