Може и да има такава тема...
Пред огромна дилема съм. Размера на гумите трябва да е или 205/55 или 225/45. Бях се навил вече за 17", докато не ми разказаха какво им се случва по нашите улици, с толкова ниски гуми. Искам да чуя и мнения на хора каращи с такива размери. За мен по-добрия вариант е 16", защото колата си идва с такива и ще имам гуми, само ще си купя още едни джанти, а при 17" джанти + гуми, но ако оставим този проблем настрана, ми е интересно да чуя мненията на всеки.

16" vs 17"
- rainheart
- Автомобил: MK3
- Двигател: 1.6 ABU
И за каква кола говориме
едит: на поло едни 17'' ще заспят

едит: на поло едни 17'' ще заспят

Последна промяна от rainheart на Сря 06 авг 2008 8:56, променено общо 1 път.
- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Между двата размера, които си дал има доста разлика. Говоря за тези 205/55 или 225/45, ако имаш предвид за един и същи цолаж на джантата.
Винаги ни е страх от ниската гума заради дупките. Нали така?
Аз карам с 195/50 (в случая цолажа не е от значение).
Та, моята гума е на 97,5 мм (195 * 50%)
Тези размери, които ти даваш са съответно на 112,75 (205 * 55%) и 101,25 (225 * 45%). Какво се вижда от числата? И в двата случая ти ще имаш по-"висока" гума сравнено с 195/50R15.
Ами карам с такива вече доста време и пак успявам да ги опазя, а съм по-"нисък".
Само си провери тези размери, които посочваш, защото ако са 17 цолова джанта с тях ще имаш големи различия в показанията на скоростомера. Гумите ще са с различни диаметри!
Винаги ни е страх от ниската гума заради дупките. Нали така?
Аз карам с 195/50 (в случая цолажа не е от значение).
Та, моята гума е на 97,5 мм (195 * 50%)
Тези размери, които ти даваш са съответно на 112,75 (205 * 55%) и 101,25 (225 * 45%). Какво се вижда от числата? И в двата случая ти ще имаш по-"висока" гума сравнено с 195/50R15.
Ами карам с такива вече доста време и пак успявам да ги опазя, а съм по-"нисък".
Само си провери тези размери, които посочваш, защото ако са 17 цолова джанта с тях ще имаш големи различия в показанията на скоростомера. Гумите ще са с различни диаметри!
Значи колата е Хюндай I30, мислех че е без значение колата. А разбира се 205/55/R16 е размера който си дава производителя, с такива ще си дойде и колата. Другия вариант е 225/45/R17 това са другите джанти, който също са си дадени от тях. Въпроса е, че аз ще трябва да си ги купя отделно, пари не тях не искам да им давам, защото искат по 450лв. на джанта, а за тези пари ще си взема едни прекрасни OZ. Обаче днеска помислих малко, ако си взема нови джанти 17", трябва да купувам гуми, ако си взема просто още едни по-красиви 16" си имам гумите и остава да си купя само зимни, за другите джанти. При случая със 17" ми остава един комплект летни гуми за продаване. След като послушах малко речи днеска, разбрах че може и доста проблеми да имам с тези 17", първо един комплект гума+джанта ми излиза около 700-750лв. Задължително трябва да са застраховани, а тези дето застраховат Хюндай не знам дали ще се навият. При 16", цените са доста по поносими, сравнени с тези. Ясно е че колата ще изглежда доста по-добре със 17", но до колко е практично това?
- DragoGT
- 1/8 перничанин
- Автомобил:
- Двигател:
няма практичност в тая работа дето си я намислил
аз ти казах какво мисля
17" ще е по-добре визуално и по-добре на пътя ще седи
ама ти излизаш веднъж годишно извън софия така че този момент го пропускаме и става недостатък защото по цар борис III тия 17" ще ги проклинаш...
чакай да дойде колата покарай я зимата с 16" и на пролет му мисли..
аз ти казах какво мисля
17" ще е по-добре визуално и по-добре на пътя ще седи
ама ти излизаш веднъж годишно извън софия така че този момент го пропускаме и става недостатък защото по цар борис III тия 17" ще ги проклинаш...
чакай да дойде колата покарай я зимата с 16" и на пролет му мисли..
- LILO&STICH
- ябълката на раздора
- Автомобил:
- Двигател:
ох лелей.Митко ше те добара като си взимаш колатаR.Simov написа:Значи колата е Хюндай I30, мислех че е без значение колата. А разбира се 205/55/R16 е размера който си дава производителя, с такива ще си дойде и колата. Другия вариант е 225/45/R17 това са другите джанти, който също са си дадени от тях. Въпроса е, че аз ще трябва да си ги купя отделно, пари не тях не искам да им давам, защото искат по 450лв. на джанта, а за тези пари ще си взема едни прекрасни OZ. Обаче днеска помислих малко, ако си взема нови джанти 17", трябва да купувам гуми, ако си взема просто още едни по-красиви 16" си имам гумите и остава да си купя само зимни, за другите джанти. При случая със 17" ми остава един комплект летни гуми за продаване. След като послушах малко речи днеска, разбрах че може и доста проблеми да имам с тези 17", първо един комплект гума+джанта ми излиза около 700-750лв. Задължително трябва да са застраховани, а тези дето застраховат Хюндай не знам дали ще се навият. При 16", цените са доста по поносими, сравнени с тези. Ясно е че колата ще изглежда доста по-добре със 17", но до колко е практично това?

Както и да е,кажи с кое оборудване ти идва ХУЙда-я

ама предполагам ,че ще е с по-големия пакет(с алуминиеви джанти) и наистина е по-добре да си вземеш 16'. Взимаш си само летни/зимни и си ги сменяш.
Джантите са достатъчно здрави,но разбира се Българина си е "гъзар" и ще мине на по-красивата джанта

Останалото си е въпрос на вкус за модела.
П.п.
Имат в ИНД вече тунигован И30 с 17'(май бяха) на OZ черно с много спици(гъзариика

Аве отиди до сервиза да го видиш намясто

п.п.
Обади се и на митко да ти каже повече

Последна промяна от LILO&STICH на Сря 06 авг 2008 12:41, променено общо 1 път.
Да бе Драже, ама мисля точно заради това просто да харесам едни 16"ки, слагам летните на тях карам си, после монтираме зимните другите и съм готов:), ако не дойде направо за зимата:), тогава твоя вариант:). Ти си прав, знаеш че карам само в София, а извънградско 3-4х в годината. Да не говорим че там не е да не липсват дупките. Май разума трябва да надделее и все пак, много са красиви 17" :(. ( Драгомире, я ела в скайп или ходи вземи нещо за ядене и ми донеси :) ).
mod edit: DragoGT
без спам!
mod edit: DragoGT
без спам!
Еми дам Стайл си е със 16". Знам го тунингованото
. Баща ми като беше ходил ми го беше снимал
. Митко, само го тормозя
, ама той какво да направи че колата я няма вече не знам кой месец от 27ми март я чакаме
. Аз не искам, нищо да му правя, обичам да карам колите сток, само за джанти и чип може да си говорим
. Другото, което е, този датчик за налягането в гумите, може да се монтира на всяка джанта нали или там дето се слага?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”