здравейте,
жена ми кара сеат кордоба 1.8 моноинжекцион АДЗ мотор 1996г ръчна скоростна кутия.
От 3-4 месеца кордобата има огромен разход на бензин,в порядъка на 20-25л на 100км градско(кара се предимно в град с малък интензитет на движение).Мотора работи перфектно,върви си напълно нормално,пали нормално,не пуши,няма катализатор(премахнат е и сменен с резонаторно гърне),няма разход на масло,термостата е перфектен,загрява до 90градуса за 5мин работа и остава на тази температура постоянно.В близките 3м са сменени:масло 10В40 ТОТАЛ,дистрибуторна капачка,палец,свещи,кабели и филтри,както и тампона на моноинжекциона.
Преди месец направихме диагностика и не открихме нищо.За проба откачих ламбда сондата и разхода падна от 22л на 14-15л ,но за 1м се качи отново на 20-25л.
За мен е ,че сондата е за смяна.
Преди да покачи разхода,сеата харчеше през зимния сезон и каране само в града около 10-12л.
Помагайте.
огромен разход на кордоба.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: огромен разход на кордоба.
Щом като си я откачил е паднал разходът може и да е в нея проблемът. Въпреки, че много страшно звучи тая цифра. То реално при тоя мотор няма много възли, които да дадат фира. Вижте и темп.датчик към екуто дали е ОК все пак.
При такъв разход не мирише ли на суров бензин от ауспуха и не го ли цапа много?
При такъв разход не мирише ли на суров бензин от ауспуха и не го ли цапа много?
На какви разстояния се кара колата ако е по 1 км направо ми се струва нормален разхода , как смяташ разхода пълен пълен или по стрелката .Изкарай я извън градско и виж разхода .Има ли бензин в маслото?Ако след откачането е паднал разхода и после се е повишил без да закачаш сондата значи проблема не е в ламбда сондата защото компа подава гориво по заложена таблица която не се изменя в времето .
Има вероятност да е заминал температурен датчик премери го ТПС също оказва влияние на разхода . Центровката как е ,виж за прескочил зъб на ангренажа ,пикаеща дюза .Огледай за течове .Как върви колата спрямо преди .
Направи диагностика сега и виж какво ще покаже най- вероятно вагкома нищо че този двигател не дава много инфо при диагностика.
Ако не го докараш до никъде маи по добре да сложиш една газчица на цената на ламбда сондата и още някои лев и да си свиркаш.
Съвет пусни си темата в голфовият раздел защото няма полота с такъв двигател и информацията която ще получиш тук ще е минимална.
Има вероятност да е заминал температурен датчик премери го ТПС също оказва влияние на разхода . Центровката как е ,виж за прескочил зъб на ангренажа ,пикаеща дюза .Огледай за течове .Как върви колата спрямо преди .
Направи диагностика сега и виж какво ще покаже най- вероятно вагкома нищо че този двигател не дава много инфо при диагностика.
Ако не го докараш до никъде маи по добре да сложиш една газчица на цената на ламбда сондата и още някои лев и да си свиркаш.
Съвет пусни си темата в голфовият раздел защото няма полота с такъв двигател и информацията която ще получиш тук ще е минимална.
-
- Автомобил:
- Двигател:
колата няма промяна във вървенето,не мирише на суров бензин и не пуши черно.В маслото не забелязвам да има бензин,не му се покачва нивото и не мирише на бензин.Кара се предимно на отсечки от 3-4км и се гаси,но и преди да вдигне така осезаемо разхода се караше на същите отсечки и то през студения период от годината.
За темп. датчик си мисля,че поне трябва да има промяна в паленето,а няма,нито на топъл,нито на студен мотор.Пали от раз.
За темп. датчик си мисля,че поне трябва да има промяна в паленето,а няма,нито на топъл,нито на студен мотор.Пали от раз.
При някой модели от групата VAG проблемът се оказва дебитомера.Но за този модел на сеат, не съм чувал нищо конкретно, нека кажат по запознати дали само от дефектирал дебитомер може да се стигне до такъв разход!
- nebeto
- Автомобил: VW Passat B4 1.9TDI
- Двигател: AFN 1996
Баща ми кара VW B4 с този мотор и разходана наистина ти е
.Колата има ли газ,как е разхода на газ?

- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
1.8 няма дебитомер
Работата ми намирисва на темп датчик

Работата ми намирисва на темп датчик

- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Според мен си е от сондата. Ако наистина без нея харчи по-малко, по-добре карай без нея, ако колата не гасне и не прави проблем!
- batko_miro
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: CHGA 2010
И какво, ако е от нея, да я изолира и да кара без сонда, с този разход?
Ако има проблем със сондата, най-добре е да се замени с нова, не струва хиляди левове.
Ако има проблем със сондата, най-добре е да се замени с нова, не струва хиляди левове.
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Проверете за теч. Често се случва да протичат бензиновите маркучи отпред при дюзата. Може и отдолу, ако е там бензиновия филтър проверете и него. Няма как да гори 25/100 и да работи без да се дави и да не пуши черно отзад.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
@ "Преди месец направихме диагностика и не открихме нищо."
Не знам каква диагностика сте правили , но осцилограма на сондата погледнахте ли я въобще - има ли няма ли импулси, амплитуда.При диагностиката проверхте ли дали показанията на температурата са реални ? Проверихте ли параметрите в раздела за двигателя дали са в нормите ? /VagCom/
Друго като идеи - приплъзващ съединител, задържащи спирачки,много широки гуми . Евентуално прескочил зъб на ремъка, завъртяно делко.
Не знам каква диагностика сте правили , но осцилограма на сондата погледнахте ли я въобще - има ли няма ли импулси, амплитуда.При диагностиката проверхте ли дали показанията на температурата са реални ? Проверихте ли параметрите в раздела за двигателя дали са в нормите ? /VagCom/
Друго като идеи - приплъзващ съединител, задържащи спирачки,много широки гуми . Евентуално прескочил зъб на ремъка, завъртяно делко.
- moimoimoi
- Автомобил:
- Двигател:
при този маршрут от 3-4 км на ден надали замерването на разхода е коректен.
то е ясно че при студен двигател разхода е по голям.
всяко едно замерване на разхода различно от пълно-пълно е грешно,най-вероятно случая е такъв.
пп: огледай за теч
то е ясно че при студен двигател разхода е по голям.
всяко едно замерване на разхода различно от пълно-пълно е грешно,най-вероятно случая е такъв.
пп: огледай за теч
-
- Автомобил:
- Двигател:
огледал съм всичко което сте написали.
Колата няма газ и никога не е имала.
И на мен ми е интересно,че не се дави и не пуши черно,както и че не пълни картера с бензин,но разхода си е този който съм посочил.
Лошото е,че ми изгоря мултицета за да замеря и показанията на темп. датчик отново,че след откачането на ламбдата разхода падна ,но в период на 1 месец се покачи отново до горенаписаните стойности.
Промяна в паленето и вървенето няма,както студена,така и топла.
Колата се кара предимно на къси отсечки,но и преди да започне да изразходва толкова горива пак се караше така и разхода не се покачваше повече от 12л/100км,а и времето беше значително по студено.
Колата няма газ и никога не е имала.
И на мен ми е интересно,че не се дави и не пуши черно,както и че не пълни картера с бензин,но разхода си е този който съм посочил.
Лошото е,че ми изгоря мултицета за да замеря и показанията на темп. датчик отново,че след откачането на ламбдата разхода падна ,но в период на 1 месец се покачи отново до горенаписаните стойности.
Промяна в паленето и вървенето няма,както студена,така и топла.
Колата се кара предимно на къси отсечки,но и преди да започне да изразходва толкова горива пак се караше така и разхода не се покачваше повече от 12л/100км,а и времето беше значително по студено.
- moimoimoi
- Автомобил:
- Двигател:
Тоя бензин трябва да отива някъде
ако има теч ще мирише
ако отива в двигателя-колата ще се дави и пак ще мирише на бензин от ауспуха
може да те лъжат на бензиностанцията
и пак не каза как засичаш разхода
ако има теч ще мирише
ако отива в двигателя-колата ще се дави и пак ще мирише на бензин от ауспуха
може да те лъжат на бензиностанцията
и пак не каза как засичаш разхода

Не вярвам да ти е харчила 20-25л....това е абсурд.Как го замери това.Особено този въшкав двигател.Както писаха колегите или темп датчик или сондата.....ама едва ли повече от 12-14 на 100км би ти дало.Има вариант да я палиш студена и газ до тази 3-4-5километра пробег дневно.Ама едва ли си такъв .....неосведомен....
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”