Нужно ми е съветче за масло на Skoda Fabia 1.9 TDI (101PS).
В момента е с Shell Helix Ultra 5w40 (пълна синтетика).
Въпроса ми касае не толкова марката, колкото типа на маслото... Колата похарчва малко масълце (за 10-12 хиляди е паднало от максимума до малко под средата). Чудя се, какво би било подходящо... идва зима така че вероятно пак 5W40 или да се опита с по гъсто...?

Избор на масълце за Fabia TDI
Re: Избор на масълце за Fabia TDI
По-гъсто зимата в никакъв случай, по-принцип по-гъсто се слага лятото, а в твоя случай на PD моторетка само и единствено 5W40 505.01 или производните му, ако си longlife или с DPF евентуално.
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Да знам, че за зимата е по-добре с по нисък студен вискозитет, но се чудих дали принципно да не се пробва например с 10w40 да се види дали ще гори...
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
morfei1 написа:...Па в твоя случай на PD моторетка само и единствено 5W40 505.01 или производните му, ако си longlife или с DPF евентуално.
Haralampi написа:Да знам, че за зимата е по-добре с по нисък студен вискозитет, но се чудих дали принципно да не се пробва например с 10w40 да се види дали ще гори...
а да си чувал случайно, че е нормално "да го гори" или колата не твоя и си решил да експериментираш

- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Има десетки теми за масла. Хайде да не пускаме тема за всяка отделна кола.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”