Миенето на двигателя не е толкова страшна процедура ако се направи грамотно. Лично моето мнение е, че в нашите условия (имам в предвид повсемесната мръсотия и прах по "европейските" ни пътища) дори е препоръчително да се прави веднъж годишно. Лично аз го правя. Не искам да влизам в безсмислени спорове за плюсовете и минусите от това начинание. За мен е достатъчно и удоволствието като се наложи да вдигна капака да видя един чист двигател. Та моите съвети са следните:
1. Сега не му е времето. "Мероприятието" е добре да се извърши в горещ (или най-малкото топъл) летен ден.
2. Откачаш акумулатора (и двете клеми).
3. С торбички от супермаркет "опаковаш" компютъра и по възможност всякаква електроника, която те безпокои (лично аз опаковам и сирената на алармата).
4. Непременно си вземи някакъв препарат за измиване на двигател. Повечето от тях разкисват мръсотията и количеството вода, което ще излееш отгоре му ще е значително по-малка.
5. Не се фащай на тия от автомивките. Направи си го сам. Никой не познава по-добре колата ти от самия теб (имам в предвид кое къде се намира) и никой няма да прояви по-голяма загриженост за нея от самия теб. С едно и също безхаберие ще се отнесат към местата наситени с електроника (кабели) и там където е изпускателния колектор. Автомивките на OMV са чудесни за целта, само гледай да има топла вода, че иначе мъка. Пароструйката или както там се нарича щеката за миене е удобна, а и налягането с което пръска не е чак толкова голямо (подсещам те, че първо си третирал двигателя с препарат за миене).
6. До колкото е възможно избягвай оливането с големи количества вода на местата с концентрация на електроника (кабели), като генератора също влиза в това число.
7. Добре е да започнеш процедурата на топъл двигател - водата по-лесно ще се изпари при съхненето.
8. Избутай (наблягам на
ИЗБУТАЙ!
в никакъв случай не закачай акумулатора и не я припалвай мокра!) колата на слънце, махни всички наилончета с които си "опаковал" компютър и там каквато електроника те притеснява, остави я с вдигнат капак (в същност важното е слънцето да пече измития двигател) и седни в кафето на OMV. Вземи си вестник, списание или добра компания с която да прекараш
поне час (от гледна точка на "горещия летен ден" и слънцето, което трябва да пече двигателя е добре да си на сянка) поръчай си кафе, бира или каквото ти душа сака и ... хвърляй по един поглед към колата.
Обикновенно след около час (колкото повече толкова по-сигурно) всичко е сухо. Слагаш акумулатора и караш

.
Имай в предвид, че миенето на двигателя винаги носи някакви рискове, но според мен по така описаната процедура значително намаляваш шансовете (да не кажа, че ги правиш нищожни) нещо да се случи.