GOLG 4 GTI или BMV 520
- ACCELERATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- Sir T
- the STIG
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Toledo написа:Питай TomCat
Tomcat се преименува на Sir T

Наистина автомобилите са тотално различни. Ще се опитам да дам мнението тъй като съм доста наясно и с двата автомобила, работя за BMW и съм карал достатъчно Е39ки (фабричното наименование на тази моделна гама на 5та серия, на която си се спрял).
Всичко зависи от това какъв стил на каране и поведение имаш, какво търсиш в един автомобил и какъв живот водиш.
Ценово наистина са еднакви, но до там стигат приликите м/у автомобилите.
Е39 започва производство от 1996г., и през 2001г получава така наречения фейслифт, който основно можеш да различиш по фаровете с angel eyes. Определено е по-голям автомобил, вози по-меко и е доста удобен за дълги пътувания, като цяло колата е за по-улегнали хора. Сериийно тази година са с 4 airbag-а и ASC (Active Stabiliti Control или стабилизиращата система на BMW от ранните години). Двигателя е редови шестцилиндров и характерно за него е, че му трябват обороти, за да се "събуди", държи се добре при високи скорости и работи равномерно (inline 6 на BMW е класика в жанра), но разхода му е обикновено с поне 1-2 л. на 100км повече от на GTI-то. При извънградско и спокойно каране на климатик можеш да успееш да докараш 8/100л (мен ми беше трудно), а в града задължително над 11-12л. Почти всички произведени Е39ки са с климатроник и ел.пакет, рядко може да се натъкнеш на такава без климатроник, така че го приемаме за стандарт. Поддръжката ще ти е малко по-скъпа от на GTI-то, гражданската също. Едната е 1991 кубика, другата е влиза в долния клас под 1.8, защото се води 1781 кубика. Относно задното и зимата противно на хорските приказки няма да имаш проблем, с хубави гуми стои чудесно на пътя и можеш да се забавляваш порядъчно going sideways.
Ред е на Golf IV. GTI е с по-твърдо окачване, всичко му е в повече от на нормалния Golf IV ... аналогично с оборудване Highline. Спирачните дискове са значително по-големи, стандарт са 4 airbag-а, климатик (почти винаги климатроник), Recaro салон, ел. пакет, кожен шит волан. Версии има с две и четири врати, макар последните да са по-малко разпространени. При нормално каране до 130км/ч на климатик гори 7 извънградско (жена ми успя да го смъкне и на 6.5 - аз немога), като я караш над 160 до 240 дава 11/100. В града гори 12-13, но аз се позасилвам редовно. Общо взето е страшно приятна кола за каране, много по-рязка и нервна от E39. Хубавото на този мотор е, че е с голям въртящ момент, който започва от много ниски обороти и има тяга през целия диапазон на работа - 210Nm от 1750 оборота, докато при Е39 те са 190 и то чак на 3500 оборота. GTI-то има ускорение 0-100 от 8/8.2 сек, докато Е39 е 10.2/10.5сек. Е39 при 200км/ч общо взето почва да се позамисля, докато при GTI това се случва при 220/230. Друг момент е, че когато Е39 520i ти стане бавно или искаш повече от него, няма какво да направиш, докато при 1.8Т с 1000лв можещ да го направиш 190/200 к.с. и забавата да започне отначало! Да не говорим, че с не много повече можеш да отидеш на 250к.с. и вече ще си изненада за всяка значително по-бърза сериино кола... Честно казано както си е заводски Golf-а до 200км/ч не са много колите, които ще те дръпнат! За разлика от Golf III (през 1997 си купих Golf III GT 1.9TDI и го имах 7 години) при Golf IV качеството на материалите и изработката съвсем спокойно си се конкурира с BMW и усещането, което имаш е, че караш висок клас кола. Серийните говорители в GTI са 8 на брой (4 високи и 4 среди, като предните играят ролята и на бас), чува се уникално чисто и ясно. При Е39, ако е поръчана с HiFi пакет е добро озвучаването, но иначе на мен не ми допада.
Аз имам по-нервен и спортен стил на поведение на пътя и за секунда не бих се поколебал коя да избера, макар BMW да са ми слабост и професия, никога несъм харесвал Е39 (освен //М5), а и самата 5та серия като цяло, защото начина ми на живот не се вписва в нея! Нямам нужда от голям автомобил и не возя никого отзад!
Аз бих избрал Golf 1.8T ..
Ако мога да помогна с още нещо свиркай ..
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”