Гло­ба до 50 лв., включително?!?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
cholich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cholich » Вто 26 авг 2008 11:59

Здравейте,
някой може ли да ме насочи към адвокат в Пловдив? Искам да обжалвам един акт, за което ми е необходима професионална консултация.
mod edit: vasstop
Позволих си да променя заглавието

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 26 авг 2008 14:03

от Пловдив, доколкото знам няма

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 26 авг 2008 14:21

Прочети това. Ако има допълнителни въпроси - питай. И не се обжалва акт, а наказателно постановление.
А адвокат във форума от Пловдив и аз не знам да има.

cholich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cholich » Чет 25 сеп 2008 17:09

Здравейте пак,
разбрах раликите между НП и акт :oops: Обжалвах НП в районният съд, но ми отхвърлиха жалбата с мотиви:
1. че съм нередовно призован (т.е през седмицата не живея на адреса от ЛК)
2. че сумарно глобата е над 100лв, но нарушенията шп птделно са под 50лв и са необжалваеми.
Сега обжалвам и пред административният съд със същата жалба и съм включил малко от долният текст:

Съ­дия в Ра­йо­нен съд - Со­фия от­съ­ди, че Ев­ро­пей­ска­та кон­вен­ция за за­щи­та пра­ва­та на чо­ве­ка е с пре­димс­тво пред За­ко­на за дви­же­ние по пъ­ти­ща­та

От ед­на го­ди­на на­сам, съг­лас­но раз­по­ред­ба­та на чл. 189, ал. 5 от За­ко­на за дви­же­ние по пъ­ти­ща­та (ЗДП), на­ка­за­тел­ни пос­та­нов­ле­ния, с кои­то е на­ло­же­на гло­ба до 50 лв. вклю­чи­тел­но, не под­ле­жат на об­жал­ва­не. От ед­на го­ди­на на­сам ду­ма­та на ав­то­кон­тро­льо­ра, ус­та­но­вил на­ру­ше­ние­то ви по пъ­ти­ща­та, е око­нча­тел­на и неоп­ро­вер­жи­ма. На нея не мо­же да се вли­яе със съ­деб­ни средс­тва. Еди­нстве­ния­т ви за­ко­нен шанс да от­ме­ни­те пос­та­нов­ле­ние и на­ло­же­на­та с не­го гло­ба е да трог­не­те на­чал­ни­ка на съот­вет­на­та ди­рек­ция “По­ли­ция” с въз­ра­же­ние сре­щу ак­та. А с гло­ба до 50 лв. вклю­чи­тел­но се сан­кцио­ни­рат гол­яма­та част от най-чес­то из­вър­шва­ни­те на­ру­ше­ния по пътя от шо­фьо­ри­те. Там са уп­рав­ле­ние на МПС без ко­лан, упо­тре­ба на мо­би­лен те­ле­фон, неп­ра­вил­но из­пре­вар­ва­не, неп­ра­вил­но пар­ки­ра­не..., все с по 20, 30 - 50 лв. Пра­во­за­щит­ни­ци­те в Бъл­га­рия, пра­во­за­щит­ни­ци­те в Ев­ро­па, как­то и съ­дия Ве­ли­мир Ата­на­со­в от Со­фий­ския ра­йо­нен съд оба­че не са съг­лас­ни с необ­жал­вае­мос­тта на на­ка­за­тел­ни­те пос­та­нов­ле­ния. В свое ре­ше­ние от на­ча­ло­то на юли 2007 г. съ­дия Ата­на­со­в при­ло­жи пряко Ев­ро­пей­ска­та кон­вен­ция за за­щи­та пра­ва­та на чо­ве­ка и ос­нов­ни­те сво­бо­ди (ЕК­ПЧ) и се произ­не­се по жал­ба сре­щу гло­ба 20 ле­ва, на­ло­же­на по ЗДП и уре­де­на с то­зи за­кон ка­то необ­жал­вае­ма. Съ­дът раз­гле­да жал­ба, по­да­де­на от ад­во­ка­ти в Бъл­гар­ския хел­зинк­ски ко­ми­тет, сре­щу на­ка­за­тел­но пос­та­нов­ле­ние на клиент на БХК за нес­паз­ва­не на път­на­та мар­ки­ров­ка. В свои­те мо­ти­ви на­ка­за­тел­ният съ­дия от­бел­яза про­ти­во­ре­чие­то меж­ду ЗДП и ЕК­ПЧ и се по­зо­ва на Кон­сти­ту­ция­та на Ре­пуб­ли­ка Бъл­га­рия, коя­то по­вел­ява, че за­ко­но­да­телс­тво­то на стра­на­та ни не мо­же да про­ти­во­ре­чи на меж­ду­на­род­ни­те ак­то­ве, по кои­то Бъл­га­рия е стра­на. Нор­ма­та на чл. 189, ал. 5 от ЗДП е в на­ру­ше­ние на чл. 6, 1 от ЕК­ПЧ, спо­ред кой­то всяко ли­це при на­ли­чие­то на как­во­то и да е на­ка­за­тел­но об­ви­не­ние сре­щу не­го/нея има пра­во на съ­деб­но раз­глеж­да­не на де­ло­то. С те­зи мо­ти­ви де­ло­то бе­ше раз­гле­да­но, а на­ка­за­тел­но­то пос­та­нов­ле­ние - от­ме­не­но.
С то­ва свое ре­ше­ние бъл­гар­ският съ­дия препя­тства бъ­де­що осъ­ди­тел­но ре­ше­ние на Ев­ро­пей­ския съд по пра­ва­та на чо­ве­ка в Страс­бург сре­щу Бъл­га­рия.

Автор: Даниела ФЪРТУНОВА

Потребителски аватар
filipov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот filipov » Пет 26 сеп 2008 9:02

Мдаам, не е един закон има в БГ който противоречи на друг. Много е дървено защото в излезлите постановления на КАТ пише, че глоби до 50 лв. не се обжалват!!! Това означава, че всеки полицай който ме види на пътя /дори и да съм като пешеходец/, може да ми напише акт за каквото си иска на стойност до 50лв. и аз ще трябва да си ги платя задължително!!! Абсолютна ПРОСТОТИЯ!

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пет 26 сеп 2008 9:20

cholich написа:Здравейте пак,
Сега обжалвам и пред административният съд със същата жалба и съм включил малко от долният текст:
С интерес ще следя развитието на този случай, защото касае не само мен, но и всички граждани на РБ.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 26 сеп 2008 17:35

За парите е вярно, но за точките може да се обжалва отделно. :wink:

cholich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cholich » Съб 27 сеп 2008 15:13

Здравейтре пак,
за точките кухият ми адвокат не ми каза нищо и съответно сроковете минаха и вече не мога да обжалвам. Единственият ми шанс е да падне акта пред съд, но административният съд ми е отхвърлил жалбата(тия дни ще отида да видя има ли мотиви и ще пиша). Вече няма по-горна инстанция в България и днес писах до Български хелзински комитет относно това, че официалните съдебни власти в България нарушават правата ми на гражданин на Европейският съюз. Има възможност хората да помогнат за завеждане на дело в Европейският съд по правата на човека. Ще видя какво ще стане в близките дни и ако има развитие ще пиша.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Съб 27 сеп 2008 21:03

съмнявам се да има развитие, но ти желая успех!

cholich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cholich » Чет 02 окт 2008 22:44

Има нови мерки по въпроса: писах писмо т.е. онлайн жалба до омбудсмана Гиньо Ганев, че съм предмет на преследване на закон приет в противоречи на Европейската конвенция за правата на човека и са нарушени правата ми на гражданин. Според Глава 8 от Конституцията, чл.150 ал.3 Омбудсманът може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.
Бай дъ уей изрових и датата на ратификацията на тази конвенция, ми тя е подписана от РБ още '92 година баси.
Това измислих за сега, а и намерих страницата на Европейският съд по правата на човека и ще им пиша тази Събота или Неделя. Имат си институция, която се занимава с тези неща при сигнали и може да не се наложи да водя дело срещу държавата.
Ще поживеем, ще видим; ще ви държа в течение, ако ви е интересна темата. А и да добавя, Хелзинския комитет май ще се окаже, че защитава само мангали. Тия гадове не заслужават и цигани да ги наричат.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 02 окт 2008 22:53

cholich написа:Има нови мерки по въпроса: писах писмо т.е. онлайн жалба до омбудсмана Гиньо Ганев, че съм предмет на преследване на закон приет в противоречи на Европейската конвенция за правата на човека и са нарушени правата ми на гражданин. Според Глава 8 от Конституцията, чл.150 ал.3 Омбудсманът може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.
Бай дъ уей изрових и датата на ратификацията на тази конвенция, ми тя е подписана от РБ още '92 година баси.
Това измислих за сега, а и намерих страницата на Европейският съд по правата на човека и ще им пиша тази Събота или Неделя. Имат си институция, която се занимава с тези неща при сигнали и може да не се наложи да водя дело срещу държавата.
Ще поживеем, ще видим; ще ви държа в течение, ако ви е интересна темата. А и да добавя, Хелзинския комитет май ще се окаже, че защитава само мангали. Тия гадове не заслужават и цигани да ги наричат.

:bowdown :bowdown :bowdown :bowdown
ЕВАЛА! Само така, ако можех да помогна по някакъв начин щях. От мен само морална подкрепа!

Потребителски аватар
filipov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот filipov » Пет 03 окт 2008 7:04

cholich Разбира се, че е интересно. Всеки трябва да знае правата си и да не се оставя да го правят на балама - освен ако не е :D
Пиши как вървят нещата - Успех!

cholich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cholich » Съб 13 дек 2008 2:38

Здравейте,
пиша пак, защото има развитие. Моята преценка се оказа грешна в две точки - първо жалбата ми не е отхвърлена от административният съд, а е била оставена без разглеждане, заради неплатена високата потребителска такса от 5 лева. Второ от Хелзинският комитет се свързаха с мен и ми изпратиха доста полезна документация за подготовка на жалба за Европейският съд в Страсбург. В крайна сметкка не бързам за Европейският съд, защото въпреки мотивите на районният съд, административният съд ще разгледа жалбата ми на 16.12.2008г. Така че хора търсете си правата до дупка и има шанс да съборите незаконните актове в съда.
Ще пиша какво е станало веднага след делото и ако не ми уважат молбата, жалбата заминава за евросъда. Стискайте палци и желая на всеки от вас успех в борбата за честност и свобода.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Съб 13 дек 2008 3:07

бате ти задмина и любобг....
той с неговата КЗП ряпа да яде....
а да те питам струва ли си всичко това...
защото това ако са ти последните точки ще го ядеш... че даже и с топките...
и аз обжалвах ... и аз сега го ям... чакам решение на съда.... вече година и няколко месеца... убаво... че го спечеля , ама кога ????
а докато нямам талонче нема и възстановяване на точки...
пуста ми глава, за 100 лв да обжалвам..
аама не беше причината 100-те лева ами пусти точки...
и знаеш ли какво ?
отиам в КАТ и искам изватка на глобите... ок .. . за другото ще пусна тема при развръската....

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Съб 13 дек 2008 9:59

Хулигане, не е въпроса за 100-те лева, въпроса е принципен.
Адмирации на колегата cholich!
Чакаме развитието с интерес...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”