Колата криви гумите при престой. Как да го избегна?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Колата криви гумите при престой. Как да го избегна?

Мнениеот Каспър » Сря 28 яну 2026 12:24

Здравейте.
Колата се изкарва от гаража лятото почти всеки уикенд, а през останалите сезони веднъж в месеца. С тегло от 2 тона, при този престой криви гумите и сега ми се налага да изхвърля четири криви 18-ки на пет години и с още поне 20к километра ресурс, а за 5 години съм направил само 30к с тези гуми.
Ясно е, че ще ги сменя с нови, но какво да направя за да не се случи същото?
На стойки не ми е удобно да я вдигам.
Освен да ги помпам повече като я оставям и да ги спадам преди да я изкарам?
Виждам, че се продават и някакви антидеформационни подложки за гуми, някой ползвал ли е такива?
Също ясно, че зависи от честотата на каране, но разбирам, че зависи и от самата марка гуми. Сега е с летни Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 101Y XL 235/50/18 и мисля да ги заменя с всесезонни Continental Allseason Contact 2 100Y XL 245/45/18.
Имате ли наблюдения при по-тежки автомобили дали една марка гуми с кривят повече при престой от друга марка?
Също колко често трябва да се изкарва и за какво разстояние за да се избегне такъв проблем?
Предварително благодаря за споделените мнения.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Re: Колата криви гумите при престой. Как да го избегна?

Мнениеот fur1ous » Сря 28 яну 2026 13:14

За престой помпаш на 3.5 бара

Попринцип ако не е много зле, като покараш и гумата загрее, омеква и се оправя.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Сря 28 яну 2026 13:49

Колата вибрираше много леко отзад само в диапазона 130-140. Вчера ги завъртяха на динамичен баланс и четирите гуми и казаха, че са страшно криви и сега след оптимизацията ще стане още по-зле и е възможно да започне да бие и във волана тъй като им смениха места, колата е 4х4. Само с каране не се оправят. След новия баланс не съм карал на магистрала, но в града при ниските скорости нищо не се усеща.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 28 яну 2026 19:33

Значи напомпваш ги до 3 - 3.5 бара. Периодично на 10-15-ина дни само я преместваш леко колата . Половин метър са достатъчни.
Не е гаранция, че няма криввнат, но все е нещо.
Марката гуми вероятно има значение, както и годините им .
Но масата/кг на колата не са малко и какъвто и съвет да се даде....

Потребителски аватар
zdravkop64
Автомобил: Mercedes W213
Двигател: E 400 V6

Мнениеот zdravkop64 » Сря 28 яну 2026 19:54

Моят Мерцедес е почти идентичен с описаното от колегата и като период на шофиране, и като съхранение, и като тонаж. Имам втора кола- една Вектра, която я търкалям всеки ден и Мерцедеса го карам сравнително рядко. Засега не съм забелязвал такива вибрации и дано не се появят, но това с напомването на гумите не го знаех. Повече от 2 години карах по този начин и по- предния ми Пасат: Б6, който беше 1700 кг, но и на него не съм забелязвал такива проблеми с гумите.

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Seat Alhambra
Двигател: CFFB

Мнениеот goppa » Сря 28 яну 2026 20:12

А колата каква е? На колко километра? И с оригиналните амортисьори ли е още?

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Сря 28 яну 2026 20:16

Това е някаква шега вероятно или кръчмарска лакардия Съвременна читава гума няма как да я изкривиш от стоене. И аз изхвърлих почти 5г. гума вероятно на около 40х.км с износване много много далече от маркерите и остатъчен ресурс 2пъти по толкова на кола дето се кара всеки ден. Изкриви се, ма не от стоене а от скъсани телове.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 28 яну 2026 20:36

Недей. Прави едни петна . Имал съм такъв проблем , при рядко карани коли и мина време докато науча как да се предпазя.
При мен обаче се случваше при ниски скорости "тропането" . Като се разтъпчат- почти изчезва .

При оффроуд машините пък си е масов проблем. Разтъпкват се-да , но там и не е толкова важно.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Сря 28 яну 2026 22:11

samo_pechka написа:Значи напомпваш ги до 3 - 3.5 бара. Периодично на 10-15-ина дни само я преместваш леко колата . Половин метър са достатъчни...

Благодаря за съвета!

goppa написа:А колата каква е? На колко километра? И с оригиналните амортисьори ли е още?

Колата от профила. Километрите са 136 000, амортисьорите са оригиналните и дано изкарат още дълго, че са адаптивни и единият е колкото втората ми кола която шофирам в града :mhihi Тази голямата с кривите гуми е само за магистрала. Винаги си я карам на режим "Normal" на амортисьорите и не използвам "Sport" и "Tour" режимите.

chifut написа:Това е някаква шега вероятно или кръчмарска лакардия...

Напиши в Гугъл "плоски петна на гуми" и ще разбереш, че не се шегувам, а пък и не употребявам алкохол за кръчмарски лакардии :mhihi
Проблемът е реален и доста тегав за решаване, защото ако на 30к. сменям по четири гуми за 1500 лв. къде ще му излезне края?
По книжка й дават 245/45/18, аз обаче реших да я повдигна малко с размер който се слага оригинално на Insignia А Country Tourer със същия двигател, а именно 235/50/18. Обаче Insignia Country Tourer има 10мм. по-висок просвет спрямо стандартната Insignia и не се предлага със спортно окачване. А тази моята е със спортно OPC окачване от завода и оригинално е по-ниска спрямо стандартната, а пък спрямо Country Tourer - доста по-ниска. И не знам, дали е възможно заради това окачване и по-малкия просвет да мачка гумите така сериозно. Едно е да стъпи на гуми 235, друго е на 245.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Чет 29 яну 2026 9:26

А кво те спира да я повдигаш, ако е толкова зор?! Според мен е по-бързо от помпането и изпускането на гуми.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Чет 29 яну 2026 9:28

Не е шега,а е проста физика, но най лесно е да напомпаш на 3.5 бара и както сподели друг колега да я местиш с половин метър напред, и после назад, през определен период от време.
Може да пробваш с 4 хидравлични крика да я държиш във въздуха, но според мен ако седят седмици/месеци ще изпуснат и те, а на стойки е факт че ще е неудобно.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Чет 29 яну 2026 13:19

Ще пробвам да я държа с повишено налягане и да я изкарвам по-често, като ще го съчетая със смяна на размера, вида и марката гуми. Надявам се това да помогне.

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Чет 29 яну 2026 15:39

Няма какво да пиша в Гугъл пишете вие и се филмирайте.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Чет 29 яну 2026 16:02

:mhihi Боже, колко мъка има на този свят, боже :bishop
Чифутче стой си неук, след като не желаеш да четеш :wink
Те хората си измислят нереални филмиращи проблеми, само и само да си пишат глупави статийки или пък аз си измислям, че гумите са криви след престой и пускам темичка, защото ми е скучно и се чудя в кой крачол да си го преместя.
В една тема се пише, ако имаш какво смислено да кажеш и да помогнеш на автора да разреши проблемът си.
За клоуните с празни мнения има цирк, а това тук е платформа за взаимопомощ.
Ще ти бъда изключително благодарен, ако престанеш да цапаш със силно неадекватните си коментари! След като не можеш да си полезен по този въпрос, моля подмини тази тема и се занимавай с нещо което ще изпълни денят ти със смисъл.
Смислените коментари от останалите колеги преобладават в темата и нека това остане така за да бъде полезна и на други със същия проблем.
Не се чувствай длъжен да ми отговаряш, така ще си спестим доста време.

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Чет 29 яну 2026 18:03

Толкова тъпотии има в интернет че не е истина колко хора се връзват и вярват сляпо на всичко написано. Разбира се че се изнасям вие си говорете и се надъхвайте.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”