огромен разход на кордоба.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
stanev11
Автомобил:
Двигател:

огромен разход на кордоба.

Мнениеот stanev11 » Сря 29 май 2013 13:28

здравейте,
жена ми кара сеат кордоба 1.8 моноинжекцион АДЗ мотор 1996г ръчна скоростна кутия.
От 3-4 месеца кордобата има огромен разход на бензин,в порядъка на 20-25л на 100км градско(кара се предимно в град с малък интензитет на движение).Мотора работи перфектно,върви си напълно нормално,пали нормално,не пуши,няма катализатор(премахнат е и сменен с резонаторно гърне),няма разход на масло,термостата е перфектен,загрява до 90градуса за 5мин работа и остава на тази температура постоянно.В близките 3м са сменени:масло 10В40 ТОТАЛ,дистрибуторна капачка,палец,свещи,кабели и филтри,както и тампона на моноинжекциона.
Преди месец направихме диагностика и не открихме нищо.За проба откачих ламбда сондата и разхода падна от 22л на 14-15л ,но за 1м се качи отново на 20-25л.
За мен е ,че сондата е за смяна.
Преди да покачи разхода,сеата харчеше през зимния сезон и каране само в града около 10-12л.

Помагайте.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: огромен разход на кордоба.

Мнениеот stefan4o » Сря 29 май 2013 14:28

Щом като си я откачил е паднал разходът може и да е в нея проблемът. Въпреки, че много страшно звучи тая цифра. То реално при тоя мотор няма много възли, които да дадат фира. Вижте и темп.датчик към екуто дали е ОК все пак.
При такъв разход не мирише ли на суров бензин от ауспуха и не го ли цапа много?

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Сря 29 май 2013 14:31

На какви разстояния се кара колата ако е по 1 км направо ми се струва нормален разхода , как смяташ разхода пълен пълен или по стрелката .Изкарай я извън градско и виж разхода .Има ли бензин в маслото?Ако след откачането е паднал разхода и после се е повишил без да закачаш сондата значи проблема не е в ламбда сондата защото компа подава гориво по заложена таблица която не се изменя в времето .
Има вероятност да е заминал температурен датчик премери го ТПС също оказва влияние на разхода . Центровката как е ,виж за прескочил зъб на ангренажа ,пикаеща дюза .Огледай за течове .Как върви колата спрямо преди .
Направи диагностика сега и виж какво ще покаже най- вероятно вагкома нищо че този двигател не дава много инфо при диагностика.
Ако не го докараш до никъде маи по добре да сложиш една газчица на цената на ламбда сондата и още някои лев и да си свиркаш.
Съвет пусни си темата в голфовият раздел защото няма полота с такъв двигател и информацията която ще получиш тук ще е минимална.

stanev11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanev11 » Сря 29 май 2013 16:45

колата няма промяна във вървенето,не мирише на суров бензин и не пуши черно.В маслото не забелязвам да има бензин,не му се покачва нивото и не мирише на бензин.Кара се предимно на отсечки от 3-4км и се гаси,но и преди да вдигне така осезаемо разхода се караше на същите отсечки и то през студения период от годината.
За темп. датчик си мисля,че поне трябва да има промяна в паленето,а няма,нито на топъл,нито на студен мотор.Пали от раз.

Потребителски аватар
valsn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valsn » Сря 29 май 2013 18:09

При някой модели от групата VAG проблемът се оказва дебитомера.Но за този модел на сеат, не съм чувал нищо конкретно, нека кажат по запознати дали само от дефектирал дебитомер може да се стигне до такъв разход!

Потребителски аватар
nebeto
Автомобил: VW Passat B4 1.9TDI
Двигател: AFN 1996

Мнениеот nebeto » Сря 29 май 2013 18:20

Баща ми кара VW B4 с този мотор и разходана наистина ти е :eek .Колата има ли газ,как е разхода на газ?

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Сря 29 май 2013 18:22

1.8 няма дебитомер :c020
Работата ми намирисва на темп датчик :rolleyes

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 29 май 2013 18:24

Според мен си е от сондата. Ако наистина без нея харчи по-малко, по-добре карай без нея, ако колата не гасне и не прави проблем!

Потребителски аватар
batko_miro
Автомобил: VW Golf
Двигател: CHGA 2010

Мнениеот batko_miro » Сря 29 май 2013 18:36

И какво, ако е от нея, да я изолира и да кара без сонда, с този разход?
Ако има проблем със сондата, най-добре е да се замени с нова, не струва хиляди левове.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Сря 29 май 2013 20:21

Проверете за теч. Често се случва да протичат бензиновите маркучи отпред при дюзата. Може и отдолу, ако е там бензиновия филтър проверете и него. Няма как да гори 25/100 и да работи без да се дави и да не пуши черно отзад.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 30 май 2013 8:58

@ "Преди месец направихме диагностика и не открихме нищо."
Не знам каква диагностика сте правили , но осцилограма на сондата погледнахте ли я въобще - има ли няма ли импулси, амплитуда.При диагностиката проверхте ли дали показанията на температурата са реални ? Проверихте ли параметрите в раздела за двигателя дали са в нормите ? /VagCom/
Друго като идеи - приплъзващ съединител, задържащи спирачки,много широки гуми . Евентуално прескочил зъб на ремъка, завъртяно делко.

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Нед 02 юни 2013 20:00

при този маршрут от 3-4 км на ден надали замерването на разхода е коректен.
то е ясно че при студен двигател разхода е по голям.
всяко едно замерване на разхода различно от пълно-пълно е грешно,най-вероятно случая е такъв.

пп: огледай за теч

stanev11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanev11 » Пон 03 юни 2013 13:57

огледал съм всичко което сте написали.
Колата няма газ и никога не е имала.
И на мен ми е интересно,че не се дави и не пуши черно,както и че не пълни картера с бензин,но разхода си е този който съм посочил.
Лошото е,че ми изгоря мултицета за да замеря и показанията на темп. датчик отново,че след откачането на ламбдата разхода падна ,но в период на 1 месец се покачи отново до горенаписаните стойности.
Промяна в паленето и вървенето няма,както студена,така и топла.
Колата се кара предимно на къси отсечки,но и преди да започне да изразходва толкова горива пак се караше така и разхода не се покачваше повече от 12л/100км,а и времето беше значително по студено.

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Вто 04 юни 2013 19:23

Тоя бензин трябва да отива някъде
ако има теч ще мирише
ако отива в двигателя-колата ще се дави и пак ще мирише на бензин от ауспуха
може да те лъжат на бензиностанцията

и пак не каза как засичаш разхода :c010

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Вто 04 юни 2013 19:23

Не вярвам да ти е харчила 20-25л....това е абсурд.Как го замери това.Особено този въшкав двигател.Както писаха колегите или темп датчик или сондата.....ама едва ли повече от 12-14 на 100км би ти дало.Има вариант да я палиш студена и газ до тази 3-4-5километра пробег дневно.Ама едва ли си такъв .....неосведомен....

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”