Продажба на автомобил в Германия

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
petarg29
Автомобил:
Двигател:

Продажба на автомобил в Германия

Мнениеот petarg29 » Чет 28 авг 2025 11:00

Здравейте на всички,

Не карам VW, но определено видях, че това е един от активните форуми където мога да се допитам. Има доста постове по темата в най-различни форуми, но никъде не е еднозначно казано.. та така.. Продавам audi rs3 2011, кола трудна за продажба на българския пазар. Един немец си я хареса, капарира и средата на септември ще идва да си я вземе. Идва въпросът с КАТ и данъчното.
Колата се намира в София, регистрирана е със Софийски табели, а аз се водя с адресна регистрация в Бургас (съответно когато я купувах трябваше да я докарам до Бургас, за да мине канал и да ми прехвърлят талоните).

Какви са ми вариантите при продажбата?
Доколкото се информирах вариант 1 е след нотариус да отидем заедно с немеца до КАТ, да я отгегистрираме и той да си сложи временни табели. Това е най-чистият вариант, ноо може ли това да се случи в КАТ София или трябва да се ходи до Бургас?

Вариант 2 - минаваме нотариус, взимам си парите, а той си заминава с БГ регистрация за Германия и я регистрира там. Това определено е предпочитаният от мен вариант, защото е с по-малко занимавка. Въпросът е какво се случва след това? Табелите и талоните автоматично ли се пращат до КАТ от немската служба? Или може би трябва да си го заложа в договора за покупко-продажба и той да ми ги изпрати на мен, за да мога лично да ги занеса до КАТ.

Има ли някой с опит, който да сподели? Иска ми се да намеря точни отговори на тези въпроси, без особени расъждения и място за тълкуване :banghead :biggrin
Благодаря предварително!

nikmar
Автомобил:
Двигател:

Re: Продажба на автомобил в Германия

Мнениеот nikmar » Пон 01 сеп 2025 12:51

Аз имам обратния опит - докарах си моята кола от Германия с немските номера. После ги пратих на един приятел-немец, той ги отписа в немската община и ми прати един зелен документ, с който регистрирах колата в българския КАТ. Това преди много години, не знам тук нашите как действат, пък и човек трябва да е готов на БГ изненади. Може би е по-добре за немеца с транзитни номера, защото ако стане беля по пътя, недай боже, ще те дърпат за щяло и нещяло, независимо, че има договор пред нотариус... :th_up

Sky_is_the_Limit
Автомобил: Golf V
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Сря 03 сеп 2025 11:09

Тия работи с български номера да я кара в Германия ги забрави, ако не искаш ядове. Може още на границата с Германия да му ги свалят и да му конфискуват колата. Няма право след като има адресна регистрация в Германия да управлява автомобил с чужди номера, който по талони не се води на негово име. Адвокат съм в Нидерландия тук закона е същия. Наскоро имах клиент българин така п.ан от един поляк с една е 60 и 3000 евро. Колата отиде на наказателен паркинг и от там за скраб. Прехвърли му я, отпишете я от КАТ и да си ходи с транзитни номера.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 03 сеп 2025 16:29

Sky_is_the_Limit написа:Няма право след като има адресна регистрация в Германия да управлява автомобил с чужди номера, който по талони не се води на негово име.
Тоест аз отивам в Германия с моята кола на гости на приятел и му я давам да отиде с нея до магазина и той няма право? Това къде по-точно го пише?

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 03 сеп 2025 19:50

Ако го спрат, ще бере ядове.
Ще има да обеснява, че няма сестра.
Тия чалъми с колата не е мойта , вече са изтъркани там.
Ако и ти си там ( в колата като пасажер) - да , няма да стане проблем,
Сам ли е обаче..
Иначе ако е с покупко-продажба ( има документ/договор и т.н. ) , не мисля, че с немска адресна регистрация ще е проблем да я кара , докато я регистрира.
Е сега ако са минали месеци, ще яде хурката, но седмица там - надали.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”