Така , след поредните 10 лева на полицията , за "говорене по телефон" , споделих с мой приятел (турчин) за неволите. Той ми вика, аз имам и българска и турска книжка, и си карам с турската, и като ме спрат си пишат акт на турската (т.е. по лична карта) и след 2 години акта отпада ако не си го платил.
Та въпроса ми е , мога ли да си карам и аз с американската книжка, пък като искат да ми пишат акт за светлини и телефони и всевъзможни простотии , зелени жилетки и незнам си какво ...

С чужда книжка в България
- freestyler911
- Автомобил: VW polo
- Двигател: AEX 1996
С чужда книжка в България
Последна промяна от freestyler911 на Пет 29 май 2009 16:03, променено общо 1 път.
- santo_trafficante
- Автомобил:
- Двигател:
Re: с чужда книжкаа в българия
не е ли по лесно да спазваш закона?
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
freestyler911 написа:Така , след поредните 10 лева на полицията , за "говорене по телефон" , споделих с мой приятел (турчин) за неволите. Той ми вика, аз имам и българска и турска книжка, и си карам с турската, и като ме спрат си пишат акт на турската (т.е. по лична карта) и след 2 години акта отпада ако не си го платил.
Та въпроса ми е , мога ли да си карам и аз с американската книжка, пък като искат да ми пишат акт за светлини и телефони и всевъзможни простотии , зелени жилетки и незнам си какво ...
Май трябва да си хамериканец.. Иначе и аз бих се замислил. Не съм агенция "Социално подпомагане"
- AmW
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Тва да имаш две книжки е малко... би трябвало 2рата (американската в твоя случай) да е временна, или само за ползване с страна от която е издадена!?
И на мен ми предлагаха да си извадя англииска книжка, но при получаването и, трябва да дам българската си.
Кат говориш по телефона ще си носиш последствията
аз съм за въстановяване вече, но се научих да позлвам хендс фри 
И на мен ми предлагаха да си извадя англииска книжка, но при получаването и, трябва да дам българската си.
Кат говориш по телефона ще си носиш последствията

- freestyler911
santo_trafficante написа:не е ли по лесно да спазваш закона?
В доста случаи не е.Понеже и да го спазваш , пак си виновен.Заместник министър на транспорта ми изкриви вратата, понеже даваше назад, и когато човека който му казваше да спре понеже вече се опитва да влезе в колата ми , той пак упорстваше, и когато изтегли колата напред , загаси я , слезе и колата пак застрашително тръгна по инерция назад и минувачите които се бяха насъбрали я спряха!Знаеш ли какъв беше резултата, човека си каза аз съм зам. министър , и си тръгна. Аз сигнализирах където и както трябва , но резултат до ден днешен няма , постановлението си е в мене, и аз си чакам КАТ да го издири... , при все че имам двама свидетели , които чакат обаждане за подтвърждаване на показанията дадени от мен.
Навлизам на зелено в 3:45 сутринта , на кръстовище празно като войнишки х*й след наряд. карам бавничко и светофара се е сменил зад мене. Спират ме на 10 метра и започва обясняването , но си им казах че банички не нося , и няма да ги черпя ...
Спират ме на караулката на околовръстното посока пловдив, "Колега къде е аптечката ..." вадя аптечката . Охоооо тя колега тая аптечка с изтекъл срок . Бързах .... 10-ка и без повече обяснения.
И още 1 000 000 такива докато работех като шофьор ...
- AmW
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: С чужда книжка в България
Е хубаво, ма в крайна сметка аптечката ти е изтекла нали ?
- freestyler911
автомобила беше служебен, а аптечката никога не я бях ползвал, но при все че колата беше на 6 месеца едва ли аптечката реално е била по стара.
Както и да е , минало, дайте по темата !
Както и да е , минало, дайте по темата !
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
По принцип не би трябвало да имаш 2 книжки. Аз случайно имах 2, защото не се усетиха да ми вземат българската, но тя вече ми е изтекла...
По темата: Редовно ме спират заради чуждите номера на Владая. Но аз съм си изряден със всичко (е, не нося резервни крушки за ксеноните, но това са вече отживелици
)
А като не съм изряден
1. неволно минаване към 2 и нещо през ноща след 30 часа каране в тунела посока Пловдив на темпомат на 100 км/ч, защото ми се спеше и буквално не видях знака 80..
2. спиране на забраненото на 2ри терминал на летище София, за да сваля 1 човек (признавам, беше нарочно
)
се дава немската книжка, почва се едно гледане в тавана и на въпроса "Кога си тръгваш" се отговаря "Утре" или ако имаш случйно багаж отзад може и "На път за границата съм"...
Комбинацията винаги върви, хранилка не нося. Срам ме е, признавам си.
По темата: Редовно ме спират заради чуждите номера на Владая. Но аз съм си изряден със всичко (е, не нося резервни крушки за ксеноните, но това са вече отживелици

А като не съм изряден
1. неволно минаване към 2 и нещо през ноща след 30 часа каране в тунела посока Пловдив на темпомат на 100 км/ч, защото ми се спеше и буквално не видях знака 80..
2. спиране на забраненото на 2ри терминал на летище София, за да сваля 1 човек (признавам, беше нарочно

се дава немската книжка, почва се едно гледане в тавана и на въпроса "Кога си тръгваш" се отговаря "Утре" или ако имаш случйно багаж отзад може и "На път за границата съм"...
Комбинацията винаги върви, хранилка не нося. Срам ме е, признавам си.

- theraven
- Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
- Двигател: SDI
- Контакти:
Аз карам с английска книжка, изкарана преди 3 години от DVLA London. Попълваш един формуляр, отиваш да го подадеш, предаваш си твойта стара книжка, даваш си паспорта за проверка и след 1 седмица ти идва по пощата инглишкото лайсънс. И между другото няма такива комплексари като наще милиционери (далеч са от полицаи все още). Само и само да се покажат по-големи и важни са ми цитирали такива несъществуващи членове и членки дето не ми се коментират. Един ше ми се заяде за международен паспорт и не го бръсне, че Англия е в ЕС още преди да е пръднал за първи път на чиновете в Симеоново, друг ми вика, че не бивало да карам с такава книжка, щото видиш ли, щели да ме третират като чужд гражданин
Трети ми вика, че не го интересува ква книжка имам и ми търси българската... Думи нямам... Не знам кое е по-лошо - да не познават закона и затова да ги дрънкат тея тъпотии или да го познават и нарочно да ми изнасят представления... Но от една страна ги разбирам - кучето лае и хапе най-свирепо, когато е приклещено в ъгъла и безсилно... Преди управниците ни да си оправят бакиите и да поработят по синхронизирането на наказанията и санкционирането на чуждите книжки, на редовия полицай ще му остава да се прави на клоун, щото някой не си е свършил работата. А сега с тая криза, дето сума ти народ се прибира от чуждинеция с чуждите книжки не ми се мисли кво ше стане...
Поздрави, Митака

Поздрави, Митака

- AmW
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Тапия проблем ни е, че всеки се опитва да
системата и никой не се замисля дали това е начина...
Нещата няма да се променят с тия шано 10лева или с чуждата книжка.
Спазвайте тапия закон !!! Наш е и е направен за нас за да го спазване

Нещата няма да се променят с тия шано 10лева или с чуждата книжка.
Спазвайте тапия закон !!! Наш е и е направен за нас за да го спазване

- freestyler911
theraven написа:Аз карам с английска книжка, изкарана преди 3 години от DVLA London. Попълваш един формуляр, отиваш да го подадеш, предаваш си твойта стара книжка, даваш си паспорта за проверка и след 1 седмица ти идва по пощата инглишкото лайсънс. И между другото няма такива комплексари като наще милиционери (далеч са от полицаи все още). Само и само да се покажат по-големи и важни са ми цитирали такива несъществуващи членове и членки дето не ми се коментират. Един ше ми се заяде за международен паспорт и не го бръсне, че Англия е в ЕС още преди да е пръднал за първи път на чиновете в Симеоново, друг ми вика, че не бивало да карам с такава книжка, щото видиш ли, щели да ме третират като чужд гражданин![]()
![]()
Трети ми вика, че не го интересува ква книжка имам и ми търси българската... Думи нямам... Не знам кое е по-лошо - да не познават закона и затова да ги дрънкат тея тъпотии или да го познават и нарочно да ми изнасят представления... Но от една страна ги разбирам - кучето лае и хапе най-свирепо, когато е приклещено в ъгъла и безсилно... Преди управниците ни да си оправят бакиите и да поработят по синхронизирането на наказанията и санкционирането на чуждите книжки, на редовия полицай ще му остава да се прави на клоун, щото някой не си е свършил работата. А сега с тая криза, дето сума ти народ се прибира от чуждинеция с чуждите книжки не ми се мисли кво ше стане...
![]()
Поздрави, Митака
Да разбирам ли че мога да си перкам с САЩ книжката без да ми пука ?
- theraven
- Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
- Двигател: SDI
- Контакти:
Със щатска не става. Сори
Щом не е издадена в ЕС не става. Тук таме може и да те пуснат, но може да го отнесеш от някое младо надъхано ченге.

- yarek
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AJM 2000
нямам Българска книжка вообще, понеже съм от Латвия, която също е в ЕС не ми и трябва. и това ми спасява до сега...спираха 2 пъти за фаровете и нищо и веднъж спряха мен по пътя от Стара Загора до Казанлък (под моста, ако някой се ориентра). и горкия ченге не можа да ми прочете второто име...
пуснаха със 38 км привишена скорост.
сигурно зависи от нарушението ама мисля че не им се занимава със чужденци особенно

сигурно зависи от нарушението ама мисля че не им се занимава със чужденци особенно
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
Спазвайте закона за движение по пътищата!
Иначе за американските имам малко опит:
По закон мисля беше - 3 месеца след влизането в страната имаш право да я ползваш и то само със задграничен паспорт (за да се вижда кога си влезнал в БГ).
До тук добре.
Прибирам се аз от дълъг престой там, а точно преди да замина ми бяха писали акт на българската книжка и нямам синия талон. Естествено най-малко ми е до това и си карах 7-8 месеца с американската, но и винаги с мен беше паспорта!
Спираха ме няколко пъти за това време:
Сценарий 1:
- Добър ден!
- Добър ден!
- Документи - книжка, на колата ...
- (давам американската)
- Американец ли си?
- (давам паспорта) Не българин!
- Защо такава книжка бе колега (лек патос в гласа)?!
- Такава имам(лека ирония)!
- Да видим паспорта.... Хммм ... Ми аз как да разбера кога си се прибрал?
(летях през италия и при преминаването там се води, че си влезнал в ЕС, но не ти слагат никакъв печат. След това в БГ излиза, че идвам от Италия и няма нужда от печат
Затова нищо не пише).
- Ми не знам обадете се на Гранична полиция.
Следва лека конслултация с колегата и връщане на документите с пожелание на поздрави за американцитя
Сценарий 2:
(същото начало до даването на американската книжка)
- Приятен ден!
Тук е момента да отбележа, че не са ме спирали за нарушения, а за проверки и не са имали стимул да ме прецакат.
А решат ли ... има как
Полуката:
С американска, авганистанска, китайска, ... книжка - винаги спазвайте Закона за движение по пътищата!
Иначе за американските имам малко опит:
По закон мисля беше - 3 месеца след влизането в страната имаш право да я ползваш и то само със задграничен паспорт (за да се вижда кога си влезнал в БГ).
До тук добре.
Прибирам се аз от дълъг престой там, а точно преди да замина ми бяха писали акт на българската книжка и нямам синия талон. Естествено най-малко ми е до това и си карах 7-8 месеца с американската, но и винаги с мен беше паспорта!
Спираха ме няколко пъти за това време:
Сценарий 1:
- Добър ден!
- Добър ден!
- Документи - книжка, на колата ...
- (давам американската)
- Американец ли си?
- (давам паспорта) Не българин!
- Защо такава книжка бе колега (лек патос в гласа)?!
- Такава имам(лека ирония)!
- Да видим паспорта.... Хммм ... Ми аз как да разбера кога си се прибрал?
(летях през италия и при преминаването там се води, че си влезнал в ЕС, но не ти слагат никакъв печат. След това в БГ излиза, че идвам от Италия и няма нужда от печат

- Ми не знам обадете се на Гранична полиция.
Следва лека конслултация с колегата и връщане на документите с пожелание на поздрави за американцитя

Сценарий 2:
(същото начало до даването на американската книжка)
- Приятен ден!

Тук е момента да отбележа, че не са ме спирали за нарушения, а за проверки и не са имали стимул да ме прецакат.
А решат ли ... има как

Полуката:
С американска, авганистанска, китайска, ... книжка - винаги спазвайте Закона за движение по пътищата!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”