Каква категория трябва за ATV ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
laldo
Автомобил: Опел Зафира В
Двигател: 2006 г

Каква категория трябва за ATV ?

Мнениеот laldo » Чет 26 мар 2009 9:28

Колеги,пак ми трябва помощ от вас :bowdown къде ли не питах,кой ли не питах,дори един познат инструктор се двоумеше какво да ми отговори :D Дано някой компетентен колега знае за какво става въпрос ...... Та въпроса е следния : Някой знае ли каква кагегория ми трябва за 450 кубиково ATV ? :D

Потребителски аватар
emdless4
Автомобил:
Двигател:

Re: Каква категория трябва за ATV ?

Мнениеот emdless4 » Чет 26 мар 2009 10:22

laldo написа:Колеги,пак ми трябва помощ от вас :bowdown къде ли не питах,кой ли не питах,дори един познат инструктор се двоумеше какво да ми отговори :D Дано някой компетентен колега знае за какво става въпрос ...... Та въпроса е следния : Някой знае ли каква кагегория ми трябва за 450 кубиково ATV ? :D

Ето и законовата формулировка:

Водач, който притежава правоспособност за управлени на МПС от категория " A ", има право да управлява мотоциклет . Мотоциклет е дву- или триколесно моторно превозно средство с кош или без кош, който има двигател с работен обем над 50 куб.см.. Към мотоциклетите се приравняват и дву- или триколесните превозни средства с обем на двигателя до 50 куб.см, но които имат конструктивно максимална скорост над 45 км/ч. При триколесните МПС масата им без товар да не надвишава 400 кг. Кандидатите трябва да са навършили 18 години, а за мотоциклет над 350 куб.см - 21 години.

Предвид факта че АТВ-то е четириколесно, за мен съдя че трябва да е необходима "В" категория.

Потребителски аватар
laldo

Мнениеот laldo » Чет 26 мар 2009 10:42

emdless4 написа:Предвид факта че АТВ-то е четириколесно, за мен съдя че трябва да е необходима "В" категория.

абе и аз така мисля че трябва В ........ ама ме притеснява да няма някоя уловка :roll: ако има още някой който може да знае нека сподели , няма дасе разсърдя :Mr Green Fun

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 26 мар 2009 10:49

Много интересен казус. Истината е че поне допреди половин година, АТВ не фигурираха в класификациите на КАТ изобщо, мисля че и до сега е така - забранени за движение по републиканската пътна мрежа, а доколкото знам становището на някой производители е същото - не са правени за улицата ;)

Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera » Чет 26 мар 2009 10:57

"НОВО - Категория В1:

Категория B1 - Малка кола (четириколесни моторни средства), с обем на двигателя над 50 кубика, скорост над 45 километра и с маса не по голяма от 550 килограма."

При малко ровене изкочи това, но най-сигурно питане в КАТ

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Чет 26 мар 2009 11:15

Те и в КАТ все още не знаят как да ги регистрират и не го и правят.
Питайте DragoGT ;)

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 26 мар 2009 11:24

vasstop написа:Те и в КАТ все още не знаят как да ги регистрират и не го и правят.
Питайте DragoGT ;)

Именно такова инфо имам и аз от едни фенове, но кой знае тая категория Б1 може за това да са я въвели :?

los_tigros

Мнениеот los_tigros » Чет 26 мар 2009 11:29

Мдааа.Баща ми си купи в началото на миналото лято и така и не го е регистрирал.Просто няма как.

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Чет 26 мар 2009 11:55

има атевета с регистрация - или като мотор, или като земеделска техника :Mr Green Fun
иначе не можеш го караш по път
ако имаш А и Ткт категория нямаш грижи гарантирано :wink:
мойто регистрация няма, но и не е предназначено за път

апропо ако се регистрира, идват всички останали последствия, ГО, данъци, аптечки, пожарогасители и тн...

ПП местя в офф, АТВ ФВ няма, май

petkow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petkow » Чет 26 мар 2009 16:36

Ако върви с повече от 45км,с каска ли трябва да се кара или с обезопасителен колан.И още - може ли водачът да пуши цигара по време на движение.

Потребителски аватар
kickcho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kickcho » Чет 26 мар 2009 16:53

Varbona написа:има атевета с регистрация - или като мотор, или като земеделска техника :Mr Green Fun
иначе не можеш го караш по път
ако имаш А и Ткт категория нямаш грижи гарантирано :wink:
мойто регистрация няма, но и не е предназначено за път

апропо ако се регистрира, идват всички останали последствия, ГО, данъци, аптечки, пожарогасители и тн...

ПП местя в офф, АТВ ФВ няма, май

Попринцип има и АТВ-та пригодени за движение по пътната мрежа , но както каза колегата Varbona : АТВ-та се регистрират или като мотоциклет (кат. А, А1 ) или като селско-стопанска техника (кат. Ткт ) !

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Чет 26 мар 2009 23:59

Регистрацията на ATV става много лесно колеги, аз с това се занимавам и мога да помогна на всеки който си е навил на пръста да си регистрира машинката.
1. ATV то трябва задъжително да има Евро хомулогация или ЕЕС сертификат всички водещи марки имат такива а в този сертификат е категоризирано какъв тип превозно средство е а в случая тое категория L7e това е по евро директиви.
2. За да може да се регистрира дадено ATV то трябва да отговаря на определени изисквания и точно тук този сертификат показва че покрива или не тези изисквания даден модел ATV. Ако е закупено чисто ново продвача би трябвало да разполага с копие от част на сертификата в което е записан - EC type-approval number: e4*2002/24*0790*00 данните на фабриката и да е подписан от оторизиран подпис който фигурира в оригиналния EEC сертификат,
Трябва да е записан и номера на шасито или Vehicle identification number: LFFWMS1K261000097
В чужбина само това копие е достатъчно да се регистрира каквото и да е било МПС но за съжаление в БГ МПС то трябва да се предстви за преглед в ТЕХНОТЕСТ заедно със сертификата там проверяват дали има нужните "евро марки" примерно "Е3" по стъклата на предните и задни светллини, такива марки има и на огледалата и на аспуха трябва да има и табелка с вписани измерванията за шум и EC type-approval number. Ако ги има проверяват и номера на сертификата дали съответства на оригинала "могат да се допитат до службата издала го за достоверност"
От ТЕХНОТЕСТ ви издават друг сертификат на БГ с който спокойно си отивате в КАТ и там няма как да ви върнат след като сте минали тази процедура. Нашата фирама вече е регистрирала над 20 бр. бъгита и ATV та още преди 1 януари а сега даже е и полесно.
Ето и какво трябва да съдържа сертификата придружаващ МПС то

Взех го от друг форум, но ми се стори полезно.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 27 мар 2009 18:16

Умря тая с регистрациите като земеделска техника . Мой колега си купи АТВ с евросертификат и вече регистрирано като колесен трактор mhihi и познайте какво-отказаха му да мине ГТП и дотам,иначе си има и номера и талон.Та по темата-на возило без документи най ще отива шофьор без книжка mhihi

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Пет 27 мар 2009 20:05

отговора е много прост реално
КАКВАТО КАТЕГОРИЯ Е РЕГИСТРИРАНО АТВ-ТО
ако е регистрирано А значи ти трябва А ако е В значи В ако е В1 значи В1 ако Трактор значи ТК
погледни в талона и ще разбереш
факт е че атв-та са регистрани поне в тези 4 категории защото няма закон за тях а като си плати някой
трябва да получи регистрация все пак и зависи колко е глупава връзката му в кат така ще го регистрира
факт е че има атв-та с А категория а по закон както пише по-горе трябва да е 2 или 3 колесно... (ама то китайците ги брой 2 и 1/2 гумите..)
по въпроса ти разбирам че нямаш атв а само питаш...
трудното е регистрацията
освен ако не е китайска пародия на пиян скутер на 4 гуми
повечето си идват с документи за регистрация... :lol:

а това дето водещите марки имали сертификати..
айде айде... стига глупости... на спортните машина нито 1 няма сертификат по простата причина че най-малко нямат мигач
и с едни големи табели/лепенки по тях пише да НЕ се кара по пътя.... :deal

Потребителски аватар
laldo

Мнениеот laldo » Пет 27 мар 2009 21:55

DragoGT написа:отговора е много прост реално
КАКВАТО КАТЕГОРИЯ Е РЕГИСТРИРАНО АТВ-ТО
ако е регистрирано А значи ти трябва А ако е В значи В ако е В1 значи В1 ако Трактор значи ТК
погледни в талона и ще разбереш
факт е че атв-та са регистрани поне в тези 4 категории защото няма закон за тях а като си плати някой
трябва да получи регистрация все пак и зависи колко е глупава връзката му в кат така ще го регистрира
факт е че има атв-та с А категория а по закон както пише по-горе трябва да е 2 или 3 колесно... (ама то китайците ги брой 2 и 1/2 гумите..)
по въпроса ти разбирам че нямаш атв а само питаш...
трудното е регистрацията
освен ако не е китайска пародия на пиян скутер на 4 гуми
повечето си идват с документи за регистрация... :lol:

а това дето водещите марки имали сертификати..
айде айде... стига глупости... на спортните машина нито 1 няма сертификат по простата причина че най-малко нямат мигач
и с едни големи табели/лепенки по тях пише да НЕ се кара по пътя.... :deal

да колега,още нямам ATV но мисля в понеделник да гледам една honda ...... просто исках да разбера дали ще имам проблеми с регистрацията :roll:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”