Cвидетелство за управление на МПС, поради изтичане на срока.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
avtointerior
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Cвидетелство за управление на МПС, поради изтичане на срока.

Мнениеот avtointerior » Вто 12 май 2009 15:07

Здравейте,

искам да споделя личният си опит по темата, защото след като се рових една седмица по всички възможни форуми така и не открих нищо смислено. В КАТ/София НИКЪДЕ няма информация, но има сигурно 20 табелки, че "ТУК НЕ Е ИНФОРМАЦИЯ". Има само едно табло с доста подвеждащи данни. Съветвам ви да помислите сериозно за подмяна, защото догодина 2010, ще изтече срока на милиони книжки и не ми се мисли какво, ще стане в КАТ тогава!!!

Първата ви работа като влезете в КАТ е да си изтеглите номерче от един от двата автомата във фоайето. /в този случай е копче "С"/. Вижте номерчето което сте изтеглили и кой номер е на ред в момента на едно от 4-те табла. Изчислихме с колега от форума на АУДИ, че средно минава по един номер на минута и половина, разбира се това е относително, защото има три 15-минутни почивки в които работят само две каси. Не ходете след 14.00 ч. шанса да ви излезе номера до 16.00 /пише с малки букви, че до тогава се подават документи/ е почти нулев. Също така ако влезете и автомата НЕ РАБОТИ - директно си тръгвайте, спират го защото са сметнали, че няма да могат да обработят повече номера /разбера се това никой не ви го казва и се чудите около 1/2 час дали не е спрян по случайност и дали няма да проработи точно когато си тръгнете :udri:
Ето какво пише в сайта на КАТ и някои мои бележки:

Подаването на документи за издаване на СУМПС става само лично !-ВЯРНО Е! Може и някой друг да ги подаде, но със заверено нотариално пълномощно.

Ако при подаване на документи за издаване на свидетелство за управление на МПС, са минали повече от 06 месеца от издаването на последния документ за самоличност, е необходимо да се попълни "Заявление за издаване на документ за самоличност" с поставена на него актуална снимка / направена до шест месеца преди подаването на заявлението. - Това "Заявление за издаване на документ за самоличност" го продават на гишето срещу 0.50 лв. По-особенното в случаят е, че ако попаднеш на отзивчива лелка, ще ти го продаде, ако не, ще си изчакаш реда и тогава, ще го попълниш "на място"
За издаване на свидетелство за управление на МПС, поради изтичане срока на валидност, подмяна на стар образец с нов или промяна в данните на водача:

~документ за самоличност по ЗБДС; - Това е ясно
~документ за платена такса - заплаща се в ОПП-СДП или в банките и банковите клонове, обслужващи СДП и РПУ; - Това се прави СЛЕД като си минал вече през гишето и си си подал документите. С квитанцията която получаваш от гишето на банката се връщаш на гишето където си подал документите и СЛАВА БОГУ този път не чакаш ред!!!~карта за медицински преглед на водач на МПС или протокол от Транспортна областна лекарска ескпертна комисия /ТОЛЕК/ или Транспортна централна комисия /ТЦЛЕК/; - Това е ясно
~старото свидетелство за управление на МПС; - Ако си го загубил случайно "на място" попълваш някакъв документ и плащаш глоба, но хубавото е, че няма да те върнат за това.
~квитанция за дължими платени глоби по ЗДВП.-Такава бележка за щастие НЕ СЕ ИСКА. Лелката пита дали имаш някакви провинения, смънкваш, че май нямаш и тя ровичка в компа. Аз имах и неплатени глоби, но синия талон ми беше в джоба и явно не ги отчете.

Цена за стандартна услуга - 18 лв./30 дни/. Бърза - 36 лв./10 дни/. Прибавете и 6-7 лв. за банката.

Това се сещам в общи линии от перипетиите си по подмяна на книжката. Ако някой се сеща за още нещо нека го добави.

Потребителски аватар
evgenyh
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: BSE 2005

Re: Cвидетелство за управление на МПС, поради изтичане на срока.

Мнениеот evgenyh » Вто 12 май 2009 15:53

Информацията е много полезна :да:

Но, не се ли очакваше от догодина да се въвеждат нови книжки :?:

Потребителски аватар
avtointerior
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот avtointerior » Вто 12 май 2009 16:18

И аз мислех да легна на тази кълка, ама то няма да е задължително предвид милионите книжки които, ще трябва да се издадат. А изтече ли ми срока, не ми се ще догодина да спя 3 дни в колата пред КАТ, защото в нашата нас**на държава това е най-вероятното да стане.

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Вто 12 май 2009 19:03

Да добавя и аз нещо:

Ако книжката ти е валидна за повече от една година,не ти издават книжка за 10 годин,а само за срока дето е валидна старата.

Потребителски аватар
avtointerior
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот avtointerior » Сря 13 май 2009 10:05

Vasseto написа:Да добавя и аз нещо:

Ако книжката ти е валидна за повече от една година,не ти издават книжка за 10 годин,а само за срока дето е валидна старата.

Догодина, ще е инфарктно, защото съм сигурен, че всеки, ще чака последния момент. Ако е така значи може и тази година да се изкара за дългия срок. А на който му изтича 1011 - берекет, до тогава може и да се е разминал големия наплив.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 13 май 2009 12:40

това е много полезна тема :deal
наистина аз също зе замислям да си подменя книжката тази година
да не забравяме, че другата изтичат и много лични карти и международни паспорти / те са за по 5 години, та 2х5/

Потребителски аватар
georgesl
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот georgesl » Пет 15 май 2009 8:58

Едно въпросче - изкаха ли ти документ за образование? Че нещо съм си потурчил дипломата за средно и не мога да я намеря....... /а пък дипломата ми за висше не е легализирана в България...../

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пет 15 май 2009 9:01

georgesl написа:Едно въпросче - изкаха ли ти документ за образование? Че нещо съм си потурчил дипломата за средно и не мога да я намеря....... /а пък дипломата ми за висше не е легализирана в България...../

Не искат. Диплома за завършено средно образование искат когато караш шофиорските курсове :wink:

katri71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katri71 » Пет 15 май 2009 9:33

Вижте, колеги какво съм замислил аз и моля за Вашите коментари дали ще стане така работата :)
Наистина догодина ще е пълна лудница с издаването на нови документи за самоличност(лични карти) и шофьорски книжки.Срока на моята книжка изтича 10 месец 2010г.Някъде 6 месец 2010г. ми изтича и срока на личната карта.Така че решил му следното:
1.Октомври 2009 пускам едно заявление за смяна на личната карта поради промяна на адресната регистрация(това наистина си е така, на старата ЛК е записан адрес ,на който вече не живея - прилагам и копие от нотариалния акт за придобито ново жилище)
2.След издаване на новата лична карта си правя едно медицинско при личния лекар и подавам молба за подмяна на шофьорската книжка под предлог ,че съм си сменил адресната регистрация и имам нова лична карта.
И така може би най-безболезнено ще си подменя и двата документа.Само да попитам колко броя снимки ще трябва да си направя ,така че да имам и за новата лична карта и за новата шофьорска книжка - нали снимките са едни и същи като изисквания.
Какво ще кажете колеги ще стане ли така работата и нужно ли е да чакам до октомври или може и по рано да задвижа процедурата като разбира се целта е да се поднови срока на валидност и на двата документа за 10 години :)

Последна промяна от katri71 на Пет 15 май 2009 10:17, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Пет 15 май 2009 9:54

За смяна на адреса искат удостоверение за постоянен адрес - мисля че от общината се взема. И май не е проблем и двата документа на веднъж да подмениш :wink:

katri71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katri71 » Пет 15 май 2009 10:21

Знам,че по закон се изисква удостоверение за постоянен адрес за смяна на адресната регистрация, но един колега миния месец си смени личната карта по този начин само с копие от нотариалния акт за придобиване на ново жилище и не са му искали удостоверение за постоянен адрес, та затова викам и аз да се пробвам по този начин и да си спестя едно ходене до общината, ако стане разбира се :)
Иначе това удостоверение за постоянен адрес лично ли се издава или мога да пратя примерно жената да ми го изкара междувременно?

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Пет 15 май 2009 10:53

Мисля че може и друг да го вземе.
На мен винаги ми изкат такова удостоверение, а никога не съм си променял адреса :roll:
Винаги минават с номера че в базата им с данни не пише на кой етаж живея :shock
Чудят се как да си изпросдят 2 лв :dummy:

katri71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katri71 » Пет 15 май 2009 12:41

Търсейки подобно инфо по останалите форуми възникна следния въпрос.
При промяна на адресната регистрация освен нова лична карта и нова шофьорска книжка трябва ли да се сменя и талона на личния ми автомобил.Дефакто аз променям само улицата ,на която живея, града е същия, значи не се налага според смяна на регистрационните номера на личния ми автомобил, но пък от друга страна на талона на колата е записан стария адрес ,на който съм живял преди - та какво се прави в такъв случай?
Ще се радвам ,ако някой ми даде отговор на този ребус, че то като гледам май за една смяна на адресна регистрация в какви филми се влиза, май ще се откажа да я сменям изобщо :roll:

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Пет 15 май 2009 12:54

Да поразсъждаваме:

При издаване на нов документ, било то паспорт, лична карта или шофьорска книжка, ако са минали повече от 6 месеца от издаване на последния подобен документ се попълва ново заявление в което се пишат всички данни.
От друга страна в книжката никъде не пише адреса.
Та какво общо има промяната в адресната регистрация с книжката, освен ако не се местите от един град в друг (от един окръг към друг)?

katri71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katri71 » Пет 15 май 2009 13:22

http://mihaelastoyanova.com/post/Promqna-na-postoqnen-adres.aspx
Ето разгледайте тази статия - в нея пише ,че при промяна на адресна регистрация освен нова лична карта трябва да се вади и нова шофиорска книжка и ако има смяна на градове(области) на местоживеене да се сменят и регистрационните номера и талона на личния ви автомобил.
Освен това не знам дали в книжката е записан адреса на местоживеене(не е в мен в момента и не мога да погледна :)), ама в регистрационния талон на колата (големия талон) със сигурност е записан.

Колега, avtointerior на твоята книжка кога и изтичаше срока на валидност?, защото все си мисля ,че за да подадеш заявление за подмяна на старата книжка с нова трябва да се изтъкне поради каква причина се налага подмяната, т.е нейната валидност действително да изтича примерно след 1 месец(не повече), а на мен като ми изтича срока в края на 2010 каква причина да посоча, аз затова се и замислям за смяна на адресната регистрация, пък и защото така или иначе трябва да ги правя и двете смени(дори трите, ако броим и смяната на личната карта)

Последна промяна от katri71 на Пет 15 май 2009 13:40, променено общо 1 път.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”