След като прочетох тази статия
http://dnes.dir.bg/2009/03/08/news4101780.html#sepultura
си задавам въпроса - ами трябва ли ми изобщо каското? В същност, май не. Като се има предвид, че само ще с давам парите - каква е файдата? В средата на април ми изтича старото каско - има ли смисъл да го подновявам?
Ето и самата статия:
Застрахователите вече отказват да изплатят пълния размер на щетата по застраховка "Каско", когато в инцидента не участва друго превозно средство.
Причината е, че вече органите на КАТ не правят протоколи и актове за произшествия, в които има само един участник, съобщи bTV. Във връзка с промените се очакват сериозни проблеми и със задължителните застраховки "Гражданска отговорност".
По отношение на "Каско" застрахователите обясниха, че не признават щети, за които няма протокол от КАТ, защото това противоречало на общите им условия, от една страна, и от друга, защото няма гаранции, че шофьорът, предизвикал ПТП не е употребил алкохол или пък не е бил неправоспособен. КАТ обаче вече не ходят на такива произшествия и в тази ситуация негативите остават за клиента. Подобен казус ще възникне и застраховка "Гражданската отговорност", която е задължителна у нас.
До няколко месеца се очаква да заработи нова система, чрез която Пътната полиция и самите застрахователи ще въвеждат в единна база данни всички щети на автомобилите. След като вече имат тази информация застрахователите ще въведат т.нар. "бонус-маус" система. Тя предвижда по-високи застрахователни премии за автомобили, които имат много пътни произшествия.
В този случай дори и да сте най-добрият и примерен шофьор, ако си купите автомобил, който е претърпял много щети назад във времето, независимо дали те са видими с просто око, вие ще трябва да плащате по-скъпа застраховка. Причината е, че наследството от инциденти, което определя по-високите застраховки, е върху автомобила, а не върху водача.
"В България не застраховаме водача, а ние застраховаме автомобила. И няма как да приложим бонус-маус система на шофьора, защото ние не застраховаме него", обяснява Данчо Данчев, зам.-председател на Асоциацията на застрахователите.
"Обсъждали сме го този вариант, но не виждам в близко бъдеще този въпрос да бъде решен. Като пак повтарям не е справедливо - колата сама не може да направи ПТП, а водачът го предизвиква. Така че при всички положения ще има ощетени и други, които ще печелят от това, като си продават автомобила", смята Данчев.
Принципно документ с пълна справка за щетите на даден автомобил може да се получи от застрахователя, но само от собственика на колата. По т.нар. "бонус-маус" система застрахователната премия може да се увеличи в пъти, обясняват от бранша.
Системата се прилага в много държави, но там такъв проблем няма, защото въпросът е уреден законодателно - застраховките се правят на водача, който сам декларира броят на притежаваните от него превозни средства и по-този начин си договаря и по-добри условия по застраховката.

Май вече само ще им пълним гушите на застрахователите
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Re: Май вече само ще им пълним гушите на застрахователите
Съмнявам се да го приложат толкова стриктно...
Хората плащат за каско за да имат възвращаемост при евентуални щети. Ако застрахователят започне масово да отказва изплащане ще има и масов отлив на клиенти
Това пък за "бонус-маус" системата е най-голямата възможна дивотия!
Освен да накарат хората масово да карат незаконно без застраховки от всякакъв вид не виждам какво друго могат да постигнат...
Някой трябва да им обясни, че печалби се реализират с достъпни цени и оборот, а не с непосилни такси и "законен" рекет!
Хората плащат за каско за да имат възвращаемост при евентуални щети. Ако застрахователят започне масово да отказва изплащане ще има и масов отлив на клиенти

Това пък за "бонус-маус" системата е най-голямата възможна дивотия!
Освен да накарат хората масово да карат незаконно без застраховки от всякакъв вид не виждам какво друго могат да постигнат...
Някой трябва да им обясни, че печалби се реализират с достъпни цени и оборот, а не с непосилни такси и "законен" рекет!
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Aneto написа:
И няма как да приложим бонус-маус система
Това сигурно е някакъв братовчед на Мики Маус понеже системата е Бонус-маЛус

Stivi написа:Aneto написа:
А по темата-не се замисляйте толкова за всяко журналистическо писание,на тях това им е работата да пишат нещо независимо дали има смисъл от него
То и това е вярно, но преди няколко дни си взех от новите докименти, дето трябва да ги попълваме без КаТ, ако, не дай боже, се случи нещо. Четох, гледах - и никак не ми стана ясно - ами ако някой е виновен - дали ще се съгласи да си го напише. И ако аз и другия водач сме на различно мнение - как ще се договорим - или като в Дивия Запад - въпросите се решават на място - кой е по-силен. Или недай си боже ударя някоя мутреса - и след пет минутки цъфнат дебеловратите - на тях ли ще им се опъна?
И освен това - ако имам каско и на паркинг някой идиот дето не знае даже с парктроник да паркира ме удари - то излиза, че дори да имам каско, няма как да си взема парите - пия една студена вода и толкоз.
Лошото в случая е, че обикнвенния човек във всички случаи е прецакан.
То дори и с КАТ не е сигурно. Ще ви разкажа следната случка - декември 2008г - само преди три месеца. Несебър. Около 0,00ч през нощта. Един джигит ме удари, отне предимство. От удара колата му отскочи и се заби в паркиран джип. На секундата от близкото заведение изскочиха около 15-тина яки момчета - окоза се че джипа е техен. Викаме КАТ. Всичко е мирно и спокойно, идват полицайте. Пишат акт на другия шофьор.... дълга процедура.
Но какво беше удивлението ми, когато единият от полицаите !!!!!!!

За какво говори това???
Ако полицайте ги е страх, то какво остава за нас???
Последна промяна от Aneto на Нед 08 мар 2009 11:43, променено общо 1 път.
И аз започвам да се чудя за това каско. Всичко тук в бг. е толкова е абсурдно, направо незнам. От всякъде си те рекетират пък българина си мълчи и го мачкат. Незнам как е при вас, по при мен лично (и от приятели гледам) застрахователите изплащат с пъти по - малко от реалната цена на щетата (говоря за ДЗИ и Булинс). Но поне дават някакви пари ...а сега ако стане това и някой те удари на паркинг (което винаги се случва рано или късно) се получава кофти. Но иначе си с платено каско 

- Милослав
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
То и това че ще намалеят клиентите на застрахователите е така, но все ми се струва че тези ни водят към старите времена, в които се крадяха автомобили и то здраво, в които не можеше да караш хубава кола, защото знаеш че ще ти я откраднат и няма да я намериш и ще изгориш и то здраво с пари.
поне на мене на това ми прилича ...
И друго - какво ме интересува мене, че стария собственик на колата се е джасал под път и над път с нея?
Какво ме интересува, че с тази кола са ставали ПТП-та, аз ли трябва да плащам за грешките на другите?
баси нещастниците ...
поне на мене на това ми прилича ...
И друго - какво ме интересува мене, че стария собственик на колата се е джасал под път и над път с нея?
Какво ме интересува, че с тази кола са ставали ПТП-та, аз ли трябва да плащам за грешките на другите?
баси нещастниците ...
Аз имах този проблем. Бях в Дупница на гости на 27.02.2009. Ходих с колата до едно съседно село Дяково, спрях я на една поляна, на 5-6 метра от пътя, правихме какво правихме, тръгнахме да се прибираме. Беше към 19:00 ч. Давам назад, обаче тревата мокра, кално, колата леко поднесе надясно и дрън, в един стълб. Слабо, ама дрън. От удара малко се ожули бронята, спука се десния стоп и тенекията малко хлътна. Прибирам се на 28.02.2009, празници, това онова. На 04.03.2009 отивам при моя застраховател, завеждам щета, както си трябва. По едно време ми се обаждат от офиса им, да ми искат протокол от КАТ за щетата. Викам, хора, беше петък, 27.02.2009 19:00 ч. вечерта, на 15 км. от Дупница, какъв протокол, к'ви пет лева? Отивам в нашия КАТ, да говоря с тях, те ми показват някаква наредба, обнародвана на 12.01.2009, в сила от 31.01.2009, че КАТ не присъстват и не съставят еди кво си при тези и тези случаи и моя там. Обадих се на застрахователя и му казах всичко това, казаха да напиша едни обяснения, кое как е станало, кога, с подробности и да им го занеса в офиса. Тъй и направих, само не знам какъв ще бъде резултата. Сега чакам. Гледам че по BTV подхванаха въпроса в новините, незнам какво ще стане. Обаче едно е ясно, аз си давам парите, би следвало да бъда обезщетен. Кога ги вземаха, бяха много усмихнати. Иначе, къде е ползата от това КАСКО? Като гаранцията на ел. уреди, тя не покрива еди какво си дрън дрън дрън, а какво покрива? Нищо. Аз колата ще е оправя и без КАСКО, ама къде е смисъла в такива случаи от последното? За къв чеп да давам 1000 лв. за нещо, което би ме ползвало ако ме удари мълния.......!? То тогава може и да няма смисъл. Сигурно си мислят, че хората ще почнат за злоупотребяват по някакъв начин и са предпазливи.
- propparo
- Автомобил:
- Двигател:
че си е бонус-маус,така си е.Но докато управляващи и застраховащи хапват и пийват на една маса,така ще е.Предполагам всички са разбрали от години,че нашата държава е на принципа--7 милиона хранят 7 хиляди.От край време е така и така ще бъде.Ралица Агайн реве че годината била тежка за автомобилното застраховане,ми че тя е тежка за всички отрасли бе,девойко мари.Е да,ама изглежда нещо или някой не харесва това положение и очаква съответните мерки законите и правилата така да бъдат увъртяни че винаги и единствено клиента да е на загуба.В България всичко задължително е ясно че е свързано с харчове на пари,и то много пари.ГО--за къв чеп ми е вече,щом КАТ нямало да идва при еди какви си условия,как ще накарам застрахователната на другия да плати.А като си нашия сам колата в някой бурдЮр,каското как ще благоволи да ми плати,щом Кат нямало да идва при едностранни произшествия
Ей тоя пичага в тая статия пък иска от догодина ГО-то да станело 600 кинта.Демек вече човек ще трябва да тегли овърдрафт края на всяка година,за да може да подготви колата си за шофъорлък само документално.http://www.monitor.bg/article?id=182402
Тея хора или искат да ни направят колоездачи,или колата да стане пак лукс.

Ей тоя пичага в тая статия пък иска от догодина ГО-то да станело 600 кинта.Демек вече човек ще трябва да тегли овърдрафт края на всяка година,за да може да подготви колата си за шофъорлък само документално.http://www.monitor.bg/article?id=182402
Естествено! Та как иначе ще се справят с големите задръствания, замърсяването на въздуха, липсата на места за паркиране - най-лесния начин е да откажат хората да имат по две коли в семейството, а не да седне някой да си размърда управленската глава как да се справи с проблемите.propparo написа:
Ще стане така - евтини коли, всеки ще може да си купи,но купиш ли си - жална ти майка - много скъпо на година ще излиза поддръжката - и коли ще карат само тия, дето са дали по стотина хилядарки. С една заплата кола няма да можеш да си позволиш, или ще трябва да лишиш семейстовото си от нещо друго.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Е това е БГ варианта на системата-за едни Бонус,за другите Малус(ма дебел)
Значи ще плащаме ГО за да не ни глобяват катаджиите,но заСрахователите няма да изплащат щети щото им противоречи на условията в договора,Каското пак така ама а не го платиш а колата ти хване шумата-има си база данни и куп гладни хайдуци вследствие на кризата.Welcome to Bulgaristan 

- propparo
- Автомобил:
- Двигател:
icoico написа:Е това е БГ варианта на системата-за едни Бонус,за другите Малус(ма дебел)![]()
Или за едни бонус за други фалос

- amikus
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ето още една причина като завърша да си товара багажеца на голфчето и тутуф тутуф към родния ми градец на спокойствие гаражчето дворчето и други благини в София не става вече за нормален живот.
- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Добре, ама...
Там има ли с какво да си изкарваш добри пари?
Там има ли с какво да си изкарваш добри пари?
- propparo
- Автомобил:
- Двигател:
Е нека не превръщаме темата отново в Софето ВеЕС останалия свят.
Темата има паричен привкус който засяга всички,дали ще си карам ЕсЮВи-то в софия или опел кадета в Родопите все тая,всичко опира до застраховки и такси.
А има слухове че след изборите и данъците на МПС-та ще се ориентират нагоре,та накрая ще излезе че разхода на гориво на една кола ще е доста незначителен фактор за да я караш,в условията за живеене и препитание в БГ.
Темата има паричен привкус който засяга всички,дали ще си карам ЕсЮВи-то в софия или опел кадета в Родопите все тая,всичко опира до застраховки и такси.
А има слухове че след изборите и данъците на МПС-та ще се ориентират нагоре,та накрая ще излезе че разхода на гориво на една кола ще е доста незначителен фактор за да я караш,в условията за живеене и препитание в БГ.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”