Ако правилно съм разбрал май ползвателите на втора ръка коли, при този вариант „печелят”:
http://dnes.dir.bg/2009/04/30/news4380379.html

Колите с екоданък от 1 януари 2010 г.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Колите с екоданък от 1 януари 2010 г.
а аз до колкото разбрах..ще отпадне акциза са колите над 163 коня , и ще плащаме ВСИЧКИ еко данък !
...е какво печелим от това ВСИЧКИ........те тея дето си купуват мошни коли, за да могат да се засветкат по яко в нашия лунен пеизаж и сега могат да си го позволят

timon_tg написа:а аз до колкото разбрах..ще отпадне акциза са колите над 163 коня , и ще плащаме ВСИЧКИ еко данък !![]()
...е какво печелим от това ВСИЧКИ........те тея дето си купуват мошни коли, за да могат да се засветкат по яко в нашия лунен пеизаж и сега могат да си го позволят
Не е въпроса в печалбата , а в това , че акциза , както и други такива е незаконен по законодателството на ЕС . В момента ни съдят , Полша е осъдена за това .
- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
Добре де,това е вместо акциза за мощните автомобили.А тези,които не влизат в тези граници ще има ли такъв данък?Никъде не се казва.

Вместо да се радвате,точно обратното---акциза че пада за някои може да е добре.
Но когато данъкът на автомобилите започне да се формира на база на притежавания евросертификат за екологични норми,тогава да не стане така че един 15 годишен голф3 90 коня данъкът му да е колкото или дори повече от на едно ауди А4 204 к.с. дизел примерно с Евро4 или дори Евро5.
Тогава пък ще започне масово реване защо махнаха акциза.
От друга страна приходите за държавата от подобно сформирани данъчни ставки ще са далеч повече,защото за никой не е тайна какви бангии се карат на по 12-15-20 години в БГ.
И не на последно място замислете се защо деПУТАТИТЕ го сътвориха това в края на мандата си,когато всъщност реално резултатите от тоя закон ще се видят при управлението на следващите /които със сигурност няма да са досегашните/.И при които ще се види масовото недоволство от тоя закон.Едва ли на някой ще му се плаща 300 лева данък за 15 годишен голф например.А с тенденция и ГО-тата да станат в тоя ценови диапазон ,600-800лв общо годишно да даваш за един тон желязна маса,която понякога струва два пъти повече,си е малко тъпо.
Та затова замислете се малко по-надълбоко,стига с това тесногръдие,акциза при автомобилите е най-малкия проблем в нашата държава,а тия които се радват за отпадането му и за новите данъци,бих искал да обяснят естеството на радостта си.
Но когато данъкът на автомобилите започне да се формира на база на притежавания евросертификат за екологични норми,тогава да не стане така че един 15 годишен голф3 90 коня данъкът му да е колкото или дори повече от на едно ауди А4 204 к.с. дизел примерно с Евро4 или дори Евро5.
Тогава пък ще започне масово реване защо махнаха акциза.
От друга страна приходите за държавата от подобно сформирани данъчни ставки ще са далеч повече,защото за никой не е тайна какви бангии се карат на по 12-15-20 години в БГ.
И не на последно място замислете се защо деПУТАТИТЕ го сътвориха това в края на мандата си,когато всъщност реално резултатите от тоя закон ще се видят при управлението на следващите /които със сигурност няма да са досегашните/.И при които ще се види масовото недоволство от тоя закон.Едва ли на някой ще му се плаща 300 лева данък за 15 годишен голф например.А с тенденция и ГО-тата да станат в тоя ценови диапазон ,600-800лв общо годишно да даваш за един тон желязна маса,която понякога струва два пъти повече,си е малко тъпо.
Та затова замислете се малко по-надълбоко,стига с това тесногръдие,акциза при автомобилите е най-малкия проблем в нашата държава,а тия които се радват за отпадането му и за новите данъци,бих искал да обяснят естеството на радостта си.
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
Защото няма да има вече бангии на 12+ години по улиците... Примерно. Защото данъците и таксите взети заедно за 1 год. ще са 2 пъти стойноста на някакъв си 16 год. голф...
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
А бе не е точно така...
Моите възможности (финансови) и възможностите на страшно много хора не позволява да търпим огромна данъчна тежест за стар автомобил. Ако имахме парички нямаше да караме 15-20 годишни дараци...
Ако надуят тея еко данъци какво ще стане? Купил съм си голф на 16 г. за 3500 лв и трябва да плащам още 2000 годишно щото колата ми била стара? А застраховките? Винетките? Пътния данък? Аз да не съм син на Рокфелер?
Колата заминава за надин и тръгвам с градския както много други редом с мен. Какво следва от това?
Няма коли, няма задръствания, няма кой да купува бензин (респективно да плаща акциз на горивата), няма кой да плаща пътен данък, винетки и тн. Хазната пак си остава празна, че даже и по-празна от преди.
Май за пореден път с оглед да напълним някой фонд ще вземем директно да го опразним
Според мен това просто няма да се случи
Моите възможности (финансови) и възможностите на страшно много хора не позволява да търпим огромна данъчна тежест за стар автомобил. Ако имахме парички нямаше да караме 15-20 годишни дараци...
Ако надуят тея еко данъци какво ще стане? Купил съм си голф на 16 г. за 3500 лв и трябва да плащам още 2000 годишно щото колата ми била стара? А застраховките? Винетките? Пътния данък? Аз да не съм син на Рокфелер?
Колата заминава за надин и тръгвам с градския както много други редом с мен. Какво следва от това?
Няма коли, няма задръствания, няма кой да купува бензин (респективно да плаща акциз на горивата), няма кой да плаща пътен данък, винетки и тн. Хазната пак си остава празна, че даже и по-празна от преди.
Май за пореден път с оглед да напълним някой фонд ще вземем директно да го опразним

Според мен това просто няма да се случи

Няма начин да не се случи колега,но лошото е че това си е чисто и просто пред/следизборна бомба.
Две години и малко какво им пречеше на досегашните властобичащи да решат тоя казус???
А ако наистина държавата бъде накарана да върне досега взимания от 01.01.07. акциз,както и една глобичка да плати на Евросъюза???От къде ще бъдат взети тия пари????
За съжаление решенията в БГ винаги са на личнополитическа основа.
Първо управляващите ги боли сещате се кой репродуктивен орган за екологията на тая страна,та от там да изхождат при промяна данъците на автомобилите.Второ--много сме малки още да си купуваме по-нови,следователно по-скъпи МПС-та.Трето--с тези си доходи и увеличаващите се данъци и какви ли не други взимания от държавата,скоро ще се превърнем в гладни трудещи се пешеходци.
Две години и малко какво им пречеше на досегашните властобичащи да решат тоя казус???
А ако наистина държавата бъде накарана да върне досега взимания от 01.01.07. акциз,както и една глобичка да плати на Евросъюза???От къде ще бъдат взети тия пари????
За съжаление решенията в БГ винаги са на личнополитическа основа.
Първо управляващите ги боли сещате се кой репродуктивен орган за екологията на тая страна,та от там да изхождат при промяна данъците на автомобилите.Второ--много сме малки още да си купуваме по-нови,следователно по-скъпи МПС-та.Трето--с тези си доходи и увеличаващите се данъци и какви ли не други взимания от държавата,скоро ще се превърнем в гладни трудещи се пешеходци.
- StS
- Двигател:
- Контакти:
Ей хора и аз съм с 20+ бангия, вижте ми профила, ако внесат някакъв бесен данък, но за сметка на това съм сигурен че ще дишам чист въздух, няма да има задръствания и т.н Подкрепям на 1000%
ПП Нямам пари за кола Евро 5 !

ПП Нямам пари за кола Евро 5 !

- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Екотаксата според мен само ще замени името на акциза. Пак ще е обвързана с конете, а не толкова с Евро3 или Евро 4 и т.н. Колкото по-мощна е колата, толкова по-голяма ще е "еко" таксата.
Докато не бъде гласувано в окончателен вид само си чешем езиците.
Докато не бъде гласувано в окончателен вид само си чешем езиците.
Вече Е гласувано.
Двоумейки се дали да изравнят акциза на старите с новите автомобили или да го премахнат изцяло,депутатите са гласували за пълната му отмяна.
Останал е неразрешен въпроса как точно да се формира екоданъка.
Двоумейки се дали да изравнят акциза на старите с новите автомобили или да го премахнат изцяло,депутатите са гласували за пълната му отмяна.
Останал е неразрешен въпроса как точно да се формира екоданъка.
- brabus
- R-циклопедист на VW
- Контакти:
Е за това говорих - размерът на екотаксата не е уточнен как ще се определя.
...
Последна промяна от Vlad777 на Вто 05 май 2009 20:49, променено общо 2 пъти.
Причина: Мнението не е по темата
Причина: Мнението не е по темата
- StS
- Двигател:
- Контакти:
brabus написа:Е за това говорих - размерът на екотаксата не е уточнен как ще се определя.
Колега, за да не стават много теми, когато стане ясно или някой има инфо, нека пише тук. Живо се интересувам какво ще ни изпържат..
- brabus
- R-циклопедист на VW
- Контакти:
Все още не е гласувано.
И аз го следя това нещо. Не че в момента ще тръгна да сменям пак колата, просто ме интересува.
И аз го следя това нещо. Не че в момента ще тръгна да сменям пак колата, просто ме интересува.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”