С чужда книжка в България

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

С чужда книжка в България

Мнениеот freestyler911 » Пет 29 май 2009 15:02

Така , след поредните 10 лева на полицията , за "говорене по телефон" , споделих с мой приятел (турчин) за неволите. Той ми вика, аз имам и българска и турска книжка, и си карам с турската, и като ме спрат си пишат акт на турската (т.е. по лична карта) и след 2 години акта отпада ако не си го платил.

Та въпроса ми е , мога ли да си карам и аз с американската книжка, пък като искат да ми пишат акт за светлини и телефони и всевъзможни простотии , зелени жилетки и незнам си какво ...

Последна промяна от freestyler911 на Пет 29 май 2009 16:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Re: с чужда книжкаа в българия

Мнениеот santo_trafficante » Пет 29 май 2009 15:11

не е ли по лесно да спазваш закона?

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Пет 29 май 2009 15:15

freestyler911 написа:Така , след поредните 10 лева на полицията , за "говорене по телефон" , споделих с мой приятел (турчин) за неволите. Той ми вика, аз имам и българска и турска книжка, и си карам с турската, и като ме спрат си пишат акт на турската (т.е. по лична карта) и след 2 години акта отпада ако не си го платил.

Та въпроса ми е , мога ли да си карам и аз с американската книжка, пък като искат да ми пишат акт за светлини и телефони и всевъзможни простотии , зелени жилетки и незнам си какво ...

Май трябва да си хамериканец.. Иначе и аз бих се замислил. Не съм агенция "Социално подпомагане"

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пет 29 май 2009 15:24

Тва да имаш две книжки е малко... би трябвало 2рата (американската в твоя случай) да е временна, или само за ползване с страна от която е издадена!?
И на мен ми предлагаха да си извадя англииска книжка, но при получаването и, трябва да дам българската си.
Кат говориш по телефона ще си носиш последствията :) аз съм за въстановяване вече, но се научих да позлвам хендс фри :Mr Green Fun

Потребителски аватар
freestyler911

Мнениеот freestyler911 » Пет 29 май 2009 15:25

santo_trafficante написа:не е ли по лесно да спазваш закона?

В доста случаи не е.Понеже и да го спазваш , пак си виновен.Заместник министър на транспорта ми изкриви вратата, понеже даваше назад, и когато човека който му казваше да спре понеже вече се опитва да влезе в колата ми , той пак упорстваше, и когато изтегли колата напред , загаси я , слезе и колата пак застрашително тръгна по инерция назад и минувачите които се бяха насъбрали я спряха!Знаеш ли какъв беше резултата, човека си каза аз съм зам. министър , и си тръгна. Аз сигнализирах където и както трябва , но резултат до ден днешен няма , постановлението си е в мене, и аз си чакам КАТ да го издири... , при все че имам двама свидетели , които чакат обаждане за подтвърждаване на показанията дадени от мен.

Навлизам на зелено в 3:45 сутринта , на кръстовище празно като войнишки х*й след наряд. карам бавничко и светофара се е сменил зад мене. Спират ме на 10 метра и започва обясняването , но си им казах че банички не нося , и няма да ги черпя ...
Спират ме на караулката на околовръстното посока пловдив, "Колега къде е аптечката ..." вадя аптечката . Охоооо тя колега тая аптечка с изтекъл срок . Бързах .... 10-ка и без повече обяснения.

И още 1 000 000 такива докато работех като шофьор ...

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: С чужда книжка в България

Мнениеот AmW » Пет 29 май 2009 18:45

Е хубаво, ма в крайна сметка аптечката ти е изтекла нали ?

Потребителски аватар
freestyler911

Мнениеот freestyler911 » Пет 29 май 2009 19:09

автомобила беше служебен, а аптечката никога не я бях ползвал, но при все че колата беше на 6 месеца едва ли аптечката реално е била по стара.
Както и да е , минало, дайте по темата !

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пет 29 май 2009 21:11

По принцип не би трябвало да имаш 2 книжки. Аз случайно имах 2, защото не се усетиха да ми вземат българската, но тя вече ми е изтекла...
По темата: Редовно ме спират заради чуждите номера на Владая. Но аз съм си изряден със всичко (е, не нося резервни крушки за ксеноните, но това са вече отживелици mhihi )
А като не съм изряден
1. неволно минаване към 2 и нещо през ноща след 30 часа каране в тунела посока Пловдив на темпомат на 100 км/ч, защото ми се спеше и буквално не видях знака 80..
2. спиране на забраненото на 2ри терминал на летище София, за да сваля 1 човек (признавам, беше нарочно :beat_butt2)

се дава немската книжка, почва се едно гледане в тавана и на въпроса "Кога си тръгваш" се отговаря "Утре" или ако имаш случйно багаж отзад може и "На път за границата съм"...

Комбинацията винаги върви, хранилка не нося. Срам ме е, признавам си. :012:

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 29 май 2009 21:22

:) точно така е. От как влезнахме в ЕС книжките издадени в ЕС са големи благини. По закон мисля беше, че когато се легитимираш с чужда книжка трябва да покажеш задължително и международен паспорт, където датата на влизане в страната трябва да не е повече от 6 месеца назад във времето. По тази причина американските книжки ще вършат работа до 6 месеца, както и турските, обаче с ЕС книжките е друго, там просто няма паспорти с гранични печати и дати :) И всеки път когато покажеш такава, настава голямото чудене. Ама проблема си е техен, нека да си оправят бакиите. Като изкарваш нова книжка в ЕС би трябвало в тамошния КАТ да си предадеш българската, която се връща в БГ, по същият път би трябвало да обменят информация и за нарушения и актове, само дето нашия КАТ е малко като черна дупка ... Обаче, да изкараш книжка на вън е доста скъпо и за да я избиеш бързо от глоби в БГ трябва да си най-безразсъдното т*по к*п*ле, което не заслужава да кара кола :|

Потребителски аватар
theraven
Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
Двигател: SDI
Контакти:

Мнениеот theraven » Съб 30 май 2009 22:34

Аз карам с английска книжка, изкарана преди 3 години от DVLA London. Попълваш един формуляр, отиваш да го подадеш, предаваш си твойта стара книжка, даваш си паспорта за проверка и след 1 седмица ти идва по пощата инглишкото лайсънс. И между другото няма такива комплексари като наще милиционери (далеч са от полицаи все още). Само и само да се покажат по-големи и важни са ми цитирали такива несъществуващи членове и членки дето не ми се коментират. Един ше ми се заяде за международен паспорт и не го бръсне, че Англия е в ЕС още преди да е пръднал за първи път на чиновете в Симеоново, друг ми вика, че не бивало да карам с такава книжка, щото видиш ли, щели да ме третират като чужд гражданин mhihi mhihi mhihi Трети ми вика, че не го интересува ква книжка имам и ми търси българската... Думи нямам... Не знам кое е по-лошо - да не познават закона и затова да ги дрънкат тея тъпотии или да го познават и нарочно да ми изнасят представления... Но от една страна ги разбирам - кучето лае и хапе най-свирепо, когато е приклещено в ъгъла и безсилно... Преди управниците ни да си оправят бакиите и да поработят по синхронизирането на наказанията и санкционирането на чуждите книжки, на редовия полицай ще му остава да се прави на клоун, щото някой не си е свършил работата. А сега с тая криза, дето сума ти народ се прибира от чуждинеция с чуждите книжки не ми се мисли кво ше стане... :?:

Поздрави, Митака :drunk

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Съб 30 май 2009 22:55

Тапия проблем ни е, че всеки се опитва да :seeex системата и никой не се замисля дали това е начина...
Нещата няма да се променят с тия шано 10лева или с чуждата книжка.
Спазвайте тапия закон !!! Наш е и е направен за нас за да го спазване :idea:

Потребителски аватар
freestyler911

Мнениеот freestyler911 » Съб 30 май 2009 23:26

theraven написа:Аз карам с английска книжка, изкарана преди 3 години от DVLA London. Попълваш един формуляр, отиваш да го подадеш, предаваш си твойта стара книжка, даваш си паспорта за проверка и след 1 седмица ти идва по пощата инглишкото лайсънс. И между другото няма такива комплексари като наще милиционери (далеч са от полицаи все още). Само и само да се покажат по-големи и важни са ми цитирали такива несъществуващи членове и членки дето не ми се коментират. Един ше ми се заяде за международен паспорт и не го бръсне, че Англия е в ЕС още преди да е пръднал за първи път на чиновете в Симеоново, друг ми вика, че не бивало да карам с такава книжка, щото видиш ли, щели да ме третират като чужд гражданин mhihi mhihi mhihi Трети ми вика, че не го интересува ква книжка имам и ми търси българската... Думи нямам... Не знам кое е по-лошо - да не познават закона и затова да ги дрънкат тея тъпотии или да го познават и нарочно да ми изнасят представления... Но от една страна ги разбирам - кучето лае и хапе най-свирепо, когато е приклещено в ъгъла и безсилно... Преди управниците ни да си оправят бакиите и да поработят по синхронизирането на наказанията и санкционирането на чуждите книжки, на редовия полицай ще му остава да се прави на клоун, щото някой не си е свършил работата. А сега с тая криза, дето сума ти народ се прибира от чуждинеция с чуждите книжки не ми се мисли кво ше стане... :?:

Поздрави, Митака :drunk

Да разбирам ли че мога да си перкам с САЩ книжката без да ми пука ?

Потребителски аватар
theraven
Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
Двигател: SDI
Контакти:

Мнениеот theraven » Съб 30 май 2009 23:49

Със щатска не става. Сори :idea: Щом не е издадена в ЕС не става. Тук таме може и да те пуснат, но може да го отнесеш от някое младо надъхано ченге.

Потребителски аватар
yarek
Автомобил: Passat B5
Двигател: AJM 2000

Мнениеот yarek » Нед 31 май 2009 15:15

нямам Българска книжка вообще, понеже съм от Латвия, която също е в ЕС не ми и трябва. и това ми спасява до сега...спираха 2 пъти за фаровете и нищо и веднъж спряха мен по пътя от Стара Загора до Казанлък (под моста, ако някой се ориентра). и горкия ченге не можа да ми прочете второто име... :lol: :applause: пуснаха със 38 км привишена скорост.
сигурно зависи от нарушението ама мисля че не им се занимава със чужденци особенно

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Нед 31 май 2009 16:07

Спазвайте закона за движение по пътищата!

Иначе за американските имам малко опит:
По закон мисля беше - 3 месеца след влизането в страната имаш право да я ползваш и то само със задграничен паспорт (за да се вижда кога си влезнал в БГ).
До тук добре.
Прибирам се аз от дълъг престой там, а точно преди да замина ми бяха писали акт на българската книжка и нямам синия талон. Естествено най-малко ми е до това и си карах 7-8 месеца с американската, но и винаги с мен беше паспорта!
Спираха ме няколко пъти за това време:
Сценарий 1:
- Добър ден!
- Добър ден!
- Документи - книжка, на колата ...
- (давам американската)
- Американец ли си?
- (давам паспорта) Не българин!
- Защо такава книжка бе колега (лек патос в гласа)?!
- Такава имам(лека ирония)!
- Да видим паспорта.... Хммм ... Ми аз как да разбера кога си се прибрал?
(летях през италия и при преминаването там се води, че си влезнал в ЕС, но не ти слагат никакъв печат. След това в БГ излиза, че идвам от Италия и няма нужда от печат ;) Затова нищо не пише).
- Ми не знам обадете се на Гранична полиция.
Следва лека конслултация с колегата и връщане на документите с пожелание на поздрави за американцитя :lol:
Сценарий 2:
(същото начало до даването на американската книжка)
- Приятен ден!
mhihi

Тук е момента да отбележа, че не са ме спирали за нарушения, а за проверки и не са имали стимул да ме прецакат.
А решат ли ... има как :idea:

Полуката:
С американска, авганистанска, китайска, ... книжка - винаги спазвайте Закона за движение по пътищата! :wink:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”