Кой ще е виновен?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Кой ще е виновен?

Мнениеот velinsl » Чет 12 фев 2009 18:16

Случката ми се случи днес, като се прибирах от работа. Та тръгвам си аз от работа. Спирам си на светофара зад една заспала Гана на около метър автомобил от автомобил. Автомобилът обаче леко движи назад, този който е пред мен. След около 40-50 сек ме подпря отпред. Много леко, дори без следи(всеки може да си представи скоростта - метър в минута), естествено е и да няма абсолютно никви щети, нали за това са така наречените "брони". Бях забравил да си сменя бошона на клаксона ама тая събота и неделя ще го опрая и така и не можах да му сигнализирам. Интересно ми е както ме беше подпрял отпред да го бях побутнал отзад леко да го засиля напред, кой ще е виновния(все пак той ме подпира, а не аз него)? :?:

ПС: ако може да пишат запознати със закона или някой на който му се е случвало(без излишни простотии от сорта "шо не слезе да му набиеш канчето" - правописната грешка е умишлена).

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Re: Кой ще е виновен?

Мнениеот Vizor » Чет 12 фев 2009 18:19

ти..

Калоян Кирилов
Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
Двигател:

Мнениеот Калоян Кирилов » Чет 12 фев 2009 18:23

Ти, щото с кво ще докажеш ако го удариш отзад, че той е дал назад. Ще излезе, че ти не си спазвал дистанция!

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Чет 12 фев 2009 18:25

Калоян Кирилов написа:Ти, щото с кво ще докажеш ако го удариш отзад, че той е дал назад. Ще излезе, че ти не си спазвал дистанция!

Точно така.
Няма начин по който да се докаже че всъщност той е дал назад и за това сте се чукнали.
Така че надявай се пред теб да не застават такива малоумници! :wink:

Потребителски аватар
Supawiza
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Supawiza » Чет 12 фев 2009 18:55

Не е точно така че е той виновен понякога има и свидетели на местопроизшествието и се взема и техните показания и излиза истината на яве затова че може да се докаже че и този отпред е виновен!

Потребителски аватар
Luper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Luper » Чет 12 фев 2009 19:06

и според мене той ще е виновен, защото в закона пише, че нямаш право да се движиш назад в кръстовище. Сега ситуацията верно, че не е точно в кръстовище, ама все пак според мен така би трябвало да се тълкува закона...
А иначе с доказването, както по-горе колегата каза, има си свидетели, а и сигурно може да се разбере чрез някакви експертизи дали си нанесъл удар, или си понесъл такъв - би трябвало да има някаква разлика в щети де да знам ;)

Потребителски аватар
mr_bush
Автомобил: Vw Transporter T6
Двигател: 2016

Мнениеот mr_bush » Чет 12 фев 2009 19:08

Ти ;) А ако има свидетели тогава е друг въпрос ...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 12 фев 2009 19:40

Да споделя подобен случай но с малко по-сериозни следи! Спирам зад един пенсионер /около 1.5м/ приготвил се да завие на дясно и се изнесъл вече на пътя но от там идва друга кола и той понеже решава че другия няма да може да мине ръчка задната и ...бам в бронята ми. Слизаме да видим какво става /лееко вдлъбване и малко издраскана боя/ на мен понеже той е с теглич и като го питам с спокоен тон що не гледа назад като връща отговора беше " Ми ти що си спрял толкова близо зад мен... :shock " добре че не бях по-далече понеже като гледам как смело дръпна назад си представям какво щеше да стане ако имаше място да набере скорост при връщането. Добре че щетите бяха малко и човека беше на възраст иначе след такъв отговор щях да му обясня колко близо може да спре един десен прав до лявата му буза :wink:

Потребителски аватар
Luper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Luper » Чет 12 фев 2009 19:56

^ и викахте ли КАТ да се изясни кой е виновен?

Потребителски аватар
iavor89
Автомобил: Golf AFN
Двигател:

Мнениеот iavor89 » Чет 12 фев 2009 20:23

до колкото си спомням на светофар трябва да спреш на не по-малко от 2 метра (по закон) не съм 100% сигурен но мисля че така беше

Потребителски аватар
Luper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Luper » Чет 12 фев 2009 20:38

^ не, в закона не се споменава такова разстояние, двата метра са при железопътен прелез без бариери ;)

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Чет 12 фев 2009 22:24

Ти..... :banghead: :banghead:

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Чет 12 фев 2009 22:36

Имам точно такъв случай на светофара на НДК (идвах по канала нагоре към бул България).
Вали дъжд, коли бол, спрели сме и чакаме. Гледам го пред мен как се приближава и викам ще спре...
Докато се усетя да бипна и ме удари.
Излизаме и двамата (дъжд вали да си е.. м...) и онзи се провиква: "Какво правиш БЕ!!!"
Смял съм се с глас, онзи като ме видя как се смея се прибра в колата и отпраши.

Имам и друг случай - спирам за един точно след като сме направили завой на кръстовище, тоя вижда, че има задръстване пред него и решава да даде на заден. Бях на метър зад него, нямаше даже време да реагирам (не му работеха светлините за заден ход) и ме удари.
КАТ - на мен протокол, на него акт (искаше да излъже, че аз съм го ударил, но катаджийте го хванаха в крачка), отървах се само със счупен халоген...
Та така, не винаги когато си отзад си виновен при ПТП ;)

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Чет 12 фев 2009 22:41

Сещам се за една много "весела" история по темата.
Колега от форума я беше разказвал ... той, мадама, светофар, тя на задна, извинения, полиция, ... накрая на него акт, защото мадамата разиграла театър пред полицаите.

Нямам си и идея как се казваше темата и не мога да я открия :banghead:

stanev11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanev11 » Пет 13 фев 2009 10:02

ти,но ако имаш свидетели може и той.Преди 1.5г пътуваме с един колега за работа и един рацер,явно много бързаше,караше като на рали,ту в лява лента ту в дясна и накрая се лепна на 50см зад нас и се почна къси-дълги да му правим място,но такова просто нямаше как да му направим ,това става в любимата ни столица.А нашия състезател продължава да светка,а накрая и да псува,но сбърка с последното,че колегата беше много чуствителен и спираме на един светофар,а същия пак на 50см и колегата като ръгна задна и с повечко газ като го ръгна в бронята с теглича та на състезателя му се разказа играта,радиатор,броня и такива ми ти работи-викаме кат-той виновен,не можа да докаже ,че ние сме върнали назад.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”